måndag 13 juni 2022

Solbacken

 Vädret var med oss, vi fick fixat i trädgården med dottern. Det var precis lagom väder för att vi skulle kunna få ordning på trädgården. Tomater och chili blev äntligen omplanterade och hamnade i växthuset. Jag rensade i rabatter och grusgångar, klippte rabarberblommor, rensade bland hallonen och odlingslådor,  planterade växter och klippte gräset.  Det blev så fint till hennes examensfest.

De dubbla vitsipporna har hamnat bakom stängslet till ankburen, tyvärr ser man dem inte, men vet man om att de finns där så letar man efter dem. Den andra vitsippan tror jag hade blommat över, det brukar nog finnas lite vitt på den. (i högra hörnet på bilden )
Visst är den fin !

Pionerna blommar och några sena tulpaner har inte tappat alla kronblad ännu. Rhododendron busken som såg så ledsen ut på det förra stället, blev flyttad för några år sedan och trivs fint.

Den blåa alpklematisen trivs bra och blir bara frodigare för varje år som går. Det fanns en till klematis som växte intill, men den har inte visat sig i år.

Medan jag rensade i grusgången hittade jag den här underbara ljust blåa aklejan Måste vara en korsning mellan en Lime och en mörkblå. Lupinen växer i en slänt som skall göras om helt, men det blir nästa år. Färgen är fin.

Kalaset blev lyckat, alla gäster trivdes, vi blev bjudna på snittar med champagne, grillat med potatissallad och en fantastisk tårta till kaffet. Tipspromenad i den nyrensade trädgården med roliga frågor. Mamma höll tal och dottern undrade vem hon pratade om som var så duktig och hade hunnit med så mycket. På bilden är dottern på väg till sin allra första skoldag. Rosa dress, rosa ryggsäck med My Little Pony bänkpapper i ryggsäcken.

Vi hade tur då sonen kom hem med flickvännen, för att vara med på sin systers kalas, sån tur att han hjälpte till att fixa staketet / vindskyddet åt oss. Fick en Hortensia i present precis i min smak, en mycket vacker färg. Några tomatplantor och perenner bytte ägare. Så kul då alla är hobbyodlare, och vi kan dela med oss. Det var ett härligt veckoslut och vädret var med oss, soligt och fint hela tiden.

Ha det gott! Marika

Länkar till TrädgårdsFägring






25 kommentarer:

  1. Det må være rart at have kunnet hjælpe datteren, så eksamensfesten fik festlige rammer. Traktementet ser indbydende ud, og hvor er den nye skolepige sød.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det var riktigt skönt att få ordning på trädgården. Det har varit en jäktig tid för henne med sluttenta och seminarier ända till det sista. Hon gillar att studera så jag tror inte det var den sista examensfesten, inte heller den första. Letade fram en bild från hennes första skoldag, det ser så annorlunda ut mot nu. Häcken till grannen är hög och någon gul Ölandstok har vi inte kvar.
      Tack Marie!
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Koselige bilder. Jeg har flyttet de doble hvitveisene mine for noen uker siden, blir spennende å se hvordan de blir til neste vår. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tror vi besökte varandras blogg samtidigt. De vita måste nog flyttas hos dottern, för nu ser man dem inte alls.
      Ha en fin dag du med /Hälsningar Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fint för dottern att ni fixade och gjorde fint i trädgården inför hennes examensdag. De dubbla vitsipporna är jättefina, har sådan själv så jag vet hur dom ser ut. Men det känns som dom borde flyttas och inte sitta bakom stängslet till ankburen.
    Visst är det härligt när växter hamnar på nya platser och då lever upp. så som rhododendronen. En del tidiga pioner blommar även hos mig men resten ligger nog några veckor bort.
    Vilket fint staket sonen fixat och vilken vacker hortensia du fick.
    Ha en fortsatt fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det var så mycket trevligare att vi hann med att få ordning på trädgården. Vitsippan är mycket fin, men det är synd att den inte syns. Jag har en pion som har slagit ut, och den är i skuggrabatten. Hade en hel del pioner där som jag flyttade då de aldrig blommade. Glömde kvar en, och den blommar och har en härlig mörk färg. Hade skaffat staketstolparna och målat virket, och rivit det gamla tillsammans med maken. Det var jätte bra att vi fick hjälp. Det blev snabbt uppsatt. Det går lite snabbare för ungdomarna.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Din datter er veldig heldig som får så god hjelp i hagen. Nydelig farge både på akeleien og lupinen.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Hon jobbar så hårt med både sitt arbete och studierna, då är det bra att kunna hjälpa till. Tack visst är det en mycket vacker ljusblå nyans.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Hej Marika,

    Sättet du berättar på visar vilken härlig helg du (ni) haft och hur stolt du är över din dotter!
    Fascinerande blandning av tidiga vårblommor och försommarblomning, den blekblå aklejan var extra ljuvlig.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det var riktigt lyckat, och det tyckte alla som var med. Extra lyckat att vi fick fint väder och att vi hann med att få ordning på trädgården. Ja, jag tycker det är en prestation att jobba heltid och så hinna med studierna också.
      Visst är aklejan fin, hittade en likadan ljust rosa som jag tyvärr hade av, men tog reda på plantan. Men den kanske kommer upp i ny skepnad nästa år.
      Blev förvånad över att vitsipporna blommade fortfarande.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  6. Hei Marika! Dere har hatt en flott fest i en flott hage. Gratulerer med datteren! Den kaka ser himla god ut. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack så mycket ! Tårtan smakade sommar och var riktigt god. Vädret var på vår sida och trädgården såg fin ut.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Låter som en härlig helg och visst är det roligare att jobba flera tillsammans i trädgården. Förundras över de blommande sipporna - här har jag börjat rensa bort resterna av dem.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja det var lyckat och visst är det mycket trevligare när man hjälps åt. Jag trodde inte jag skulle få se blommande vitsippor då jag gick bakom ankburen. Men är så glad att de blommade. Den till höger tycker jag ser överblommad ut. De har hamnat helt i skuggan av ankburen, så de behöver flyttas.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. 'Marikas Haveservice' rykker ud når det gælder! Det er utroligt hvad du overkommer, men jeg kan godt mærke du trives med den megen travlhed. Dejligt at sådan en arbejdsom weekend ender med et stort og fint kalas, og at familien kan samles og glædes over alle de fine præstationer! Både haven og festbordet ser indbydende og lækkert ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det är trädgårdsservice, syservice m.m och du har helt rätt, jag trivs med det. Det var trevligt och alla njöt, och så hade vi en otrolig tur med att vädret var soligt och fint. Idag rensar jag i min egen köksträdgård och planterar ut de sista sommarblommorna.
      Ha det gott /Hälsningar Marika
      Blogger har gjort någon uppdatering, och det är konstigt men dina kommentarer hamnar bland skräpposten, som tur är får jag ett e-mail också, och då går jag in och tittar bland kommentarerna och markerar den som ej skräp. Det har varit så de två senaste gångerna.

      Radera
  9. Hej Marika!
    Vad trevligt med ett sommarkalas det ska även vi ha framöver.Vilken vacker Hortensia du fick och den ljusblåa Alpklematisen är otroligt vacker men även alla de övriga blommorna du har fotat.Vad härligt det är med sommar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det var riktigt trevligt. Tack visst är den fin, den är precis i min smak. Blir mer och mer förtjust i alpklematis, de är enkla att odla och blommar fint.
      Visst är det skönt med sommar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Man fornemmer tydeligt af dit indlæg, at I har haft en rigtig dejlig fest, hvor I har hygget jer sammen. Haven ser jo strålende ud. Det var godt, du kunne træde til og hjælpe med at få den gjort klar.
    Hvor er det et indbydende bord med mange små lækre retter og en flot frugttærte.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja, det var riktigt trevligt, och några gäster som vi inte sett på ett tag. Alla trivdes ! Tack, det finns nog ett och annat ogräs kvar men vi koncentrerade oss på det stora. Vi blev bjudna på mycket godsaker, och allt smakade gott.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Ihanaa että saitte puutarhan juhlakuntoon. Ihanat tarjoilut ja näin se aika vierähtää ensimmäisestä koulupäivästä tähän upeaan juhla hetkeen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Oli tosi kiva että ehdimme saada puutarhan kuntoon, ja että meillä oli aurinkoisia päiviä. Meillä on tullut aika paljon sadetta. Juhlapäivä oli aurinkoinen. Tytär on saanut monta eri yliopisto tutkintoa, mutta ei ole niitä niin juhlinut. Nyt hän kuitenkin halusi pitää juhlat.
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Vilken blomsterfägring och fint kalas också. Maten och drycken ser god ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Det var ett fint kalas dottern bjöd på, hon hade gjort det mesta själv.
      Ha det bra /Marika

      Radera