torsdag 23 juni 2022

Inför Midsommar.

 Sedan förra veckans inlägg, har jag varit på konstutställning i Uttersberg med keramikkursen, trädgårdsvisning i Eskilstuna (det får bli ett eget inlägg) och besök hos dottern på Solbacken för att plantera några träd och växter. Vi har haft väldigt varma dagar och det skall bli ändå varmare.

Hemma hos mig har mina "blåa" rosor slagit ut. De står ganska skuggigt så jag är lite imponerad över att de överlever och blommar. Rhapsody in Blue och Blue for you!

De får dela rabatt med andra lila färgade växter och Lammöron som matchar fint med de gråa bladen och lila blommorna.

I rabatten intill trivs alla mina Hosta riktigt bra trots att det är skuggigt och torrt.  Vitt och grönt är fräscht ihop. Den vita blomman är någon slags Anemon som är riktigt vacker, vet ej namnet. Den under är en lökväxt som blommar riktigt fint. 
 
Passade på att köpa några Mårbacka pelargoner, och en  Estelle , som jag inte har på bild.  Den är mycket vacker.  Det är en behaglig temperatur i växthuset då dörrar och fönster står öppna.  Tomaterna växer så de knakar, jag tyckte jag hade gott om plats men nu börjar det bli djungel igen.

Odlar  tomater, gurka och paprika i växthuset. Försöker hålla skatungarna borta, en dag satt en vid det vidöppna fönstret på taket, trodde att den skulle flyga in. Lyckades skrämma iväg den Vill inte ha in den.

På Solbacken planterade vi några träd, passade samtidigt på att ta kort på allt fint som blommar.  Flera av de stora buskarna fanns där när dottern flyttade in med sin pojkvän, Enormt stora syrener med hängande blomklasar, där sitter domherrarna på vintern och äter av frön.  Paradisbusken har enormt mycket blommor. De här pionerna har hon planterat själv.
Den här pionen fanns sedan tidigare, blommar tidigt och blommorna är otroligt stora. 

Har ingen aning om vad den heter, men så såg jag en fråga i en FB grupp, någon som lagt upp en bild på en likadan pion. Hon fick namnförslaget Edulis Superba.  Aldrig hört, men det liknar den.


Rensade här hemma och hittade den här växten som växer intill häcken. Blev lite överraskad då jag inte sett den förut. Ganska stela blad ser ut som en pil eller något. Riktigt dekorativ. Någon som vet vad det kan vara?

Till sist vill jag önska er alla en riktigt Trevlig Midsommar !

Marika

16 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Vilka härliga dagar du haft och vilken blomsterprakt du bjuder på! Oj som tomaterna vuxit. Ja när dom sätter fart, då går det snabbt. En väldigt vacker pion. När vi flyttade hit fanns det en pion och den ser ut precis så, vi har den fortfarande kvar. En tålig en som alltid ger massor av blommor.
  Den okända växten har jag ingen aning om vad det är men det finns säkert någon som tittar in här som känner till den.

  Önskar dig och de din en riktigt fin midsommar!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja jag har varit på olika arrangemang, riktigt kul. Konstutställningen var riktigt trevlig, det var både keramik och textil, ett norskt syskonpar som ställde ut. Tomaterna har riktigt skjutit iväg, de blir så långa och tråkiga inomhus, men nu har det vuxit till sig. Har alltid varit lite avundsjuk på pionerna hos dottern. Har inte sett så stora pioner förut, det verkar vara en tålig sort.
   Tack detsamma / Trevlig midsommar !
   Kram Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Du har alltid så mye fint som blomstrer, og pionene dine er veldig store og kraftige. Mårbacka har jeg også, og den har jeg overvintret fra i fjor. I år har den blitt veldig stor.
  God midtsommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Pionerna är hos dottern, de är så stora och fina. Jag väntar på mina Sarah Bernhardt och Festiva Maxima, men de är bara knoppar än så länge. Min Mårbacka från förra året överlevde också men såg lite spretig ut, så jag har tagit skott av den, och planterat. Men de på bild är nyinköpta.
   Trevlig midsommar!
   Marika

   Radera
 3. I'm charmed by your Rhapsody in Blue... Mine is vegetating and I can't manage to make it grow. One or two flowers per season is not much! Of course, I admire your magnificent peonies: what opulence!
  Always charming scenes at your place, it's a real pleasure!
  Have a good day!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   Rhapsody in Blue has more flowers this year, last year it only had a few. It stands in the shadow of big trees and quite dry, so the place is not perfect. Thank you! these peonies are from my daughters garden, my big stars has not started to bloom yet. They are always earlier in her garden. In that way I get to enjoy them for a long time. Today we are celebrating Midsummer.
   Have a lovely day /Marika

   Radera
 4. Du har sandelig haft travlt siden sidst, og jeg glæder mig til at se hvad du har oplevet på dine udflugter. Og drivhuset ser ud som om det er 'krøbet i vask' siden tomaterne kom på plads:) Hvilken utrolig vækst!
  Dejlig blomstring hos både dig og datteren! Din hvide anemone kaldes som regel 'sommeranemone' her i landet. Det er en dejlig plante som også vokser i min have. Din mystiske grønne gren ligner for mig en ganske almindelig liguster, som bruges i halvdelen af Danmarks haver som hæk. De sætter masser af bær hvert efterår, og fuglene spreder dem overalt.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det har hänt en del. Trädgårdsbesöket var riktigt trevligt, en spännande trädgård med många roliga detaljer. Tomaterna har vuxit otroligt mycket, får nog flytta om lite i växthuset. Minns inte att jag skulle ha planterat den fina anemonen, men det har jag nog gjort. Den är vacker. Ja fåglarna hjälper till att sprida frön, tyckte den gröna kvisten var fin, du har nog rätt det liknar liguster.
   Trevlig helg /Hälsningar Marika

   Radera
 5. Du har haft en travl uge, kan jeg se. Godt du også nåede at tage billeder fra jeres haver. Der er så meget, der blomstrer flot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack! det är så fint nu och i värmen slår fler av mina pioner ut. Vi har ca 30 grader, det är alldeles för varmt. Nu har det varit varmt i flera dagar så det börjar bli torrt.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 6. Härliga bilder som vanligt av all din grönska! Ja nu får man snart bygga ut växthuset om man ska få plats med allt :) Alltid samma visa att man sår för många plantor men men...
  Önskar dig en fantastiskt fin midsommarhelg!
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja det växer otroligt nu , och jag som sådde färre tomater i år. Men så har jag fått av både dottern och sonens flickvän, Det går inte att tacka nej till spännande sorter.
   Tack detsamma, ha en trevlig midsommar.
   Kram Marika

   Radera
 7. Peoner er nydelige blomster, jeg har en so blomstrer tidlig og er ferdig nå. Og en som er sprekkeferdig av knopper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Ja de är favoriter också hos mig. Det kommer nya knoppar på pioner som inte blommat förut, så spännande att se vad det är för något. Stjärnan hos mig är Sarah Bernhardt som är full av knoppar.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 8. Hej Marika,

  Vilka fantastiska pioner din dotter har. Utan att vara någon pionexpert så tycker jag Edulis Superba låter som ett rimligt förslag. Vet att det är en gammal, bra sort som liknar din dotters väldigt. Men även den ljusare pionen var vacker.
  Tillväxten i växthuset imponerar, tänk vad det sätter fart nu och det är nog bäst att vädra mycket nu när det blir ännu varmare. Sätter också en peng på liguster (som Ulla föreslår).

  Hoppas du har en härlig midsommarhelg! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack! visst är de fina, blir avundsjuk varenda år då de börjar blomma, så stora och fina. Har försökt sortera och möblera om i växthuset, så jag kommer åt alla tomater, för att vattna och tjuva dem. Dubbeldörrarna står öppna med en fladdrande gardin i öppningen, skatungarna är hopplösa, de är överallt. Idag fick vi besök av en hackspett med unge också. Får passa på dem. Ja tyckte också att Liguster är ett bra förslag, den är fin, hade tänkt flytta på den och se hur den blir .
   Tack detsamma, ha en fin och varm (puh) Midsommarhelg.
   Kram Marika

   Radera