lördag 4 mars 2023

Min favoritsyssla.

 

Nytt tema i TrädgårdsFägring, Min favoritsyssla, är inte bara en syssla det är många olika sysslor. På Solbacken finns alltid något att göra, ett nytt projekt eller bara underhåll av det som redan finns i trädgården. Solen skiner så gott som alltid här, trivs att vara här tillsammans med dottern och göra i ordning på våren, eller sköta om trädgården då de har semester.  Här är vackert och många fina buskar och träd som tidigare ägare har planterat.

Det blir mycket att ta hand om under sommaren och semestertiden. Plocka bär och ta hand om all fallfrukt, Den här äppelplockaren är riktigt bra, den sparar på ryggen.  Maken gillar att plocka bär, så det får han göra.  Vi fyller frysen med bär och tar lite hem till oss också.
Växthusen skall vattnas och har det varit riktigt torrt, vilket det brukar vara så blir det att vattna i rabatterna också. 
De senaste åren har det kommit några nya som behöver omvårdnad. Mat och vatten och nytt halm i ankhuset, och nytt badvatten.  Det är riktigt skoj att sköta om dem. 
Ett lite större projekt som att rensa ur en hel lång rabatt, det har vi gjort två gånger sedan dottern flyttade in. Det är ett ganska tungt jobb men jag gillar det, det är riktigt skönt att få använda lite muskelkraft och så skönt då det är klart. Resultatet syns så bra. 
Så härligt då man kan börja plantera tillbaka växter eller nyinköp. Hoppas vi blivit av med kvickroten nu.
Lika kul att få i ordning en lite mindre rabatt, det gör stor skillnad att få rensa ur och plantera lite nytt. 
I rabatten under köksfönstret, hade en sork byggt bo och ätit upp alla tulpanlökar och rötterna till några buskar, så de var bara att lyfta upp. Det blev nyplantering av alunrot och hortensia.
Tulpanlökarna blev inburade och sorken kom inte åt dem, tror han försvann helt. Det blev planterat lite vitlök också, det gillar tydligen inte sorken.
Eller att plantera en häck, vi fick hjälp av en grävmaskin som grävde en ränna, det hade varit för tungt att gräva så långt för hand. Med fler hjälpande händer gick det fort. 
Här skottar vi flis till gångarna i trädgårdslandet. Det håller bättre mot ogräset, än täckbarken gjorde. Vi fick börja varje vår med att rensa bort ogräs i täckbarken, det har vi inte behövt göra med flisen.
Vår sommar och höst är riktigt mysigt här. Höstens färger är vackra.  Det är  skönt på Solbacken, och sysslorna känns inte tunga då man är två och gör något tillsammans. Det blir säkert några besök i vår, för att ordna med tomatplantor  och krukplanteringar. 
Min favoritsyssla är att hjälpa till på Solbacken.
Ha det bra !
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring





44 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Så fint det ble i alunrotbedet. Sork, jeg undrer på om det er det vi kaller vånd. De ødelegger røtter ja. Hvitløk er nok smart å plante mot de.
    Jeg har blitt fortalt at de heller ikke liker keiserkronelilje/ Fritillaria imperialis.

    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, ja det blev lyckat och fick vara ifred. Tror att sorken flyttade bort. Tack för tipset, då kan vi plantera Fritillaria också där.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Puutarhassa puuhastelu on aina hyvin palkitsevaa ja antoisaa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Minun puutarhassa ei ole niin paljon suuria projekteja, joten on oikein mukavaa että voin auttaa tyttären puutarhassa. Tulee hyvä mieli ja olo kun on saanut jotain isompaa valmiiksi.
      Terveisin Marika

      Radera
    2. Näin ehdottomasti on. Auttamisesta saa tosi hyvän mielen itselleen.

      Radera
    3. Viihdymme hyvin yhdessä ja samalla menee puutarhatyö kuin tanssien.

      Radera
  3. Good morning dear Marika
    Must be wonderful working and creating a beautiful garden together with your daughter.It looks lovely!!!
    Have a wonderful sunday
    Rosehugs Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good morning Marijke!
      We love to work together, and it is much more fun. There is a lot to be done in her garden and it is quite big compared with mine. Thank you I wish you the same.
      Rosehugs Marika

      Radera
  4. Jeg forstår du holder af at hjælpe til i haven hos din datter. Det er som om projekterne er mere overskuelige i andres haver end hjemme hos én selv, og som du siger, er det også sjovt at hjælpes ad i sådan en fin have med gamle træer. Det ser ud som om i er meget effektive og virkelig får noget fra hånden, og resultaterne taler jo for sig selv!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, det är riktigt trevligt. Det händer något hos henne hela tiden, medan min trädgård står stilla. Jag har haft min trädgård så länge så det blir inga större projekt. Känns skönt att få göra lite grävjobb emellanåt.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Det er guld værd at være to om opgaverne. Så går selv det tungeste arbejde meget lettere.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det är sant, så kan man skratta och ha roligt samtidigt. Jag har inga stora jobb hos mig så jag tycker det är bra att få ta i lite.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Överlag är det roligare att jobba med trädgården tillsammans. Särskilt stora projekt blir genast mer överkommliga. De svarta ankorna är så läckra. Flis - håller bättre än bark men ca säsong 3 har jag fått börja rensa även där. Men det är säkert 3 ggr bättre än täckbark som dessutom blivit svindyr.

    Ha det gott! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Visst är det så, ett tråkigt jobb kan gå snabbt och till och med bli roligt. Tack! visst är ankorna fina, färgen skimrar i solen i grönt och blått. Flisen var dottern och hämtade själv hos vår son i skogen, så den kostade bara arbetet att göra flis. Då får vi se om det blir att rensa i den också, men hittills har den varit utan ogräs. Täckbarken förmultnar efter ett tag och så får man fylla på, det har jag hemma mellan odlingslådorna.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Det verkar så fint på Solbacken, och namnet är så fint också. Det låter så mysigt när du beskriver era projekt. Mycket att göra men roliga saker. Ja sorkbesök är ju inte så roligt förstås. Men då hoppas jag att ni lyckades lura bort den. Och om ett tag så är det dags igen för dina vårbesök på Solbacken. Fast ... än är det ordentlig vinter. Idag har det snöat ett par timmar här och imorgon ska ett rejält snöoväder dra in. Men snart så ...
    Ha det gott!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Solbacken är fint, och för det mesta har vi tur med vädret, så det är soligt och fint. Vi har roligt ihop, och det är verkligen mycket skojigare att jobba ihop. Burarna som dottern lärde sig av Charlotta /Gardenflow fungerade, för de växter vi planterade och tulpanlökarna fick vara ifred. Vi har också fått snö i flera omgångar, det har dock inte blivit så mycket.
      Vi får se om det blir snöoväder i morgon. Hellre nu än i april, maj.
      Ha det gott / Kram, Marika

      Radera
  8. Det där med att plantera tulpanlökar i burar var ett nytt knep, har aldrig sett det tidigare. Mycket smart! Och jag älskar dom "svarta" ankorna...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Dottern jobbade i Sundsvall på ett uppdrag och hade kvällarna lediga. Då passade hon på att gå på några kurskvällar hos Charlotta som har bloggen Gardenflow, eller Katrinelunds Trädgård. Hon fick lära sig att dessa burar fungerade mot sork. Så vi provade, och det har fungerat.
      Ankorna är kul och vackra.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Visst kommer det bli som du skrev - jag får nog nöja mig med att påta i krukor i år!
      KRAM-Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Ja, du får ta det försiktigt och inte ha för stora ambitioner. Det blir bra på sikt.
      Kram Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Vad härligt att du har din dotter i närheten och att Ni kan hjälpas åt med olika trädgårdssysslor det är ju en liten bonus.Förstår att du gillar ankorna de är ju en bonus att ha dem i trädgården.Vilken fiffig ide att plantera tulpanlökarna svåråtkomliga för dessa sorkar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det kul att vi bor så nära, det är bara en mil emellan. Tråkigare att ha sonen längre bort. Ja det är så bra för då kan vi hjälpas åt. Ankorna är fina, skönt för dem att det blir varmare då vi går mot vår. De gillar inte kylan och snön, antar att det blir kallt om fötterna. Det var Charlotta på Gardenflow som lärde ut knepet med buren runt lökarna.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Det tar litt tid med hage da, men gøy er det. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Visst är det skoj med trädgården, och extra skoj att dela intresset med dottern.
      Ha det fint / Hälsningar Marika

