lördag 28 augusti 2021

Höstfärger.

 Det kändes som om hösten var här, då jag skrev mitt förra inlägg, då sken solen men sedan dess har vi haft regn och rusk, solen har bara glimtat till emellanåt. Har passat på att ta hand om bär och grönsaker.

Mina stora lådor är fulla med dahlior som ser ut att trivas trots ruskvädret.
De ljusa är Café au Lait, och Silver years, medan de röda är Lilac Bull , Red runner och Natal.
Det är ganska svårt att se vem som är vem, flera är väldigt lika.
Några har inte slagit ut ännu, får se om de vill göra det.
Favoriten i år är nog Seniors Hope som skiftar i både ljust och mörkare rött.
I rabatterna ser det också höstligt ut. Kärleksörten börjar slå ut. Stjärnflockan har kommit igen och blommar riktigt fint. Floxarna som har blommat och varit fina länge börjar se lite trötta ut.

Kaprifolen ser helt fantastisk ut, den har blommat hela sommaren, stockrosorna är det dags att samla in frön av. Cosmos blomman har bjudit både på enkla och dubbla blommor. Den skall jag så nästa år igen.
På Solbacken har en av alpklematisarna börjat blomma om.
Lite blandade färger . Kvannen längst till höger hade dottern för flera år sedan, förra året grävde jag i rabatten och antar att jag lyckades gräva fram några frön som varit kvar i jorden. Resultatet blev en överraskning.
Här i en rabatt på Solbacken finns både Zinnia, Flox och Kärleksört.
I en annan rabatt finns fåglarnas sådder. Fågelfrön sår sig gärna, till all tur blev det inga hampaplantor i år. Men det hade jag fullt av små plantor på våren under min fågelmatare. 
Här är det något sädesslag, alunrot, hortensia, kärleksört hortensia och zinnia.
Ankorna trivs ute i både regn och rusk. De är lite sura på vildänderna som traskar omkring i slänten vid ån. De hinner inte vänta på att vi bytt vatten i badet innan de hoppar i. De längtar nog efter att få bada i ån, men det får vänta tills husse och matte är hemma igen. Tror inte vi skulle lyckas få in dem.
Vattnet ser brunt ut men det kommer från ån och är helt nytt. 

Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring


36 kommentarer:

  1. Oj, så mycket som blommar hos dig ! Jättevackra dahlior - dom har börjar blomma hos mig med. Här har det också varit regn och rusk i flera dagar. Hoppas på sol till veckan !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack, är jättenöjd med dahliorna, och de verkar inte bry sig att vädret inte är det bästa. Jag hoppas också att vi får lite solsken då blir det riktigt fina dagar.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Dine dahlia er så flotte! Her er det fortsatt sommer med bare tørt fint vær. Endene er også så fine. Det må være hyggelig å ha de rundt seg.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, ja de är verkligen fina. Vi har haft det riktigt grått och ruskigt, så jag vill gärna ha lite sol någon dag. Änderna är riktigt trevliga.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Det særdeles blomsterrige omgivelser, du har. Det ser godt ud, at stjerneskærmen har startet sin genblomstring. Det varer lidt her i haven.Jeg tror, tørken har sat planten i stå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Idag var första dagen på ett tag som vi hade solsken och inget regn. Blev en riktigt fin dag idag och fick en hel del gjort. Stjärnflockan är så fin, är glad att den blommar pånytt. Nu har också Blue for you fått nya blommor.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Mange blomster i din og datterens haver stadigvæk, både alt det I har planlagt, og så det mere tilfældige, som fuglefrø og kvan.
    Det er vist ved at blive efterår med blandet vejr. August har været rekord-kold i Danmark, og man prøver bare at nyde de gode dage.
    Din lange kasse med Dahlia er vel nok flot!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Idag hade vi en riktigt skön dag, fick städat ut tomatplantor och lite krukor från växthuset. Det har inte varit så fint på ett tag, så det kändes skönt. Dahliorna överraskar, de är riktigt fina i år.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Hej Marika
    Det er meget smukke billeder! Dine dahlia er så fine - dem mindes jeg fra min barndoms have.
    Ha' det godt.
    Mange hilsner til dig, Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack skall du ha. Dahliorna är riktigt fina trots allt regn.
      Ha det gott / hälsningar Marika

      Radera
  6. Alltid så mycket vackert som blommor hos dig! Min Café au lait är bara 20 cm hög ha ha...får prova igen nästa år :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! Mina dahlior brukar börja lite dåligt och sedan tar de sig. Nu är de riktigt fina trots allt regn de fått stå ut med.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Det ble da noen flotte Dahlia hos deg i år. Her er det fantastisk sommervær, og det fortsetter en uke til. Så Dahlia stortrives, og alle har nå slått ut.
    Så fine ender!
    Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Javisst blev de fina. Vädret vände, idag har det varit en riktigt skön höstdag. Så härligt att vara ute i trädgården och få något gjort. Hoppas att det fortsätter.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Du har så många vackra dahlior med olika färger. Det är även trevligt med glada överraskningar som din Kvanne är den har ju dessutom så fin färg.Så trevligt med Ankor de ger lite liv i en trädgård.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack skall du ha. De är riktigt fina trots all regn och blåst de fått stå ut med. Kvannen blev en överraskning, det är nog några år sedan hon hade en i sin rabatt. Ankorna är riktigt skojiga, synd att de inte kan prata.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Oi miten kauniita daalioita sinulla on. Minulla ei ole niitä yhtään. Jotenkin koen tällähetkellä että ovat työläitä kun joutuu kaivamaan ylös ja viemään kellariin.
    Mutta ehkä joskus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos sinulle. Minulla ei ole hyvää säiöytyspaikkaa daalioille. Mutta saan lainata tyttären kellaritilaa. Aika helposti ne kuitenkin hoituu. Keväällä laitan ensin ruukkuihin ja sitten kun tulppaanit on kukkineet valmiiksi, daaliat saa niiden paikan. Syksyllä ylös ja paketoin sanomalehtiin ja paperipusseihin, ja vien tyttärelle säilytykseen. Sinulla on niin paljon istutuksia niin ymmärrän hyvin että työtä riittää kuitenkin.
      Oikein hyvää uutta viikkoa /Marika

      Radera
  10. Mange flotte og perfekte dahlier du har, og fargen er superfin:)
    En nydelig sommerhelg på mine kanter og veldig tørt nå. Men nyter likevel hver soldag og varme, og håper vi kan beholde det utover i september også:)
    God ny uke til deg:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack, visst är de fina. Idag har vi haft en riktigt skön dag, det var så härligt att kunna vara ute i trädgården. Såg nyss på väderrapporten, att det blir fint imorgon också. Låter härligt, det får gärna fortsätta.
      Ha en fin vecka du med /Marika

      Radera
  11. Hei Marika!
    Vi elsker dahlia. Det er godt å være i dahliatiden. Håper på en lang varm høst + gjerne mye regn. Her er det utrolig tørt. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja det är härligt att få njuta av dem. Idag har vi sol igen, vilken skillnad det blir, vi har haft mycket regn och rusk. Hoppas du får lite regn.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Du bjuder som vanligt på härlig blomning. Dahliorna är så fina, vi får hoppas frosten håller sig borta. Tänk att alpklematisen börjat blomma på nytt, trots kalla augusti ... eller det kanske är därför, den kanske tror det är tidig vår.
    Förstår att ankorna längtar efter att få bada i ån men jag förstår också att ni inte törs släppa ut dom. Dom är så fina.
    Sol här idag, hoppas den skiner hos dig också!
    Ha en fin dag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det är sol för tredje dagen i rad, blev så trött på gråvädret. Nu njuter jag. Nej vi törs inte släppa ut ankorna, det får dottern göra när hon kommer hem, fast lite synd är de om dem. De ser gräsänderna bada och skulle gärna vara med.
      Dahliorna har varit extra fina i år, har några som jag väntar på att få se blommorna för första gången.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Så fina dina dahlior fortfarande är, mina har helt tappat orken. Lite som jag.
    Ja, du har överhuvudtaget mycket som blommar fint just nu, så kul att se! Och de där svarta snyggingarna, jag tröttnar aldrig på att se dina bilder på dem.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack! De var lite sena och inte så fina i början, men nu strålar de. Känner att det inte är samma ork här heller, men det finns mycket att fixa med hos dottern, det känns riktigt kul. Ankorna är riktigt trevliga, igår fick de honungsmelon som efterrätt, det smakade gott.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Flotte georginer du har. Jeg tok de to som sneglene ikke har spist helt opp ut av bedet i går, tror jeg får finne på noe annet, og heller nyte bilder på blogger. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack, de var uppätna av tvestjärtar i början, men min såpavatten kur fungerade. Sedan satte jag kaffesump kring rötterna tror det gjorde susen. Inte en tvestjärt syns till.
      Tråkigt att dina blir uppätna.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Hej Marika,

    Så många fina sensommarblommor som är igång både hos dig och din dotter. Hoppas som du på att dahliorna som ännu inte börjat blomma ska få tid på sig att göra så. 'Seniors Hope' håller precis på att veckla ut sin första blomma här och den ser ut att bli jättefin.

    Ha en fin vecka. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja det ser höstligt ut i rabatterna med lite röda toner på både blad och blommor. Dahliorna är fina men alla har inte slagit ut, väntar också på fler hos dottern. Seniors Hope är riktigt fin den matchar dina andra i samma färgskala.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  16. Stadig mange flotte farver i haven :-)
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Tack, det börjar bli höstfärger på växterna.
      Hälsningar Marika

      Radera
  17. Visst är det höst. Iaf känns det som det när det bara är 16 grader och blåser, då hjälper det inte att solen skiner.
    Strax ska jag ut och vattna i växthuset. Har inte så mycket ätbart där, men det blev så vansinnigt mycket med vindruvor så nu får klasarna hänga kvar tills dom ramlar ner av sig själva. Jag når inte upp och min käre gubbe har blivit alldeles för vinglig, kan inte stå på en stege längre. Själv är jag höjdrädd.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vi fick en virvelvind med lite regn nyss, annars har det varit ok väder. Låter härligt med egna vindruvor, men vad tråkigt att ni inte kommer åt dem. Det är bäst att inte klättra på stege om man är det minsta vinglig.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Mikä on tuo sinun kuusama lajike ❓❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Minulla on ollut tuo kauan, ei valitettavasti ole aavistusta mikä laji se on. Mutta on kovin tämän näkäinen, Lonicera Heckrottii American Beauty.
      Hyvää viikonloppua /Marika

      Radera