lördag 12 juni 2021

Soliga varma Juni

 Ännu en vecka har gått av en varm skön månad. Det blev nästan så jag började längta efter regn. Och det har vi fått. Granen blommar och sprider sitt gula pollen överallt. Kändes riktigt uppfriskande med regnet som spolade bort det mesta.  I trädgården kommer nya blommor fram varenda dag. Det gäller att vara ute på en inspektionsrunda varje dag, för att inte missa något.

Aklejorna bara fortsätter att blomma, det konstiga med Nora Barlow till höger är, att den är ljusare än den brukar vara, och det ser likadant ut på Solbacken, hos dottern. Hennes är blandad både rosa och vita blommor på samma planta.
Delade mina Iris för några år sedan, de lever men vill inte blomma. Nu får jag några blommor men det är på dem jag inte delat.
I samma rabatt har den gula dagliljan slagit ut, Tovsipporna har snart blommat klart, då får morgonstjärnan stå för det vita och bergklinten för det blåa.

Den ljusblåa Irisen är ljuvlig, den växer på Solbacken och matchas av en underbar Lupin.
Fick en överraskning då jag såg något rosa bland mina klematis i pergolan. Den heter Montana, tror att jag planterade den för ca. 4 år sedan, kanske mera. Den har aldrig blommat, trodde att den hade dött. I år blommar den med ett tiotal blommor. Lika överraskad blev jag över den vita Snöbollsbusken. Den har inte blommat på många år, trivs nog inte under eken, men den har fått stå kvar.  Längst upp är det Klockhyacinten som har slagit ut, trodde den var tidigare, men bättre sent än aldrig.
De andra klematisarna blommar helt fantastiskt. Det är Octopus, Country Rose och White Swan, som får samsas om utrymmet. 
Hittade en ny Akleja på Solbacken, riktigt fin, har tingat frön. Hostorna i gruset växer och frodas och de här Alliumen ser lite speciella ut.  Vädret har växlat mellan värme, åskmuller sol och regn.

Ha en trevlig helg! Marika

39 kommentarer:

 1. Hej Marika
  Du har så mange skønne blomster - og hvor er det dejligt, at din klematis Montana blomstrer!
  Så heldig du er at have fået regn. Her er alt nu meget tørt.
  Ha' en fin weekend,
  mange hilsner fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack så mycket! Det var en överraskning att den fortfarande levde. Det regnar idag också, ett riktigt ruskväder, med åskmuller. Regnet behövs.
   Tack detsamma / Ha en trevlig helg, Marika

   Radera
 2. Hej Marika, Tack för rundturen i din vackra trädgård. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Willy!
   Tusen tack för att du följde med.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Du har så mange vakre akeleier. Jeg oppdaget i dag en som er en lys rosa utgave av Nora Barlow. Akeleier krysser seg med hverandre, og en vet aldri hvordan de blir :)
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det var första gången jag såg en Barlow som ändrat färg. De brukar behålla sin färg. Däremot andra blir ofta blåa eller lila. Jag har mycket av de blå.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 4. Efter en rejäl varmt start på juni så längtar vi efter regn här också...rabatter och gräsmatta är snustorra! Men det är ack så sköna dagar så bästa att njuta av livet nu!! Härliga bilder du bjuder på Marika :)
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Visst skall vi njuta av sol och värme, men vi har fått en del regn också. Det är riktigt skönt. Regn på natten och sol på dagen är perfekt. Gillar mest att allt gult pollen blir bortduschat.
   Tack, visst är det härligt.
   Trevlig helg!
   Kram Marika

