fredag 2 juli 2021

Rosens dag.

 Råkade höra att det var rosens dag idag, och då passar det bra att skriva ett blogginlägg om mina få rosor. De är inte många i min trädgård, jag gillar växter som trivs och återkommer nästa år. Mina första försök med rosor gick inte så bra, de klarade inte vintern, men det är längesedan, då det var riktiga vintrar.  Idag skulle det kännas skönt med lite vintersvalka, det har varit en tryckande hetta.

Min första honungsros hamnade på fel plats, den växte inte. När jag skulle försöka gräva upp den, var det helt omöjligt, så det blev en ny, som är några år gammal och växer och trivs. Den i mitten är Louise Bugnét de står ganska nära varandra. I år ser båda friska och fräscha ut. 

Förutom en buskros och de två första, är det två till i min trädgård. Rhapsody in Blue och Blue for you. 
De står i halvskugga och skulle nog trivas ännu bättre om de fick mera sol. 
Var ute på en promenad häromdagen och såg en mycket vacker ros, är det någon som har ett namnförslag, den var full av blommor och är antagligen planterad av kommunen. 
Det doftar härligt i trädgården av min Schersmin. Skall jag se den så får jag gå på utsidan av tomten, den är gammal och grenarna kan knaka när som helst, den har piggnat till då jag rensade bort lite grenar från eken som skuggade för mycket.
Gillar min nya plantering i skuggrabatten, hosta, digitalis, spetsmössa, och vit blåklocka, samsas fint.
Vid honungsrosen har jag planterat mina riddarsporrar, både vita och blåa. Den stora vita blåklockan, strösslade jag ut frön lite omkring i trädgården, och de tittar faktiskt upp lite här och där. Både den och en blå variant samt toppklockan är ursprungligen från Farmors trädgård, den försvann ett tag och är tillbaka, den trivs riktigt bra och brer ut sig. Har skaffat den i vitt också.
Det växer fram en liten buske i en rabatt. Köpte den på Zetas förra hösten. Vet att dottern också köpte samma växt. Tyvärr har vi inga namnlappar, förmodligen fanns det inga, för jag brukar spara dem. Nu vet vi inte vad vi har i rabatterna. Vet att jag stod och funderade på Benved, men har ingen aning om det kan vara det. Ett litet blad har fått en orange färg, så jag antar att det är en buske som ändrar färg till hösten. Tacksam om ni har tips om vad det kan vara.

Ha en riktigt skön helg! 
Marika

34 kommentarer:

  1. Hej Marika
    Det er meget smukke roser, du har, og også blomsterne i skuggrabatten. Det må være dejligt at have planter, der har stået i din farmors have. Det ville jeg ønske, at jeg også havde.
    Jeg tror, at nogle af dine havekyndige blogvenner kan svare på spørgsmålet om busken.
    Ha' en rigtig god weekend, mange hilsner fra Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack för det. Ja det är mycket trevligt att ha växter som har sitt ursprung i Farmors trädgård. Fick tre pioner, tyvärr är det bara en som är kvar, men sköter om den så bra jag kan. Blåklockor, toppklocka och prästkrage kommer också därifrån.
      Ha ett riktigt trevligt veckoslut.
      Hälsningar Marika

      Radera
  2. Hej Marika!

    Jeg kan ta feil, men jeg er ganske sikker på at den heter 'Pink Grootendorst'. Det er en rose som tåler mye, den har mange torner og er så fin. Blomstene minner om små nelliker :)
    Det er fine roser du har fra før. 'Blue for You' leter jeg etter, men finner ingen som har den rundt her.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Jag tror att du har helt rätt, den hade väldigt mycket taggar, men så fin. Blommorna var många och väldigt vackra. Tusen tack, nu vet jag vad den heter. Tack, jag gillar mina "blåa" rosor.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Vackra rosor har du! Jag har heller inte så många och de som jag har åker snart ut, då de breder ut sig för mycket och DH muttrar över dem när han skall klippa häcken. Din skuggrabatt är jättefin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Tack, i år är de fina och utan ohyra. Louise Bugnét brukar ha någon stekel på bladen så de klibbar ihop, men i år har de klarat sig. Skall jag ha någon till så blir det kanske en klätterros. Är nöjd hittills med alla växterna jag planterade i skuggan, så får vi se om de klarar vintern.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Det ser ud til, at dine roser klarer sig godt. Jeg har heller ikke ret mange roser, da jeg synes, de er meget arbejdskrævende, men jeg vil alligevel ikke undvære dem helt.
    Den hvide klokkeblomst er smuk. Det lyder som en god ide, at så lidt frø hist og her i haven. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med navnet på din busk. Bladene ser ud til at ligne lidt hortensiablade. Når den kommer i blomst, kan det være, du kan finde navnet på den.
    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Rosor är vackra men vill inte heller att växterna kräver en massa omvårdnad. Har den stora blåklockan i både vitt och blått, men den vita är starkare och det finns flera av dem. Ett år trodde jag att de var helt borta, tulls de tittade fram igen. Jag hoppas att den blommar så vi får se vad det är vi har köpt.
      Ha en skön helg /hälsningar Marika

      Radera
  5. Skuggrabatten blev väldigt fin - vackra kombinationer. Visst är det roligare med växter som trivs och blir frodiga :) Bladen - min första tanke var kryddbuske av något slag men hortensia som Elna skriver är också möjligt.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack, gillar de växter som verkar trivas där, nu blev det bara en bild på några. Då kanske det är en hortensia, för det var det dottern trodde. Vi får se vad det blir. Tack för hjälpen!
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Der efterhånden noget at fejre hver eneste dag i året, og er det ikke roser er det kartofler eller pandekager eller... Men det er en god idé at fejre roserne, når de ser så godt ud!
    Dine bede ser også fantastiske ud med skønne kombinationer af klokkeblomster, Hosta og Digitalis. Dejligt at gense blomster man troede var gået tabt!
    Din navnløse busk minder mig om noget, jeg kan bare ikke huske hvad:) Måske finder du et svar når den har stået lidt længere tid i haven.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det finns mycket att fira, men följer inte det så noga, Råkade bara höra att det var rosens dag, men det var också min namnsdag i den finlandssvenska kalendern. I Sverige firas Marika i oktober. Tack så mycket, jag blev väldigt förtjust i Tiarellan som jag fick tips om, den passar fint ihop med Elsie Kelsey och är så glad att alla Hosta verkar trivas bra i skuggan. Känns så konstigt att varken dottern eller jag minns vad vi köpt, kanske är det en hortensia som jag fått förslag på, men det får jag se.
      Ha en trevlig helg / hälsningar Marika

      Radera
  7. Fine alle sammen! Visst er det rugosarosen 'Pink Grootendorst', som Marit sa. Den er mye finere enn den røde, vanlige 'F. J. Grootendorst' synes jeg. Ha en fin helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Tack! Så bra att jag kunde få ett namn till rosen, den var riktigt vacker med de fyllda blommorna, färgen var speciell också. Enda nackdelen var nog att den hade miljoner taggar.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  8. Så mye nydelige blomster du har i hagen din.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Tack så mycket, ja det blommar riktigt fint nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Kan tyvärr inte stå till tjänst med namnen på rosorna, men ser att du fått svar ovan.
    Rosor är så vackert, men de kan också var luriga och verkar ha sina egna liv.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja, rosor kan vara riktigt kinkiga, har bara haft en buskros i många år, tills jag skaffade mig några till. Honungsrosen är så fin nu, den har massor av blommor.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Hei Marika.
    Her har vi heller ikke mange roser, men de som har overlevd er nok de mest hardføre. Rhapsody in blue og Blue for you er vakre.
    Flott samplanting du har ved honningrosen:-)
    Nyt sommerdagene/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Rosor är fina, men inte alltid så lätta att få att trivas. Honungsrosen blommar som finast nu, och de blå damerna är jag också förtjust i. Tack, jag gillar mina riddarsporrar, vitt och blått är fräscht ihop.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Så mye fint, og spennende planter i skyggebedet. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack så mycket, det är en härlig tid nu med allt som växer och frodas.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Jag har inga gröna fingrar med just rosor men jag ger inte upp :)
    Så mycket vackert som blommar hos dig nu, underbart!
    Sommarkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Rosor är lite knepiga, vissa år går det bra och andra år är de fulla med bladlöss eller andra kryp. I år är de fina.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Hej Marika!
    Så många fina rosor de är verkligen så jättefina,Louise Bugnet har även jag och den blommar jättemycket den här sommaren.Det är roligt när man kan lyckas med just Rosor de tillför så mycket i en trädgård.Doftschersminen är en riktig fin buske som har både fina blommor och en bedövande doft.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack, de är fina i år. Schersminen är både vacker och doftar gott. Min står helt fel, men när jag planterade den, då var träden små. Nu skymmer de den, men försöker kapa lite grenar på träden så den får sol.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  14. Hej Marika,

    Fin högsommarblomning i din trädgård. Jag tycker det ser ut som om dina rosor trivs men visst stämmer det att de kräver lite extra pyssel och omtanke.
    Så kul att din skuggrabatt växer på bra och att du känner dig nöjd med den, extra kul när man lyckats att ändra något man inte varit nöjd med tidigare.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack! rosorna ser fina ut i år, har inte haft några bladlöss eller steklar. Honungsrosen fick sitt stöd ombyggt så den trivs nog bättre nu också. Det växer fint i skuggrabatten, blev så förtjust i Tiarella, så jag har skaffat några till.
      Ja det känns bra när man kan förändra till det bättre.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Piękne naparstnica. To jakaś odmiana, czy siewka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you! I bought it as a plant, but I have bought seeds before. It is called Esy Kelsey.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  16. Hej Marika!
    En sen kommentar från mig men jag har faktiskt missat ditt inlägg. Hm, brukar alltid få upp dom bloggar jag följer i min "reader".
    Vi har ju båda 'Rhapsody in Blue'. Min konkurrerar med häcken mot grannen och jag funderar på om jag måste flytta den, rosen alltså.
    Min honungsros har blommat något kopiöst den här sommaren. Nu har den snart blommat över. Sopade bort drivor av rosblad igår från altandäcket. Däremot blommar fortfarande New Dawn som är remonterande, dom växer tillsammans.
    Schersminen börjar också blomma klart ... nu går vi in i högsommaren och sensommaren. Nu kommer snart solhattar och rudbeckior.
    Ha en fin helg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Mina blå rosor står inte helt rätt, de får stå kvar så länge de blommar, men tror att de skulle trivas i lite mer sol. Lykkefund blommar fint men den skulle gärna få blomma lite längre. Det har varit väldigt varmt en längre tid men som tur är har vi också fått regn.
      Ha en trevlig helg!
      Marika

      Radera
  17. Jag tror som de ovan, både var gäller rosen och hortensian.
    Schersmindoften är verkligen något extra! Vi hade en gigantisk buske som inte doftade ett dugg, så i fjol togs den bort. Ja, nu kommer det såklart en massa rotskott ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack, då är det nog så. Rosen var så himla fin, men tusenmiljoner taggar. Busken, eller hortensian har inga knoppar på gång, hoppas de kommer. Jag vill gärna ha en ny schersmin som står lite mer synlig än den jag har. Rotskott är inte kul, vi har kämpat i alla år med rotskott från krikonträdet.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera