lördag 25 september 2021

Höstsysslor.

 Idag har vi haft en otroligt fin solig dag, bäst att passa på att få så mycket som möjligt gjort.  För att få plats med alla nyinköpen har jag fått rensa upp i rabatterna. Har också passat på att flytta växter och gräva upp  av överflöd som hamnar hos dottern.

Blodtoppen verkar vara väldigt villig att fröa av sig, hade små plantor överallt. De ursprungliga växterna hade brett ut sig väldigt mycket, och efter regnet låg alltihopa i en enda hög. Nu blev det rensat väldigt mycket. Här fick det plats  med både en rosa flox och en vacker vädd. Nästan alla växterna är planterade, återstår bara den stora Hortensian.
En del av krukplanteringarna, sparade Njurvindan och några Spanska Margeriter som såg hyfsade ut.
Flera Ljung och små Astrar pryder på gatsidan.
Idag var lämpligt väder att tvätta alla stora krukor som jag haft tomater i. Alla  som stått ute, är också tömda. Har inte upplevt ett så tomatrikt år förut.

Här är mina tulpaner och Narcisser som jag köpte på Zetas. Bilderna är tagna från deras websida. 
Fick hem en leverans med lökar från Odla , som skall komplettera mina tidigare lökar.  Bilder från Odla.

Passade också på att beställa Alunrot till mig och dottern. Beställde förra året och de var riktigt bra och betydligt billigare än hos min lokala växtgård. Skall man ha många så lönar det sig att handla på webben. Försöker supporta min lokala handel men nu var det en enorm prisskillnad..
Det var en riktigt härlig dag, hoppas att det fortsätter imorgon.

Ha det gott ! Marika







29 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, noen ganger er det store prisforskjeller. Jeg prøver også å støtte gartneriet her, men når matbutikken selger de samme plantene til halv pris da blir de med hjem derfra.
    Så flotte tomater og så mange! Ja, det har vært et bra tomatår denne sesongen.

    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Det var väldigt stor skillnad, så det lönade sig att köpa på webben. Det har varit ett riktigt fint år för tomaterna, plantorna har trivts bra och producerat massor av tomater. Jag provade nya sorter i år, har för det mesta små körsbärstomater, brukar inte lyckas med bifftomater. Men i år lyckades till och med de.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Det var verkligen en fantastiskt härlig dag igår. Och det verkar hålla i sig även idag :)
    Skönt att få rengjort och undan det som ska vinterförvaras och kul att få piffa med höstpynt.
    Vilka fina tomater! Ja, de säger det de som odlat tomater i år, att det ha varit ett gynnsamt år för tomater.

    Önskar dig en skön söndag!
    /Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Ja, det var det, trodde knappt det var sant då jag fick skala av mig, för det blev för varmt att jobba i en tjock tröja. Numera tar jag växthus tömning och städning i etapper, så blir det inte så mycket på en gång. Ryggen tål inte så mycket, den har passerat bäst före datum. Tomaterna har varit helt otroliga i år, och har kvar massor.
      Ha en skön söndag du med!
      Marika

      Radera
  3. Låter som en härlig dag, en sån där när jag går in och är supernöjd med allt som blev gjort. Jag var i svampskogen men idag blir det trädgård. Tittade också på odlas alunrötter men hoppas att de finns till våren. Jag har ofta svårt att etablera de här på hösten. Vintern är oftast för regnig för att de ska gilla det.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja det var det och har varit idag också. Har fått fixat lite till. Jag köpte av alunrötterna förra året också på hösten, alla överlevde och har blivit riktigt fina. Det lät trevligt med svampskogen, håller mig borta då vi har en björn som synts till runtom i skogarna. Maken brukar gå och plocka både bär och svamp, men då blir jag orolig för honom istället.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Hej Marika
    Jeg nyder at se dine meget flotte billedcollager. Vi har også fint vejr - i dag er der sol fra en blå himmel og 16 grader.
    Sikke en imponerende høst af tomater!
    Ha' det godt, mange hilsner til dig fra Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack! Det fina vädret har fortsatt idag, så härligt.Har njutit av att vara ute i trädgården. I år har vi fått så mycket tomater, som jag inte fått förr.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Det er også vores oplevelse, at det har været et fantastisk år med tomater. Det er ærgerligt at smide sunde planter væk, så du er heldig, at din datter bor i nærheden og kan aftage nogle af dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det har det verkligen varit, jag som inte brukar lyckas med bifftomater har lyckats med dem också. Då är det trevligt att odla. Dottern har behov av många växter så det passar bra att jag gräver upp överflödet, har plockat hem lite från henne till mig också.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  6. En meget smuk dag hvor du fik lavet en del arbejde. Det er en flot tomathøst du har haft i år, og det ser rigtig lækkert ud!
    Også næste år ser ud til at være planlagt med både løg og nye blomsterfrø, så der er allerede noget at glæde sig til.
    "Blodtopp" - som vi kalder kvæsurt - skal man passe lidt på med. Jeg er begyndt at klippe den ned ret tidligt på sommeren, da den ellers sår sig overalt, men det er en flot plante, så det ærgrer mig lidt.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det var riktigt fint väder igår också, och det fortsätter idag. Så skönt att få lite gjort i trädgården. Lökarna skall planteras men de väntar på plats efter dahliorna, och de får gärna blomma ett tag till. Blodtoppen är riktigt fin, gillar att den svävar högt över de andra växterna hos mig, men visste inte att den var så villig att fröså sig själv. Men det går att rensa bort. Vill inte vara helt utan den.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Kauniista säästä olemme myöskin saaneet nauttia ja minäkin käytin sen ihan pihahommissa kokonaan. Istutin vähän kasveja ja sipuleita haravoin myös vaahteran lehtiä.
    Kauniita sipuleita olet ostanut.
    Mukavaa kun sait runsaan tomaattisadon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meillä näyttää jatkuvan tänäänki, ihanaa. Meillä on isot vaahterapuut sekä tammi. Niistä ei ole vielä tullut lehtiä, mutta kun se aika tulee, niitä on paljon. Käytän paljon kukkapenkeissä ja isoissa kukkalaatikoissa sipulien päällä peittona. Oli oikein kiva valikoima Zetassa, vähän erilaisia.
      Tomaattisadosta ei voi valittaa, ollaan kauan jo syöty omia, ja lisää riittää.
      Oikein hyvää uutta viikkoa sinulla /Marika

