fredag 23 september 2022

Ett besök på Zetas- Finsmakarens Trädgård.

 Det börjar bli en tradition med en tripp till Zetas, på hösten för att fylla på med tulpanlökar, växter till höstkrukorna, perenner och lite till. Vi hade tur med vädret, soligt och fint, lite kallt på morgonen då vi startade hemifrån.  Vi kom lagom till öppningstiden. Det är ett nöje att gå omkring och beundra alla vackra växter, allt är så fint upplagt. 


Höstens färger vackert uppställda i färgmatchade växter, man blir köpsugen. Rött, orange och rostbrunt.
Vackra sommarrudbeckian Sahara, passar så fint  nu till hösten. Den blommar fint också hemma hos mig.

Ljungen är så vacker i alla lila och grå nyanser, matchar fint med alunrot och småblommig kärleksört. 

Prydnadsäppel i höstens färger, cyklamen och alunrot i en mörkare variant.

Vackra växter fint upplagda i krukor och små trätunnor. Många vackra kombinationer och fina idéer. 

Otroligt fina Julrosor och Klockrankan var full med blommor och knoppar, så fin. I år sådde jag ingen hemma hos mig, de senaste åren har jag inte fått några blommor. Tar en paus och provar senare igen.

Massor av lökar, tulpan, narcisser, krokus och annat. En hel del tulpanlökar och narcisser följde med hem. De tulpanerna jag var nöjdast med i vår, var de jag hade köpt på Zetas.

Efter en god lunch, shoppade vi lite till.  Det visade sig att det var halva priset på Japanska lönnar, Magnolia och vissa rosor.  Det var inte skyltat specifikt om det, så det var bara tur att vi fick reda på det.  Köpte två japanska lönnar och en Magnolia. Dottern köpte en stor Magnolia och en Japansk Lönn.
Det var ett under att vi fick plats med allt i bilen, men det gick bra.  Nu återstår att plantera allt.

Skall göra om en rabatt och flytta växter, så jag får en bra plats för Magnolian.
Det har varit fint väder idag, hoppas det fortsätter i helgen.

Ha en trevlig helg!
Marika

36 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Det så ut som et fint sted å besøke. Så mange flotte planter de hadde der. Ja, det var mange planter dere skulle ha med dere hjem. Hvilken magnolia og acer kjøpte du?
    Klokkeranke har jeg ikke hatt på mange år. Jeg synes de kan være litt vanskelige.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är riktigt fint och vi var där en vardag, då man kan gå i lugn och ro. Nu i helgen har de marknad, så nu är det nog fullt. Den ena lönnen heter Aoyagi den är gulbladig, men jag skulle säga neongrön. En liten fin lönn. Den andra var lite större och heter Oridono nishiki, vitbrokig. Den är riktigt söt, bladen har både grönt, vitt och rosa färger. Magnolian heter Susan, har haft en sådan förr, men den hamnade nog på fel plats, så den överlevde inte. Klockrankorna har jag fått att blomma några gånger, men det är flest gånger då de inte blommat. I år tog jag paus.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Det er jo dejligt at komme i sådan en fin planteskole, hvor der er gjort noget ud af at præsentere planterne bedst muligt, men jeg kan forestille mig det må være svært at vælge blandt så mange fine kombinationer. Tænker det er gode sælgere der har den butik:-)
    Og jeres årlige høsttur er sikkert en hyggelig begivenhed som I har glædet jer til, så det er i orden at fylde bilen op med gode planter, løg og tilbud. Håber du får glæde af det hele!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det är riktigt fint, och många kommer dit för att äta lunch, miljön är härlig. Gott om utrymme bland växterna. Vi hade en trevlig tur och fick med oss både lökar och växter. Hittade också mat till fåglarna , korvar som de älskar. Så vi får glädje av mina inköp allihopa i trädgården.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  3. Sådan et sted gad jeg godt have i nærheden. I Danmark er der kun yderst få steder, hvor man kan kombinere haveindkøb med at spise frokost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Vi får åka en bit till Stockholm men det är det värt. Det blir inte så ofta. Vi har ett ställe närmare där vi kan äta en god räkmacka med kaffe. Det var fint väder och en skön tur. Har planterat och flyttat om växter, men har några kvar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Vilken härlig dag du haft på Zetas. Jag gör alltid ett traditionellt besök på sommaren då jag mutar maken med både kaffe och sedan lunch så jag kan gå omkring riktigt länge och botanisera :) Men ett höstbesök hade inte varit fel. Och du fick med dig växter hem också som måste planteras. Men det är härligt att jobba i trädgården nu, ljuvlig luft! Jag har fått ner fyra av mina åtta buskar i jorden och snart ska jag ut igen och fortsätta.
    Ha nu en fin helg i trädgården!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det hade vi, riktigt trevligt och en skön dag att gå omkring och titta på allt fint. Har planterat det mesta nu idag, men en ros och två Japanska lönnar och några hosta har jag kvar. Har flyttat om andra växter för att få lite ordning och tomt för plantering. En klematis som inte trivts fick ge plats åt magnolian, och så är karusellen igång. Har passat på att tömma lite krukor också, men nu är ryggen trött, så jag får ta en paus.
      Ha det så gott du med!
      Kram Marika

      Radera
  5. Ja tänk att ha en sån plantskola/trädgård i närheten...wow! Jag får nöja mig med att beställa från deras webbshop. Vilken härlig dag du fick och lycka till med planterandes nu :)
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack det var en trevlig dag, nu är det mesta planterat, behöver flytta om lite till för att få en bra plats för de Japanska Lönnarna. Har gjort en hel del idag, men så blev jag trött i ryggen, så det var lika bra att ta en paus. Får fortsätta imorgon.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Det låter som en riktigt trevlig utflykt till en fin handelsträdgård som zetas är.Har inte varit dit men har läst om den skulle önska att den låg i närheten.Det verkade finnas mycket ögonfröjd i den butiken jag får önska lycka till med dina inköp hoppas de ska växa bra och leva länge så du får ha glädje av dem en längre tid.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det var riktigt trevligt. Vi hade inte tänkt handla så mycket, men om man får en magnolia och Japansk lönn för halva priset, så är det bäst att passa på. Annars blev det mest lökar. Så dem får jag glädjas åt nästa vår. Jag hoppas också att det skulle vara lite närmare, men det är lite kortare väg för mig än för dig.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  7. Ååå..så mye fint det er der! Nydelige bilder og en inspirerende tur vil jeg tro. Og en kommer alltid hjem med nye planter etter en slik opplevelse :)
    Takk for at du kikket innom meg. Jeg har vært litt slapp med blogg denne sommeren. Ønsker deg en fin ny uke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Ja, det var riktigt trevligt. Vackra planteringar och mycket fint.
      Trevligt att få med sig lite nytt hem.
      Ha en fin ny vecka du med /Marika

      Radera
  8. Zetas måtte godt have ligget i nærheden af, hvor jeg bor. Det ser ud til at være et rigtigt spændende sted, hvor de er gode til at udstille deres varer, så de virker indbydende.
    Trækarret med Rudbeckia 'Sahara' er en rigtig festlig sensommer sammenplantning.
    God arbejdslyst med plantningen!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det gör så stor skillnad om växterna är fint uppställda och att man visar olika planteringar. Rudbeckian Sahara är mycket fin, skall plantera mina i jorden, de klarade förra vintern fint.
      Det mesta är planterat men behöver flytta om några växter för att få rätt plats till lönnarna. Tack, de skall nog bli planterade snart.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Zetas var ett riktigt favoritställe när jag bodde i Stockholm - Örby, Älvsjö. Och det gick fort att köra dit för lite shopping och snack med Folke (som jag hört inte finns med oss längre). Som trädgårdsfanatiker och bonsaiist så hade vi mycket att snacka om och en del lite speciella växter fick jag med hem för att provodla ibland.
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det finns mycket fint där, men jag har lite längre väg. Så det får bli en utflykt ibland. Trivs bra att gå omkring och se på allt fint.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Upeita ostoksia teit ja mukavaa istutettavaa. Minä en ole käynyt puutarhoissa tai missään joten ale ostoksia en ole myöskään bongannut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Oikein kiva puutarhaostos matka. Emme tienneet että oli ale, oikein kiva yllätys. Paljon kivoja kasveja ja kauniisti esitelty.
      Terveisin Marika

      Radera
  11. Hei Marika! Det er så inspirerende å se bildene fra Zetas. Skulle ønske at jeg hadde noe lignende i nærheten, men det hadde blitt ganske dyrt Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack ! Det är riktigt trevligt att se allt fint. De är duktiga på att presentera alla vackra blommor och krukor. Det finns mycket fint där, och det är nog ganska bra att det inte ligger alldeles nära. Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  12. Altid dejligt med et besøg i et plantecenter og helt fantastisk, at finde ud af, at der er gode rabatter :-)
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Ja det var en riktigt trevlig överraskning att mycket var till halva priset. Både Magnolia och Japanska lönnar är dyra hos oss, så halva priset i rabatt blir en hel del . Vi hade tur.
      Hälsningar /Marika

      Radera
  13. Utrolig mange flotte høstblomster, kunne tatt med alle hjem der.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Javisst är de fina, en del fick följa med hem, har lite kvar att plantera, då vi haft regn och rusk i några dagar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Låter som en härlig dag med många fina fynd. Och kul att dela intresset och åka tllsammans. Min dotter gillar också trädgård med bara att odla ätbart. Fast åker hon med mig till plantskolan brukar hon ändå hitta nåt...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det var det, soligt och fint väder och mycket fint att titta på. Det är riktigt kul att vi har samma intresse. Min dotter odlar också mer ätbart än vad jag gör.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Det er alltid morro å se innom et hagesenter. Men det har ikke blitt noen nye kjøp for meg. Jeg har igrunnen nok med det jeg har fra før.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Du är duktig på att driva upp växter från frö, då behövs det inte några nyinköp. Visst är det trevligt att gå och titta bara, utan att köpa om man lyckas med det.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  16. Åh, det är så fint på Zetas! Tänk, jag har inte varit där sedan något år före pandemin. Tack för att jag fick njuta genom dina bilder. Trevlig helg, Marika!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är så härligt att gå omkring och se allt det vackra. Det var inte mycket folk då vi var där, så det blev extra lyxigt.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  18. Svar
    1. Kiitos! Sieltä löytyy paljon kivaa.

      Radera