tisdag 31 maj 2022

Månadens bild - Maj.

Så var det dags för månadens bild Maj, och det är stor skillnad mot förra månadens bilder. Det har hänt en hel del i rabatter och naturen.  Nu kan man se växterna titta fram i rabatten, det var ganska kalt förra månaden.

Vi har fått en hel del regn, och det märks på grönskan, vi klippte gräset för första gången och det ser bättre ut än jag tyckte förut. Regnet har gjort underverk. Har planterat de nya pionerna i denhär rabatten och de ser ut att trivas. Den ena roten såg helt död ut då jag tog den ur krukan, men har piggnat till.
Har möblerat om i växthuset och faktiskt lyckats med att inte ha så många tomatplantor som det brukar bli, de ser alltid lite anemiska ut när de flyttas ut och planteras om, men det brukar bli bra. Håller på att dela ut perennerna och plantera dem i krukor och rabatter. 

Bakom växthuset har jag en rabatt med blått, vitt och gult, just nu enbart blått och vitt. Heja Finland till VM guldet i hockey!  De gula dagliljorna står i startgroparna. Syrenen tuktade vi ganska rejält förra året, det finns några grenar kvar att kapa, den gillade omsorgen och blommar fint. 
Det växer så det knakar, tänk vad regn och sol kan göra underverk . Pionerna har kommit väldigt olika långt. Det är bra då kanske jag kan få njuta av dem en längre tid. Aklejorna ser kraftiga och fina ut.
Vitt är vackert. Har en alpklematis i pergolan som har slagit ut nu, tror att det är en Albina Plena. (Atragene gruppen) Lägger alla namnlappar och etiketter i en skoask, tyvärr hittade jag inte någon på denna. Minns inte att den skulle ha blommat så fint som i år, har en rosa och en mörkt rosa liknande, tror att de brukar blomma före denna och den blir i skuggan av dem. Tovsippan och morgonstjärnan är också favoriter. 

Nu har de sista tulpanerna också slagit ut, några mörka skönheter. De i högra nedre hörnet är planterade i blomlådan vid pergolan. Där har jag bara vita narcisser och Blue Diamond tulpaner. Hmm. Fyllde på med Blue Diamond och i år blev de kopparfärgade. Tror faktiskt att jag skall skriva till leverantören, jag borde inte vara den enda som fått fel.

Ha det gott!

Marika

Länkar till TrädgårdsFägring


28 kommentarer:

  1. Hello Mariebel! I've fallen behind on the blogs, and answering you always takes me a bit longer, since I speak English very badly - and not Swedish at all! - I always go through the Google translation. Finally, here I am! I have read all your latest articles in a row, and I marvel at all the spring work you are carrying out. You have very beautiful tulips and I see that they flower very well in the tank. I always keep them in the ground, and I lose them from year to year, or else they flower very badly the second season. I also admire your seedlings! I gave up making them, the perennials invading all my beds and leaving me no more room for annual flowers. Thank you for this return to spring - it's very refreshing! Sincerely

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      So nice you took time to write. I admire your garden, you have such beautiful plants, trees and bushes. If that is google translation it worked really well. Spring means a lot to do in the garden but I am enjoying it. And it is not so much to do here, so I usually help my daughter in her garden too. She has fulltime work, studies and not a lot of time , so I feel helpful. The tulips have been really nice this year, I will take them up and plant my dahlias in the boxes instead. I hope you have a lovely week.
      Greetings Marika

      Radera
  2. Tänk, jag hade inte en tanke på att Molton kunde ha tagit dom och gömt dom! Förmodligen för att trots att han bara är två år är så otroligt snäll och väluppfostrad. Faktiskt tror jag inte att han är uppfostrad alls, han verkar bara vara en sån lugn och glad hund i sig själv. Han är fortfarande otroligt glad när han kommer hit och får träffa oss. Sen vill han gärna ligga och trycka sig emot antingen mig i soffan eller Rolle i sängarna när han ligger och läser.
    Nu vill man ju vara ute lite ibland också och då är han med. Han älskar att ligga i "min" stol i växthuset - förmodligen för att det är den enda stolen med dyna i..... *fniss*
    Du har det jättefint i trädgården och massor med växter. Jag har börjat tröttna lite, eller rättare sagt jag orkar inte så mycket längre. Det är ryggen som spökar.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det var kul att du hittade dem och att Molton var helt oskyldig. Att han är glad när han kommer till er är ett riktigt gott betyg. Tack för det, det blommar fint nu. Har dragit ner på tomatplantorna och sått fler sommarblommor och perenner. Skall dela med mig till min dotter, och så får jag tomater av henne. Det är inte kul att ha ont i ryggen, det begränsar en så mycket. Jag har klarat ryggen i år, har lärt mig att tänka till, rensar numera med en kudde under knäna, så jag slipper böja mig. Men det blir jobbigt att stå på knä och komma upp till stående. Ja, kroppen är inte lika vig som förr.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Fantastiskt mycket vackert hos dig i din vårträdgård. Så bra att pionen hämtade upp sig. Regnet som har kommit och mer kommer nog, är väldigt bra för naturen. Får vi sedan lite sommarvärme så kommer det nog att växa så det knakar.
    Ha det gott!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack för det, bägge pionrötterna blev planterade i kruka när jag kom hem från mässan. Båda såg ut att må bra, och så plötsligt såg den ena inte alls ok ut. De nya späda skotten torkade ihop. Planterade den ändå ut i rabatten, och nu såg jag att det kommer nya skott. Så kul för det skall vara två ovanligare färger. Den ena en Coral Charme och den andra en ljust gul som jag tappat bort namnet på. Vi har fått mycket regn också de senaste dagarna. Det kommer en rejäl skur och sen tittar solen fram tills nästa skur. Ha en trevlig resa och ha det riktigt gott.
      Kram Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Så grønt og frodig det er hos deg nå, og det er tydelig at du har fått bra med regn i det siste. Det blomstrer også så fint i rabattene dine, og du har så flotte tulipaner!

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Det är riktigt grönt och frodigt. Det har regnat e del de senaste dagarna, det är uppehåll en stund och så regnar det igen. Köpte en ny regnmätare då den andra hade en spricka, kunde inte lita på att den visade rätt. Tack, tulpanerna har varit fina i år, men nu närmar det sig finalen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Det var godt, I fik noget regn, så der kunne komme gang i græs og pæoner. Når man planter småplanter ud, kan de ganske rigtigt se svage og usunde ud i starten; men som regel går der ikke lang tid, før de begynder at trives. Dine tulipaner har blomstret usædvanligt længe i år, har jeg indtryk af.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det har regnat större delen av dagen idag också. Det behövs så det är bra. Både tomaterna och gurkplantorna såg redan piggare ut i växthuset. Det stämmer, tulpanerna har blommat länge, men nu tror jag att de ger upp. Snart är det dags att ta upp dem och plantera dahliorna i lådorna i stället. Hoppas på lite uppehåll imorgon så jag får plantera ut alla sommarblommor och perenner.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Du skulle se våra tomater ha ha ha oj men de repar sig nog efter ett angrepp av vita flygare inne på glasverandan. Nu är det ute & ja de repar sig nog... Härligt med vårregn ändå
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Mina tomater blir alltid lite långa och rangliga, tänker att det skulle vara bra att skaffa en värmefläkt och ha dem i växthuset istället. De brukar piggna till efter ett tag, tyckte både tomater och gurkor såg piggare ut, idag.
      Regnet är uppfriskande och gör gott för mina gräsfrön i gräsmattan.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Hei Marika! Jeg blir helt overveldet av alt som skjer og hvor fort det skjer. Plantene dine har en enorm vekstkraft og nå har alt farger. Det er rart å se alt som skjer i løpet av et døgn. ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja det har hänt väldigt mycket de senaste dagarna, regnet gjorde stor skillnad. Blir alltid lika förvånad över hur fort det går. Aklejorna tittar fram ena dagen och plötsligt står de i blom.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Tillykke med regnen! - her venter vi stadig...
    Flot trilogi af hvide blomster i din header! Der er virkelig sket noget i maj måned, og det ser så frodigt og fint ud hos dig. Dejligt at få plantet nogle af alle dine drivhus-vækster ud i jorden - og navnlig når det regner:) Der ser så fint ud i dit drivhus - også.
    Tulipaner er åbenbart et rent kaos hos leverandøren, men alt ialt ser det da ret skønt ud med de farver du har fået.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack det behövdes, och trädgården trivs. Det har fortsatt halva dagen idag. Men nu är det en solig kväll. Har fortsatt med att plantera Zinnia i krukor och Jätteverbena och stockros i rabatterna. Man får räkna med lite felleveranser på saker som det inte syns att det är fel, förrän långt efteråt. Nu är det snart dags att ta upp tulpanerna och plantera dahliorna.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Regnet har verkligen gjort underverk, framför allt vad gäller gräsmattan! Och imorgon ska jag få ännu mer ...
    Vilken spännande final det blev i hockey-VM. Så starkt av Finland att lyckas vinna efter Kanadas otroliga vändning!
    Kram igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det har blivit riktigt fint och grönt. Mina fläckar i gräsmattan har fått lite nytt gräs, så det är bra. Ja det var verkligen bra gjort , ofta stupar de på målsnöret.
      Kram /Marika

      Radera
  10. Härlig förändring - det finns fördelar med regn och lite lägre temperaturer. Det är så fint hos dig nu. Här har tulpanerna avslutat men några har blommat väldigt länge. Men pionerna tar vid och de tidigaste hybriderna har blommat över.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Visst är det en stor skillnad mot hur det var i april. Efter allt regn har nog de sista tulpanerna också gett upp. Skall försöka ta upp allt och plantera dahliorna, så de slipper vara i krukor och plastpåsar. Tack! Maj har varit fin. Är så förvånad över att pionroten som jag köpte på mässan har fullt med knoppar. Skall bli spännande att se om det blir den pionen det skulle. Antingen Coral Charme eller en gul som jag glömt namnet på.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Verkar varit perfekt trädgårdsväder i Sverige under maj månad.
    Min gräsmatta har klippts två gånger redan och nu börjar den se riktigt fin ut.
    Så många vackra blommor du har!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Maj har varit mycket varierat, både sol och regn. De senaste dagarna mest regn. Nu hoppas jag på en solig helg och det börjar bra med sol idag.
      Ha det bra ! Marika

      Radera
  12. Erittäin kaunista kukintaa ja ihanaa kun pionisi kukoistaa. Minäkin rakastan valkoisia perennoja ja kukkia ne käyvät kaikkien värien kanssa hyvin yhteen. Sateita me olemme saaneet paljon mikä näkyy myös rikkaruohojen kasvussa ja nyt kun piti tulla välillä kotia hoitamaan pihaa ja sitten anoppia auttamaan ennenkuin voi taas palata omien rikkaruohojen ja penkkien pariin.
    Ihanaa viikonjatketta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos, valkoinen ja vihreä on oikein kiva yhdistelmä. Meilläkin on tullut paljon sadetta, mutta se oli ihan tarpeellista. Nyt toivon muutamaa aurinkoista päivää, lupasin auttaa tytärtä hänen puutarhassa. Hän on töiden lisäksi opiskellut 50 % joten puutarha on jäänyt vähän rempalleen.
      Oikein hyvää jatkoa/ Terveisin Marika

      Radera
  13. Ville bara berätta att våra vänner har oss två som har hjälpt dom. Jag med det skriftliga och Rolle har varit på plats, både på hemmet och hemma bos dom. Det fodras att man har nån som kan tala för en......
    KRAM/susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Din berättelse tog mig riktigt hårt. kunde inte förstå att man behandlar folk så illa. Känns bra att veta att de har någon som stöttar och hjälper till.
      Stor Kram /Marika

      Radera
  14. Hej Marika!
    Regn gör underverk i trädgården och ute i naturen det blir så rent och fint och växterna gillar den väta som kommer uppifrån allra bäst och svarar då med att blomma och växa.Du har det så fint i trädgården.Vi har även fått regn men även mera värme vilket har gjort underverk.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det nödvändigt med regn. Allt blir friskt och fint. Vi hade en fin solig dag på Nationaldagen, idag är det lite svalare men uppehåll. Hoppas på några dagar med uppehåll så jag kan hjälpa dottern att göra fint. Hon hade sin sista tenta idag så nu kan hon koncentrera sig på enbart jobb och trädgården. Studierna är klara för nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera