fredag 6 maj 2022

Sköna Majdagar.

 Vi har fått njuta av riktigt sköna dagar, soligt och fint, men också lite kyliga kvällar.  Värmen och solen har gjort att det blommar fint och det poppar upp nytt hela tiden. Gillar denhär tiden då Narcisserna börjat blomma och tulpanerna står i startgroparna.

Här är rabatten under de stora träden. Thalia narcisser, pärlhyacinter och gulsippa,  blåsipporna har blommat över. 

Det doftar ljuvligt.  Gulsipporna har förökat sig och flyttat från en annan rabatt.
Har en stor vitsippa som också förökar sig, här tillsammans med den persikofärgade Backsippan. Den vita förgätmigejen har självsått sig till gången. Narcisser och Påskliljor, gulsippor och de första tulpanerna som visar färg. Har ett nät som skydd, men tror att jag kan ta bort det. Blir alltid lite osäker på om de får vara ifred. 

Stjärnmagnolians knoppar var svagt rosa, men blommorna är vita som de brukar. Räknade till ca 20 större knoppar och en hel del små, den blommar riktigt fint i år. 
Grannen skall göra om i trädgården och byta häck. Fick gå över och gräva upp växterna. Det blev stora tuvor av blåsippa, julrosor och både röd och blåröd Lungört.  Riktigt bra. Har grävt ner mina och krukat dessa till dottern, passar bra till hennes stora rabatt.


Min Alpklematis är full med knoppar, de rosaröda knopparna dök upp förra året, och har blivit fler i år. 
Medan vädret har varit bra, fortsatte jag att måla pergolan. En till alpklematis har kommit lite längre i sin blomning vid krikonträdet. Den kommer att klättra upp i trädet och i pergolan, liksom Paul Farges Summersnow . Det kommer att bli trångt på toppen.

Vi har fått en ny trappa, som några duktiga snickare byggde, efter mina önskemål. Har målat kryssen och ledstängerna, totalt tre gånger, men nu får det räcka. Har gott om målarfärg kvar så jag passar på att renovera mina tre blomlådor, som jag är förtjust i. En är målad en första gång, men det kommer att bli några gånger till. De två andra skall skrapas och fixas innan de blir målade. 

Gillar att måla och resultatet brukar bli bra, hoppas på fint väder så jag får göra klart.
Ha en trevlig helg!
Marika

38 kommentarer:

  1. Det låter skönt att stå ute och måla i fint väder :) Roligt att få växter bara så där och lungört är en tacksam växt. Påminner mig om att jag ska rädda den röda från åkern. Det är lite skillnad uppenbarligen för hos mig har några tulpansorter börjat blomma över men de står väldigt läigt med berg bakom.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det har varit fint väder för målning. Den svarta färgen torkade med engång, medan den vita fick vila och torka ordentligt före nästa omgång. Blev riktigt glad för växterna, hade en lucka i min stora rabatt. Hoppas bara att lungörten trivs i halvskugga. Tulpanerna har bara börjat lite smått, men snart kommer de igång. Idag är det mulet och lite duggregn. Men det behövs också.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Det er utrolig mye som blomstrer på en gang hos deg nå! Så flott din magnolia er, og din alpeclematis er veldig fin. Mine har ikke begynt å blomstre enda.
    Flott ny trapp!
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja, det är riktigt vackert nu, med alla vårblommor. Magnolian har inte varit lika full av blommor som i år. Mina alpklematisar står ganska varmt och soligt, de brukar vara tidigt ute. Tack vi tyckte den blev fin, och det blev bra med räcke, vi hade inget på den förra.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så underbart när majsolen lyser och det blir varmare då får man så mycket energi att göra en hel del saker precis som du har gjort och fint blir det även..Vad härligt när man bara kan gå över till granne och ta hand om växter som de inte har plats för och ge dem en ny chans på ett nytt ställe att växa på.
    Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Javisst , solen gör mycket till, det är härligt att vara ute och få något gjort. Känns som att vi fått ordning på en hel del redan. Grannen hade inte tid och intresse att ta hand om blomrabatter och det passade bra för mig. Dagen börjar med gråväder men det skulle bli soligt senare. Hoppas på det, så jag kan fortsätta att måla.
      Ha det gott/Marika

      Radera
  4. Flot ny trappe du har fået, og fint bliver det også når du får malet dine blomsterkasser og pergolaen! Det er utroligt som det pynter, og vejret har været rigtig godt til malerarbejde.
    Dejlige forårsblomster du viser i dine kollager! Skønt at anemonerne spreder sig af sig selv, og skønt at få lov at hente masser af planter hos naboen! Forstår du nyder denne tid selvom du har travlt med mange projekter!

