måndag 17 januari 2022

Drömmar, om en ny härlig trädgårdssäsong.

 Nytt år nya förhoppningar och nya drömmar. Trädgården har varit en stor förmån under de senaste åren, tänk om jag inte haft den. Det finns så mycket  man kan drömma om, men tror att de flesta upptäckt att det viktigaste är att få vara frisk och kunna röra sig fritt. Men visst har jag  förväntningar , som t.ex på allt jag planterade förra året, att det skall växa och må bra.


Har haft några björnbärsbuskar ett antal år, tyvärr har de inte vuxit särskilt mycket, en av dem till höger på bilden. De har stått lite skuggigt så jag har flyttat dem till ett soligare ställe. Såg stora fina buskar på Zetas i september, och tänkte göra ett nytt försök. De gamla miniatyrbuskarna fick stå kvar, men nu hoppas jag att den nya kommer att växa sig stor och ge lite bär också.
Syrenhortensian som jag tänkt köpa länge, nu stod den där på Zetas , en enormt stor fin buske, nu återstår att se om den trivs hos mig. Men i drömmen kommer den att vara precis lika fin som när jag köpte den.
De första som får visa upp sig blir alla vackra tulpaner som blev planterade, det kommer att bli så fint.
Drömmer om alla fina stunder i växthuset, med tomater och gurka. Mårbacka brukar få flytta in där lite senare på säsongen och blommar länge.  Här brukar jag stå med mina sådder, regnar det så gör det absolut ingenting.

Praktvädden som jag inte kunde lämna kvar på växtgården , den fick stå i en kruka så jag kunde se den från köksfönstret, tills det var dags att plantera ut den, har aldrig sett ett så stort fint exemplar. Och rätt färg var det också.  😀 Den hoppas jag absolut att få se i sommar igen.

Vindskyddet mot trädgården börjar se slitet ut, brukar hänga korgar på det, så det har blivit lite skevt.  Har sökt idéer till ett nytt, och tror att jag hittade precis det jag sökte på Pinterest. Bilden här nedanför är alltså inte min.

Det är nästan identiskt med det vi har, förutom armeringsjärnet.  Tänkte bygga en blomlåda på marken som gränsar till en blomrabatt, vi har några markplattor där mellan planket och rabatten. Om jag tar bort dem och bygger en låda för att kunna plantera klematis eller någon annan klätterväxt.  Tror det kommer att bli bra.  Vi får nog göra det tillsammans, maken och jag.

För att slå ihop två drömmar kanske jag väljer att plantera min önskeros där, Ghislaine de Feligonde. 
( bilden är lånad) Om den inte blir för stor. Den har jag drömt om i några år nu, men inte riktigt kommit på var jag skulle ha den. Det här kan bli rätt plats.

Fick ett härligt fågelbad i julklapp så det skall hängas upp på lämplig plats, där fåglarna får vara ifred då de badar.  Så jag hoppas givetvis att få besök av en massa badsugna fåglar.

Hoppas också att denna lilla söta fågel skall hitta till min trädgård igen. Han är så fin.
Mina drömmar är inte särskilt utsvävande.

Beträffande pandemin hoppas jag att den försvinner och att vi kan leva någorlunda vanligt. Min tredje spruta mådde  jag inte så bra av, men nu har det vänt. Inatt har det blåst enormt hos oss, var rädd att saker i trädgården skulle flyga omkring, men det var bara mitt planteringsbord som kommit i rullning och rullat iväg en bit. 
Ha det bra ! Marika

30 kommentarer:

  1. Nå begynner det plutselig å nærme seg, syns jeg, kan merke at ettermiddagene er litt lysere også, selv om det kanskje ikke er så mye. Her er det ikke snø nå, og da blir det fort litt vårlig. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det känns som att det har blivit ljusare. Vi har inte någon snö heller, men det var en hård blåst inatt.
      Ha en fin kväll du med /Marika

      Radera
  2. Unelmia pitää olla ja usein ne toteutuukin kun ei ole liian suuria. Ihania tulppaaneja olet istuttanut minulla on muutama karhunvatukka alku olen saanut ne anopilta aika mukavasti ovat lähteneet kasvuun ja muutamia marjojakin olen saanut. Tuulisuojan eteen tulee hyvä penkki. Minullakin on lintujen kylpemis allas ja siinä käy ahkerasti kylpijöitä. Lintu kuvassa on punarinta se on utelias ja ihana lintu.
    Hyvää alkanutta viikkoa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ihan totta, kyllä ne useimmiten tulee todeksi. Olen oikein jännittynyt näistä tulppaaneista, toivottavasti kukkiat hyvin. Minulla oli kaksi pensasta ja olen muutaman marjan niistä saanut, mutta kun olen verrannut tyttären isoon pensaaseen joka kasvaa korkealla ja antaa paljon marjoja, päätin että nyt on aika hankkia uusi. Minulle on muutama allas linnuille mutta tämän uuden voi laittaa puuhun roikkumaan. Punarinta pieni Robin on yksi lempilinnuista, kovin harvaan vain käy kylässä.
      Oikein hyvää viikkoa sinulle /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Det er mange flotte drømmer du har! Vindbeskyttelsen så veldig smart ut. Dere klarer sikkert å lage noe lignende.
    Mårbacka kjøpte jeg i fjor, og den lever stadig nede i kjelleren. Ja, rødstrupen som vi kaller den er en veldig søt fugl. Får håpe at du igjen får besøk av den.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, ja det skall vi nog klara av. Det är inget stort projekt, det blir perfekt. Mårbacka pelargonen är riktigt fin och blommar bra hos mig också, som inte alltid har tur med pelargoner. Rödhaken är en favorit fågel. Ja hoppas den kommer på besök.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  4. Hallo Marika,
    Träume, die Wirklichkeit werden, sind etwas besonders schönes und ich hoffe, dass sich alle deine Gartenträume erfüllen.
    Gruß Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Danke Anette!
      Ich freue mich auch auf eine neue gartensaison
      wenn nicht alle träume werden wahr.
      Schöne Grüsse !
      Marika

      Radera
  5. Snickra går ju att börja med tidigt. Skärmen var fin, ser lite rejälare ut. Ghislaine de Feligonde är en ljuvlig ros - en dröm du behöver uppfylla :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja, det har du rätt i, tyckte också att den var fin. Har bestämt mig, rosen skall flytta in i år.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  6. Visst är det en förmån att ha en trädgård att njuta av och att drömma om. Och visst har vi mycket att se fram emot nu! Så fint vindskydd/skärm du drömmer om, blir nog jättefint med en Ghislaine de Feligonde. Lycka till.

    Kram Ulrika
    Tråkigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, utan trädgård hade det blivit ganska tråkigt. Javisst är det fint, skall försöka få till det, och med rosen till så blir det bra. Tack!

      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Först måste jag säga att din nya header är helt ljuvlig! Jag har nog skrivit förut att jag älskar din bild med bänken i vårblommehavet.
    Syrénhortensian kommer säkert att bli jättefin. Min erfarenhet är att dom är brukar ta sig bra. Har till och med flyttat om mina och det har inte varit några problem.
    Jag förstår att du inte kunde lämna kvar den praktvädden ... den har ju en fantastiskt vacker färg. Som gjord för dig!
    Ja tänk när vi kan skörda solvarma tomater igen ... och krispiga gurkor. Jag tog fram en ny burk av min inläggningsgurka här om dagen och drömde mig tillbaka till "inläggningstiden" och skördetiden.
    Härliga drömmar!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket! Jag är förtjust i bilden själv. Brukar inte ta den vägen förbi kyrkan, så jag är verkligen glad att jag gjorde det. Hoppas verkligen att du har rätt, med hortensian, har stått på min önskelista länge. Vädden kunde inte haft en bättre färg, den var så fin. Visst är det extra gott med det man odlat och förvarat själv. Har också kvar några burkar inlagd gurka.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Så många härliga trädgårdsdrömmar du har hoppas att de blommor du införskaffade dig har överlevt och ger den blomprakt som du önskar dig.Hortensior är ju så vackra och praktfulla.Det var ett fint vindskydd du visar bild på som du önskar dig och hoppas att din fina pippi hittar tillbaka till dig.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack skall du ha, det hoppas jag också. Tror att ett nytt vindskydd i samma stil som det vi har idag blir bra, och får det plats med en vacker ros där också, så blir det ännu bättre. Den lilla rödhaken hoppas jag få se.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. 'I have a dream' - som sagt, og du har mange drømme om gensyn og nye bekendtskaber i din have Marika. Håber dine drømme bliver til virkelighed i dette år! Og som du siger, er det egentlig bare ganske nøjsomme drømme om at dine planer lykkes, og at verden kan åbne igen. Jeg er helt enig!

    Hilsner fra Ulla
    PS. Din header er utroligt dejlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Mina drömmar för egen del är inte så stora, så det kommer förhoppningsvis att ske. De stora drömmarna gäller för oss alla, och dem är jag nog inte ensam om. Tack så mycket, bilden är från förra våren tagen på en av mina cykelturer.
      Hälsningar från Marika

      Radera
  10. Your year 2022 is going to be splendid, because I am convinced that your beautiful dreams will come true! In any case, that's what I wish for you. Friendly!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Thank you so much for your beautiful words and wishes.
      I wish you all the best /Regards Marika

      Radera
  11. Vilka härliga planer du har. Så roligt att få ta del av dem.
    Ja, nu gäller det att se framåt och hoppas på en ljus framtid.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack, ja det kommer att bli ett bra år. Alltid kul att planera inför en ny säsong.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Härliga drömmar - och man blir tydligen aldrig för gammal för dom!? Just nu "drömmer" jag om en omgjord rabatt som visserligen alltid haft både buskar, prydnasgräs och bambu i sig - men nu ska rensas upp och planteras en massa FINA nya prydnasgräs i. Kommer precis in från växthuset där jag har påbörjat vinterbeskärningen på mina 2 vinstockar som vuxit till sig enormt dom sista åren när jag slarvat med nerklippning. Men det blir ju lätt så när man är krasslig och inte orkar. Så min stora önskan inför säsongen är att jag blir bättre i ryggen (diskbråck) och i ena ben (ischias).
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Lite drömmar måste man ha, och gärna sådant som kan uppfyllas. Låter trevligt med nya prydnadsgräs, hoppas hitta en plats där de skulle trivas hos mig med. Tråkigt med en besvärlig rygg, hoppas den blir bra. Hade gärna haft vinranka i växthuset, men tror att det hade blivit för mycket. Jag har för vana att ha alldeles för många tomatplantor i växthuset.
      Ha det så gott /Kram Marika

      Radera
  13. Et dejligt indlæg om dine havedrømme. Man kan få mange gode ideer på Pinterest, og du har da lige fundet en ide, du kan bruge - og i tillæg plads til en dejlig rose. Praktvädden er meget smuk, og den ser ud til at være god som krukkeplante. Jeg er lidt i tvivl, om det er den, vi kalder skabiose på dansk.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tusen tack, javisst finns det mycket att hitta där. Ser fram emot att bygga och göra i ordning och plantera rosen. Ja Praktvädden heter Scabiosa Butterfly blue, är mycket förtjust i den, och andra scabiosa. Har en ettårig som jag brukar så, den är så fin, Salmon Queen. Framförallt är insekterna förtjusta i dem.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Hei Marika! Det er så godt med drømmer. Her har du beskrevet mange som også jeg har. Du kan virkelig glede deg til årets tulipanblomstring. Jeg ser også veldig fram til å kunne sitte i drivhuset og ha hagen tett inn på meg. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Visst är det härligt med drömmar om den nya säsongen, allt fint vi kommer att uppleva igen. Gillar att vara i växthuset men just nu är det kallt därute, så har börjat lite smått med att så inne.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  15. Det var nog bra att du flyttade ditt björnbär för vid det här laget borde du få långa grenar varje säsong! Vet inte vilken sort du har, försökte läsa på lappen utan att lyckas. Jag har Douglas och Black Satin och rekommenderar båda, den ena mognar tidigare men den andra är lite godare. Fråga inte vilken som är vilken, för det har jag glömt.
    Nu håller vi tummarna för att vintern och coronan försvinner och att trädgårdarna får frodas. Tänk om vi inte haft vår trädgårdar de här åren ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      De gamla björnbärsbuskarna har jag haft i några år, vi har fått ca 4 bär per säsong men buskarna har inte vuxit ett dugg. Den nya busken var redan stor och kraftig, så jag har stora förhoppningar på den. De gamla blev flyttade till ett soligare läge. Håller med dig, vi är lyckligt lottade med våra trädgårdar. Det låter förhoppningsfullt med coronan, hoppas bara att det stämmer.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera