lördag 8 oktober 2022

Sommarblommorna som levererat.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är Sommarblommorna som levererat.  Har de senaste åren sått en hel del sommarblommor. Men innan det finns något som blommar blir det några besök till de närliggande blomster och växtgårdarna.  Vill gärna fylla både krukor, amplar och balkonglådor med vackra blommor.

De första som fyller mina krukor är minipenséerna, tror faktiskt att jag inte varit utan dem ett endaste år.  Har sått dem ibland själv, men det är inte värt mödan, så jag fortsätter att köpa dem.
De andra återkommande växterna är Lobelia. Minipetunia  och Stjärnöga.  De blommar fint större delen av sommaren, men ibland byter jag ut någon av växterna . En självsådd Malva syns bakom blomlådorna.
Minipetuniorna är riktigt fina större delen av sommaren. De har blommat fint hela september. Här är de på garageväggen, det är inte så stark sol mot denna sida, så det blir stor skillnad mot krukor som är i stark sol.

De senaste åren har jag sått Zinnia, det första året var inte så lyckat men de senaste åren har de blommat fint precis hela sommaren. De är riktigt populära bland humlor och fjärilar. 

I år sådde jag Lejongap för första gången, här i en kruka. Planterade ut några i en rabatt och de trivs riktigt bra, och blommar fortfarande fint. Krukan har jag lyft in i växthuset, vill att fröna skall mogna så jag får frön att så nästa år igen.  Färgen matchar fint den rosa zinnian. 
Brukar glömma att så luktärter men de senaste två åren har jag lyckats peta ner frön i tid. Har gjort enligt alla konstens regler och det har blivit riktigt bra. Däremot har det inte blivit någon översvallande blomning, men det beror nog på att jag är dålig på att plocka blommorna.  Plockar man så blir det fler.


Här är samma blomlådor som finns längre upp, lobelia och penséer är ersatta med mörkare Stjärnöga och Tvillingsporre, som jag blivit väldigt förtjust i.  Njurvindan och det vita Stjärnögat är kvar, från den första vårplanteringen.  De blommar fint fortfarande. 

Zinniorna plockar jag gärna in buketter av och kombinerar med andra sommarblommor.  Nu har de blommat klart, så det blir inga fler buketter. 

Det var mina sommarblommor, som klarat sig fint trots en otroligt varm sommar. Kommer alldeles säkert att ha Zinnia också nästa år bland mina sådder. Lejongap blir det också.  

Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring






24 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så fin gjennomgang av de blomstene du har brukt i år. Ministemorsblomster må jeg også ha hver vår. De blomstrer veldig lenge. Jeg planter også mye lobelia i krukkene etterpå. Zinnia sådde jeg for første jeg i år, men det var ikke så vellykket. Jeg får prøve igjen til neste vår. Jeg likte veldig godt de lyse rosa du viser av de.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Vill absolut inte vara utan minipenséerna , det är så härligt att välja bland färgerna tidigt på våren. Har en kruka där jag klippte ner dem, och de blommar fint nu igen. Försök igen med Zinnian, det är den värd. De pastellfärgade tycker jag också bäst om.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Du har verkligen gröna fingrar! Allt blommar ju hos dig! Härligt att se...
    Jag sådde mängder med plockblommor i en pallkrage och upp kom 2 vingliga rosa höstvädd. Jag får skylla på jorden :)
    Ha en fin och skön söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack, har gått över till en riktigt bra jord i mina krukor, och det gör skillnad. Emmaljungas blom och plantjord. Allt jag visar är inte egna sådder. Sådde en hel del sommarblommor och perenner. De flesta tog sig fint.
      Ha en fon söndag du med /Kram Marika

      Radera
  3. Du viser tydeligt, hvad der er sommerblomsternes force, nemlig at levere masser af farve ved at blomstre uafbrudt i mange måneder. Du må skulle rundt med vandkanden utroligt mange gange i løbet af en sæson, med mindre du har et snedigt vandingssystem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      I år var det påfrestande med alla krukor som behövde vattnas. Med över 30 graders värme vid några perioder, fick jag vattna ofta. Har inget fiffigt bevattningssystem, det är vattenkanna som gäller.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Så många fina sommarblommor som du har i din trädgård ,det är ju så trevligt på sommaren att plocka in buketter av denna fägring.Penséer köper även jag de är ju så tacksamma och bjuder på blomning hela sommaren..Dina minipetunior är så fina nästa sommar ska jag nog köpa mig sådana för de är fina länge.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! Penséerna kan jag inte vara utan, de finns så många färger att välja på. Minipetunian är en favorit, den blommar länge och finns i många färger. Den behöver inte städas som de vanliga petuniorna, där man får plocka bort överblommat.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Du har verkligen fina sommarblommor! Jag tycker mycket om dina olika färgskalor. Från de milda nyanserna i vitt, blått, ljuslila, rosa till de med starkare färger som zinnians. Jag ska satsa en hel del på sommarblommor nästa år att ha till buketter. Har tre pallkragar som jag förut odlat kål av olika slag i men det är ju en evig kamp mot kålfjärilens larver så nu har jag bestämt mig för att fylla dom med sommarblommor. Och du gav mig än mer inspiration.
    Önskar dig en fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket. Zinniorna hade en mildare ton på fröpåsen, speciellt den som blev orange, men det blev bra ändå. I år blev det inte så lyckad odling hos mig heller, men kål har jag inte sått. Blev förskräckt ett år då jag vattnade hos dottern, och jag kom dit, så var det fullt av larver och bara nervtrådar kvar av hennes fina kål. Dagen innan var det hur fint som helst. Ha en fin vecka du med /Kram Marika

      Radera
  6. ZINNIOR har med åren blivit mina favoriter när det gäller sommarblommor - även om jag numera övergått mer och mer till bladväxter. Tyvärr har dom sällan småplantor till salu av dom, och dom som eventuellt säljs är i tråkiga färger.....
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Har inte heller sett Zinnior som plantor, så jag får nog fortsätta att så dem. Men de är lätta att så, inget krångel. Tacksamma som blommar precis hela sommaren.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Underbara färgkombinationer i dina krukor och rabatter Zinnia har jag också haft men glömde skriva om det på bloggen. Minipetunior är ett säkert kort också. Tur det finns blommor som gör en lycklig. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia!
      Både zinnia och minipetunia är så fina, gillar att de blommar så länge. Ja vad vore livet utan vackra blommor.
      Ha det så gott /Kram Marika

      Radera
  8. Så mye fine sommerblomster du har. Jeg pleide å så stemor, syns de ble mye finere og større enn de jeg kjøpte, men tror heller det har med jorden å gjøre, at jeg satt dem i større krukker. Zinnia syns jeg er så vakker, men får den ikke helt til, duftertene mine ble heller ikke noe av i år, får prøve igjen neste år, for de kan jo bli helt fantastiske. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Jag har sått dubbla små violer, tror de heter Rococo, men de andra finns att köpa i så många färger, så dem köper jag. De senaste åren har Zinniorna blivit riktigt fina. Skall prova med luktärter igen, doften är så härlig.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Sommerblomster er værdsat for deres blomsterrigdom igennem en lang sæson. Og man må sige, du er lykkedes med dine sommerblomster, der er en overdådig blomstring i dine krukker.
    Jeg har især to slags sommerblomster, som jeg ikke kan undvære. Det er de små stedmorblomster og tvillingeblomsterne, og jeg kan se, de også hører til dine favoritter.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack så mycket. Ja de har varit fina i år trots den extrema värmen. De små violerna är så fina, dem kan jag inte vara utan. Tvillingsporren hittar jag inte alltid, så jag blev extra glad i år då det fanns att köpa plantor. Har letat efter frön men inte hittat, får fortsätta att leta, för det borde finnas frön att köpa av den. Det är ett extra plus för växter som blommar länge.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hej Marika,

    Så många vackra kombinationer du haft i dina krukor och vad välmående de ser ut. Jag har alltid bra ambitioner men glömmer vattningen för ofta för att det ska bli bra. Minipetunior är tåliga och brukar klara sig här med, gillar dem extra bra för att man slipper rensa bort gamla blommor för att de ska blomma.
    En del av mina lejongap brukar klara vintern och skjuter nya skott år två. Vilka som klarar sig eller inte beror nog på placeringen och inte så mycket på sorten. Du kanske ska testa att låta plantan bo kvar i krukan och lämna den i växthuset över vintern och se vad som händer.
    Zinnia är fortfarande ett mysterium för mig, liksom ringblommor som sägs vara så enkla. Tror i och för sig att sniglarna är ganska förtjusta i zinnia och att det kan vara förklaringen till att de plantor jag faktiskt lyckats driva upp oftast inte klarar sig. Hur som helst, vackra är de och det gäller att inte ge upp utan försöka igen.

    Ha det gott, Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack snälla! De flesta krukorna och balkonglådorna ser jag direkt jag stiger ut på altanen på morgonen och när jag går in på kvällen. De är svåra att missa, så dem kommer jag ihåg att vattna. Det är sämre med balkonglådorna som sitter på andra sidan av huset, där vi inte går in. Tack för tipset om Lejongapen. Har några i en kruka och några i marken som blommar riktigt fint fortfarande. Då skall jag låta dem vara kvar och hoppas få njuta av dem nästa år igen. Zinniorna klarar sig bra hos mig, och skall nog så dem nästa år igen. Däremot har jag provat att så ringblommor många gånger, men gav upp för det lyckades inte.
      Ha det så gott /Kram Marika

      Radera
  11. Jag hade skrivit en lååång kommentar här men så kom jag åt någon knapp och allt försvann. Suck.
    Minipenséer, minipetunior (Million Bells?) och zinnia är tre favoriter även hos mig. Nu fick du mig att längta till våren ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det har hänt mig också ibland. Det är blommor som levererar i alla väder , minipenséerna har börjat blomma om eller frösått sig själv i en stor kruka. Det är långt till våren, men tiden går fort.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera