söndag 26 februari 2023

En mysig plats.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är - En mysig plats.  Trädgården överlag är en mysig plats eller så mysig man gör den. Men visst har man sina favoritplatser, där man gärna slår sig ner. 

Då jag går ut på altanen en vacker vår- eller sommardag, är det här jag sätter mig med en kopp kaffe och en färsk morgontidning.  Är solen stark, åker parasollet upp, fåglarna kvittrar och det är lugnt och skönt. Här kan man sitta i lagom värme, blir det riktigt varmt, flyttar jag på mig.
Då hamnar jag här i pergolan, som bjuder på skugga större delen av dagen, tack vare krikonträdet. Här kan jag njuta av det som är planterat runt krikonträdet. Liljor som blommar fint.  I trädet klättrar några klematis upp.
I pergolan klättrar dessa klematis upp längs ett hönsnät. 
Bakom ryggen tittar tulpanerna upp i en stor blomlåda. Här sitter vi från tidig vår till sen höst, och det är riktigt skönt.
Granne med pergolan är mitt kära växthus, eller njuthus. Finns inte en dag jag har ångrat att jag bytte ut mitt lilla till detta, som är större men inte tillräckligt stort. Här njuter jag tidig vår, mitt under sommaren och på hösten. Snart börjar jag att så fler perenner och sommarblommor då blir det fullt med nya plantor och växter.  Tomat och gurka sår jag inomhus, och flyttar ut dem när det är tillräckligt varmt.
Perennerna och sommarblommorna får flytta ut och planteras ut i krukor och rabatter.  Har nog lite för mycket saker i växthuset. En stor byrå som innehåller en massa verktyg och bra saker. Några hyllor för olika trädgårds prylar. Ett stort bord som jag använder när jag sår, som får flytta på sig när tomaterna kommer in.  Här trivs jag, året om. Skönt att ha ett ställe där man kan vara fast det regnar.  En riktigt mysig plats.

Ha en skön söndag!
Marika

43 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Det er virkelig en flott sitteplass du har der. Det store treet du har der må være så herlig å ha. Skygge er så viktig å ha i varme sommere.
    Ja, drivhus kan nesten ikke bli store nok.
    Hvor stort er ditt? Mitt gamle drivhus var for lite det første året jeg hadde det. Jeg syntes / trodde det var stort nok, men det var det ikke.
    Nydelige blomster hos deg.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja jag är tacksam över trädet som ger skugga. När jag bytte ut mitt gamla lilla växthus, ville jag ha det nya på samma ställe, så det blev en begränsning med hur stort det kunde vara. Mitt är bara 10 kvadratmeter, men dubbelt så stort som det gamla. Jag har nog lite för mycket saker i det. Egentligen skall jag bara ha det för sådder, tomat och gurka. Är så nöjd med det.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Så wonderful pictures and flowers 🤍 And beautiful "secret" places 🤍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Satu!
      Kiitos sinulle, viihdyn oikein hyvin puutarhassani.
      Terveisin /Marika

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Kauniita ja tunnelmallisia oleskelupaikkoja.
    Ihanasti kukkivat Clematikset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kiitos sinulle, kuvat tekee että vielä enemmän haluaisin nyt vähän lämpimämpää ilmaa, jotta pääsisin puutarhaan taas.
      Nuo clematikset on tosi kivoja, helppo hoitoisia ja kukkii kauniisti.
      Terveisin Marika

      Radera
  5. Teraz dopiero zwróciłam uwagę, jakie masz piękne powojniki! U mnie nie rosną zbyt dobrze, może to kwestia suszy i upałów.
    Bardzo mi sie podoba stojak z doniczkami.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      I also have problems with clematis, but theese grows on and have lots of flowers. Thank you I think the pot stand is nice too.
      Have a nice new week!
      /Marika

      Radera
  6. Hei Marika! Så fine sitteplasser du har. Man blir inspirert av vakre omgivelser. Å sitte under et tre på varme dager, er luksus.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! Trivs bra under trädet, men är lite orolig över, hur länge det kommer att finnas kvar. Det är ganska gammalt, men jag hoppas. Ha det bra /Kram Marika

      Radera
    2. Tack! det får vi hoppas !

      Radera
  7. Hej Marika!
    Du beskriver det så fint. Hur du går ut på morgonen med tidningen och sätter dig på altanen. Lyssnar på fåglarna, fäller upp parasollet om solen blir för varm. Pergolan är verkligen fin. Och det är en så fin plats där vid ditt fina växthus. Härligt med många små myshörnor i trädgården. Jag har tänkt på det, att en trädgård behöver inte vara stor för att rymma många mysiga platser.
    Ha en fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Ja jag njuter verkligen av min trädgård, att kunna gå ut när som helst utan att störa eller störas av andra. Konstigt nog har vi koncentrerat allt till ena sidan av trädgården, det finns mera ytor att göra något av, trots att det inte är några stora ytor. Men vi trivs.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. When I started my garden some 20 years ago, I was sure to put in place a number of seating areas, near a small pond, in the shade of trees, areas with "over-look", at the lake bluff, etc. Lots of places just to sit and be present. All so important so that we, the gardeners, enjoy the garden too!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi!
      I only have a small garden, so there is a limit of what you can do, but I enjoy it. I´d love to have a pond. Yes it is important to sit down and enjoy the garden.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  9. Hej Marika,
    Vilka mysiga platser du har att välja på, allt efter väder och infall. Din uteplats ser jättefin ut och precis som du tycker jag om att söka skugga när solen värmer för mycket och silat solljus under ett träd/pergola är toppen. Saknar att inte ha ett växthus som nås av vårvärmen och där man kan pyssla under lite svalare dagar. Mitt fick lov att flytta till skuggan och det är inte riktigt samma sak.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack! Njuter inte av att sitta i solen om det är riktigt varmt, så då är det viktigt med skuggan. Växthuset blev en succé, det gamla var helt i polykarbonat utan utsikt, och det fyllde sin funktion. Men att kunna ha högt i tak och se ut åt alla väderstreck, det är en speciell känsla. Då sitter man verkligen i trädgården och är en del av den.
      Hoppas du har det fint i solen/ Kram Marika

      Radera
  10. Det er tre skønne opholdssteder, du har beskrevet i ord og billeder. Ligegyldigt hvor stort et drivhus man skaffer sig, ender det garanteret med at blive fyldt til randen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack! Ja vi njuter av sittplatserna. Du har helt rätt, hade säkert kunnat ha ett dubbelt så stort växthus, och fortfarande tyckt att det var för litet.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Åh det ser då skönt ut på din uteplats. Många platser vill man ha & har ju även du ser jag!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Tack! Men din bodega tar nog priset, så ljuvligt.
      Stor Kram /Marika

      Radera
  12. Fantastisk hage, drivhus, uteplass... å det blir fint når vi kan spise ute igjen. Og blomstene :-)))
    Men jeg drakk kaffen i dag med utsikt over snøen i solskinnet med en stol på terrassen. Veldig hyggelig.
    Våren er rett rundt hjørnet :-) Fantastisk.
    Mange hilsener fra Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack! Ja det skall bli så skönt. Vi har haft några dagar som faktiskt påminner om vårväder. Sol, värme, smältvatten som rinner ner i gatubrunnen. Fåglar som kvittrar. Men inga blommor ännu. Men snart.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Åh vad jag längtar till trädgårdstiden när jag ser och läser ditt inlägg! Men först ska jag försöka bli så pass att jag kan besöka mitt lilla växthus. Har ju inte vågat mig på att vingla ut dit ännu - och min gubbe har nog inte riktigt samma kunskap om hur växterna ska skötas. Det enda jag vet är att 4-5 växter dött, men vilka dom är och varför har jag inte en aning om. Han har erbjudit sig att fota dom, men jag vill inte bli deppig utan väntar tills jag är bättre...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag hoppas verkligen att du snart kommer ut till växthuset. Bäst att inte gå dit innan du är stadig på fötterna. En tröst är att du kan köpa nya blommor i stället för dem som inte överlevt. Är inte säker på att mina hortensior överlevt i växthuset heller, men hoppas på det. Det har ju inte varit så kallt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Idag har jag kommit en bra bit på väg - jag sitter inte i rullstolen utan för första gången på kontorsstolen. Helt fantastiskt! Så snart kan jag nog våga mig ut - med krycka - till växthuset.....
      KRAM-Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Så kul att höra, det är ett stort framsteg. Var försiktig bara så den inte rullar undan dig. Hoppas du snart kommer ut.
      Kram Marika

      Radera
  14. Hej Marika!
    Vad härligt du har det i din trädgård där du har fina blommor och en skön plats att mysa i.Man behöver ha ett ställe där man trivs och kan samla energi.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det skönt, och snart kan vi njuta igen av både sol och värme och alla växter.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Du mangler ikke skønne siddepladser. Det er dejlige billeder, du viser. Der er pladser til både sol og skygge, og til både varme og kølige dage. Blomster er der i rigelige mængder, og vi kan vist alle lide at omgive os med smukke blomster, når vi slapper af.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! ja det behövs sittplatser i trädgården, både i sol och skugga. Vackra blommor är inte heller fel, snart börjar de första titta fram.
      Hälsningar Marika

      Radera
  16. Det är ju fantastiskt att ha flera platser, olika miljöer att använda vid olika tillfällen. Jag tänker på förr när de växter vi köpte helst skulle blomma hela tiden. Idag uppskattar jag oändligt mycket mer de som blommar en period. De hjälper mig att skapa olika miljöer som jag kan njuta av vid olika tillfällen. Det blir mer spännande så. Du visar det så bra här :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack! Visst är det viktigt att kunna ha fler platser. Jag står inte ut i värmen på altanen, om det är så varmt som det har varit de senaste somrarna. Då är det skönt att sätta sig i skuggan. Javisst är det tjusningen med alla växter att de avlöser varandra.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  17. Ser mysigt ut på din altan. För mig är det viktigt med ett härligt ställe att kunna koppla av på, med både sol och skugga, så man kan flytta efter hur väder är.
    För mig är det också viktigt med både växter och grejer, lite udda saker, runt mig.
    Ett rymligt växthus är som en dröm och förlänger säsongen.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Jag trivs på altanen, men är det riktigt varmt så blir det bäst att flytta sig till skuggan. Växthuset är jag riktigt nöjd med.
      Fast jag var glad för det lilla också, men hade nog vuxit ifrån det. Det står hos dottern nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Det är så fint, så fint hos dig - alla dina platser lockar mig men allra mest den första i vitt och lila. Fräscht, somrigt, harmoniskt och otroligt inbjudande! Jag kan riktigt se framför mig hur du tassar ut dit på sommarmorgnar och njuter av att låta dagen vakna.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack snälla! Trivs bra där ute, speciellt tidigt på morgnarna då inte solen är så stark. Senare på dagen blir det alldeles för varmt. Du skriver så fint, det är en speciell känsla att tassa ut barfota och bara njuta av en ny dag.
      Kram /Marika

      Radera
  19. Åhh så många underbara sittplatser/oaser du har...alltid så kul att kika in till dig och njuta av dina fantastiska bilder!
    Kram från ett blåsigt Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack snälla! Vi har också haft riktigt blåsigt i natt och idag. Kan tänka mig att det är värre hos dig vid havet.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  20. Good morning dear Marika
    I think you can create your own gardenmagazine. The spots you are sharing are so beautiful!!!!!
    Have a wonderful sunday

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good morning Marijke!
      Thank you so much! I love flowers and they are beautiful both in real life and on photographs.
      Have a nice sunday /Marika

      Radera