lördag 7 januari 2023

En ny trädgårdssäsong!

 Nytt år nya teman i TrädgårdsFägring, men samma procedur som förra året. Längtar efter allt som hör till en trädgård. Växter, och djur, att så och skörda det man sått. Att bara njuta av allt det vackra.

Förra årets skörd av sockerärter blev inte så stor, och det lilla som var kvar torkade, Salladen växte så det knakade, morötterna växte men glömde en hel del kvar i jorden, de smakade bra då jag upptäckte dem sent på hösten. Tomaterna blir en djungel i växthuset, men de ger en fin skörd.  Allt lyckas inte men man gör ett nytt försök ändå.
Saknar redan nu allt fint utöver tomat och gurka, som frodas i växthuset. Ingenstans får jag pelargoner att trivas så bra.
Rosorna som växer strax utanför växthuset, förra sommaren var de extra fina, gillar färgen. De skulle gärna få blomma lite längre, men är nöjd så länge de bjuder på såhär fina blommor. 
Hos mig är de flesta djur välkomna. För det mesta är det småfåglar men skatorna tittar in dagligen året om. Det är viktigt att fåglarna får vatten att dricka och bada i.  Hacke hälsade på hela sommaren, han gillade nötterna.
Det kan bli lite väl högljutt då skatorna har fått ungar och de hoppar runt överallt, de kan sitta bredvid sin mamma och ropa högt, men inte picka efter maten själv.  De föräldrarna får jobba hårt.

Blåmesen bygger bo i holken som är på  garageväggen och brukar alltid ha några ungar att mata. Talgoxarna är också i trädgården med sina ungar, de sitter gärna i krikonträdet och lär sig att flyga och att hitta mat. Nu om inte tidigare har jag hängt upp mitt tygstycke som flaxar för vinden vid de öppna växthusdörrarna. Vill inte att ungarna skall irra in i växthuset.
Sommarblommorna kommer att locka till sig både fjärilar och humlor, älskar humlornas surr. 
Perennerna kommer att fylla rabatterna med glada förger och några med ljuvliga dofter, floxen har kommit till trädgården  just på grund av sin härliga doft. 

Den ena sorten avlöser den andra, det finns något att njuta av hela sommaren, piontiden är härlig. Ibland går det lite för fort över. Liljor, klematis, dahlior. listan kan bli lång. För att inte tala om alla vackra vårblommor som startar upp säsongen. 
Snart är vi där igen!
Ha en trevlig helg!
Marika


32 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så mange vakre blomster du viser! Dine blå roser er så fine. De blå rosene pleier å dufte så godt. Den jeg viste her om dagen heter 'Mi erva'. Den må du få kjøpt :)
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack, jag gillar mina blå rosor, noterade namnet på din fina. Den skulle passa bra ihop med dehär.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Miten kauniita kollaaseja. Uusi kausi on taas alkamassa hyvinkin pian .Toivottavasti minäkin saan kasvihuoneen rakentamisen alulle tänä vuonna . Mutta kasvatan kuitenkin lavoissa sen mitä voin . Marjoja on pakkasessa vielä todella runsaasti jäljellä mutta vielä on matkaakin uuteen satoon .Kauniita kesäkukkia olet kasvattanut ja pionin kukinta on myös ihanan kaunis . Mutta onneksi kuitenkin niiden nuput on myös melkein yhtä kauniita . Odotellaan vielä hetki ja sitten tositoimeen 🌞😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos sinulle! Vähän lähempänä ollaan. Ajattelin pian laittaa vähän kesäkukan siemeniä muovilaatikkoon lumen alle. Olen muutaman kerran tehnyt niin ja onnistui oikein hyvin. Sinulla on oikein mukava projekti tulossa. Kasvihuone on oikein mieluisa paikka. Siellä vietän paljon aikaa. Jos sataa ulkona niin siellä voi puuhata rauhassa. Pionit on minun lempikukat, hyvin kauniit. Kyllä täytyy odottaa vielä hetken ennenkuin se uusi puutarhakausi alkaa ihan tosissaan. Mutta voidaan jo vähän suunnitella.
   Hyvää jatkoa uudelle vuodelle /Marika

   Radera
 3. Min mund begynder at løbe i vand, når jeg tænker på årets første agurker og tomater fra drivhuset. Hvor har vi meget lækkert af alle mulige slags at se frem til.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja, ser verkligen fram emot det. En solmogen tomat direkt från plantan är inte så dumt, eller bär direkt från busken. Men allra först får vi spana efter alla vårblommor. Idag är det blött och vått ute, den snön vi skottade igår är borta.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 4. Hej Marika!
  Vilket härligt inlägg, fyllt av växtglädje ... ja glädje över allt liv i trädgården. Du har så fina blomsterkollage. Och alla fåglar som har din trädgård som sin oas. En oas för alla, människor, insekter, fåglar och framförallt ... alla växter! Och så får vi inte glömma det ätbara. Förstår att du längtar ...
  Ha det gott!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! det är riktigt skoj att göra ett dyk i fotoarkivet, minns knappt allt med alla blommor och fåglar. Bra att ha foton som påminnelse. Snart dags att börja tänka på sådderna så man har något att skörda igen i sommar. Just nu har den snön som fallit under två dagar försvunnit helt.
   Det skall bli skönt att se de första vårblommorna titta fram.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 5. Ja, der er nok at glæde sig til i dette nye år, og dine smukke billeder giver god motivation til at komme i gang med en masse arbejde, men også med at høste de gode resultater. Fantastisk samling af pelargonier du har, og fuglelivet er noget af det bedste i haven! Herligt at følge familierne af små og store fugle som de udvikler sig i sommerens løb!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tack! Pelargonerna trivs i mitt växthus, kanske för att jag har uppsikt över dem och inte glömmer att vattna dem. Fåglarna besöker trädgården året om , och det är jag glad för. Domherrarna har visat sig flera dagar också i år. Det skall bli trevligt att starta upp årets sådder och så småningom komma ut i trädgården igen.
   Hälsningar Marika

   Radera
 6. Det er ikke så mange fugler i min hage, da jeg har tre katter. Men da slipper jeg mus også. Så noe godt kommer det ut av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Nej, det är nog så, katter och fåglar är ingen bra kombination. Det är en fördel att de är bra på att fånga möss.
   Hälsningar Marika

   Radera
 7. Oj vad jag längtar nu! Efter egna tomater och allsköns grönska :) Men det kommer...
  Nu får vi hoppas på ett bra & blommigt år!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja, om jag tittar ut nu på allt det blöta, gråa och isfläckarna, då väljer jag hellre en annan årstid. Men när det är vitt med fin ren snö och några grader kallt. Då är det fint. Vi får hoppas det blir en fin vår och en härlig skön sommar.
   Ha det gott! Kram Marika

   Radera
 8. Så deilig sommerlig det var hos deg. Ja, vi har noe å se fram til! Ha en fin uke.
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Javisst skall det bli härligt med en ny säsong med alla fina växter och djur.
   Tack detsamma /Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Der er meget at glæde sig til, og når jeg ser dine billeder begynder det at krible i fingrene efter at komme i gang. Vi må håbe på et godt haveår. Her regner det hver dag, så det er svært at forestille sig en tørkesommer.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Javisst har vi mycket fint framför oss. Det får vi hoppas på, att det blir ett bra trädgårdsår. Vi har också mycket regn, ibland kommer det snö men det är borta efter någon dag.
   Hälsningar Marika

   Radera
 10. Nydelige sommerminner. De siste årene har jeg hatt en sukkerert som heter Sugar Pod, men nå ble jeg usikker på om det var den, men hvis så er den veldig bra. :D Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Tack! visst är det härligt. Då skall jag se om jag kan hitta den, Mina var goda men plantorna torkade ut plötsligt.
   Ha det bra / Hälsningar Marika

   Radera
 11. Så fina sommarbilder. Något att se fram emot.
  Vackra blommor, men också grönsakerna frestar mig.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack! visst har vi en hel del att se fram emot. En härlig vår och en skön sommar, hoppas jag.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 12. Hej Marika!
  Du har mycket fint i din trädgård att se fram emot nu när en ny säsong tar vid.Härligt även med alla grönsaker som man kan odla på sommaren inget smakar som de.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack! visst har vi en härlig säsong att se fram emot. Just nu har vi det bara grått och trist, men det förändras hoppas jag.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Ja, snart är vi där igen, så mycket härligt och vackert att se fram emot!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Visst är det så, skall bli så härligt, Just nu har vi varken vinter eller vår, bara en grå blöt årstid.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 14. Hej Marika,

  Man kan ana att du längtar och är full av energi :) Visst ska det bli härligt med en ny säsong och just nu börjar det verkligen klia i fingrarna. Sitter och tittar igenom (och sorterar) bilder från förra året och längtar efter att allt vackert ska vakna.

  Ha det gott! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Ja det skall bli så kul, hoppas att de här gråa blöta dagarna snart är över. Skall försöka gå ut och strössla ut lite vallmofrön i rabatterna. Av någon anledning glömmer jag att så dem. Har fått mina första fröleveranser, men det skall bli fler. Att gå runt och spana vårtecken är kul men lite tidigt ännu.
   Ha det gott ! Kram Marika

   Radera
 15. Härlig blomning i de sista bilderna. Vilken mångfald vi kan odla ändå :) Jag har inte börjat känna nån lust ännu men har beställt grönsaksfrön för att ha hemma när den kommer. Visst är det underbart att gå ut och plocka eget.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack! visst är det härligt med en blommande trädgård. Jag har beställt lite frön som komplement till mina egna, men tror att det kan bli lite till. Har också beställt en massa olika sallader, det lyckas jag bäst med. Både dill och ärterna blev inte bra förra sommaren, kanske får skylla på den extrema värmen.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 16. Åh, så mycket vackert <3 Åh, så vi längtar <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! visst skall det bli härligt.
   Kram Marika

   Radera