fredag 17 juni 2022

En solig sommardag!

 De senaste dagarna har varit riktigt varma, har känts bra att sitta i skuggan och ta det lugnt. Det blir inte långa stunder förrän jag är igång med att plantera blommor, rensa eller klippa. Känns skönt att äntligen ha planterat alla Zinnior och Jätteverbena. Nu återstår några aklejor och dubbla stockrosor.

Minipenséerna har fått lämna plats för nya krukor på altanen, det kommer att bli färgglatt med zinniorna. Några krukor med sommarblommor står vid garageväggen, har lagt flera stenplattor där så det får plats med många krukor.
Den vita alpklematisen i pergolan har ersatts av den rosa, Country Rose.  De blommar rikligt i år.

I rabatterna blommar det riktigt fint, och det kommer nytt varje dag. Aklejorna har spridit ut sig lite väl mycket, men här är några färger som gärna får göra det. Den röda och den rosa. Violkungsljus som jag sådde för flera år sedan kommer troget upp år efter år. Borstnejlika och stjärnflocka. 
Pionen Shirley Temple överraskar varje år. Den står i knopp och så plötsligt har den slagit ut. Den har ganska mycket rosa i sig tills den slår ut, då blir den vit.

Den översta är troligen Buckeye Belle som blev kvar i skuggrabatten, Den blommar och ser ut att trivas, då får den stå kvar. Den undre bilden är en pion som jag köpte på trädgårdsmässan. Köpte två rötter, en Coral Charme och en Primevere, så det borde vara den senare.
En Vallmo som har en riktigt fin färg och en ny liten syren som jag planterade förra året.  Syringa patula Miss Kim. Den doftar ljuvligt och blommar nu då mina andra syrener blommat klart.

Det är inte alltid det blir som man trott. De orangefärgade Vallmona skulle nog haft en annan färg.  De står kvar. I min Blågulvita rabatt har några Iris slagit ut, liksom dagliljorna. Har flera Iris som inte blommat på flera år, trodde de skulle blomma då jag delat dem. 

Jag har sällskap i trädgården, Skatorna har fått ungar, de är överallt och ganska skräniga. Jag servar dem med färskt vatten och ser till att ha dörrarna stängda till förrådet så det inte går in där. 
Den rosa rosenbusken har blommat ett tag nu, full av blommor. Louise Bugnét ser välmående ut i år, och har många knoppar. Knopparna är väldigt röda och blommorna vita med röda strimmor. 

I år kom jag ihåg att så Luktärterna lite tidigare, och den tunga krukan fick flytta en bit närmare solljuset. De började blomma väldigt sent förra året. Min fina Japanska Lönn har stått i växthuset under vintern, inne i ett plastväxthus. Den såg helt ok ut men det kom inga nya löv på övre delen. Vet inte om jag vågar klippa bort allt ovanför det gröna. Kanske väntar ett tag.

Ha en trevlig helg !
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring


40 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Du har så mange fine blomster! Den 'Country Rose' har jeg også, og den har også blomstret så fint i år. Valmuene er så nydelige.
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack ! Country Rose är riktigt fin och den blommar med mängder av blommor. Tycker om alpklematis, de är så fina och tåliga.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Det blommar förunderligt fint hos dig nu :) Jag hade ett violkungsljus i en vacker färg men det varken fröade av sig eller blev särskilt långlivat. Synd för de är himla fina.

  Lönnen... ..du kan klippa den nu. Krukan ser liten ut. Jag hade satt ut den i en jord som är lätt sur, fuktighetshållande men som dränerar undan vatten vintertid. Det kan vara att den inte gillat vintern i kruka men också någon sjukdom. De japanska är generellt sett sjukare. Men jag planterar dem och sen blir vissa kvar, andra vissnar och dör.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Jag gillar violkungsljus, de är riktigt vackra. Sådde en mix så de kommer upp i rosa, lila och vitt. Lönnen har bott i krukan i några år, och det har gått bra, ser nästan ut som att den fått kallt eller någon sjukdom på de kvistarna som är ovanför det gröna. Tack för dina råd, skall se till att klippa den och hitta en plats där jag kan plantera den.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 3. Helt utroligt at du sidder ned i skyggen og slapper af - men det varede vist kun kort tid:) Det er en utrolig mængde forskellige planter du har i din have, og man forstår det kræver meget arbejde at holde det hele så fint og flot!
  Her er det en familie af krager der er flyttet ind i haven og fodrer deres unger med alt hvad de kan finde af spiseligt, men jeg tænker de også har en plads i systemet og rydder op efter alle andre som naturens skraldemænd.

  Hav det godt!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   När det är riktigt varmt, så man inte kan arbeta då går det bra att sitta ner, med en god bok. Ibland känns det som att jag har lite för många sorter, men jag gillar mina blommor. Men just nu är det för mycket aklejor som blivit blå och mörkt lila. Alla fåglar är välkomna i trädgården, skatungarna kan vara en aning skräniga men de får hoppa omkring här.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 4. Härliga bilder och vackra växter- och många! Gillar normalt sett alla fåglar, men kajor, kråkor och korpar är jag inte förtjust i. Just nu har vi massor av kajor i skogen bakom (kohagen) och dom för ett hemskt liv och så är dom på småfåglarnas ägg och ungar.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Tack så mycket! Vi har inte så många kråkor och korpar men en stor flock kajor som ibland flyger omkring och låter väldigt mycket. Jag föredrar småfåglarna och de trivs bra här.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 5. Glömde tala om att mina lupiner är importerade från England. Jag hade tvåfärgade lila, ljust rosa, mörkt rosa, gula och illröda från början. Dom gula och röda har dock gått ut.....
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!
   Gissade nästan att de inte var från Sverige. I England såg jag många färger både på Chelsea och på marknader. Beställde en Masterpeace från Danmark men tror inte den överlevde. Har annars köpt både gul, vit och röd. Vet inte om det är den gula eller vita som har en knopp nu.
   Kram Marika
   Kram Marika

   Radera
 6. Juni er en skøn tid med alt det, der blomstrer. Den rosa clematis er virkelig fin, og du har mange fine varianter af staudepæon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Visst är det härligt med allt som tittar fram i rabatterna. Den rosa clematis är jag mycket förtjust i, och speciellt glad att den återkommer. Snart börjar Summersnow blomma i krikonträdet. Pionerna har börjat så smått, är glad att inte alla slår ut samtidigt.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 7. Delle belle fioriture fresche e non sofferte per il caldo! Le clematidi davvero fiorite! Complimenti! Qui per ora una settimana di canicola con temperature sopra i 30 gradi e canicola... Speriamo in qualche temporale non violento :)

  Buona estate!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gabriel!
   Thank you so much. We have had lots of rain and warm and sunny in between. I enjoy the clematis, I´m so happy it is blooming. I hope the temperature will be cooler, 30 degrees is too warm for me, so I am happy the weather is not so warm here.
   Buona estate! Marika

   Radera
 8. Hvor har du mange flotte blomster. Den lille syren er vel nok fin. Det er dejligt at kunne forlænge syrenblomstringen med en ny sort.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack! Syrenen är liten än så länge men kan bli upp till 2,5 meter hög. Den skall locka till sig både fjärilar och humlor. Mina andra syrener har redan blommat över, så det blir fint att ha en som blommar lite längre.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Så mycket fint som blommar i din trädgård, kungsljusen är trogna även hos mig och dem vill man ju gärna ha.En sådan rosa Vallmo som du har den har jag tingat en frökapsel hos min svägerska jag tycker den är så vacker.Här har vi regn och 10 plusgrader men snart får man säkert klaga på värmen.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Visst är den rosa vallmon fin. Den orangefärgade har förökat sig, den skulle varit vit en gång när jag köpte den. Vi har haft väldigt varmt i några dagar. Det kändes skönt att det fläktade lite.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Den rosa alpeklematisen er fantastisk. Vi har ikke hatt noen supervarme her, men ganske fint inn i mellom. I dag regner det, og da blir det litt tid til rydding inne. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   De senaste dagarna har varit riktigt varma, och speciellt idag var det riktigt skönt att det blåste svaga vindar för det var väldigt varmt i solen.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Full rulle bland både skator och blommor :) Härligt! Idag regnar det så äntligen kan jag göra lite annat...som att vila! Önskar dig en fin midsommarvecka och alltid lika kul att kika in till dig...
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Skönt att ni fått lite regn, idag var det rena rama värmeböljan hos oss. Tack snälla, önskar dig detsamma, ha en riktigt skön Midsommar.
   Kram Marika

   Radera
 12. En härligt tid i trädgården nu.
  Du har det så fint.
  Gillar ditt "trappbord" på första bilden.
  Härligt blommande rabatter.
  Fina pioner. Hörde just att det var pionens dag i förrgår.
  Så fint med rosenbuskar. Så vacker buske du har.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Visst är det helt fantastiskt. Tusen tack, det blommar fint. Trappan är riktigt kul, har det för lite pynt. Pionerna är en absolut favorit, skulle inte vilja vara utan dem. Har inte många rosor men gillar dem jag har. Snart börjar de "blåa" slå ut. Rhapsody in blue, och Blue for you.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Nice to see all that blooms in your garden. Still rather cool here at the lake. Today again it is 30 degrees F. cooler here than 10 miles inland. Love the cool weather, miss all the blooms. They will come but about three weeks after everyone else has a blooming garden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi!
   Well I´m quite happy for the warm weather though it could be a bit cooler. But I´m happy we don´t have 30degrees F. We have had some very warm days, it´s almost too warm to get anything done in the garden. We are heading for Midsummer celebrations in a couple of days, I´m looking forward to that. Then we usually get some rain, when we are hoping for some sunny days.
   Thank you for visiting.
   Regards /Marika

