lördag 23 april 2022

En varm vårvecka.

Påsken var varm och skön, och efter det har det fina vädret fortsatt. Kändes som att vi gick från kyla till sommarvärme på några dagar.  Det har varit riktigt skönt att komma ut i trädgården och få  ordning. Jag låter rabatterna vara på hösten, plockar lite frön, men så får resten vara. Öser löv som ett täcke på växterna.  Det blir riktigt fint att få rensat, och under löven kommer det fram lite överraskningar.


Krokus, scilla, pärlhyacinter, klockhyacinter, julrosor. Backsippan tittade fram under lövhögen, är speciellt glad för den. Vitsipporna blommar i skogen, en bukett fick följa med hem.

Rabatterna är rensade och har fått ett lager med naturgödsel. Krokusen blommar så fint fortfarande.

Julrosorna fortsätter att blomma fint. Råkade klippa bort en röd blomma, såklart den enda röda som blommar.

I parken är hela marken täckt av vårlökar.

Idag var jag på Solbacken och hjälpte till att plantera om tomater. Det skulle inte bli så många, men det blev en hel del ändå. Ankorna hade kul i ån, vattnet var riktigt högt. De har så vacker fjäderdräkt som skimrar i blått, grönt och svart.  Vilken fantastisk dag.

Trevlig helg!
Marika


30 kommentarer:

  1. Hej Marika,

    Så mycket fint som blommar hos dig nu. Det varma vädret har verkligen satt fart på växterna och visst är det kul när man städar bort löven och hittar små skönheter under. Synd på den röda julrosen, hoppas det kommer fler knoppar!

    Ha en fin helg. Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack, visst är det lika härligt varje vår att se vårblommorna titta fram. Jag tror det var två knoppar, nu gr jag inte i närheten med en sekatör. Soligt och fint idag också, men lite svalare.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Ja, plutselig ble det sommervarme, og i år var det virkelig stor overgang fra iskaldt vær til nesten 20 grader.
    Du har så mye fint som blomstrer hos deg nå. Så synd med den røde julerosen da!
    Disse endene er så vakre. Hva heter de?

    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det har varit riktigt härligt, nu blir det svalare men solen skiner idag också. Det är en härlig tid med alla vårblommor, och det bara fortsätter med nytt. Rasen heter Cayuga, de är riktigt vackra och skojiga att följa.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Här sprudlar det av vårglädje! Till och med hos mig har det börjat titta upp vårblommor nu. Visst är det väl typiskt när man ibland råkar klippa av en blomma, av misstag. Hoppas du kunde sätta den i en vas eller lägga den i en skål med vatten och kanske njuta av den inomhus.
    Och så ankorna. Dom är så fina och jag blir alltid så glad att se bilder på dom.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det är så härligt med våren, man upptäcker nya växter hela tiden, och det varma vädret har gjort att allt spricker ut med otrolig fart. Idag är det lite blåsigt och betydligt svalare, men soligt. Tack, ankorna är riktigt skojiga.
      Ha en trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  4. Ja, det har været en skøn uge, og du har vel nok meget der blomstrer i haven nu. Det er som om det hele kommer på samme tid, når vejret pludselig mildnes. Skønt at få ryddet lidt op i bedene og finde alle de små forårs-blomster frem igen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det har varit en helt otrolig vecka, man förväntar sig inte att det skall bli nästan sommarvärme efter en snöstorm. Trädgården börjar se ok ut igen. Alla härliga vårblommor gör att man går omkring och njuter. Idag är det svalare och en aning blåsigt, men det är sol.
      Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Från vinterkyla till sommarvärme, det gick fort. Snabba växlingar här på Västkusten också. Bara att njuta!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det var snabba växlingar men nu har värmen bytts ut till svalare väder och kraftiga vindar. Men jag njöt i fulla drag så länge det varade. I växthuset är det riktigt varmt.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  6. Tyvärr så har det gått från sommarvärme till nästan vinterkyla med blåst idag! Men vi har nu fått upp nästan alla möblerna på altanen. Stolarna köpte vi för runt 30 år sen i Stockholm och dom är av fantastisk kvalité - dom två borden finns också kvar, fast det stora får nu stå ute på framsidan tillsammans med 2 nya soffor. Det är nästa grupp som ska ut - och det lilla bordet i altangruppen har Rolle gjort till "pusselbord" på kontoret åt mig.
    Idag gick det alltså inte att sitta där ute och äta, men grillen har Rolle tagit ut och monterat& tvättat så jag ska grilla laxpaket strax. Men vi äter inne! Allt är iaf avtvättat vilket känns skönt. Den där blåsten är hemsk.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det är likadant här, värmen finns inte kvar och i stället har det blåst hela dagen. Skulle måla trädgårdsmöbler, men det var inte skönt, så det får bli en annan dag. Det lönar sig att köpa kvalitet, gillade formen på stolarna. Vi måste nog investera i en ny grill.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Ja nu är det full rulle på våren! Härligt! Sol och en hel del varma dagar har gjort susen för all grönska...
    Njut av helgen!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Visst är det härligt med sol och värme, trädgården och naturen lever upp precis som vi.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Varmen fik rigtig sat gang i blomstringen, og det der dejlige billedserier, du viser.
    Det er helt imponerende så mange små gule blomster, der er i parken. Jeg tror, vi kalder dem guldstjerner på dansk.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Värmen och solen har gjort underverk. Tack så mycket, visst är det vackert med alla vårblommor som tittar fram. Hela marken är täckt av de gula Vårlökarna (gagea lutea), vilket vackert namn på danska, Guldstjärna.
      Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Ser väldigt vårhärligt ut i bilderna :) Har tittat på mina tomater och funderar på att skicka omplanteringen och istället spraya bladen med näring. Det var så många chili som inte gillade flytten till växtjorden och istället för att få fart och växa dog.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det har gått bra med mina tomatplantor, men däremot undrar jag vad det är för fel på paprikorna. Flera stycken har vissnat ner. De ser fina ut och sedan plötsligt ser de ledsna ut och skrumpnar ihop. Har många kvar så jag får hoppas att någon överlever.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Det är verkligen så härligt nu när man får rensa i rabatterna och där träffa på växter som har överlevt och även redan nu börjat blomma.Så trevligt med ankorna som simmar i dammen hos din dotter.Mina tomatplantor de växer så det knakar jag hade inte heller tänkt ha så värst många men alla fröer har kommit upp så det är bara att gilla läget och kanske ge bort någon.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det skönt, vi har haft några svalare dagar men idag är värmen tillbaka. Det är konstigt att det alltid blir fler tomater än man tänkt. Lyckades i alla fall så mindre sorter och färre antal, än jag brukar. Fick nya sorter av dottern som jag inte provat förr. Men nu börjar det se ut som ett växthus här inne. Längtar tills jag kan ta ut allt i växthuset.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Ihanat kukka kollaasit 🤗
    Sinulla on paljon sipuleita kun noin runsaasti kukkivat. Minä olen vasta muutamana vuonna niitä istuttanut. Sain pari isoa penkkiä haravoitua ja laitettua kevät lannoitteet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos ! Laitan lisää joka vuosi, tulppaaneja, narcisseja, krookusta ja sitten myös paljon erilaisia pieniä, scillaa ja hyasinttejä. Keksin aina uusia paikkoja mihin niitä voi laittaa.
      Keväällä on niin ihana kun saa nauttia kukinnasta.
      Minulla vielä muutama penkki lannoittamatta, kun keksin muuta tekemistä välillä.
      Terveisin Marika

      Radera
  12. Deilig med alt som skjer i hagen nå, og for såvidt i naturen også, kjørte forbi en skog med fantastiske mengder hvitveis i dag, tror jeg må ut og plukke en dag. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Visst är det helt fantastiskt. Att se ett hav av vitsippor är helt underbart. Har några i min trädgård också, men de är lite senare.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. The blue on those ducks is outstanding! Thanks for that photo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi! Thank you, they have beautiful colours.

      Radera
  14. Så härligt att finna alla gömda växter under löven, tänk vad vi längtat efter detta! Ankorna är finare än någonsin, tycker jag, men det kanske bara är att ljuset avslöjade de vackra färgerna mer än på tidigare bilder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, lika trevligt varenda vår. Du har nog rätt, de såg extra färggranna ut i vårsolen. Mycket grönt och blått.
      /Kram Marika

      Radera
  15. To są domowe kaczki? Nigdy takich nie widziałam :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      The ducks are tame, they belong to my daughter. They are called Cayuga ducks. The colour is beautiful Dark brown, almost black with lovely blue and green shades. I had not seen these before either.
      Greetings Marika

      Radera