fredag 13 maj 2022

Soliga vårdagar.

 Maj har fortsatt att leverera soligt väder. Jag hann få mina målarprojekt klara då det blev en riktigt regnig natt. Vattentunnan fylldes med regnvatten, och trädgården kändes frisk och fräsch. Det har varit blandat väder de senaste dagarna, ganska kallt och blåst. Idag var det varmare igen.

Regnet behövdes, det var riktigt torrt i rabatterna. Efter regnet kom grönskan, löven spricker ut och det är riktigt fint.  Gullvivan har slagit ut, och förökat sig. 

Min favorit vår-rabatt under de stora träden, levererar fina vårblommor. Thalia, pärlhyacinter, narcisser, gulsippa, och över dem svävar forsythians grenar fulla med gula blommor. 
De första tulpanerna har slagit ut, hade för mig att jag blandat vita och gula, men ser inga vita tulpaner bland de gula. Många knoppar återstår, som jag inte ser färgen på. Det visar sig var de vita hamnade.
Lite rosa, aprikos färgade. Riktigt vackra. Det blir många som jag ser för första gången i år, men hoppas att de gamla också blommar. 
Idag blev det ett besök på närbelägna växtgården, skall plantera lite blommor i mina nymålade krukor och blomlådor. 
Alla mina nya dahlior har jag planterat i plastpåsar, som jag såg i en FB grupp. Det fungerade bra och de har börjat växa fint. Mina gamla kom hem från vinterförvaring idag, senare än vanligt, och nu har jag planterat dem i krukor i väntan på att de skall få plats i blomlådorna, när tulpanerna har blommat över. 
Alpklematisen har slagit ut, och är full av blommor, de rosafärgade knopparna har slagit ut och  blommorna är också rosa, lite konstigt att den ändrat färg. 
I den närbelägna lilla skogen, blommar vitsipporna fortfarande riktigt fint. Har plockat mig flera buketter, tycker de är så fina. Mötte flera dagisbarn på vägen hem. Ett barn kommenterade till fröken, hörde inte vad hon sa men dagisfröken sa att " man får plocka blommor". Och visst är det härligt, tänk om man inte fick plocka en bukett med sig hem.

Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring




28 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Du har så mange flotte tulipaner nå og nydelige farger på de. Så smart å plante dahlia i plastposer, men er det ikke en mulighet for at de får for mye vann da? Så flott clematis du har nå.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, tulpanerna börjar blomma så smått. Dahliorna skall bara vara i plastpåsen tills de börjat få gröna blad och börjat gro. De skall planteras i mina stora blomlådor så småningom. Kommer inte att ha dem ute i regn, och vattnar försiktigt tills de blir planterade.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Å jag har tänkt att jag skulle ta mig ut i vitsippsbacken men tiden bara rusar... Klematisen - kan den ha frösått sig och den genetiska variationen visar sig? Det är ju inte helt lätt att följa en gren ner i botten när den är så stor men det är nog mest sannolikt.