   Radera
 14. Hei Maribel! Nydelig blomsterprakt hos deg. Og jeg elsker headeren på siden din :) Så flott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Inger Marie!
   Tack, det blommar väldigt fint nu. Tack så mycket, tyckte jag behövde en ny, men får inte den i den storleken jag skulle önska. Betydligt mindre.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 15. Meillä ei kukinta ole vielä näin pitkällä. Ihanat pionit minulla on niitä vielä muutama tukematta. Lämmintä on nyt luvattu meille myös juhannukseksi. Kauniit ruukkuistutukset ja kärhöt. Minullakin on iiriksien kukinta ollut huonoa muutamia vuosia. Hyvää juhannusta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Pionit kukkii ihanasti muutama vielä on nupussa. Kiva kun saa nauttia pidempään. Meillä on ollut muutama oikein hellepäivä. Tänään toivottavasti vähän haaleampi ilma. Olen jo miettinyt että otanko kokonaan Iirikset pois.
   Oikein Hyvää Juhannusta /Marika

   Radera
 16. Du har så otroligt mycket vackert och fint i din trädgård!
  TREVLIG MIDSOMMAR
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Tack så mycket, det är en fin tid nu.
   En riktigt Glad och trevlig Midsommar till er!
   Kram Marika

   Radera
 17. Hej Marika!
  Oj, jag har missat all din vackra sommarblomning ... för du har väldigt mycket fint som blommar nu. Tänk, när jag såg dina orange vallmo så tänkte jag direkt ... undrar om dom är köpta som någon annan färg och så verkar det ju vara.
  Nu kommer det att komma in en riktig värmebölja så nu får vi försöka svalka oss bäst det går. Sköna stunder i skuggan.

  Passar på att önska dig en fin midsommarhelg!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack, visst är det en härlig tid med allt som blommar och allt nytt som bara väntar på att få slå ut. Den orangefärgade vallmon skulle ha varit vit. Såg precis på vädret, vi skulle få 31 grader på fredag och 28 på lördag. Puuh! Har jobbat lite smått i trädgården idag, det var varmt men skönt när solen försvann och det kom små vindpustar.
   Tack detsamma ! Ha en riktigt fin midsommarhelg!
   Kram Marika

   Radera
 18. Hei Marika! På barneskolen lærte vi en svensk sang: I sommarens soliga dagar.... Forbinder den med sommerferie og.mange, lange dager til eget forbruk. I mars kjølpte jeg 6 'Sherly Temple' på en matbutikk til 50kr. stykke. 5 har klart seg. Lykke! Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Den sjöng vi också i Finland, minns orden fortfarande. Ja det stämmer, sol och sommarlov. Är mycket förtjust i Shirley Temple, den är väldigt vacker. Du gjorde ett fynd.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 19. Så fort det går nu!Man hinner knappt njuta av blommorna förrän de vissnar och det kommer andra som man ska njuta av. Pionerna är fantastiska, nog känns det som ett riktigt pionår i år? De jag köpte på mässan har inte slagit ut än, hoppas att någon knopp orkar göra det.
  Mina violkungsljus måste jag kika efter, jag brukar ha massor men vet inte att jag sett några nu? Tack för att du påminde om dem!
  Önskar dig en riktigt härlig midsommarhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Det stämmer, det är något nytt hela tiden. Pionerna är fantastiska, har bara några som blommat eller blommar, de stora Sarah Bernhardt och Festiva Maxima har många knoppar men blommar inte ännu. Den ena från mässan har blommat fint, den andra tror jag inte kommer att blomma i år. Violkungsljusen är fina, beställde en rostfärgad från Danmark, skall bli spännande att se om den blommar.
   Dagen börjar med solsken.
   Glad midsommar ! Kram Marika

   Radera
 20. Jeg kjøpte meg en ny klematris i vår, jeg trodde ikke jeg kom til å se at den blomstret i år. Men når jeg vannet i går kveld så jeg at den hadde satt et par knoper. Gleder meg til de spronger ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Klematis brukar blomma direkt, så trevligt. Hoppas du får njuta av den länge. Jag har inte tur med de storblommiga men alla alpklematis och de småblommiga brukar trivas.
   Lycka till med den / Hälsningar Marika

   Radera