söndag 6 november 2022

Höstens fina träd och buskar.

 Vet inte om det är så, eller om jag bara upplever det så, att hösten varit regnig och blöt. Tänker alltid på hösten som soliga krispiga dagar med vackra färger i naturen. Kanske är min upplevelse beroende av att jag inte varit ute så mycket de senaste veckorna. Har piggnat till och fått mina lökar nergrävda, några är fortfarande kvar, men det skall jag nog hinna med innan det blir frost i marken.

Nu till veckans tema i TrädgårdsFägring - Höstfina träd och buskar.

Börjar med det jag har sett, de stora lönnarna bakom växthuset, som blir gula, nu har de flesta löven fallit ner på marken och maken har samlat dem i säckar så jag kunde sprida ut dem på mina lökar i blomlådorna, och på växter som jag försöker övervintra i odlingslådorna.  De två mindre bilderna är från centrum. Vackra träd vid en liten park vid ån.  Tror att det är en lönn och en lind.
En växt som jag inte alls var förtjust i, Mahonia. Vår första granne ville ha den som häck emellan våra tomter, vi lyckades inte avstyra det. Det blev ingen häck det blev stickiga exemplar av något som liknade pinnar, med bruna torra blad. Det är inte en häckplanta, så fort de flyttade kom vi överens med nästa granne att ta upp alltihopa, men jag sparade en planta, som växer fint och dessutom är fin året om. Blommar med gula blommor på våren och har fina blåa bär nu på hösten.
Hade några bilder från Solbacken i arkivet. En Japansk lönn och en Smällspirea Diabolo.  Den ser nästan vinröd ut på bilden, på sommaren är den mera röd och blommar med vita blomklasar. Bilderna från förra hösten då vi grävde om hela rabatten. 
Rött är vackert på hösten, i år har jag inte sett rönnbär på trädet på Solbacken. visst är de dekorativa. Kanske blir det en mild vinter igen, mycket rönnbär betyder mycket snö. 
Den här Japanska lönnen hos dottern har jag varit riktigt avundsjuk på, den har trivts i flera år i en zinkbalja, men har tyvärr dött. Är på jakt efter en likadan.  Acer Palmatum Atropurpureum.
Här är samma lönn ett annat år, med mycket mera grönt i bladen. 

Jag som så gärna vill ha rött i min trädgård, kanske skall jag plantera vildvin, finns inget som lyser så vackert rött på hösten. Dottern försökte dölja en ful mur med vildvin, men den växer överallt förutom på muren. Men fin är den.
För att få in lite rött i trädgården, köpte jag en Aronia buske, mycket riktigt den får både bär och röda blad. Kruxet är att löven tappade den nog allra först av alla buskar. 

Flädern har planterat sig själv mitt i häcken mot grannen, den förra grannen ville inte ha kvar den, försökte såga ner den, men den kommer upp igen. Själv gillar jag den, vackra blommor och dekorativa bär. Nuvarande grannen verkar inte ha något emot den, så den får växa upp igen. Till sist min nya Japanska lönn , som ser ut att trivas , den andra har inte blivit planterad ännu, den får övervintra i växthuset. 
Det gråa disiga blöta vädret fortsätter, hoppas på lite sol framöver.
Ha en fin helg !
Marika

38 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så flotte trær og busker med vakre høstfarger hos deg. Ja, her regner det nesten hver dag nå, så det har ikke vært mange dager med sol og klart vær. Men naturen behøver all den fuktighet kan få etter en så tørr sommer, så vi må nok bare tåle det selv om det begynner å bli litt kjedelig med regn hver dag.
    Ha en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, de flesta är hos dottern. Ja det är nog bra med regn men skulle önska några soliga fina dagar. Det har varit lite för mycket grått och blött.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  2. Härliga höstbilder! En japansk lönn har jag också investerat i, hoppas den klarar vintern nu :) Färgerna ute är fantastiska nu men snart kommer väl frosten och sen väntar det kala grenar och gråväder, puh...
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack så mycket. Jag köpte två Japanska lönnar då min gamla bara finns kvar till hälften. Den största grenen dog, konstigt nog för trädet lever. Det är fint med alla färger men hos mig har det mesta redan dalat från både träd och buskar.
      Ha en fin söndag /Kram Marika

      Radera
  3. Her er det også gråt i dag, men regn har vi ikke fået meget af hele høsten, så der kan jeg godt misunde dig lidt.
    Men det er skønne billeder du har fundet frem med masser af høstfarver, og de små fine japanske ahorn er jo flotte i alle deres forskellige farver! Forstår du ikke var begejstret for en hæk af Mahonie! Jeg er slet ikke glad for det der stikker, men Mahonie er køn som en enkelt busk og giver fine oplevelser året rundt. Det virker som om den er lidt umoderne nu, men i min barndom stod den i mange haver.
    Hyld (fläder) kan man jo ikke undvære og røn er også en af mine yndlinge, men hylden kommer da heldigvis igen selvom den bliver skåret ned!
    Vildvin har jeg også overvejet mange gange for noget flottere er der vel næsten ikke i høsten, men den er vist ret umulig at styre, så foreløbig har jeg ikke fundet et godt sted.
    Godt du er ved at blive friskere!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det är väldigt blött och ruggigt. Grävde lite i arkivet för hade inga fina bilder som är färska. Mahonian är fin som en buske men passar inte som häck. Flädern är en favorit, både när den blommar och nu när den har vackra bärklasar. Den har en otrolig växtkraft och är näst intill omöjlig att få bort. Vi hade vildvin som växte på en fasad till min skola i Helsingfors, den var så otroligt vacker. Har försökt att få den att klättra upp för en trädstam men det gick inget vidare, Tror jag skall försöka igen.
      Tack! mår mycket bättre.
      Ha en fin kväll /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Ihania ruskan sävyttämiä kuvia. Villiviinissä on upea puna.
    Mukavaa illanjatkoa sinulle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kiitos, kyllä syksy on kaunis, jos saisimme vähän enemmär auringonpaistetta myös.
      Oikein hyvää alkanutta viikkoa!
      Terveisin Marika

      Radera
  5. Dine efterårsfarver gløder virkelig, også selvom det er gråvejr. Hos os hænger en del blade stadigvæk på træerne, så jeg er ikke begyndt på det store arbejde endnu med at rive dem sammen og køre dem væk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Vi har inte mycket löv kvar på träden. Gråvädret fortsätter, det är både grått och blött. Visst är hösten fin, men saknar solen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Jag älskar oxå rött på hösten i trädgården. Så snyggt både ihop med grönt & gult nu! Har du vingad benved annars är ju den som värsta stopptecknet när den skiftar till höstskrud. KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Din Japanska lönn är ju helt fantastisk. Har funderat på Benved det får nog bli en lönn eller den. Tack för tips.
      Kram /Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Det är så vackert på hösten med dessa varma toner i rött och gult.Vildvin är ju verkligen så vackra den japanska lönnen är ju även den riktigt läcker i färgen.Här har de flesta löv fallit till marken och vi har ju även tagit om hand om dem.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det vackert, vi har inte många löv kvar i träden. Vi har nog lite kvar att ta hand om på gräsmattan, vill inte gå ut och få kallt i blötvädret.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Mahonia gillar jag och har satt en här bredvid växthuset men det är en lite ovanlig namnsort som tydligen inte är lika härdig som den vanliga. Den har suttit där i flera år nu och syns knappt.....
    se ÄLSKAR jag japanska lönnar, men dom går inte här på grund av vår kalkhaltiga jord. Har försökt att odla dom i krukor/lådor men dom växer inte bra då.
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Mahonian är fin året om, blommar med vackra gula blommor och så de blåa bären. Bladverket är grönt och fint året om. Tråkigt att du inte kan ha Japanska lönnar, de är så vackra. Jag har en i korg men det blev inte så lyckat efter flera år dog halva plantan. Dotterns röda fina dog också efter många år. De mår bäst att få komma ner i jorden.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  9. Så fine høstfarger. Jeg syns Mahonia er en veldig fin busk, men syns ikke den er så enkel å få til. Det vokste en her da vi overtok, men den klarte jeg lett å ta livet av. :D Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack, visst är hösten fin. Håller med dig, Mahonian är fin, men de grannen planterade som häck, växte ingenting, det blev bara pinnar med lite stickiga blad. Den jag sparade har trivts bra och växer så mycket så jag får lov att klippa den varje år.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hei Marika! Vakre bilder av busker og trær. Rødt er innmari fint. Det er rart å se hvordan det grønne blir fammende rødt. Toppbildene dine er kjempefine. Blir i godt humør av dem. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! visst är det uppiggande med rött. Tusen tack, och snart är det dags att byta ut headern mot något mer vintrigt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Flotte rødfarger på forskjellige vekster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Martin! Rött piggar upp.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Täälläkin on satanut muutaman päivän peräkkäin ja nyt on tosin viikonlopuksi luvattu kauniimpaa joten mökillä on puusavottaa tiedossa. Meillä on kauan ollut jo vaahterat ja muut lehtipuut paljaina lehdet on tippuneet jo kauan sitten. Minäkin haluaisin jotain punaista syksyn väriä mutta mitä , pitää miettiä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Tänään meillä on pitkästä aikaa oikein hieno aurinkoinen päivä. Me olemme molemmat olleet ihan flunssassa joten ei olla paljon tehty puutarhassa. Tänään tunnen jo itseni ihan terveeksi. Sain Amaryllis lähetyksen, ja ne on istutettu.
      Haluaisin myös jotain oikein punaista , varmaan hankin tuon Japaninvaahteran.
      Oikein hyvää viikonloppua sinulle. /Marika

      Radera
  13. Hej Marika,

    Skönt att du mår lite bättre och har orkat plantera lökar. Gillar som du rött i trädgården och rönnbären är verkligen fina precis som din dotterns lönn! Tråkigt att den inte trivdes i zinkbaljan längre.
    Mahonia är underskattad, men den passar kanske inte som häck....

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, det känns bättre för varje dag. Är riktigt glad att vädret blev bättre så jag fick ner resterande lökar. Har några små kvar, skall försöka få ner dem också. Saknar den röda färgen, och har spanat efter några Japanska lönnar, tror det får bli en sån. Mahonian trivs bra i gavelrabatten, den har så blanka fina blad, nej, det är ingen häckplanta. Jag är glad att vi fick byta ut dem till en riktig häck.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Jag gillar också rödbladiga växter! Smällspirean och vildvinet är två som verkligen pryder trädgården, även om vildvinet växer där det själv vill och inte alltid där man tänkt sig. Jag har också ett blodplommon, det skulle bli två meter högt men är mer än det dubbla. På våren får det små söta rosa blommor - en pärla!
    Men inget slår väl de japanska lönnarna? Intressant att det kunde växa i en zinkbalja. Jag har ett som behöver flyttas och har funderat på att sätta det i kruka ...
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja det är fint med lite starka färger, hos mig är det mesta gult och brunt nu. Blodplommon var jag tvungen att googla, ser helt fantastiskt ut med de söta blommorna och den vackra färgen på bladen. Dotterns lönn trivdes i många år i zinkbaljan men den dog tyvärr förra året. Kanske var det ett extra besvärligt år för dem, för min fina gyllenlönn som bor i en stor korg frös till hälften. Den ser lite konstig ut nu men den får vara kvar.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Jeg håper du fikk litt sol, da er fargene enda penere... selv om man allerede tenker - penere er ikke mulig :-)))
    Jeg ønsker deg mye glede i den fargerike høsten...
    neste uke er det spådd første frost for oss... så jeg må klippe og grave opp georginene... snart.
    Mange hilsener til deg. Takk for dine vakre bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack! vi har haft några soliga dagar, idag är det väldigt blåsigt men det skall bli varmt och skönt i helgen. Du har fått njuta länge av dahliorna. Tack så mycket!
      Ha det så fint/ Hälsningar Marika

      Radera
  16. Hej Marika!
    Sen kommentar från mig men jag måste ju bara skriva om dina vackra löv och bladbilder. Lönnar är väl något av det vackraste som finns egentligen. Både våra inhemska och det japanska som vi har i våra trädgårdar. Jag har en på framsidan som har lyst i skarpt orange den här hösten.
    Mahonia som häck var väl inte det bästa. Men jag förstår att den gör sig som solitär för den är ju ändå dekorativ med sina blommor och bär.
    Rönnbär har jag sett en hel del i år i vårt område. Det kanske är olika beroende på vilken sort det är. Vi får väl se hur vintern blir, vi hoppas på en mild så att elen inte blir så dyr.
    Nu är det redan fredag. Blåsigt här och jag anar att det är det hos dig också. Skönt att höra att du börjar bli frisk nu. Här har det också varit segt men börjar gå åt rätt håll.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Visst är de Japanska lönnarna fina, och de inhemska också. Men de har blivit väldigt stora så då föredrar jag de Japanska, som inte blir lika stora. Nej mahonia är ingen häckväxt, men den jag sparade planterade jag i en rabatt, den trivs bra och ser frisk och fin ut. För elens skull får det gärna bli milt, trots att vi har fjärrvärme, men tänker på alla som får dyra elräkningar. Du har helt rätt det har blåst kraftigt och en hel del kastvindar idag. Tack, jag mår bra hoppas att du också har piggnat till.
      Ha en trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  17. Det er så fint, når kommunens gartnere gør sig umage og planter træer og laver smukke blomsterbede. I din by ser det ud til, at man gør meget ud af parkanlæg og pladser.
    Det er glødende efterårsfarver, du viser, men hyldens sorte bærklaser er nu også smukke.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja, vi har riktigt fina parker med vackra träd och fina blomsterrabatter och krukor. Visst är höstens sprakande färger fina, är speciellt förtjust i de röda tonerna. Flädern är en favorit både när den blommar och när den fått sina bärklasar. Idag har vi en riktigt solig fin dag.
      Hälsningar Marika

      Radera
  18. Hej Marika!

    Jag har samma känsla... ..det har småregnat nästan varenda dag. Nu har jag varit krasslig i många veckor så det har väl känts ok men jag inbillar mig att tidigare höstar har varit soligare och torrare.

    Du visar så många fina färger i dina bilder och det stärker tanken - fokusera även på höstens fägring. Den nya lönnen ser fin ut, grön bark?

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag tänker på hösten som soliga fina dagar inte på det här blöta gråa vädret. Men idag är det sol på klarblå himmel precis som det skall vara. Visst är det härligt med alla fina färger. Tack, hoppas att den kommer att trivas, ja den är helt grön. Du får krya på dg.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  19. Vilken fin lönn din dotter hade, trist att den inte överlevde. Vill också ha in mer rött i min höstträdgård, får nog bli en lönn ändå, någonstans... ;)
    Trevlig helg!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Visst var den fin, hon fick njuta av den i ganska många år. Men trist ändå att den dog. Rött är fint. Skall försöka få tag på en sån till mig också.
      Trevlig helg /Marika

      Radera