   Radera
 5. Faktisk har jeg haft samme oplevelse som dig med Montana. Fordi jeg regnede med, at den var gået ud, plantede jeg en ny og mørkere Montana, og nu blomstrer de begge to i skøn forening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Lite märkligt, jag trodde absolut att den hade dött. Men den är så välkommen. Den är väldigt vacker. Vilken tur att du fick två bredvid varandra.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 6. Mye fint, akeleiene og klematis spesielt, jeg syns det er så fine planter, mye av hagen her er dominert av akeleier nå, men av den mer vanlige sorten. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Både akleja och klematis är mina favoriter. Har alldeles vanliga också som är fina, tyvärr byter de färg, så snart är de rosa både lila och blå. Men jag tycker om dem allihop.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 7. Gillar verkligen småblommande klematis och har också varit med om att plantor jag trodde varit döda i flera år plötsligt ger sig till känna med blomning. Roligt!
  Fortsatt trevlig helg
  /Anette
  atligatradgarden.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Det blev en trevlig överraskning med klematisen. Har precis läst om Åskar hos dig, men lyckades inte lämna någon kommentar. Tyvärr händer det ofta, vet inte riktigt varför.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
  2. Gjorde ett nytt försök, och nu fungerade det.
   /Marika

   Radera
 8. Vi savner regn - men ikke blæst - her, så når du har fået nok, må de gerne sende den sydpå til mig:)
  Der er mange overraskelser i en have som din, med så mange planter, og det er en god idé at gå en runde hver dag lige nu, hvor der sker så meget. Noget blomstrer sent og andet tidligt, noget blomstrer helt fantastisk og andet må man vente på i flere år, men det er jo dejligt at man ikke kan plotte det hele ind i et regneark synes jeg.
  Flot ny header Marika!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Vi har fått regn flera dagar i rad, men oftast är det soligt och fint på dagen, och så kan det komma en skur, eller så har det regnat på natten. Är så glad för att det sköljer bort all pollen som samlats från granen. Det var en lång väntan på Montana, trodde nog inte att jag skulle få se några blommor på den. I själva verket mindes jag inte att den fanns. Tack, försöker byta efter årstid och vad som äär aktuellt för tillfället.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Visst vill man helst ha sol och värme på sommaren, men naturen behöver också sitt, så lite regn var nog bra.
  Vackra aklejor, iris, klematis, m fl.
  Hälsningar från ett soligt och varmt Wales

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Solen och värmen fick vi vänta länge på, så den är uppskattad, men regnet behövs också. Tack så mycket, det är mycket som blommar nu. Ha en skön söndag.
   Hälsningar /Marika

   Radera
 10. Hei Marika! Fantastisk blomstring hos deg. Det er godt med sommervarme i juni. I morgen er det meldt regn og det trenger vi.
  Fortsatt god forsommer. Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Tack, ja det är mycket som blommar. Jag är glad att vi fått regn för det var riktigt torrt. Det var soligt men lite blåsigt idag, men bara skönt.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Det er godt, der er blomster på din snebollebusk, for blomsterne er så smukke med deres runde form og rent hvide farve. Det kan jo godt være, det er solen, den savner. Kan du ikke finde en plads på et solbeskinnet sted i haven og plante en mere.
  Hvor har du mange smukke blomster i haven. De blå iris og lupinen er bedårende sammen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Jag är mycket förtjust i snöbollsbusken, och har tänkt skaffa mig en till. Du har helt rätt den står för skuggigt. När jag planterade den för många år sedan var träden inte så stora, har en schersmin som också hamnat i skuggan av de stora träden. Har försökt kapa lite grenar så de får lite mera sol. De blåa Iris och Lupinen finns i min dotters trädgård, de är så fina ihop.
   Ha det gott och en fin ny vecka. /Hälsningar Marika

   Radera
 12. Mysig trädgård med lite av varje som blommar. Härligt! Ja du att ha en gran på tomten kan göra en galen på många sätt. Är det inte pollen så är det barr eller kottar. Skönt med lite regn i alla fall. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia!
   Granen har vuxit sig så stor, den har blivit gles och ful, håller på att bearbeta mig själv och maken, att den borde fällas. Regnet har gjort underverk, allt blir så mycket fräschare.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 13. Hej Marika!
  Härlig bukett av bilder från din trädgård. Mycket som blommar nu och jag tycker om de mjuka pastellfärgerna. Och så måste jag utbringa ett stort Grattis! Du har fått Montana att blomma. Den brukar nog normalt inte klara sig i våra trakter. Har sett magnifika "Montanor" i England och i Skåne men sällan här.
  Torrt här också och inget regn just där jag bor. Får fortsätta att vänta.
  Önskar dig en fin fortsatt vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack för det. Oj inte visste jag det om Montana, då hade jag nog inte köpt den. Har några till klematis som har försvunnit, kanske de också återuppstår, det skulle vara skoj. Vi har fått en hel del regn, mina vattentunnor har fyllts på. Idag är det mulet och lite blåsigt men varmt.
   Ha det fint /Kram Marika

   Radera
 14. Alltid litt ekstra glede når planter en tror var døde blomstrer:-)
  Sist sommer dukket det opp en Clematis og en Trillium her ( hadde ikke vist seg på to tre år )
  Det er frodig og fint hos deg nå. Vakre Clematis og Akeleier!
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eirin!
   Det är trevligare om de kommer tillbaka än om de försvinner. Blev mycket överraskad, då jag inte sett den blomma förut. Tack, är förtjust i både klematis och akleja.
   Ha det fint du med /Marika

   Radera
 15. Hej Marika,

  Det är verkligen fart i trädgården just nu. Vädret så här långt verkar ha passat växterna bra. Har samma erfarenhet som du att delade/flyttade irisar tar ett tag på sig innan blomningen kommer igång (oavsett hur man gör).
  Vilka fina klematisar och vad kul att din bergsklematis klarat sig. Blev också förtjust i den blå irisen, vilken vacker färg.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Du har nog rätt, växterna trivs med sol och regn om vartannat.
   Ja, det är tråkigt att inte mina Iris vill blomma, men får vänta ett tag till. Montana var en riktig överraskning, har några till som har försvunnit, kanske de poppar upp också.
   Den blåa Irisen gillar jag väldigt mycket, den står tillsammans med en vacker ljust blå riddarsporre, hos min dotter, fast den bommar inte ännu.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 16. Bergklematis (montana) og de andre klematisene gir masse glede i hagen. Sammen alt det andre :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Tack, jag är väldigt förtjust i dem, och det blev en glad överraskning att upptäcka Montana.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 17. Visst är det fint just nu, jag bara håller tummarna att växterna ska klara sig till midsommar. Tyvärr har vi fått så dåligt med regn att idag för första gången den här säsongen, ska jag slå igång två vattenspridare på framsidan. Det är vatten från vår brunn, så ingen kan säga nåt. Men kommunens besked är att bevattningsförbudet startar först på söndag.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Håller tummarna att du får ha en fin trädgård till midsommar, eller kanske ännu bättre att det kommer regn så inte växterna torkar. Blev förvånad över att det är vattningsförbud på så många orter, vi har fått en hel del.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 18. Härlig blomning - jag ska nog ta kameran och dokumentera hela aklejhavet på åkern :) Skäggirisarna behöver stå med rhizomerna i jordytan i ett soligt och varmt läge för att blomma bra. Kan det vara förklaringen?

  Men det går fort nu och det är mycket blomning att fånga varje dag.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Aklejorna är så fina, alla varianter och färger. Det kan hända att de nya delade Irisarna inte fick en perfekt plats.
   Det kommer nytt varje dag, nu börjar mina pioner också snart slå ut.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 19. Klokkehyasinter er mye senere enn jeg hadde trodd, også. Mine står i knopp. Jeg kjenner dem fra Nederland, og der blomstrer de i april!

  Kan det hende at Nora Barlow har frøsådd seg? Jeg har fått litt forskjellige farger ut av dem før.

  Kos deg med blomstringen og fortsatt god sommer! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Mina blommar nu men trodde de skulle vara samtidigt som krokus och andra vårblommor. Trodde Nora var min ursprungliga planta, den har varit på samma ställe i några år, men visst kan det vara en frösådd planta, som fått lite ljusare färg.
   Tack detsamma till dig. Ha det gott /Marika

   Radera