fredag 4 juni 2021

Under korkeken.

 Värmen bara fortsätter, och det är helt fantastiskt. Är ute hela dagarna, och ibland blir värmen lite för mycket, då söker jag mig till skuggan under eken. 

Här har jag uppsikt över trädgården, och ekens och lönnarnas löv  ger en härlig skugga. Otroligt att något vill växa i rabatten.  Testar med en ny klematis som kommer att få lite mera sol än de andra växterna, den är blålila och heter Georg.
Det är nästan allt av det jag planterade förra hösten som verkar trivas riktigt bra, många Hosta, Lammöron, Flox, och de nya Spetsmössorna trivs bra.
Mycket som är i knopp och väntar på att få slå ut, som den ljuvliga riddarsporren, en vallmo som förhoppningsvis inte är orange. Tror jag flyttade bort den förra året.  En överraskning Camassia som jag har saknat, men här står den i knopp, snart slår den ut.
Går jag över gränsen, finns det en stor allmänning, där barnen lekte när de var små, och nu är det nya barn som har kul på området. Vi tyckte det var onödigt med en häck, därför blev det träd istället. Har planterat en rönn för länge sedan, den har inte sett så välmående ut mitt emellan de stora träden, men i år är den full av blommor. 
Jag har fyllt på med täckbark i alla gångar mellan odlingslådorna, och det blev riktigt fint, täckbark förmultnar efter ett tag, så då behöver det fyllas på. Blåmesarna flyger omkring i trädgården, tror att ungarna har flugit ut, de är lite för orädda. Har hängt upp skynket i dörröppningen till växthuset. Vill inte ha in dem där, för då hittar de inte ut. 
Tovsipporna fortsätter att blomma och hittar nya kombinationer, ihop med akleja och förgätmigej.
Annars är det mest mina klematis som blommar fint. Den ljust gula i mitten hade jag glömt att jag ersatt en röd som inte överlevde med. Det är första året jag ser den blomma.  Alla tre tillhör Altragene gruppen och verkar vara tåliga.  Har också köpt en ny storblommig, så får jag se hur länge den trivs.

Har varit på Solbacken hos dottern, hennes klematis trivs fint, tulpanerna blommade fortfarande och hittade min favorit Akleja William Guinness i grusgången hos henne. 
Till skillnad mot mina pioner, har hennes redan slagit ut, och andra har stora knoppar. 
Gillar kombinationen med den rosa Lupinen och Aklejan. Tulpanerna var riktigt fina i år, ingen sork har synts till. Ankorna får simma i ån igen, och trivs, känns nästan som att de kommer och berättar vad de sett och upptäckt när de kommer hem.
Ha en trevlig helg! Marika


28 kommentarer:

 1. Ja, nå er det godt å ha en plass i skyggen til å trekke seg tilbake på. Så fint at dine nye har klart seg. Her er jeg redd lammeøre har gått ut! Tror det er rognebærår i år. De jeg har i hagen blomstrer for første gang. God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   En otroligt fin dag igen, och skuggan var skön. Det är knappt man tror att det är sant med värmen efter den kalla våren. Du har nog rätt det är mycket rönnbär som blommar i år. Då blir det fint i höst med alla röda bär.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Hej Marika
  Det er spændende at læse om, hvad der sker i din smukke have og at se dine billeder. Så hyggeligt med dine blåmejser! Nu er det virkelig blevet sommer.
  Ønsker dig en rigtig god weekend

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack, ja det är riktigt fint nu, småfåglar och skatan har alla ungar. Riktigt skönt att de trivs i trädgården.
   Tack detsamma, ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 3. I dag gav jeg mig tid til at forstørre jeg dine billeder. Hvor er de fine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack! Har försökt göra bilderna större, men då gick det över marginalerna, så får fixa det vid tillfälle.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 4. What charming scenes! I admire your new plantings which seem to have recovered so well: they are very fresh! Wonderful columbine too and a collection of clematis in a kind that I don't know. They seem interesting to me!
  Have a nice week end

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   Thank You so much! Both clematis and columbine are favourites, in my garden. Clematis with big flowers tend to fade away, so I have tried these, and they are quite hardy.
   Have a nice weekend /Marika

   Radera
 5. Hvor er det dejligt at alle dine nye planter trives! Sådan et stort træ er guld værd når solen bliver for meget, og det er flot du kan få så meget til at vokse under træet.
  Det er en spændende tid med fugleunger i haven. De virker så små og skrøbelige, når de sidder rundt omkring og venter på at blive fodret af deres stadig travle forældre.
  Fint at have børnenes legeplads lige udenfor haven - og med det kønne rønnebærtræ i skellet. Forstår godt du er ude hele dagen, når du har så mange fine planter at følge, både i din egen og datterens have.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tack, tycker att den planteringen har vuxit till sig fint. Är så glad för skuggan av de stora träden, det behövs när det är så varma dagar som idag. Blåmesarna flyger fram och tillbaka dagarna i ända för att mata sina ungar. De får verkligen jobba.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 6. Hej Marika!