    Mange hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack, det behövdes en ny, och den här blev bra. Det har varit fint målarväder, allt har torkat snabbt. Men idag är det grått och halvregnigt, så målarpenseln får vila. Narcisserna är favoriter nu men snart slår tulpanerna också ut. Är väldigt glad för att både de blåa, vita och gula sipporna sprider sig.
      Jag njuter av att ha något att syssla med, då mår jag bäst.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Så härliga vårbilder från din trädgård!
    Maj är en fin månad, men i år var april också fin i Sverige.
    Snygg trappa.
    Bra när man kan få växter av grannar, synd att slänga iväg.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Ja april var också fint, känns som att våren var tidig i år, trots att det har varit blandad temperatur, både varmt och kallt. Tack, är nöjd med trappan, det var några duktiga unga snickare, som var både snabba och duktiga. Det var snällt av grannen att tänka på mig, det uppskattade jag.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Det er virkelig mye fint som popper opp nå. Nydelig stjernemagnolia!
    Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Javisst är det, en hel del som tittar fram redan. Magnolian är jag riktigt förtjust i och i år har den extra många knoppar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Hej Marika,

    Fin vårkänsla i din trädgård nu, så mycket som kommit igång. Kul att stjärnmagnolian verkar trivas bra och vilken trevlig granne du har! Mycket som blivit gjort, skönt att hinna med lite underhåll så här i början av säsongen. Trappan blev ju jättebra.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack, visst är det helt fantastiskt nu. Magnolian har jag haft i flera år, den verkar inte växa så mycket, men är glad för att den blommar. Det känns faktiskt som att vi har hunnit med extra mycket i år. Idag är det sol så då skall jag fortsätta med blomlådorna. Tack, tycker också att trappan blev bra.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. När jag läste att en klematis hos dig hade ändrat färg på blommorna, så kom jag på att det har en här också. Den hade blå & vita blommor tidigare men nu blir dom helt vita fler och fler.
    Fast inte i år då jag förra året klippte ner den helt för att fixa till den pyttelilla ställning den växer på. Så nu är det bara två små ynkliga skott än så länge.
    Men eftersom jag alltid trott att det var en alpklematis `Tage Lundell´ (hade med mig den från Stockholm för 20 år sen) så kollade jag upp det. Men det stämde ju inte alls, den har mörkt purpurvioletta blommor! Så vad 17 är det? Kan det vara `Mrs. T. Lundell´- fast den ska ha rosavioletta..... Hjälp, vad är det för klematis!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Ibland är det svårt att veta, inte säkert man får rätt växt heller. Då jag googlar på "Tage Lundell" klematis, kommer det upp olika färgnyanser, så det kanske är den ändå. Skall bli intressant att se vilken färg den har när den blommar igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Det var dejlige planter, du kunne hente hos naboen. Din datter bliver helt sikkert også glad. Hvis jeg har forstået det ret, skifter din alpeklematis farve på blomsterne. Det er specielt, jeg har ikke hørt om det før.
    Det er en dejlig trappe, I har fået. Den ser ud til at være god og sikker at gå på.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Javisst var det trevligt att få gräva upp växter hos grannen. En del knoppar på klematisen har röda knoppar, men färgen på blommorna blir rödskiftande men vita. Alla andra knoppar är vita. Tack, vi är mycket nöjda med trappan och ledstången är bra att ha.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Här är det svinkallt idag - men soligt och vindstilla. Det var bara 9 grader när jag gick ut för att öppna och vattna i växthuset, men vi har Molton här så jag tänkte mig en tur i trädgården för att ta lite kort. Och det gjorde jag, dom lägger jag nog ut lite senare idag, men sen rusade jag in i värmen.....
    Nu är Rolle ute på en längre hundprommis och när dom kommer tillbaka ska jag ha lunchen klar. Vad det nu ska bli.....
    Ja, Molton äter bara torrfoder så det är ju enkelt, men Rolle & jag vill ha nåt lite värmande idag. Tror jag ska koka/steka/grilla ett par korvar!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vi har haft varmt och skönt, har varit ute hela dagen. Fick mina blomlådor målade, bäst att passa på då vädret är bra.
      Morgnarna och kvällarna känns kyliga här med. Satt en stund i växthuset och planterade om lite sådder, och sådde gurka. Hoppas att det inte blev för tidigt, de brukar komma upp rätt så fort.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Trappen ser fin ud og harmonerer godt med huset. Dine forårsløg trives fint, ser det ud til, og dine clematis er stort set lige så langt som vores hernede på de mere sydlige himmelstrøg. Det er da imponerende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack, vi är riktigt nöjda med trappan. Alpklematisen är mycket tidig hos mig, den har en solig varm plats, och brukar vara först ut. Den mot gatan har inte slagit ut helt, men det blir när som helst. De andra tar längre tid på sig, men det är fint att de blommar olika tider.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Spennende at det dukket opp rosarød alpeklematis helt av seg selv.
    Heldige deg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Ja det är riktigt trevligt och överraskande. Upptäckte det första gången förra året, och i år har de blivit flera.
      Hälsningar Marika

      Radera
  13. Dom dubbla Flitiga Lisa har jag inte sett i rött tidigare. Nu är dom planterade. Det blev 5 st i trälådan, men så hade jag ju köpt 6 så det blev en för sig i en kruka som jag nog ska ha på altanbordet. Så fort jag hittar nått snyggt rött så köper jag det - för jag har ju mesta delen i svart och rött på altanen. Men det blir också gult, orange och så grönt förstås ibland!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Nej det tror inte jag heller har gjort, har haft den i vitt och rosa, jag gillar pastellfärger, men är helt ok med starka färger också. Blir alltid glad av att titta in hos dig, det är färger man blir glad av. Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Vilken blomsterprakt du bjuder på! Vitsippor vill jag också ha i mina rabatter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna!
      Kul att du hittade hit. Vitsippan är en extra stor sort, minns inte var jag köpte den, kanske på en lokal plantskola. Är extra glad för att den trivs. Har vanlig vitsippa också, den kom på köpet då jag köpte en pion på bakluckeloppis.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. A fresh spring! I have a weakness for these porcelain white Thallia narcissus... and what a pretty arrangement in your garden! Good week

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Thank you so much. I love Thalia narcissus too. It is a lovely spring with lots of lovely flowers.
      Have a lovely week /Marika

      Radera
  16. Så flotte blomster! Godt å ha slike naboer. Juleroser kan det aldri bli for mange av! Og magnolia er jo det vakreste i hele verden.

    Kos det med plantene :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tante Rose!
      Tack, ja det var snällt av grannen. Är så glad för min Magnolia trots att den är ganska liten.
      Tack det skall jag. Hälsningar Marika

      Radera
  17. Hei Marika.
    Så gøy å se så mye som blomstrer hos deg.
    Enig med deg i at mai er en fantastisk tid.
    Herlig med en nabo som gir deg lov til bare å hente planter.
    Ha en fin fredag og god helg!
    Hilsen fra Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!
      Javisst är det en helt fantastisk tid nu, det är så vackert med allt som blommar, och det blir nytt hela tiden. Grannen har hantverkare hos sig och samtidigt byter de häck, så det hade inte varit mycket kvar av planteringen. Men nu har växterna det bra hos mig.
      Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  18. Vilken riklig blomning på stjärnmagnolian, då blommar den än anar jag. Min blommade väldigt dåligt i år, bara två blommor på hela stora busken. Undrar om den behöver annan gödsel än den jag ger den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Stjärnmagnolian har inte haft så många blommor någonsin. Har länge funderat på om den står på rätt ställe, då den inte vuxit så mycket. Men den får stå kvar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  19. Bardzo ładne miejsce do wypoczynku w ogrodzie, można wygodnie usiąść i coś zjeść i wypić. Podobają mi sie też te schody.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you I think the stairs turned out just fine. To paint the furniture made them look so much better,
      Greetings Marika

      Radera