lördag 23 oktober 2021

Dröjer sig ännu kvar.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är- Dröjer sig ännu kvar.  Nu är det höst och det märks framförallt på temperaturen, det är inte varmt ute, men några envisa kämpar håller sig kvar och fortsätter att blomma.

En stormhatt har lyckats slå ut i blom, utan att jag sett den, visste inte att jag hade stormhatt, den gömmer sig bland honungsrosen, fick syn på den på grund av den blåa färgen. Malvan klippte jag ner för längesedan och nu blommar de igen, i vitt och rosa.  Några sommarflox och rödmalva är fina fortfarande tillsammans med borstnejlikan. Syns kanske inte så bra men hostan har en lång stjälk med knopp i ändan. Kaprifolen fortsätter att blomma och dofta.
En enda rudbeckia Sahara kvar i blom, men den är fin. Kärleksört i kruka, tror jag måste gräva ner den så den inte fryser i vinter. Så tacksam, bara fortsätter att blomma.
Länge har jag haft glädje av mina dahlior, plockade in en stor bukett av de finaste, och dagen efter hade frosten sett till att de inte var fina längre. Vilken tur jag hade.
Dahliorna är uppgrävda och putsade, inpaketerade och finns hos dottern på förvaring, istället har jag grävt ner en hel del tulpaner. Blev många nya i år, både tulpaner och narcisser, så jag har fått leta efter andra platser att ha dem på.
Narcisserna klarar sig antar jag, ifrån att bli uppätna, så de fick hamna runtom i trädgården.
I växthuset ser den Engelska pelargonen ut att trivas riktigt bra, den blir bara finare för varje dag som går. Idag har vi haft en solig något kall dag, men helt fantastiskt. Har satt vitlök i en odlingslåda och lite lökar runt om. Upptäckte att min papegoja i växthuset  har blivit halvt uppäten, förstår inte riktigt hur det har gått till. Möss kan väl ändå inte klättra rakt upp på glas. 
Hösten är fin, den får gärna dröja kvar länge .
Ha det gott!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring32 kommentarer:

 1. Hej Marika
  Du har så mange smukke blomster i haven stadigvæk. Så fine billeder du har taget!
  Nu kan vi planlægge næste sæson og lægge løg - det er så hyggeligt.
  Ønsker dig en god weekend, mange hilsner fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tusen tack, det finns lite färg kvar. Men snart är det inget som blommar kvar. Lökar är ett måste, det blir fint i vår. Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

   Radera
 2. Hej Marika,
  Du har virkelig mye fint i blomst fortsatt. Så lenge det ikke blir frost så kan jo mye fortsette å blomstre selv om det blir stadig mindre dagslys.
  Løk må plantes hvis en skal få blomstring til neste vår.
  Fortsatt god helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja, det är inte så mycket men det är trevligt att det finns lite färg kvar. Finast är kaprifolen, den bara fortsätter att blomma. Har skaffat lite för mycket tulpanlökar, men hellre det än för lite.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Rudbeckia 'Sahara' blev en av årets favoriter här. Snyggare röd färg får man leta efter!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Håller med dig, den är verkligen fin.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 4. Det var sannelig bra at du fikk berget inn en flott Dahlia-bukett! De ser ikke morsomme ut når frosten har vært der. Ikke fortell meg at mus kommer inn i drivhus! Jeg trakk nemlig den konklusjon at dit kommer de seg ikke inn. Har et par gamle stoler med skumgummiputer der inne, og orker ikke tanken på at musene herjer med dem og annet der inne...
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Ja, det var precis i sista stund, dagen efter var det för sent. Nu har jag fått njuta av dem ett tag här inne. Jag vet inte riktigt vad det är som har ätit på min papegoja. Jag har haft dörren öppen emellanåt, så den kan ha kommit in så. Men tror inte den kan klättra rakt upp på glas, för papegojan satt halvvägs upp till taket. Hoppas att de inte kommer in i ditt växthus.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 5. Hej Marika!
  Vilket härligt inlägg. Höst på väg mot vinter men ändå med tankar om kommande vår. Kärleksört är en av de tacksammaste växterna. I år blev alla de på trädgårdssidan uppätna av rådjuren men på framsidan blommar dom för fullt.
  Vilken tur att du hann rädda några dahlior. Ja det har varit rejält med minusgrader och igår plockade jag in fikonträdet i uterummet. Men fikon ska tydligen ha en "släng av vinter" så frostnätterna utomhus har nog varit bra för det.
  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! Tycker hösten är så fin nu, då vi fått lite solsken. Kärleksörten är verkligen fin, så tråkigt att rådjuren gillar dem. Hade en otrolig tur att jag hann plocka in en bukett, förra året tänkte jag att jag skulle plocka in, dagen efter, men då var det för sent. Härligt med ett eget fikonträd.
   Trevlig helg!
   Kram Marika

   Radera
 6. Oh, du har fortsatt mye fint i hagen. En ser liksom hagen og plantene på en litt annen måte om høsten enn om våren, det syns jeg er koselig. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Tack! Ja det finns några växter kvar som inte har gett upp. Stormhatten hade jag inte sett förrän honungsrosen tappade sina blad och blev glesare.
   Ha en härlig söndag /Hälsningar Marika

   Radera
 7. Vacker blomning som du har kvar hos dig. Och roligt med nya lökar till våren. Jo jag tror möss kan just det, de är ena otroliga små rackare..

