fredag 29 april 2022

Månadens bild - April.

 April närmar sig sitt slut, en månad som innehållit både snöstorm, kyla och sol och värme.  De senaste dagarna har varit en aning kyliga men det har varit perfekt att vara ute i trädgården. Har fått alla rabatter rensade och gödslade. Som så ofta kommer våren plötsligt och växterna tittar fram i rabatterna, så man knappt hinner med.

Känns riktigt bra att jag fått alla rabatter rensade, vi har så mycket löv i rabatterna under vintern. Det är ett stort jobb att få bort allt.  Forsythian blommar gul och fin under lönnen. Det är stor skillnad mot förra månaden.

Det ser lite tomt ut men det är fullt med växter som tittar fram.

Pärlhyacinter, backsippa, lungört, vit scilla, primula , julrosor. Påskliljorna och narcisserna slår snart ut.
Några tulpaner har slagit ut men den stora blomningen får vi vänta på ett tag till.


Alltid lika trevligt när lönnarna slår ut i blom. De är riktigt vackra. 
Min lilla stjärnmagnolia är full i knoppar, alla slår antagligen inte ut, men de stora knopparna är rosa. Den har alltid blommat med helvita blommor, skall bli spännande att se blommorna utslagna.
På min cykeltur idag, fick jag syn på det här fantastiska trädet. Fullt med fluffiga rosafärgade blommor. 

Jag har inte bara krupit omkring i rabatterna, har också målat ett helt trädgårdssett med bord och två stolar, det saknas lite på soffan, men den är till stor del klar.  Blev en otrolig skillnad, före till höger och efter till vänster.
När jag ändå höll på så tänkte jag testa att måla ett set med krukor som tappat en hel del färg.  Den stora är klar, de två till vänster skall jag måla imorgon. Det blev en klar förbättring. 

Sista april, Valborgsmässoafton, blir det äntligen traditionsenlig sång och vårtal vid Stora torget. 
Välkommen sköna Maj!

Trevlig Valborg!
Marika

37 kommentarer:

  1. Ja, nu kan man se forskel på dine månedsbilleder Marika! Og dine nærbilleder viser jo med al tydelighed hvor meget forskelligt der myldrer frem. Dejligt med farver i haven!
    Her i landet fejrer vi ikke Valborgsaften, men må nøjes med 1. maj demonstrationerne... Knap så poetisk som på svensk:)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, det händer något därute varje dag, narcisserna slår ut vilken dag som helst. Tulpanerna står på tur. Valborgsmässoafton har alltid varit speciell, med firande både som barn i Finland och i Sverige. Maken sjunger i kör, så jag skall gå iväg och lyssna, om det inte blir snöstorm.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Så mye fint som kommer frem i bedene dine nå, og ja det er stor forskjell fra forrige måned i hagen hos deg.
    Så merkelig med din magnolia som har skiftet farge, og det pleier de jo ikke å gjøre. Det blir spennende å se om det fortsetter å være rosa.
    Så flink du er til å male både benker og krukker. Jeg har nettopp spraymalt noen gamle selvvanningskrukker. De ble mye bedre enn de var. Det er et fantastisk tre du viser.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, ja det tittar fram en hel del, de högre perennerna låter vänta på sig men de kommer så småningom. Ser lite kalt ut i rabatterna. Har inget minne av att magnolians knoppar skulle varit rosa, tror inte att blommorna blir det. Men vi får se.
      Målarfärg gör underverk, trädgårdsmöblerna står ute i ur och skur så det behövdes lite färg, och de blev riktigt fina.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Det låter som en härlig känsla för det går så fort nu. Tänkte att jag har gott om tid men så försvann den... :)

    Du har gott om små blommande saker och det är samma här. Det tar en stund innan det gröna breder ut sig. Målningen gjorde rejäl skillnad - snyggt!!

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag känner att jag fått en hel del gjort, och är riktigt nöjd. Det blommar mest längs marken, det ena avlöser det andra. Tror gulsipporna slår ut vilken dag som helst. Det dröjer ett tag innan det är riktigt grönt i rabatterna, men det är fint nu också.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  4. Det har till största delen varit en fantastisk månad och det blir bara bättre och bättre nu.
    Älska magnolia. Din lilla ser så söt ut.
    Träden är gröna och vackra nu, härligt.
    Och alla dina blommor som är på väg ut. Härligt!
    Trevlig Valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja, det har varit en fin månad, trots lite kyligt väder. Min magnolia har inte vuxit mycket sedan jag planterade den, men blommorna är fina. Maj bjuder på mera fint.
      Trevlig Valborg! Marika

      Radera
  5. Trädgården har kommit lika långt hos dig och mig, fast jag har inte hunnit gödsla alla rabatter ännu. Det är ju de där grönsakerna som kommer i första hand här, men nästa vecka så... Bästa tiden nu.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Ja, du har lite fler grönsaker än vad jag har. Förstår att det är mycket att göra nu på våren. Men det hinner du säkert. Ja det är riktigt härligt nu.
      Trevlig Valborg /Marika

      Radera
  6. Rost och Rädisor ska förstås vara Ätliga trädgården. Det gick lite fort där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ingen fara, jag har båda namnen djupt ristade i minnet.
      Ha det /Marika

      Radera
  7. Ja nu går det fort! Med både ogräs och annat! Nästa vecka ska jag så i alla pallkragar, hög tid :)
    Ha en fin lördag och valborg....
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Jag har bara sått sallad än så länge, den fick växa till sig i växthuset och nu har jag planterat ut den i en odlingslåda med lock. Hoppas den klarar sig. Skall försöka få sått lite mer också. Ha en trevlig Valborg! Kram, Marika

      Radera
  8. Så deilig at du har fått renset i alle rabattene:-) det er en god følelse.
    Nå nærmer det seg slutten her også, et par tre dager til så er vi i havn.
    Vår stjernemagnolia pleier å ha rosa knopper, og blomstene blir hvite. Sånn er det i år også.
    Fine bilder av alt som blomstrer hos deg nå!
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Ja det känns riktigt bra att ha fått ordning i rabatterna. Jag minns inte att knopparna har varit såhär rosa förut, men då vet jag att blommorna kommer att vara vita som de brukar. Är så glad att den blommar. Tusen tack, det blir fler och fler växter som slår ut i blom.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Jeg har også tatt bort alt gammelt i dag. Spadd opp jorden i drivhuset også, slik at det skal være klart til å plantes der. Jeg var litt sein med å få sådd inne i år, så plantene er litt i minste laget til å flytte ut ennå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Visst känns det bra att komma igång med trädgården. Jag har en hel del sådder i ett litet växthus i det stora, och alla tomater står inne. Har bara flyttat ut salladen till en odlingsbänk med lock. Du hinner nog så och få en fin skörd också. Det växte fint hos dig förra året.
      Ha en fin dag /Marika

      Radera
  10. Det lyder som en hyggelig Valborgaften. Den tradition har vi ikke i Danmark. Men den 4. maj fejrer vi befrielsesaftenen. Det er datoen, hvor den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig overgav sig. Den aften sætter vi lys i vinduerne, og der er alsang på Torvet.
    Det er et stort stykke arbejde at male havemøbler, men resultatet er blevet flot.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Vi har lite olika traditioner, men ganska lika mellan Finland och Sverige. Att fira våren känns trevligt. Befrielsens dag låter viktigare. Möblerna är sköna att sitta i och behövde piffas upp. Det är många vinklar och vrår , men nu är de fina ett tag till.
      Ha en fin dag /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Din have har sat turbo på blomstringen her sidst i april. Vi har også oplevet , at der har været usædvanligt mange visne blade I år, og de formulder jo ikke lige på en enkelt vinter. Ja, mørke krukker og møbler har en tendens til at falme med alderen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det har verkligen satt fart, får gå en runda varje dag för att se vad nytt som kommit upp. Jag har både lönn och ek och löven ger ett bra skydd på vintern, speciellt om det inte finns någon snö. Men på våren ser det bara skräpigt ut. Möblerna håller ett tag till, med lite omvårdnad.
      Ha en fin dag /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Vilken härlig aprilkavalkad! Det är så mycket vårglädje i ditt inlägg. Och du har så fint. Du har hunnit med mycket, målat också. Imponerande resultat, både möblerna och krukorna.
    Nu har det hunnit bli maj och det är riktigt skönt ute. Och majsolen ler :)

    Ha en bra fortsättning på maj!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket. Våren och värmen är efterlängtad, och i helgen var det riktigt skönt. Jag fortsatte att måla stolparna i pergolan, och blomlådan skall också få sig en uppfräschning. Lite färg gör stor skillnad. Idag ler majsolen, även om det var ganska kallt ute.
      Ha det fint /Kram, Marika

      Radera
  13. Hej Marika!
    Det låter som du hade en fin valborgsmässoafton med vårsånger .Så mycket vackert som blommar både hos dig och det du får se när du är ute på din cykeltur .Vad snygga krukor och annat som du målar det är verkligen otroligt vad färg kan göra. Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det har varit en fin Valborg och härliga vårdagar. Har fått mycket gjort utomhus, nu väntar jag bara på den riktiga värmen, så jag kan flytta ut mina tomater också. Fortsatte med målandet så hela pergolan är nymålad, och vi har fått en ny trappa med kryss, som skall bli vita. Det finns något att göra, hela tiden.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Hej Marika,

    Det verkar som om både du och trädgården har full fart. Vad fint det ser ut! Många små växter har slagit ut här också ändå ser planteringarna nästa tomma ut, särskilt på bild. Men det går fort nu och blir grönare och fylligare för varje dag som går.
    Kul att ge trädgårdsmöbler och krukor ett lyft, nu håller de sig fina flera år. Och körsbärsträdet är ju så vackert.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja det har varit full fart här, och det fortsätter med lite målningsarbete, och omplantering. Visst ser det lite kalt ut i rabatterna men det ändrar sig snart. Trädgårdsmöblerna har varit med ett tag men de är helt ok, och håller ett tag till.
      Skulle gärna ha det trädet, sagolikt vackert.
      Ha det gott!
      Kram Marika

      Radera
  15. Vilken skillnad det blir med lite ny färg på saker och ting. Rolle håller just nu på med "lilla altanen" som han både renoverat och nu ska måla.
    Vi har haft tur med val av dagishund, det blev faktiskt det man kallar en "win/win" situation. Ägarna hade problem eftersom dom inte ville lämna hunden ensam så länge som 5 timmar - och vi är otroligt förtjusta i den lilla busråttan. Han verkar också väldans glad när husse lämnar över honom på mornarna. Fast det är klart att han tycker det är roligt när husse hämtar honom på kvällen...
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Ja det blir fint med lite målarfärg, har fortsatt med pergolan. Det var riktigt skoj att ni fann varandra, kan inte bli bättre. Känns säkert bra för husse och matte att hunden inte är ensam. Han ser riktigt söt ut.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Valkoista scillaa en ole koskaan nähnyt ja tuo magnolian pulleat silmut on ihania samoin tuo näkemäsi puu. Meillä ei ole juurikaan mitään esiteltävää vielä sillä kevät on todella myöhäinen. Hieno muutos on pihakalusteissa ja ruukuissa kun olet ne maalannut. Minulla olisi paljon maalattavaa mutta en saa aikaiseksi minä en pidä ollenkaan siitä puuhasta. Penkkejä on minulla vielä putsaamatta mutta jos nyt viikonloppuna saisi ne tehtyä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meillä on ollut aurinkoista mutta vähän kylmät ilmat taas. Tänään oli lämmin ihana ilma. Olen päivät pitkät puutarhassa ja olen saanut paljon tehtyä. Olen jatkanut maalaushommia, minusta on oikein kiva maalata. Pergola ja kalusteet on nyt valmiit, saimme uudet portaat, ja siinä on kaide maalattava. Melkein valmis. Parasta tehdä kun ilmat on hienot. Minun magnolia ei ole kasvanut kovin paljon, mutta tänä vuonna on enemmän kukkia, ihan ok.
      Terveisin Marika

      Radera
  17. Toppenväder för malning! Så snygga dina möbler och krukor blir, rent av som nya. Kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anni! Jag blev jättenöjd med resultatet, de är som nya.

      Radera
  18. Jakie piękne kwitnące drzewa! Jak ładnie pomalowane ławki i doniczka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila !
      Thank you! I like painting. The Cherrytree is wonderful. I would like to have it in my garden.
      Greetings Marika

      Radera