      Radera
  8. Jeg har også ryddet opp i mine Blodtopp, det er en ulempe at de legger seg sånn utover, så nå har jeg flyttet en tue helt innerst i bedet. Ja, mange små nye planter her også, men kjekt når en har noen å gi dem til. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      De höll på att ta över en hel rabatt. Men nu har jag bara några mindre kvar. Får tänka på det i fortsättningen, att de inte får bli så stora. Det behövs mycket växter för att fylla upp hos dottern, hon tar gärna emot. Har grävt upp en hel del tovsippor också, som hon gärna ville ha.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Det er nogle meget skønne blomsterløg, du har købt til forårshaven. Nu kan du gå og glæde dig. Den lysegule tulipan med den meget smalle røde kant ser så fin ud.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack, det skall bli spännande att se dem i blom, hoppas att det blir fint i vår. Har några Colchicum Tidlösa, som slår ut snart. köpte lökarna förra året, och var osäker på om de skulle blomma i år igen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Vad många finfina lökar du handlat! Det är hopp om en ny säsong när man sätter dem tycker jag.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Tack! Visst är de fina, skall bli härligt i vår med alla vårlökar igen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Hej Marika!

    Oj så mycket trevligt du har att se fram emot i vår när alla dina lökinköp kommer att komma upp och skänka glädje. Och vilken fin tomatskörd! Jag har ju alltid rekordskördar, det verkar som platsen jag har mina tomater på (ett soligt hörn på altanen) är idealisk vilken typ av sommar det än blir. Men visst är det härligt. Dom är ju dessutom så vackra att titta på.
    Blodtopp har jag prövat men dom trivs inte hos mig så dom får vara. Men dina verkar trivas väldigt bra. Kanske till och med lite för bra :)
    Mulet väder här idag och det ska bli blåsigt. Anar att det blir lite samma hos dig.
    Hoppas du ändå får en riktigt fin dag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack, javisst skall det bli fint. Hittade många vackra tulpansorter hos Zetas. Det var min bästa skörd någonsin, kanske för att jag gallrade ut en hel del plantor från växthuset då det blev som en djungel därinne. Tyvärr hinner inte alla mogna utomhus hos mig, men har fått smaka på många goda nya sorter. Du har helt rätt, blodtoppen trivs lite för bra, nu har jag gallrat så jag bara har några plantor kvar. Ja det är grått och mulet väder idag, ett fint fiskeväder, hoppas maken kommer hem med en röding.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Hei Marika! Jeg kjenner at det er morsomt å gjøre endringer i hagen. Jeg tar opp planter deler og planter. Prøver å skape noe nytt i bedene. Zetas må være en løkhimmel. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja det är riktigt trevligt att förändra och flytta om. Växterna blir större och tar lite för stor plats emellanåt, då är det bra att kunna dela på dem. Ja, det fanns en hel del lökar som jag inte sett på andra ställen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Vilken tomatskörd ni fått. Och vilka fantastiskt fina tulpanlökar du köpt. Det blir säkert hur fint som helst till våren. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Javisst, helt fantastiskt mycket tomater, både inne i växthuset och ute. Och tulpanerna blir nog fina, de hade ett fint sortiment på Zetas.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  14. Ojojoj vad med tomater! Så härligt!
    De där blodtopparna är charmiga i sin vildhet. Har sett hur se samplanteras med gräs och det blir väldigt snyggt!Kanske att de inte lägger sig ned lika lätt då?
    Jag längtar redan till nästa odlingssäsong när jag ser alla dina inköp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det har varit ett makalöst tomatår. Har aldrig tidigare haft så stor skörd. Blodtoppen är riktigt fin, och härlig då den svävar i luften, men nu blev det lite för mycket av den. Får tänka på det där med gräs, det låter som en fin kombination.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera