lördag 21 januari 2023

Vintersådder.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är Vintersådder.  För några dagar sedan strösslade jag ut vallmofrön, De hamnade bara rakt ner i rabatten. Tänkte att de är lätta att få att gro, de brukar självså sig, så då kanske de kan börja gro.  Hade en hel del fröpåsar, och tog några olika sorter. Ser det ut att inte bli något så får jag så i krukor.

Har några vintrar lagt ut sådder i en plastlåda, och låtit dem vara. De skulle bäddas in i snö, men eftersom det har varit en bristvara har de fått stå ute. Någon låda blev helt dränkt, så det var inte bra. Men har lyckats bra med både Riddarsporre, Digitalis och Jätteverbena.  Nu tänkte jag försöka med lite olika sommarblommor. 

Det var lite kallt i växthuset men riktigt skoj att äntligen komma igång. De små plastbyttorna passar precis fyra stycken i ett tråg.  De är från hämtmat och istället för att kasta dem, kan man använda dem till sådderna. 

Det blev Ringblommor, Blåklint och många sorters Cosmos.  Ringblomman lyckas jag inte med då jag sår den direkt i jorden ute, så får försöka såhär eller ge upp helt.

Sist satte jag på lite snö, och så får de stå inne i plastväxthuset i det stora. Ingen skada skedd ifall det inte blir något. 

Hittade en härlig länk med Sara Bäckmo om vintersådder. HÄR Här finns mycket intressant läsning.

Det kändes lite kallt i växthuset, så det var skönt att komma in igen. Fyllde på fågelmatarna och hängde ut en till. Vi har fått lite snö igen efter att ha haft barmark ett tag. Till min stora förtjusning har Domherrarna stannat kvar och hälsat på i trädgården i ca en månads tid.  Ibland är de flera stycken ibland bara en, som på bilden till vänster.

Inne blommar amaryllisen Nymph med stora fina blommor. Det är en riktigt fin Amaryllis sort till skillnad mot La Paz där den andra blomstängeln torkade bort.  

Ha en trevlig helg!
Marika

32 kommentarer:

 1. Så härligt att vara igång med vintersådderna. Sådde mängder förra året men det var inte alla som tog sig. Tandpetarsilja och jätteverbbena skall jag vinterså sen tror jag att jag sår resten i mars i växthuset, de sådderna brukar ta sig bra.
  Ha det så gott och lycka till med sådderna !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa!
   Jag lyckades bra med Jätteverbena och Riddarsporre förra året, resten sådde jag i mars. Nu hamnade dessa också inne i växthuset. Blir det något så blir det.
   Tack, ser fram emot våren.
   Kram Marika

   Radera
 2. Så bra at du har kommet i gang med vintersåingen. Den linken var veldig nyttig. Jeg håper du lykkes med dine valmuer. Jeg pleier å strø ut frø på høsten når jeg høster inn egne frø av de. Nydelig amaryllis!
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Jag brukar glömma vallmo och luktärterna helt. Tror du gör helt rätt som sår vallmo på hösten, men tänkte att jag provar, då jag glömt bort fröna helt. Tack! visst är den fin.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Det lader til, at du hygger dig med at så.
  Jeg dryssede valmuefrø ud i efteråret flere forskellige steder i haven, men jeg er bange for, at jeg kommer til at luge spirerne væk til foråret. Det er altid svært at kende de små frøplanter.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Ja det var riktigt skoj att komma igång. Det är första gången jag sprider ut vallmofrön, så det skall bli spännande att se om jag lyckades. Ja det gäller att inte rensa bort dem.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 4. Ja, sne er efterhånden en mangelvare, når vi sår kuldekimere her midt om vinteren, men du kunne da alligevel finde lidt til at dække frøkasserne. Flot amaryllis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Vi fick lite snö för några dagar sedan, och idag har vi ett sagolandskap ute. Det är rimfrost på alla träd och buskar. Så vackert. Tack! Nymph har blivit en favorit.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Already some garden work! I'm much more chilly than you and if I bought seeds, I'm patiently waiting for the snow to melt to sow the poppies and other seeds on the fly. When I had a greenhouse, I didn't leave snow on my seedlings, but I find this solution interesting! I'm glad to see the result. Good Sunday!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   Usually I only sow some seeds in winter. I wait until march and sow in pots and keep them in the greenhouse. But now and then I try to wintersow in plastic boxes. You just keep them in the snow outside. We do not have much snow now so I left theese in the greenhouse. The seeds are quite old so I´m not sure they will grow. It is worth trying. The snow is there to keep the soil moist.
   Have a nice sunday /Marika

   Radera
 6. Vilken vacker Amaryllis. Tror at jag hade den för några år sen - eller också var det nån liknande. Jätteverbena vågar jag inte ha längre, trots att jag egentligen älskar dom. Dom ynglar av sig så hemskt att hela trädgården var full och det blev mycket jobb med att rensa bort dom..... (Vilket härligt fel egentligen!)
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Vad ljuvligt med Jätteverbena som ynglar av sig. Jag har upptäckt samma sak, att den gärna fröar av sig. Då har jag bara flyttat på dem. Tänk så det kan vara och en del lyckas inte så dem. Amaryllisen Nymph har jag haft många gånger, för att den blommar fint, och länge. Alla mina andra har blommat klart för ett tag sedan.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 7. Låter härligt att börja så. Igår sådde jag min chili helt enligt såkalendern. Nu ska jag se om det blir bra utfall i år. Den har åtminstone gjort att jag har satt datum för de flesta sådder och det kan hjälpa mot att tänka - sen...

  Ringblommor gror dåligt här också kanske ska testa att förgro de senare. Självsådden brukar däremot fungera super.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Hade många fröpåsar av Cosmos, så kan lika gärna prova om det lyckas. Brukar inte så förrän i mars, men det blir mera sedan. Dottern hade ringblommor som var så fina, de självsådde sig år efter år, men jag lyckas inte få dem att gro.
   Hoppas att de vill nu.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Hej Marika,

  Det är ju något speciellt när man för hålla på med jord och fröer igen. Vintersådder passar mig perfekt, man sår och låter naturen bestämma när de ska gro. Tidigare försökte jag "gömma dem" utomhus i snön, men det var alldeles för ofta som snön smälte undan och så stod de oskyddade ändå. Hade jag riktig otur blev sådden för blöt av smältvattnet (om jag inte hade täckt dem med plastpåsar el dyl) och fröerna ruttnade. Numera har jag dem i (kall-)växthuset och får lite bättre koll på dem. Gör som du, tar med en näve snö in ibland (om det finns) och lägger uppepå för att vattna.
  Tillhör också dem som har problem med de "lätta" ringblommorna men där självsådder kikar upp i närheten av tidigare plantor.

  Ha det gott! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Har också haft små plastlådor med lock ute i snön några vintrar men råkat ut för samma sak som du, att det blivit för blött i lådan. Nu lämnade jag dem i växthuset, och använde betydligt mindre askar. Hoppas det blir något. Det var riktigt trevligt att få stå där i växthuset och plocka med frön.
   Ute har vi en krispig värld där allt är vitt av rimfrost. Så vackert.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Så spännande med vintersådder hoppas att det lyckas men annars så har du ju testat och går det bra så är ju det en bonus.Bra att använda olika plastlådor som du har gjort då kommer det ju till användning flera gånger.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Jag har provat det förut, och det fungerade bra. Nu var några fröpåsar gamla, så vi får se hur det blir. Synd att kasta förpackningar som går att använda igen till något annat.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Gratuluję pięknego amarylisa! Mi nigdy się nie udało go wyhodować. Ja niczego jeszcze nie wysiewałam. Mi tyle wysiewa się maków i nagietków, że już niczego nie sieję. Ty jesteś taka pracowita - życzę powodzenia w wysiewach!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   Thank you so much! The amaryllis Nymph is very beautiful and it is still in bloom. I hope my poppies will grow, I usually forget to sow them, so I tried to just ripple out the seeds.
   Have a lovely week /Marika

   Radera
 11. Det er bra å være i gang igjen, og lysere dager gjør godt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Ja det känns bra med ljusare dagar.
   Hälsningar Marika

   Radera
 12. Hei Marika! Vintersåing har jeg ikke gjort så mye. Synes at det har vært vanskelig å få det til. Men nå skal jeg prøve kjempeverbena.
  Vakre amaryllis, nydelig farge.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Jag har provat några år, och det har gått bra. Jätteverbenan lyckades fint. Tack! Nymph har blivit en favorit, den blommar fint och länge.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 13. Spännande med vintersådden. Lycka till!
  Fina amaryllisar, lyser upp så vackert.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Ja det skall bli kul att se om det lyckas. Fröna var inte helt färska så det kanske inte blir något, men värt ett försök. Tack! Nymph har blivit en favorit, den blommar ofta länge, så då passar den bra i färg om man tröttnat på julrött. Synd att jag inte lyckas få de gamla lökarna att blomma.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 14. Hej Marika!
  Det där med vintersådd har ju blivit väldigt populärt. Ska bli spännande att se hur du lyckas. Tittade på länken, jättebra!
  Konstigt egentligen med ringblomman, dom brukar ju gro väldigt lätt. Och Cosmos ... åh, dom är ju så fina.
  Amaryllis 'Nymph' vet jag att du brukar ha och det brukar jag också. Men i år fick jag inte tag i den. Men nästa år måste jag ha den igen känner jag när jag ser dina bilder.
  Idag skiner en blek sol här. Hoppas den gör det hos dig också!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Jag har sått i plastlådor några vintrar, och haft dem utomhus. Det har gått riktigt bra. Skall så lite mera blommor men det väntar jag med till lite senare. Tomaterna får vänta till mars, men de får stå inne. Ibland vill det sig inte, och ringblomman vill inte vara hos mig. Har försökt flytta plantor från dottern, men de trivdes inte heller. Nymph är en favorit, och den passar bra efter Jul också. Har precis varit ute på en härlig promenad i strålande solsken.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 15. Minä kylvin jo syksyllä paljon siemeniä ja nyt muutamia .Toivottavasti sinun siemenet itäävät . Kauniita unikon siemen pusseja jos oikein katsoin
  . Kaunis on myös amarylliksesi .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   En tiedä miksi mutta yleensä unohdan unikot, joten nyt otin muutaman siemenpussin ja tyhjensin ne kukkapenkkiin. Ne muut meni noihin muoviastioihin kasvihuoneeseen. Sitten myöhemmin tulle vähän muutakin kylvettyä.
   Kiitos! Nymph on oikein hieno ja kukkii kauan.
   Terveisin Marika

   Radera
 16. Tenk at du er i gang, jeg er ikke kommet lengre enn at jeg så vidt har begynt å lage en liste over hvilke frø jeg har. Kanskje jeg får gjort den ferdig i helgen (er meldt regn). Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Ja, jag kände att jag ville börja, men nu blir det ett uppehåll. Det skall bli flera perenner, men de brukar gro så fort.
   Vi har haft riktigt fint väder några dagar nu, och idag ser ut att bli det också.
   Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

   Radera