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack! Lökarna har jag stora förhoppningar på, de såg speciella ut som jag köpte hos Zetas. Tänkte väl det att det inte fanns så många alternativ, tur att jag inte tagit ut den nya papegojan som var tänkt att ersätta den gamla som blivit solblekt. Hade tänkt spraymåla den gamla men det var ingen idé, den var vingklippt och tuggad på.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Dejligt du fik reddet en fin buket af de sidste Dahlia - lige før det var for sent! Ellers er der stadig mange planter som kan klare at blomstre, og endda overraskelser - som stormhatten. Du er en flittige pige Marika, og det er utroligt hvad du når i haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Jag fick en känsla att nu måste jag plocka in en bukett, den känslan var helt rätt. Förra året var jag en dag för sen. Jag hade stormhatt förut, men den fick så mycket bladlöss, varje år så jag tog bort den, den stod inte på detta ställe. Den nya ser frisk och fräsch ut, så den får vara kvar.
   Tack snälla, blir så glad för dina kommentarer.
   Ha en skön söndag /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Oj vad mycket du har hunnit med! Jag ligger efter med allt...
  Makalöst fin pelargon också, den verkar trivas där. Näe inte kan väl möss klättra på glas? eller? Dom är ju ganska kluriga...
  Kram från ett halvsoligt Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja, känner mig ganska färdig med allt, har några lökar kvar, tänkte sätta dem i kruka. Pelargonen var utomhus hela sommaren och behagade inte blomma, men det var fint att den ville del nu. Papegojan satt högt uppe i ett stag, men för att komma dit var den tvungen att klättra rakt upp för glaset, konstigt.
   Här är det mulet men uppehåll.
   Kram /Marika

   Radera
 10. Dahlia ser ekstra flott ut på bildet ditt. Nesten som et reklamebilde for Dahlia :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Har haft stor glädje av dem i år, och buketten jag plockade blev riktigt fin.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 11. När jag klickar upp bilderna syns funkians knopp tydligt! Tänk att få se en knallblå blomma mitt bland höstfärgerna,det var ju en härlig överraskning.
  Ser fram emot att få se hur dina narcisser och tulpaner ser ut i vår. Tänk att så pass lite arbete som lökplantering är på hösten ger så otroligt mycket på våren.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Funkian har hamnat lite fel i årstiden, tror inte den hinner slå ut. Det är nog bland det mest givande, att plantera lökar, och bli överraskad på våren. Det kommer att bli fint.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 12. Hej Marika!
  Du har ju mycket som dröjer sig kvar vad tur att du plockade in av dahliorna så du kunde njuta av dem en stund till.Vilken fin färg på din Pelargon hoppas du kan spara den till en annan sommar.Att plantera ner lökar som ska komma till våren ger så mycket glädje att se fram emot.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Ja, det var bra timing, dagen efter var dahliorna inte lika fina. Är inte så bra på att övervintra pelargoner, har försökt, men de ville inte blomma. Lökar är ett måste, men nu börjar det bli fullt. Tänk när vi är där igen, att de börjar titta fram .
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Opmærksomheden har nok hos de fleste flyttet sig væk fra de få blomster, der stadigvæk er at finde derude, og over på løvets høstfarver og de løg, der skal blomstre til foråret. Alligevel er de hyggeligt at støde på blomster, som trodser det kølige vejr og det svindende lys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Det har du helt rätt i, det är så mycket som tackar för sig, för denna säsong. Då blir man glatt överraskad av att hitta några blommor och knoppar.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Den där R. Sahara ser otroligt fin ut. Om dom har en sån på den nya mycket vackra handelsträdgården dit jag ska om 10 dagar på höstmarknad då köper jag genast på mig en...Men dom hade så många roliga gräs så det blir nog några sådana först. Bl.a. hade dom en planta med Pampasgräs med lite rosa vippor. Kan ju ha det gräset i växthuset över vintern.
  KRAM/Susie
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Sahara är en sommarrudbeckia som jag sådde själv. Tror inte att den är perenn. Har köpt nya frön till nästa år. Jag önskar att jag skulle lyckas med gräs, har provat några gånger, men de vill inte ta sig. Du hittar säkert något lämpligt, det såg ut som ett trevligt ställe.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 15. Jeg ser at din Sahara også ble rød da det ble kaldere. Det et interessant hvordan den skifter farge.

  Det er så morsomt å finne en staude som du ikke visste at du hadde! Det opplevde jeg en gang med en kosakkveronika.

  Ha en fin dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   I början trodde jag att jag fått fel färg, för de såg inte alls ut som jag hade tänkt. Men är väldigt förtjust i dem, så de skall jag så nästa år igen. Ibland kommer det växter som man inte visste om. Det blir en trevlig överraskning.
   Ha det så gott /Hälsningar Marika

   Radera
 16. Jak zawsze przede wszystkim podziwiam Twoje dalie. Piękny bukiet. U mnie nadal kwitną, ale tak jak u Ciebie, nie są już tak piękne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dzień dobry Ludmila!
   The season for dahlias is over, at least here in my garden. I`m glad I managed to get a wonderful bouquet, before it was over for this year.
   Regards /Marika

   Radera