      Radera
  11. Et dejligt indlæg, som passer præcis til årstiden. Det er nu energien er der til at lægge planer og begynde at føre dem ud i livet. Alting går lettere, når man er to, der kan deles om arbejdet, og din datter er helt sikkert glad for sin mors hjælp.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst är det så, energin är på topp inför en ny säsong. Ja hon är mycket glad och tacksam för den hjälp hon får, inte bara av mig men också av sin far. Hon har under många år, vid sidan av ett heltids arbete, studerat halvtid på fritiden. Så hon har varit tacksam för all extra hjälp.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Så utrolig flotte ender du har i hagen din. Spiser de ikke på plantene du har der?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      De är fina, de är hos min dotter i hennes trädgård. Har sett dem äta på dahliablad, men annars får växterna vara. De är för det mesta i ån och äter av gräset vid åkanten.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Hienoa että autatte toisianne näit saatte nauttia kahden erilaisen puutarhan kauneudesta Ankat on kauniita ja niitä on varmasti mukavaa hoitaa . Olivatko nämä tulppaanien sipulit jo ostaessa valmiina näissä pusseissa . Varmasti on hyvä idea .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      On tosi kivaa että tytär on kiinnostunut myös puutarhasta. Ankat on mukavia, niitä on kiva seurata ja hoitaa. Tyttäreni oppi tämän tulppaanipaketin puutarhakurssilla, häneltä hävisi kaikki tulppaanisipulit ja juuret muista kasveista. Kukkapenkissä oli myyrä joka oli syönyt kaiken. Paketti on tehty metalliverkosta, jonka me paketoitiin, kukat kukkivat keväällä ja myyrä hävis kukkapenkistä. Joten oikein hyvä ratkaisu.
      Terveisin Marika

      Radera
  14. Hej Marika,

    Att kunna hjälpa till är alltid skönt och att som du samtidigt få dela tid och intresse med din dotter måste såklart vara en favoritsyssla! Solbacken ser ut att vara ett så härligt ställe, förstår att du trivs där.

    Ha det gott. Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, det är riktigt trevligt, dels att dela samma intresse och att kunna arbeta tillsammans. Det är inte speciellt bullrigt hemma hos mig, men på Solbacken är det lugnt och härligt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Hei Marika! Jeg får så lyst til å å ut i hagen å stelle, grave, luke og plante når jeg leser hva du skriver, og ser bildene dine. Heldigvis er det ikke så lenge til. Nå har vinteren satt seg godt. Her er det minusgrader døgnet rundt. Men vi nærmer oss midten av mars, så det må jo skje noe snart.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja jag längtar också efter värme och att kunna vara i trädgården igen. Vi har också fått vinter igen. Det är kallt och vi skall få mycket snö, men hittills har det inte blivit något hos oss, kanske det gick förbi här.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Så härligt och entusiastiskt inlägg, ger inspiration.
    Just nu är trädgården vit av snö här. I förrgår kändes våren nära, idag långt borta.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Det var likadant hos oss, kändes som våren var här, men nu är det kallt och lite snö. Tror vi klarat oss bra , vi har bara fått lite snö.
      Ha det bra ! Marika

      Radera
  17. Så mysigt att hjälpas åt! Ett fint sätt att umgås på.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Ja det är riktigt trevligt.
      Kram /Marika

      Radera
  18. Vilka jättejobb! jag suckar när jag ser dina härliga sommarbilder för jag har just gjort ett liknande jättejobb - skottat gångar i all nysnö och dessutom tagit bort plogvallarna framför grinden och biluppfarten. Nu är jag mör i armarna! Om jag kunde njuta nya rabatter efteråt vore det toppen, men dina foton känns som rena hägringen idag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tror vi hamnade utanför snöbältet. Trodde nog att vi skulle få en hel del. Snöskottning är tungt. Nej det blir ingen belöning i form av prunkande rabatter, tyvärr. Vi får hoppas att det var färdigt med snön hos er nu.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  19. Ja nya trädgårdsplaner har man alltid, sen ska dom utföras också! Puh! Då vill man gärna ha hjälp...
    Härliga bilder du bjuder på som vanligt!
    Ha en skön söndag.
    Kram från ett kallt Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja det går så mycket lättare när man är två. Tusen tack.
      Tack, det är riktigt fint idag, soligt och skönt.
      Ha det gott.
      Kram /Marika

      Radera
  20. Vad roligt att ha någon att göra detta tillsammans med! Har jag aldrig haft, även om jag och min mamma delade trädgårdsintresset, så vi pratade mycket om det tillsammans, och det kan jag sakna!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Jag hade en farmor med en stor trädgård, var mycket hos henne på skolloven. Det var nog så mitt intresse för trädgården väcktes. Det är så kul att min dotter har samma intresse, det är mycket skojigare att jobba tillsammans. Nu är det för det mesta hon som har de större projekten.
      Förstår att du saknar det.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera