lördag 3 december 2022

Adventstider.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är  -  Adventstider.  Tiden går väldigt fort, och nu i helgen är det redan andra advent. Advent är en tid som jag gillar mycket, att lysa upp med ljusstakar och ljusslingor, då det är riktigt mörkt utomhus.  

Ljusstaken som jag fick i födelsedagspresent av mina arbetskamrater för många år sedan, kommer fram till varje advent, hoppas den hänger med många år till. Rosenbusken utanför vardagsrumsfönstret har fått ett ljusnät över sig, ser fint ut då det lyser i mörkret,

I år blev det några nyinköp, den stora stjärnan gjord i papp, som var näst intill omöjlig att veckla ut. Och så den gulliga adventsstaken med ett Luciatåg.

Ljusstaken hittade jag på loppis, Luciatåget köpte jag i en mysig affär i gamla stan i Stockholm. Gillar att tåget består av 70 plussare.

Lite blommor till så får det räcka med pynt, resten kommer strax före Jul, förut var jag bestämd med att granen skulle kläs dagen innan Julafton men har ruckat på det. 

I centrum har Julgranarna kommit upp på två torg, ett träd vid ån har ljusslingor som lyser fint.

Gågatan har fått Julbelysning och det ser genast lite trevligare ut. I morgon är det Julmarknad med många odlare som säljer sina produkter, själv hoppas jag hitta kransar till mina dörrar. 

Ankorna har fått adventsljus i sitt hus, vi har ankvakten i helgen, ser till att de får mat och dricka och har det bra.  Vildänderna har lärt sig att det finns mat här. Har fått order att mata Doris och Andy. 

Adventstider ute i trädgården, en vit blåklocka och tidlösan blommar. Julrosen hos dottern är inte lika pigg som förut.  Alunroten och en Bräken är finare nu än på sommaren. 

Har varit på utställning på biblioteket. En kurskamrat på keramiken är illustratör och har ställt ut sina tomtar, ett litet smakprov här.  
 
Vädret ute är regnigt , grått och trist, men tror att vi skulle få lite snö igen.
Ha en trevlig helg och II:a Advent.

Marika

Länkar till TrädgårdsFägring







38 kommentarer:

  1. Ja, det är mysigt med alla ljuskällor nu och ditt luciatåg är verkligen charmigt. Jag har samma julljusstake som var det finaste jag sett när den kom på 1980-talet och är fortfarande fin. Men jag har inte kläm på vilken stad som är din, vilket centrum?
    Önskar dig fin andra advent
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Mitt centrum ligger längst in i Mälaren, en småstad känd från ett TV program och en film om en smörgåstårta.....
      Är förtjust i bägge ljusstakarna. Den röda är ett hantverk och texten Jul går att läsa likadant från bägge sidorna. Lussetåget var jag tvungen att ha trots att det inte var säsong för det då jag köpte det. Är glad att de hade det framme i den lilla affären.
      Ha en trevlig helg och advent!
      Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Vilket mysigt adventslinlägg. Du har så fina saker. Adventstaken du fått från dina arbetskamrater är väldigt vacker. Men det jag blev mest förtjust i var luciatåget.
    Tomteillustrationerna är fantastiska. Och mitt i allt detta juliga så får jag se blommor från din trädgård. Vilka sköna kontraster. Härligt att det fortfarande finns blommor som kämpar på.
    Önskar dig en fin andra adventshelg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Advent är mysigt då man kan piffa till det lite extra med ljus och vackra blommor. Lussetåget fastnade jag för direkt då jag såg det i affären. Visst är tomtarna fina, otroligt mycket detaljer i teckningarna. Jag brukar inte lyckas med bräken men den ser ut att må alldeles otroligt bra.
      Nu har vi fått lite snö i natt så det är vitt på marken.
      Ha en fin adventshelg!
      Kram Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fint du har pyntet hos deg til advent. Din nye papirstjerne er også veldig fin. Jeg er imponert over alt som fortsatt blomstrer hos deg. Det er flotte graner med lys i byen der du bor. . I natt har det kommet 1 cm med snø, og plutselig har hagen blitt hvit igjen. Det blir nok borte igjen, men i neste uke er det meldt om at det skal bli mye kaldere og mer snø her. Jeg håper at det kommer snø når det likevel skal bli så kaldt.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! lite ljusstakar och blommor gör skillnad. Stjärnan är fin och lyser fint. Det finns ett torg till med gran och en stuga för tomten, den får jag se då det är dags för ett besök på marknaden. Vi har också fått lite snö i natt, och det skulle bli kallare och mera snö nästa vecka. Vi har ganska lika väderlek.
      Ha en fin adventshelg!
      Marika

      Radera
  4. Så vackert adventspyntat hos dig - ljuvliga ljusstakar och charmigt luciatåg, vilken lycka att hitta en sån på loppis !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack för det. Luciatåget är jag riktigt förtjust i, sällan man ser lite äldre mogna personer som modell för något.
      Ha det gott / Kram Marika

      Radera
  5. Ja visst är det härligt att vi kommit till advent. Äntligen får man pynta lite och få in ljus! Gillar verkligen det där luciatåget, sååå fint!! Får man fråga vad hon heter som gör illustrationerna? Helt makalöst fina tomtar! Wow!
    Ja ha en fortsatt skön helg nu...
    Kram från ett grått Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Visst är det härligt den här tiden på året, vi får ta in lite ljus då det är mörkt ute. Visst är de fina mina seniorer som lussar.
      Jovisst får du fråga, han heter Jonas Olsson. https://www.instagram.com/jonaso.se/
      Visst är tomtarna fina, men han gör mycket annat också.
      Ha en skön helg /Kram Marika

      Radera
  6. Ja, det er koselig med litt ekstra lys både ute og inne nå. Tiden har gått så altfor fort her, så lysene ute er ikke på plass ennå, men blir det forhåpentligvis i morgen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tiden rusar iväg, och det är mycket som skall göras, vi passade på att förbereda med ljusslingorna ute medan det var bra väder. Nu har vi bart , men det skall bli lite snö igen.
      Ha en fin kväll /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Hej Marika,

    Visst är det mysigt med alla ljus nu och ljusstaken dina arbetskamrater gav dig är jättefin. 70+-luciatåget var ju för lustigt, minns att vi sålde en tidig variant av luciatåget (med yngre deltagare) när jag jobbade i en blomsteraffär som ung och jag har en uppsättning bland julsakerna.
    Har inte tagit fram mer än elljusstakarna och adventsstjärnor än, men väntar nog med resten tills senare. Så fint de pyntat vid torgen, betyder så mycket för stämningen.

    Ha en fin andra advent! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det är lagom med lite ljusstakar, plockar man fram för mycket för tidigt så hinner man tröttna på julen innan den börjat. Jag har också andra varianter av lussetåget men tyckte åldringarna var så fina. Det är fint med lite dekorationer och Julgranar ute i centrum också.
      Ha en fin andra advent!
      Kram Marika

      Radera
  8. So many wonderful Christmas decorations everywhere. But if there is no snow, there is no mood. It rained here yesterday, but it's supposed to warm up tomorrow and the snow will melt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Yes the snow is important to get the real feeling of christmas, let´s hope it comes back. It melted away here too.
      Have a nice sunday /Marika

      Radera
  9. Hei Marika! Stemning, advent og lys til endene. Man tenker på mer enn seg selv. God advent! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Dotterns ankor har det bra, och trivsel i ankhuset är viktigt.
      Ha en fin advent /Kram Marika

      Radera
  10. De håller än de där adventsljusstakarna i mässing. Och visst är det fint med lite nytt - du hittade fina saker. Blir lite avundsjuk på att ta en tur i gamla stan. De två granarna var vackra - tittade som hastigast i Göteborg när jag var med pappa hos ögonläkaren häromdagen. Ska genast spana in tomtarna.

    Ha en fin andra advent! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      De är riktigt hållbara, har haft flera stycken i trä som slutat fungera, sedan jag fick den i mässing. Lussetåget köpte jag i vår, så jag har inte varit i Stockholm nu, håller mig till lite mindre städer i närområdet.
      Ha en fin andra advent /Kram Marika

      Radera
  11. Et hyggeligt indlæg både derhjemmefra, fra byen og hjemme hos de forkælede ænder🙂 I år er der mange, der overvejer, hvor meget lys de vil have, og de fleste ønsker nok trods alt en vis mængde lys derude i mørket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Visst är det fint i mörkret med lite ljusslingor, de med ledlampor drar inte mycket el. Ankorna och änderna utanför har det bra.
      Vildänderna har lärt sig när det är dags för utfordring och kommer punktligt, för att också få lite mat.
      Ha en fin andra advent /Marika

      Radera
  12. Du har så meget fint julepynt Marika, og jeg sætter pris på din humor! Lucia-optog med lutter gamle koner er en skøn idé. Dejligt stemningsfulde billeder fra dit eget og alt det der foregår i byen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tusen tack! Jag är mycket förtjust i de fina figurerna, bara för att man blir gammal vill man inte bara sitta stilla i ett hörn. Ett år visade de på nyheterna ett Luciatåg från ett ålderdomshem, tror det var en Lucia som var 90+ , så fint.
      Det är skönt med lite ljus både ute och inne.
      Ha en fin andra advent /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Rolle skulle för första gången sätta upp stjärnan i vardagsrumsfönstret vilket slutade med att både den röda och den vita numera ligger i soporna. Men han såg hur ledsen jag blev så han fixade till en liten röd lampa istället.....så din vita som var väldans vacker är absolut inget för oss. Jag kunde ju inte ens få upp dom 2 vanliga vi hade med en hand och en som ser ännu svårare ut är inte att tänka på.....
    KRAM-Susie
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag hade ingen tanke på att det kunde vara svårt att få upp stjärnan då jag köpte den, lyckades till slut men det var inte lätt.
      Har haft enklare varianter men det brukar bli lite problem med dem också. Tror att det blev fint och stämningsfullt med lampan.
      Ha det så gott /Kram Marika