  Så mye flott du har som blomstrer nå! Dine clematis blomstrer så fint. Den gule i midten ligner på en jeg har. Vet du nevnet på din? Ja, skygge er godt å ha når det blir for varmt.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack så mycket. Den heter Atragene clematis Amber. De storblommiga blir inte långvariga hos mig, så jag har fastnat för dessa. De verkar trivas. En riktigt varm dag idag, så det är skönt att det finns stora träd som ger skugga.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 7. Allt låter fantastiskt härligt och så mycket fint som blommar. Själv föredrar jag småblommiga klematis. Den gula alldeles bedårande.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Tack ! Jag försöker om igen med nya lite större blommor, men av någon anledning vill de inte. Älskar min Summersnow som har börjat klättra i krikonträdet. Hoppas få se massor av blommor på den i år.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 8. Du är som Ferdinand, sätter dig under eken och kontemplerar. Fast hans ek var en korkek.
  Vilken enormt fin blomning du har. Ögonfröjd!
  Trevlig nationaldag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Jag kan förstå att tjuren Ferdinand hellre satt under korkeken och doftade på blommorna än gick ut och kämpade mot matadorerna. Tack, jag njuter av allt som kommer i blom.
   Ha en fin nationaldag du med /Marika

   Radera
 9. Hei MArika.
  Godt å ha et sted i skyggen når det er så varmt som det har vært nå, og så bra at det du plantet sist høst kommer så bra:-)
  Likte godt stativet til Clematisen, får spørre om Lar kan lage noe tilsvarende. Har ikke mer ledig klatreplass...
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eirin!
   Ja det är skönt i skuggan. Det har varit väldigt varmt de senaste dagarna, åskan har mullrat i periferin. Några regnstänk har det blivit, men inte mer. Det är min man som byggt stativen, jag har inte heller några lämpliga klätterplatser.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 10. Ja värmen bara fortsätter och det gäller att njuta av tiden nu...
  Så skönt att vila en stund där under eken. Ja inte har man samma ork som för 20 år sen :) Puh!
  Sommarkram från ett soligt Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Det har varit riktigt kvavt i några dagar, åskan har mullrat, men det har inte blivit något mer än några regndroppar. Värmen blir jobbig då är det skönt i skuggan.
   Det blev en skön stund med en bok, när det var som varmast.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 11. Hei Marika! Det er så godt å se at plantene har kommet seg gjennom vinteren. Det er en fantastisk følelse å se hvordan det vokser i varmen. Vi har et stort lindetre som vi sitter under og nyter sommerkveldene. I dag har det vært uvant kaldt. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Växterna har kommit igång riktigt fint, regnet i maj gjorde nog gott. Vi har haft riktigt fuktig tryckande värme de senaste dagarna, vi hörde åskan mullra men det har inte kommit till oss. Låter härligt att sitta under linden och njuta.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 12. Hej Marika,

  Känner igen det där med att söka sig till skuggan varma sommardagar. Brukar ta en tur i lunden för att få lite svalka men att sitta under en ek låter härligt.
  Kul att dina nyplanterade växter verkar trivas och täckbarken på gångarna gör verkligen underverk, ser fräscht och prydligt ut!
  Tovsippan är fin och gör sig så bra tillsammans med en massa olika försommarväxter. Tycker också om att den sprider sig, ger lite romantisk känsla över planteringarna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Jag har riktigt svårt för att sitta i solen, det har aldrig varit min grej att ligga och sola. Numera föredrar jag skuggan. Växterna trivs, och jag hoppas att de kommer att bli kvar länge. Frilandshibiskusen har dött och det var tråkigt men allt annat har tagit sig fint. Vi rensade ogräs i gångarna under många år, så det är helt klart bättre att ha täckbark. Vill inte vara utan tovsippan även om den sprider sig lite väl mycket. Den är fin.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Hej Marika!
  så underbart det är med sol och värme men jag hör även till dem som gärna sitter i skuggan och njuter.Du har det så fint i din trädgård.En del växter gillar att sprida sig men är de av en sort som man gillar så gör det inte så mycket.Ha det fortsatt fint i solen./Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Det har varit ett helt fantastiskt väder. De senaste dagarna har det kommit små regnskurar och det har nästan sett ut som att det kunde bli åskväder, och en tryckande värme.
   Det är mycket som blommar och det är riktigt härligt.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Ihania väriyhdistelmiä ja kollaaseja. Tuo lupiinin ja akileijan liitto on hieno.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos paljon, minustakin lupiinit ja akleija on kiva yhdessä.
   Mukavaa viikonloppua /Marika

   Radera