söndag 5 februari 2023

Planer inför en ny säsong!

 

Ute snöar det, så nu är trädgården full av småfåglar som flyger omkring. Tur att jag fyllde på matarna igår. Bilderna i collaget är från tidigare år, men det är samma arter som besöker oss i år, plus några till. Domherre honan är fotograferad hos min dotter, här hemma har jag inte kommit så nära, honorna har suttit i trädet medan de fina rödbröstade hannarna har gått att fotografera.

Inunder de stora träden är det svalt och skönt, där har vi hängt upp tre stycken fågelholkar, som vi trodde skulle bli bebodda ganska snabbt. Blåmesar och talgoxar har inspekterat och gillat, men den senaste sommaren tror jag inte någon flyttade in.
En populär holk är den som sonen byggde i skolslöjden. Den hänger på garageväggen och har hängt där i många år. Från första början hade han målat en helikopterlandningsbana på taket så att fåglarna skulle veta var de skulle landa. Den har blivit upprustad under åren, och fick en ny färg då vi målade om huset. Där trivs fåglarna och det är nästan bråk om holken.
De svarta som ingen vill bo i måste ersättas. Kanske kan jag få inspiration till några nya moderna varianter på Trädgårdsmässan, som i år blir i slutet av mars månad. Alla holkarna här ovanför är från olika år, då skolungdomar tävlar om att bygga den finaste holken. Ett kul inslag på mässan.
Mässan är den stora starten på trädgårdssäsongen, vi fyller på med växter och verktyg som behövs under säsongen. Varför hittar jag inte de riktigt sköna handskarna längre, den bästa sekatören har jag köpt många av, till present och för att ha i reserv.
Det blir vårt tionde år, tillsammans på mässan med dottern. Många kanske känner att det är likadant varje år, men vi trivs med att lyssna på föredrag och strosa omkring, handla lite och ha en kul dag ihop.

Alltid lika kul att se balkongutställningen, hur olika de kan bli beroende på vem som designar. Detta är min favorit från förra året. Vi kommer hem med många idéer och planer.
Hemma behövs en översyn av mina odlingslådor, det är många år sedan vi byggde dem, men nu börjar hörnstolparna att bli dåliga. Tycker pallkragarna som man köper blir en aning små, därför föredrar jag att bygga enligt egna mått. Det är planen för i år, får se hur det blir. 


Inga stora planer, det brukar bli något nytt ändå. Kanske i år blir det året då jag hittar en plats för Ghislaine de Feligonde. Den har stått på önskelistan länge.

Ha en skön helg!
Marika

32 kommentarer:

 1. Det snødde her i natt, så det er nok det samme lavtrykket som har beveget seg østover. Du er heldig som har besøk av dompaper. Hagemesser er alltid så hyggelig å besøke. Ghislaine de Feligonde er en nydelig rose.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det snöar här också, så det har blivit vitt. Vi har ändå inte alls så mycket snö som du har. Domherrarna har besökt mig sedan Juldagen, och det är så trevligt. Ja, vi fick abstinens då det inte var någon mässa under två års tid, så det är riktigt skoj att de är igång igen. Har drömt om en Ghislaine så länge, men vet inte riktigt var jag skall ha den. Den kan bli riktigt stor. Får fundera ut en lämplig plats.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Det lyder som om du glæder dig til den nye sæson, og i mellemtiden kan du hygge dig med småfuglene. Jeg synes ofte fuglekasserne skal sidde et par år før nogen flytter ind, så måske skulle du give de sorte en chance mere - eller lade sønnen male en landingsbane på taget:-)
  Jeg tror du har en fest hvert år til havemessen, og det lyder også hyggeligt med en pige-tur med masser af inspiration. Højbede holder ikke så længe, men dem du selv laver er dog langt mere solide end pallerammer, og langt pænere!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det gör jag, vill ut i trädgården och kanske bara sitta och njuta. men också mina dagliga cykelturer. De svarta har hängt uppe ett tag men de får vara kvar ett tag till. Kan hänga upp nya bredvid i andra träd. Vi trivs att gå där tillsammans, och samma intresse på föredragshållarna.
   Föredrar också egenbyggda odlingslådor, för de får gärna vara lite större än pallkragarna.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Här har det snöat idag, det slutade precis. Inte så mycket, kanske 2-3 cm. Men vitt och fint blev det. Så fint med alla fåglar hos dig. Undrar varför dom inte tycker om de svarta holkarna. Kan det vara färgen eller är det något annat tro?
  Ja trädgårdsmässan. Den längtar jag till. Tycker som du att det är mysigt bara att gå omkring där. Titta på allt, köpa lite fröer, kanske några lökar. Säger som du, jag köpte förr jättebra handskar men dom finns inte längre. Kanske är det samma sort som du också köpte. Vi får hoppas att dom kanske kommer tillbaka.
  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Vi har också fått lite snö de senaste dagarna och det är ca 7-8 grader kallt. Fåglarna brukar inspektera holkarna, speciellt blåmesarna, men tror inte de bygger bo därinne. Får ha kvar dem ett tag till. Mässan skall bli så skoj, då blir det riktigt vårkänslor med alla fina vårblommor och utställningsträdgårdar. Förra året var de inte riktigt som de brukar vara. Hittar liknande handskar som inte passar lika bra, jag hoppas också att originalen kommer tillbaka.
   Ha en fin vecka /Kram Marika

   Radera
 4. Hei Marika!
  Det er så fint med fugleliv i hagen. I forrige uke hørte jeg fuglesang for første gang i år. Det gir vårfornemmelse. Deilig! Jeg skulle ønske at vi hadde en så fin hagemesse som dere. De siste årene har jeg gått skuffa derfra. Men jeg gleder meg enormt til våren. Har mange planer.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Håller med dig, fåglarna är ett måste i trädgården. Hörde också en fågelsång förra veckan, men vet inte vad det var för fågel. Vi har fått lite snö och det är minusgrader men det kommer att vara så ett tag till. Många tycker vår mässa är likadan varje år, men det är olika föredragshållare och en hel del redskap och annat som man kan passa på att köpa. Vi har inte så stort utbud i en liten stad. Vi gillar det och längtar redan till mässan och till våren.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 5. Dine billeder fra havemessen får mine tænder til at løbe i vand. Hvor bliver det godt at komme i gang med den nye havesæson. Jeg er overbevist om, at den bliver fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack ! jag gillar mässan och hoppas att vi kommer att ha det bra, en hel dag. Å andra sidan är det vi själva som bestämmer om det blir bra eller inte. Vi ser fram emot den och våren, vi har fått lite snö igen och minusgrader, men så kommer det att vara ett tag till.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 6. Kyliga vindar här på ön! Åhh så kul att gå på trädgårdsmässa och se allt fint. Inspirerande!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Vi har också fått snö och minusgrader, men solen skiner. Mässan brukar vara startskottet på en ny säsong, då känns det som att våren är här på riktigt. Det skall bli så skoj.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 7. Dziękuję Marika za pokazanie tych budek. Sa inspirujące. U mnie też sporo ptaków, ale gile w tym roku nie przyleciały.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   I´m glad you enjoyed my posting. For many years I have only seen a few bullfinch in my garden. This winter they have been here from Christmasday until the end of january. I´m so happy about that
   Have a nice day /Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Så trevligt med att åka i väg på trädgårdsmässa det var jag på före pandemin och vann både potatis och en krukväxt på en tävling.Här har vi växlande väder men just nu är det bara några minusgrader som får mig att känna det som att våren är på gång.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Det skall bli så trevligt, men det dröjer ett tag innan det är dags. Idag har vi några minusgrader med strålande sol. Har tagit några promenader, det var riktigt skönt. Fåglarna kvittrade och det kändes som vår i luften.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. JÄTTEFINA odlingslådor, jag gillar att hörnstolparna sticker upp. Det gör att lådorna ser lite designade ut!
  Här blir det inget nytt i trädgården i år, det kommer att räcka med att försöka hålla den i hyfsat skick.
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Vi får försöka få det gjort, innan de ramlar ihop. Tror det går bra att bara byta ut hörnen. Önskar att du är bättre i vår och sommar så du kan komma ut i trädgården. Fast bara sitta och njuta av vädret.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 10. Hej Marika,
  Nu fick du mig att bli frestad att gå på mässan. Förra året blev det inte av så kanske kan det vara dags.
  Tog en tur i trädgården i eftermiddags och såg att någon fågel flyttat in i en tidigare obebodd holk. Tror att det ibland kan ta något år eller två innan ny holkar är "godkända".

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Förra året var vi där, tror vi var där första dagen, och det var lugnare än det brukar. Det var helt ok men färre utställningsträdgårdar. Men vi hade kul. Jag hörde en fågel kvittra som bara den idag, Det var solsken och fint ute. Jag får vänta ett tag och se om holkarna duger.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 11. Du er veldig flink med fuglene, jeg er ikke det. De har hatt en fylt kokosnøtt i vinter, heldigvis brukte de hele mørkvinteren til å spise den opp. Nå har jeg to små matkuler som ligger på kjøkkenbordet, men har glemt å henge dem ut i flere dager. Nå skal det sies at det ikke er så kaldt her, og det regner, så da håper jeg de klarer seg selv. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Här matar jag fåglarna med nötter och solrosfrön. Koltrastarna får äpplen. Tycker det är så trevligt att ha dem i trädgården. Jag tror att de hittar ätbart också själv, men jag brukar mata dem.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 12. t's charming, this collection of birdhouses! At home too, there were many visitors last year, but no parents or babies, unlike in previous years. Odd...
  Happy Holidays Plants!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   It is a nice event at the gardenshow. I only have one birdhouse that is rented out, I hope to have more renters, I have lots of visitors during the winter aswell, I like it.
   Have a nice week.
   Marika

   Radera
 13. Det lyder hyggeligt, at du tilbringer en dag på havemessen sammen med din datter. Og når udbyttet både er inspiration og nye planter, kan det næsten ikke være bedre.
  Det er en fin og sjov samling fuglehuse. Der er nogle børn, der har haft det sjovt med at lave dem. Din søn har sikkert også moret sig med at lave fuglehuset med helikopterlandingsbanen på taget.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Det har blivit en tradition att åka till trädgårdsmässan tillsammans. Det är trevligt att vara där med någon som intresserar sig för samma saker. Tror säkert att skolbarnen har skoj då de planerar och bygger fågelholkarna. Det är många år sedan sonen byggde fågelholken, men det var ett bra bygge då den fortfarande är hel.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 14. Vi bodde ju precis på andra sidan Huddingevägen vid mässan i Örby, så man hängde ju på låset varje gång det var nåt spännande; Framför allt trädgård och hund!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Vad härligt, vi har en bit att åka. Det skall bli kul, men det dröjer ett tag till.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 15. Vilka fina holkar! Jag är fascinerad av fågelholkar, vet inte varför, kanske får och form tilltalar mig.
  Intressant med trädgårdsmässa, alltid inspirerande.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Ja, kan tänka mig att barnen har riktigt skoj då de planerar och bygger dem. Ja, det är det, ser fram emot den. Då har våren hunnit en bit på väg.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 16. Ihania kollaaseja ja messutapahtumat on aina mukavia mutta emme taida kyllä niihin mennä tänäkään vuonna . Hyviä ideoita niistä kyllä saa . Me olemme lisäneet joka vuosi linnunpönttöjä saa nähdä tehdäänkö tänä vuonna myös .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos! Messuilla on kiva käydä, kuunnella luentoja ja saada vähän vinkkejä. Minulla on paljon lintuja puutarhassa vuoden ympäri, mutta ainoastaan yksi linnunpönttö kelpaa. En tiedä mikä vika niissä toisissa on.
   Terveisin Marika

   Radera