    Din vårblommande rabatt är så fin och jag förstår att du gillar den :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det är så fint med alla vitsipporna, och de är vitare och fler i år. Du har säkert rätt att klematisen har frösått sig och därmed bytt färg. I början blev jag besviken på klematisen , den var inte riktigt vit och blommade över ganska fort. Men har lärt mig att tycka om den. Och med den rosa grenen blir den ändå bättre. Vårrabatten innehåller inte så många växter, men de är fina tillsammans.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Det var god planlægning, at du blev færdig med alle dine malerprojekter inden regnen - og dejligt du fik en god omgang regn! Man kan virkelig se hvordan alt det grønne trives i haven.
    Flotte tulipaner! Det kan være de hvide kommer senere end de gule, så jeg ville ikke opgive dem endnu. Dine bede er fantastiske og med alle de nye planter du har på vej i poser og potter kan det jo kun fortsætte. Jeg skal love for du er en dygtig planlægger der altid er et skridt foran med nye planter på vej!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det var riktigt tur att jag fick målat allt innan det blev regn. Det har blivit stor skillnad, allt ser riktigt fräscht ut. Ser att det är stor skillnad på tulpanerna, så min planering gick om intet, de blommar när de vill. Men jag får njuta av dem ändå. Tack ! försöker planera, men i år blev det lite sent med mina gamla dahliaknölar. Hoppas de hinner blomma innan oktober.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Når andres hager er fulle av krokus og tulipaner tenker jeg at, jammen må jeg huske å sette noen løk... kanskje neste år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Det tycker jag att du skall göra, i höst planterar du dem, så får du njuta av vackra blommor nästa vår.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Sjov ide at starte dahliaknolde i plastikposer. Vi nåede lige at lægge vores I jorden, inden regnen kom, så der var vi heldige. Fine billeder af alle dine forårsblomster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det fungerade väldigt bra med dahliorna i plastpåse. De fick ganska snabbt gröna blad. De tar också mindre plats, än att ha en kruka till varje planta. De gamla har blivit så stora så dem har jag planterat i krukor. Tack så mycket, våren är härlig med allt fint.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Ja vilken skön tid detta är! Men lite regn skulle behövas för hela trädgården är knastertorr...
    Härliga bilder från din härliga trädgård!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja visst är det fint. Vi har fått en del regn på nätterna och det är ju helt perfekt. Tack så mycket, det ät fint med alla vårblommor nu. Ha det gott!
      Kram /Marika

      Radera
    2. Sinulla on siellä jo keväisen kaunista. Meillä ei vielä ole paljon kukintaa mutta täälläkin saatiin sadetta toivon että nyt alkaa kasvu ja kukinta. Sinulla on paljon daalioita kasvamassa minulla ei ole yhtään....... vielä ainakaan 😁🤔
      Sinun kärhössä on jo valtavasti kukintaa ja jännä tuo värin vaihtuminen. Onneksi minä sain loput neljä kärhöä kellarista istutettua maahan. Valkovuokkoja minulla on paljon myös kukkapenkeissä ja sitä en haluaisi. Kauniita ja paljon olet kesäistutuksia tekemässä kukkivat varmaan koko kesän kauniisti.

      Radera
    3. Hei Nila!
      Täällä on kevätkukat kukkineet jo hetken, ja niitä tulee koko ajan lisää. Tulppaanien vuoro, muutamat kukkii muutamat on vielä nupussa. Kevät on ollut täynnä erilaisia askareita, ja silloin viihdyn. Daalioita taisi tulla vähän liikaa, joudun tekemään jonkunlaisen laatikon, että kaikki mahtuu. Kasvihuoneessa minun kylvetyt kukat viihtyy hyvin. Toivon että niitä voisi pian istuttaa ulos.
      Paljon terveisiä /Marika

      Radera
  7. Det var godt med regnen. Det er så dejligt at komme ud i haven, og se den våde jord og mærke duften. Dine planter ser ud til at stå godt, så mon ikke regnen kom i tide. Det er altid spændende at komme i havecentret og udvælge planter til krukkerne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst var det bra att det kom regn, och vi har fått lite till. Det har regnat på nätterna och det är helt perfekt. Sol på dagen regn på natten. Har planterat alla blommorna i krukor och balkonglådor, som hänger under fönstren. De nymålade blomlådorna blev också fina med nyplanterade växter.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Det är otroligt mycket vitsippor i år, dessutom MASSOR av maskrosor men faktiskt nästan lika många vildtulpaner. Har på 20 år som vi bott här aldrig sett så många!
    När jag såg alla dina inköpta växter så blev jag så sugen på att åka iväg och köpa fler sommarblommor. Har fortfarande en hel del tomma krukor som måste fyllas. Räknade igår hur många fyllda jag hade på stora altanen och fick ihop 16 krukor - alltså inte växter för en hel del av dom är det fler än bara en..... Jag verkar inte kunna få nog!?
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vitsippor har vi också, men knappt några maskrosor. Maken jagar dem, men de tittar upp ändå, i mycket begränsad mängd. Vildtulpaner har vi inga, tyckte det såg riktigt fint ut på dina bilder. Ja det är så trevligt med blommor, har inte fyllt alla krukor ännu, väntar på att mina zinnior skall bli så stora så jag kan plantera ut dem i några krukor.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Inspirerad som jag blev av dina bilder gasade vi iväg idag för att inhandla en massasommarblommor + lite annat kulom jag hittade nåt sånt. Men jag blev väldans besviken hos mitt normala favoritställe, ALLT hade blivit otroligt dyrt. Så där blev det bara en tomatplanta och en röd million bells. Istället åkte vi vidare till min nya favorit Lyrotz Handelsträdgård. Där har dom massor med lite roligare arter, så även om priserna inte var lägre så blev det en massa spännande saker. Dessutom fick jag 10% direkt plus att jag prutade på en palm.....Nu står dom på verkstan och jag ska flytta dom vidare till växthuset så dom får acklimatisera sig lite innan dom åker ut på altanerna.
      KRAM/Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Det är alltid kul att besöka handelsträdgårdar och växtshoppar. Det brukar följa med något hem. Million bells är så tacksamma och håller hela säsongen. Spännande med palmen. Idag har vi regn, och det behövs.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Vad härligt att Ni har fått regn det behövs verkligen det blir ju så fräscht efteråt.Så härligt att kunna plocka sig en Vitsippsbukett det är något man skulle önska sig men här växer de inte vilda man får vara glad över att man har dem i trädgården.Du har så mycket vackert som blommar i din vårliga trädgård.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det behövdes regn men nu har vi haft soligt och lite blåsigt. Det är så fint i skogen då marken är täckt med vitsippor. Snart är det dags för liljekonvaljerna. Tack snälla, ja det är mycket fint man får glädjas åt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Hej Marika,

    Verkar som om regnet gjorde gott, din trädgård har verkligen satt fart. Ljuvliga färger och vilka härliga kassar! Så kul att göra fint till sommaren.
    Vi har fortfarande torrt men nu ser det ut att bli regn till morgondagen, håller tummarna för att det stämmer.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det gjorde det verkligen, allt blev grönare och frodigare. Har planterat alla kassarna och det blev fint. Idag hade vi tänkt plantera hos min dotter men det öser ner. Vi får ta det en annan dag. Igår var det rena sommarvärmen då jag stod och målade spjälor till ett vindskydd. De hann nog inte torka helt innan regnet kom.
      Ha det gott / Kram Marika

      Radera
  11. Visst hände det mycket när regnet kom? Först då insåg jag hur torr våren varit. Nu ska det komma mer, det behövs efter de sommarvarma dagarna vi fick.
    Jag har också odlat dahliorna i plastpåsar, både de gamla och de nyköpta. Nu är de i krukor och jag försöker komma på var de ska planteras ...
    Hoppas du får se dina vita tulpaner, ibland tycker jag att man blir lurad när man handlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Regnet gjorde underverk, allt blev lite piggare och grönare. Vaknade till regn och det fortsätter, igår var det helt otroligt varmt. Jag har för första gången satt mina nya dahliaknölar i plastpåse, och det verkar fungera väldigt bra, de gamla är stora och är planterade i krukor. Jag har lite samma problem, köpte många nya men har inte riktigt plats. Köpte två murarbaljor som jag tänkte att vi skulle klä in, så de ser ut som en blomlåda. Tror de nya hamnar där. Du har helt rätt, beträffande tulpanerna, jag ser färger som jag inte känner igen att jag har beställt, tyckte de vita och gula skulle se fint ut ihop.
      Ha en trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  12. Bardzo podoba mi się Twoja szklarnia i wiosenne kwiaty w Twoim ogrodzie. Cudownie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you so much. I love my greenhouse, it is lovely to be there inside, and if it is raining it does not matter. I do enjoy the springflowers too.
      Greetings Marika

      Radera