lördag 28 januari 2023

En favorit i trädgården.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är - En favorit i trädgården. Då jag letar i arkivet efter bilder finns det en hel del växter som jag knappt minns.  Så mycket fint, under en säsong. De tidiga vårblommorna skulle jag inte vilja vara utan, att gå och spana på små blåsippsknoppar tidigt på våren.  

Den riktiga blomstringen kommer inte igång förrän i april, då krokus och backsippor, blåsippor och olika scillor börjat att blomma. De första penséerna hamnar i en korg eller ampel. Backsippan klär av sig sin ludna vinterpäls och brer ut sina vackra kronblad. 

I maj fortsätter det med narcisser, vitsippor, tovsippor. Magnolian slår ut, i år blir det extra spännande att se om mitt nyinköp av magnolian Susan har klarat vintern. Den stora alpklematisen som står ut mot gatan kommer att slå ut med hundratals blommor. Så blir det syrenens tur, hoppas jag inte tuktade den för mycket.

Så fortsätter det med påskliljor och flera narcisser, vitsippor och gulsippor.  Lökarna ligger och väntar i jorden och bjuder på en härlig blomning när det är dags.
Så småningom börjar det spira och gro i växthuset, pelargonerna trivs och blommar oavbrutet. Där inne är det riktigt skönt oavsett om det är vår, sommar eller höst. På vintern kan det vara lite kallt, men rätt ok ändå.
Utanför är det grönt och lummigt vid de stora lövträden, en varm solig sommardag ger de en härlig skugga.
I juli är det dags för en hel del favoriter, de kompletterar varandra och skulle inte vilja vara utan någon av dem.  Pion, stjärnflocka och digitalis är alla favoriter.
I pergolan hänger många fina clematis.  De första börjar slå ut i maj, och de sista blommar sent på hösten.  Klarar allra bäst alpklematisar och de som tillhör Viticella gruppen. De storblommiga har jag inte någon tur med. Men det händer att jag kommer hem med en sån i alla fall. Alla klematis som trivs blir favoriter.
Det kanske inte gjorde så mycket att blåregnet som jag drömde om, inte trivdes och dog efter bara två år. Klematisen Viticella blommar fint varje år och klättrar längre och längre, den har nått krikonträdet och börjat klättra upp där. Egentligen borde jag kanske klippa ner den men kan bara inte göra det. Då får jag inte njuta av mitt "blåregn".
Så får jag inte glömma bort de fina dahliorna som hälsar hösten välkommen. De är alla vackra men tror att Seniors Hope är förra årets favorit, den finns med på översta raden.  Den är väldigt lik Night Silence som är så populär att den är slut hos de flesta leverantörer. Lyckades få tag på den till årets säsong. I nedersta vänstra hörnet finns en representant för Zinniorna med. Dem får jag inte glömma. 

Varje årstid har sina favoriter. De sista som blommar och går att plocka in buketter av, är just dahliorna. Den sista buketten förra året plockade jag in den 12:e oktober, borde tagit in den en dag tidigare, men kunde sortera ut några blommor som klarat sig undan frostskador.  De blommar allra längst tid hos mig.


Vilken blev min favorit? Jag tror inte jag kan välja någon speciell växt. Alla månader har sina egna favoriter, som jag njuter av för stunden, och som jag inte skulle vilja vara utan.

Ha en trevlig helg!

Marika


Länkar till TrädgårdsFägring.

30 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Ja, det er jo nesten umulig å bare velge en plante som favoritt. Så mange fine bilder du viser. Ja, i arkivene er det mye å bli mint på. Ikke alt har overlevd, men det er morsomt å se tilbake på alle bildene en har. Du har så mange fine clematis.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Nej, det går inte att välja en favorit men man kan ha många. Alla rymdes inte med i inlägget heller. Tack! det är riktigt skoj att titta i arkivet, så fort man glömmer hur säsongen har varit , så det blir ett bra stöd för minnet. Alpklematisarna lyckas jag bra med, så är väldigt glad för dem.
   Trevlig helg! Marika

   Radera
 2. Hej Marika,

  Ja det där med vad/vem som är en favorit växlar med stunden. Ibland är det en växt, eller en färg eller en plats osv. Nästa dag kommer nya favoriter men alla bidrar de ju till att göra trädgården speciell.
  Härliga bilder du letat fram och många som platsar som favoriter!

  Ha en fin helg. Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Ja, det går inte att välja en växt, hela trädgården är en favoritplats. Tack, ibland blir jag förvånad över vissa bilder, har jag en sån i trädgården. När det är mycket som blommar samtidigt så hinner man inte reflektera över alla enskilda växter.
   Ha en fin helg /Kram Marika

   Radera
 3. Det morer mig sådan at læse dine indlæg, når Trædgårdsfægring lægger op til, at man skal fokusere på en enkelt bestemt plante; for du kan simpelthen aldrig nøjes med en enkelt. Heller ikke eller slet ikke, når det drejer sig om favoritplanten, og det kan jeg sagtens forstå. Vi havefolk har jo haven fyldt med favoritter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja det är omöjligt att välja bara en favorit, jag har så många. Det är nog så för de flesta. Alla favoriter fick inte komma med i inlägget heller. Du har helt rätt, trädgården är full av favoriter.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 4. Hej Marika!

  Oj, hur ska det gå att välja favoriter när så många blommor och växter är som rena smycken. Vilka kollage du visar på olika blommor från olika tidpunkter under växtsäsongen. Jag har förstorat alla och njutit av dom. Alla favoriter på sitt sätt. Härligt att se hur färgerna skiftar från tidig vår till sen höst.
  Tack för en fin favoritkavalkad!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tusen tack! Det är riktigt fint med allt som blommar, och varje årstid har sina favoriter. Från vårens fina små lökväxter till de färgstarka dahliorna. Nu är det bara några få månader så är vi där igen.
   Ha en trevlig helg /Kram Marika

   Radera
 5. Så mange nydelige blomster du har i hagen din. Det er ikke så enkelt å velge seg ut kun en favoritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Tack! nej det går inte, det får bli många favoriter.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 6. Sinulla onkin niin paljon kauniita kukkia keväästä syksyyn että vaikeaa se olisikin valita suosikkia . Ihanat kollaasit kiitos .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos sinulle. Joskus ihan yllätyn että niitä kasveja on niin paljon. Mutta ihan kivaa on kun jotain kukkii koko kesän.
   Terveisin Marika

   Radera
 7. Hej Marika!
  Vilken fin kavalkad med dina favoriter under en hel säsong det är ju så trots allt att man har flera stycken som man gillar under de olika perioderna.Nu börjar man längta tills dess att våren inom sinom tid anländer och de första blommorna ute i trädgården dyker upp.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack för det. Ja det är en hel del favoriter under en säsong, många som man inte vill vara utan. Vi har bar mark i trädgården men kan inte riktigt tro att vintern och snön är över redan. Det var både kallt och blåsigt idag. Vi får nog vänta på våren ett tag till.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 8. Så kom du hele haveåret rundt i billeder. Jeg kan godt forstå, du ikke kan vælge en favorit blandt alle dine blomsterbørn. Det ville jeg heller ikke kunne.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Nej, det är inte lätt att välja ut en eller bara några få. Varje årstid och månad har sina favoriter. Och visst är det härligt att det finns så många fina växter.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Ja, det er ikke så enkelt å bare velge en sort, og det er jo så utrolig mange fine vårblomster. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Javisst är det så, det blev många och ändå har jag inte med alla. Rosorna och en hel del perenner fick inte plats.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 10. Det er jo helt håbløst at skulle nævne en enkelt favorit i haven, for som du siger, har hver tid på året sine, og her får vi hele din liste over favoritter. - Og hvorfor skulle man dyrke planter som ikke er favoritter?
  Flot indlæg med alle de skønne billeder og alt det du har at glæde sig til!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Nej, du har så rätt, det är många favoriter i trädgården. Men man kan gilla dem olika mycket. Ibland börjar man gilla växter som man inte alls gillade förut. Smaken förändras under tiden.
   Tack! det skall bli skoj att träffa på dem alla igen.
   Hälsningar Marika

   Radera
 11. Så vackra blommor, inte 17 kan du ha en favorit!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Tack! Nej det skulle vara svårt att välja bara en.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 12. Härligt med så många fina favoriter och som vanligt i matchade färgskalor - me like :) Njuta i stunden är en annan grej som jag verkligen gillar.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack ! visst är de fina och så härligt att den ena avlöser den andra, man får njuta av dem en stund tills det är dags för nästa.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 13. Förutom att gilla simpla dockusåpor så älskar jag "Engelska deckare och Trädgårdsprogram och så vårt eget Trädgårdstider" precis som du gör!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Dokusåporna behöver inte vara simpla. Man tittar på det man gillar. Det är bra att man kan se det man vill.
   Kram Marika

   Radera
 14. Piękne wspomnienia! Tyle miłych kolorowych słonecznych zdjęć! I to radosne oczekiwanie na kolejny sezon w ogrodzie! Bardzo się ciesze, że i Ty uprawiasz dalie. Jeszcze 3 miesiące i sadzimy! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   Yes it´s only three months then we can start growing dahlias again. I´m looking forward to that. I should not but I have allready ordered some new.
   Have a nice day /Greetings Marika

   Radera
 15. Marika, du tänker precis som jag - att man har olika favoriter vid olika tillfällen under året. "Kärleken är evig men föremålen växlar". Undrar just hur många fler bakslag vi får av den här vintern, den kan ju vara långt in i april om det vill sig illa. Jag som längtar så efter allt det du visar på dina bilder!
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Du har så rätt, då det gäller trädgården får man ha hur många favoriter som helst. Vi har lite kyligare idag, men den riktiga vintern har vi inte haft ännu. Vill hellre ha den nu än när det är dags för våren.
   Trevlig helg /Kram Marika

   Radera