      Radera
  14. Hej Marika!
    Så mysigt du har det med fina adventssaker, din mässingsljusstake den är otroligt fin förstår att du är glad över den och så kul med luciatåget som består av lite äldre personer det har jag inte sett förut.De där tomtarna som visas på utställning var otroligt fina.Det är en fin tid just under advent vi behöver så väl den som du säger man får tända ljus och mysa.Det var även fint att ankorna har fått lite belysning.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack så mycket, visst är det mysigt nu med alla ljus och dekorationer, både ute och inne. Visst är lussetåget fint, blev förtjust i det så fort jag fick syn på det. Vi får passa på att mysa nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Det var godt, du fik stjernen viklet ud, for hvor er den smuk. Den og adventsstagen fra dine kolleger klæder hinanden. Adventstiden går alt for hurtigt, for der er så meget, man gerne vil nå at lave.
    Det er et smukt grantræ, I har på torvet i din by. Hvor er det godt, at julebelysningen ikke er sparet væk.

    Hav en god adventstid! Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack, visst är den fin men den var inte lätt att få i ordning. Det går fort nu, och snart är det Jul och ett Nytt år. Jag är glad för att man har granar och lite ljusslingor och stjärnor i centrum, det är så fint.
      Tack detsamma, ha en fin adventstid /Marika

      Radera
  16. Tack för påminnelsen om att nätet ska ut! Det där luciatåget tycker jag är så fint, men tror inte att jag sett det med lucia i mitten förut? Brukar inte hela tåget stå på led efter varandra? Där fick jag något att googla på.
    De andra luciafigurerna tror jag att du köpt på Blå Gungan ... Träffade du Annu då, tro? Ägaren med finska rötter!
    Men du, det lilla röda huset i krukan, nog ser det ut att komma direkt från Mumindalen? Så fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det finns lite olika sorters Luciatåg, med alla på rad eller bredvid varandra, och med olika sorters figurer. Nej, om Blå gungan är nära Castor så är det en annan affär vi var till. Det var en äldre trevlig man som expedierade oss. Blev förälskad i figurerna. Har små stugor som ser ut som fiskestugor och så dessa runda, som påminner om ett Muminhus, har köpt dem i en blomsteraffär. Blir lagom som dekoration i en blomkruka.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  17. Ihania joulunalun hankintoja olet tehnyt. Minäkin ostin kierrätyksestä muutaman ihanan joulukoristeen .Jouluruusua minäkin ajattelin jouluksi mutta pitää katsoa mihin päädyn .Joulukuuset koristelen tänä vuonna jo aikaisemmin haluan nauttia valosta .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Ostin nämä jouluruusut kun ne saa sitten muuttaa ulos puutarhaan. Hyasintteja tuli jo hankittua, ja amaryllikset kasvaa oikein nopeasti tänä vuonna. Yksi on jo alkanut kukinnan. Ennen joulukuusi sai koristeet päivää ennen Jouluaattoa, mutta nyt se saa tulla sisään pari päivää aikaisemmin. Ehtii olla sisällä vähän aikaa ennenkuin kaikki havut on lattialla.
      Terveisin Marika

      Radera
  18. Ihanaa jouluista tunnelmaa ja kauniita kuvia! Jouluruusu on myös minun joulukukkani. Toinen joulukukka, jota suorastaan rakastan on joulun punainen amaryllis. Hyvää joulun odotusta!
    Härlig julstämning och vackra bilder! Julros är också min julblomma. En annan julblomma som jag fullkomligt älskar är den julröda amaryllisen. God jul väntar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Tarja!
      Kiitos paljon, jouluruusut on kauniita ja ne saa sitten myöhemmin paikan puutarhasta. Minullakin on amaryllis kukkia, kasvatan niitä sipulista. Nyt on jo yksi alkanut kukkia ja ne muut on nupussa. Toivottavasti on joku kukka vielä Joulunakin. Kiitos samoin sinulle.
      Oikein hyvää Joulunodotusta /Marika

      Radera
  19. Oh, så fint pyntat du har det hemma hos dig. Älskar julpynt!
    Trevligt med en upplyst stad. Liseberg i Göteborg är fantastiskt vid denna tid, ska skriva om mitt besök där snart.
    Häftiga tomtar.
    Trevlig 3:dje advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Visst är det fint med lite pynt, än så länge får tomtarna vara kvar i sina gömmor, de kommer fram närmare Jul. Skall bli kul att se Liseberg i julskrud, det har jag inte upplevt.
      Trevlig tredje advent !
      Marika

      Radera