lördag 10 september 2022

En solig höstdag.

 Det känns i luften att hösten är här. Vi har soliga fina dagar, temperaturen är riktigt behaglig. Tillbringade en dag på Solbacken med dottern, för att fixa i trädgården.

Det var fina höstfärger på blommor och blad. Alunroten med de röda bladnerverna är riktigt fin. Fläderns bärklasar har inte fått den mörka färgen ännu, men snart.  Solhattarna har en melerad färg.

Den lilafärgade vädden är riktigt fin, bilden gör den inte riktigt rättvisa, en sån skall jag försöka få tag på. Djävulsbusken lyser röd och fin. Den Japanska lönnen har en vacker färg, kärleksörten är en tacksam växt, som blommar fint. 
Lite orange hör till hösten. En solhatt och mycket stora liljekonvaljs bär. Har inte sett att de blivit så stora och så orangefärgade förut.
En träbytta med Sommarrudbeckia Sahara, den är otroligt fin. Det är mina sådder som jag gav till dottern. Varför lyckas jag med att ge bort de finaste exemplaren, undrade jag. Eller så sköter jag om dem bättre, kontrade dottern. Jag har inte svaret men hennes Sahara är finare än mina.
Vi hade inte märkt att det faktiskt blir riktigt mycket björnbär, de är i olika stadier av mognadsprocessen. De riktigt mogna smakar fantastiskt gott. Min nya björnbärsbuske hemma hos mig
växer och ser ut att må bra, hoppas att jag får en större skörd nästa år än i år.


Tomatplantorna levererar mängder av tomater i många olika kulörer. Dethär är busktomater som är utomhus.

Visst blommar det lite i vackert vitt, som kaktusdahlian anemonen och hortensian.
Vi fick en del gjort, ansade lite buskar, plockade äpplen, rensade och fixade. Pratade med ankorna, och undrade vad de kvackade om. Det var en skön solig dag.

Hemma har jag rensat ut de flesta tomatplantor från växthuset. Tog till vara på alla tomater och de gröna ville 92 åringen ha för hon skulle sylta dem.  Då jag levererade dem, hade hon redan hunnit med att koka lingonsylt av lingonen som jag levererade några dagar innan. Tänk att få vara så pigg.


Här får ni receptet, det lär ska vara riktigt gott.  Har bett dottern laga till mig när hon gör till sig själv.


Ha en trevlig helg!

Marika

Länkar till TrädgårdsFägring





28 kommentarer:

  1. Härliga bilder och det receptet måste jag testa! Tack :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! Det tror jag smakar gott, skall bli spännande att smaka.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Flotte høstfarger på alt du viser! Ja, nå har det blitt høst her også. I dag har det faktisk regnet i nesten hele dag, men likevel har det ikke kommet mer enn 3 mm. Det er jo morsomt at 'Sahara' som du ga bort til datteren er flottere enn de du beholdt selv :)
    Den alu roten med de fine nervene ligner veldig på en som jeg har selv. Den heter 'Electra'.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Hösten är fin med alla vackra färger, vi har soligt och fint, lägre temperatur, som är ganska skönt. Dotterns Sahara har flera nyanser än de jag har kvar, men alla är fina. Du har nog rätt, tror att det är Electra.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Tænk at vi allerede er nået til det tidspunkt, hvor der skal syltes grønne tomater. Så nærmer vi os den sidste etape af haveåret. Alligevel der masser af farver både i din og datterens have.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Höstens färger är riktigt fina. Städade ut en hel del tomater tidigare än jag brukar, och då passade det bra att ge bort de gröna. Hoppas få ett smakprov av dottern när hon syltar sina lite senare. Det har varit en härlig höstdag idag.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Det lyder som du har haft en dejlig dag i din datters have, med masser af arbejde, men også tid til at nyde og hygge! Man værdsætter de gode dage nu, og glæder sig over høsten af bær og frugt.
    Vi gav nogle georgine-knolde til vores nabo, og hun kan få dem til at blomstre, så de er meget kønnere end dem vi selv dyrker:) Det er ligesom dine solhatte, som datteren har stort held med...
    Dejlige billeder af af alt det der gror i det fine septembervejr!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det var riktigt skönt, vi tog det ganska lugnt trots att vi fick en hel del gjort. Idag var vi på växtloppis hos en medlem i trädgårdsföreningen, och då passade det bra att få ordning i rabatterna för att få plats för det nya. Vi hann med mycket, men nu är ryggen trött och jag skall följa valvakan för att se vem som får förtroendet att styra landet.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Du må så nogle 'Sahara' til dig selv og så lave en lille konkurrence med din datter om, hvem der dyrker de flotteste :-)
    De farvestrålende tomater er vel nok dekorative og kan sagtens erstatte en blomsterbuket. Man bliver i godt humør af efterårets smukke farver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Förstår inte att hennes ser finare ut än mina. Men de är fina allihop. Höstens färger är riktigt fina. Tomaterna är både goda och vackra med alla fina färger.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hei Marika! Kjærlighetsurt er så fint navn. Jeg tror jeg skal adoptere det. `Sahara` har jeg prøvd flere ganger. Den blir ikke så fin. Dine er så vakre, men jeg gir ikke opp. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Visst låter det fint, med kärleksört. Det är lite olika med resultatet på Sahara, beroende på vilka frön man sår. Jag skall också så dem igen, men också spara de växter jag har i kruka nu. Lyckades övervintra några växter från förra året.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Så mange forskjellige tomater du har, og så fin Sahara var. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tomaterna är hos dottern, hon har dem i många färger och former. Sahara är riktigt fin, en höstfavorit.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Många fina lila färger du har i din trädgård, den japanska lönnen verkar vara magnifik! Kul att du har klematisen Amber, jag försökte hitta en bild på en sån hos dig men jag gick bet på det. Hoppas jag lyckas med den, har ingen bra erfarenhet av klematis hos mig...
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!,
      Lönnen finns hos dottern, den är mycket vacker. Hittade en bild på Amber då den var ny från 4.6 förra året. Den har inte vuxit så mycket ännu. Den kommer nog att trivas bra hos dig.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Visst har det varit härliga höstträdgårdsdagar. Jag har varit ute väldigt mycket och det har varit så mysigt. Men nu piskar regnet mot rutan och jag får lite "ledigt" :) Men regnet är välkommet. Det skulle vara bra med rejält med regn, framför allt för mina rhododendron, inför vintern. Trädgården törstar verkligen liksom övriga naturen.
    Alltså, dotterns 'Sahara' är ju helt otroliga. Och riklig tomatskörd har du fått också ser jag. Samma här, det har nog varit en riktig tomatsommar. Och så fint att du kan ge bort gröna tomater till 92-åringen. Förra året gjorde jag för första gången syltade tomater av de sista gröna jag hade. Dom blev väl hyfsat goda men ingen större favorit och för ett tag sedan slängde jag dom. Insåg att dom skulle bli kvar och det blir ingen mer sådan inläggning för mig. Men jag vet att många tycker ett det är väldigt gott och kanske var receptet jag använde inte så bra, svårt att veta. Härligt med björnbär också!
    Önskar dig en fortsatt fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det regnar här också, så jag kan vara inne med gott samvete. Igår var det en skön dag i trädgården och i söndags var det en heldag på Solbacken, Vi kämpar med dotterns stora kvickrotsrabatt. Visst är Sahara fina, det ser ut som att det blir två olika sorter, och hon fick alla plantor av den finare sorten. Har någon enstaka. Får så nya i nästa år igen. Dottern blev intresserad av att sylta tomater, så jag hoppas jag får smaka. Ibland blir det inte som man tänkt. Brukar alltid lyckas med gurkinläggning men ett år var det bara att slänga allt. Björnbär kan man inte misslyckas med, hade några liter i frysen och kokade marmelad, och den är slut sedan länge.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Alunrot tillhör mina absoluta favoriter. Har massor av namnsorter i trädgården och ett antal i lådor och krukor.
    Alla skriver om sina mängder av tomater. Jag har en enda planta i växthuset där jag egentligen bara odlar vackra saker, Inget ätbart förutom vindruvor och lime. Det är en körsbärstomat som blir lite svart och orange. För en månad sen, innan sjukan, så blev det väl 2-3 om dagen som mognade - men dom kom aldrig in. Dom var så goda att jag åt upp dom direkt på plats. Rolle gillar inte dom små så det var OK.
    Härom dagen när han skulle dit för att vattna bad jag honom om att ta in dom som var mogna. Det var väl kanske 10-15 stycken (ovanligt dåligt på en månad) och dom smakade vedervärdigt så vi var tvungna att kasta dom. Vete 17 vad som hänt.....
    KRAM - Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Alunroten pryder rabatterna i alla höstens fina färger. Jag hade större tomatskörd förra året, men har fått helt ok skörd i år också, men det börjar ta slut. Det var tråkigt med tomaterna, kan de ha blivit övermogna, då smakar de inte gott. Jag odlar mest körsbärstomater, lyckas sällan med stora och bifftomater.
      Ha det gott och krya på dig /Kram Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Låter som du har haft en riktigt härlig dag tillsammans med din dotter.Dina höstblommande växter är så vackra med sina fina kulörer jag tänker mest på de som är vinröda men även sommarrudbeckian i träbyttan är jättefin.Jag har även rensat ut i växthuset och vi äter just som bäst på sommarens tomater som är så goda.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det var en riktigt skön höstdag. Sommarrudbeckian är riktigt fin, härliga höstfärger. Jag har några tomatplantor kvar, men tror att jag skall plocka tomaterna och städa ut plantorna, det blir inga nya, och de gröna mognar ändå. Vi har haft några regniga dagar , och då är det inte lika lockande att vara ute.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Hösten kom lite tidigare till dig än till mig, men nu känns det som den har gjort sitt intåg här också, fast det är soligt och vackert här idag.
    Vilken fin dag med dottern.
    Så många fina växter. Gillar alun.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det har varit soliga fina höstdagar, de senaste dagarna har vi fått en del regn också. Vi hade en skön trädgårdsdag och fick gjort en hel del, hon har så stor trädgård så det är bra med några extra händer. Tack! alunrot är en favorit.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Vilken härlig dag du haft i dotterns blomstrande trädgård och hennes Sahara är magiska ! Den är verkligen en favorit hos mig och står länge i vas som snitt.
    Ljuvligt med egna tomater att njuta av.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack så mycket! Visst blir man förtjust i Sahara. Såg den hos Charlotte "Gardenflow" i september för några år sedan. Den måste jag bara ha. Det fina är att den klarar vintern, men för säkerhets skull sår jag nya ändå. Egna tomater smakar godast.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Härliga tider nu & alla färger som väntas framöver kan jag längta till! Känner igen det där med växter man ger bort tror man ändå omedvetet ger på de finaste ;) KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Hösten är fin med alla vackra färger, var i skogen idag och hittade kantareller. Det fanns en mängd gula björklöv som lurade mig flera gånger. Eken har börjat tappa grenar med bruna löv, ja nu är det höst.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera