lördag 18 februari 2023

Trädgårdens färger.

Trädgårdens färger är temat i TrädgårdsFägring  denhär veckan. Det finns en ramsa om färger som vi lärde oss i lekskolan som barn. 

Tummetott och slickepott tycker mest om blått, Grönt är skönt sa långeman. Rött är sött sa gullebrand. Lilla vickevire sa att gult inte heller är fult. Alla färger är fina tycker de tio fingrarna mina.

Undrar om man fortfarande lär sig ramsor i förskolan och skolan. Det var ett bra sätt att lära sig både färger och att räkna.
I trädgården tror jag att hela färgpaletten finns representerad. De flesta har jag valt själv, men vissa har bara blivit, genom felleverans av växter.  Dessa är dock mina egna val. Äntligen har jag en Syrenhortensia, har alltid trott att den är svårskött, men den verkar trivas bra. Honungsrosen växer och frodas, skulle gärna få blomma lite längre. Och så mina älskade pioner, de finns i olika färger.

Gillar verkligen det vita mot ett grönt bladverk, det ser friskt och fräscht ut.  På senare tid har jag också tagit in hosta i rabatterna. Gillar speciellt de med vita kanter.
Det är också fint med lite andra färgnyanser blandat med vitt, lite rosa ger en ny look. 
Eller helt rosa som här , några favoriter. Pion, Stjärnflocka och Akleja.

Limefärgade aklejan blir vitare då den slår ut. Vet inte om detta är Green Apple eller Lime, de är ganska lika.  Vallmoknoppen döljer färgen av en orange blomma, som skulle varit vit. Klematisen Amber har ljust gula blommor. 
Nu blir det lite färgstarkare, den cerisefärgade pionen är kvar efter de tre pionerna jag fick av min Farmor.  Tyvärr har både den vita och rosafärgade försvunnit. Cerise hade inte varit mitt första val, men under åren har jag lärt mig att gilla den. Den betyder extra mycket för att jag fått den av Farmor.  Flox och Digitalis några andra favoriter. 

Lila i mörkare toner är fint, Hortensian fick jag i present av sonen, hoppas jag klarar av att övervintra den.
Dahliorna har blivit i starkare färger de senaste åren. Alla nyinköp har fått röda starka nyanser. De riktigt storblommiga Café au Lait har inte visat sig, är riktigt förtjust i dem, men har valt att köpa nya med mindre blommor.  Vill man ha en lång blomning skall man satsa på dahlior.

Önskar er alla en Trevlig Helg!
Marika






26 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Du har så mange vakre farger i hagen din. Din regle du lærte på skolen var morsom. Dahlia trives åpenbart godt hos deg, for de ser helt fantastiske ut.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket. Ja vi fick lära oss många verser och ramsor. Konstigt att man kommer ihåg dem fortfarande. Visst är de fina, blir bara sugen efter flera, men det får nog räcka nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Ibland vill man ha en vita blommor, ibland en lila, ibland en enda stor karamellpåse i färger! Sån är jag! Vi får se vad jag satsar på i år? Pastell?
    Ha en mysig helg och sköt om dig!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja det är bra att man kan välja. Det skall bli lite pastellfärgat hos mig. Apricotta är en ny variant av rosenskära.
      Tack detsamma /Ha det så bra!
      Kram Marika

      Radera
  3. Det var et snedigt valgt oplæg, som giver jer bloggere muligheden for at vælge billeder af alle mulige flotte blomster og planter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja jag tyckte det var ett bra tema, då kan alla vara med och välja vad man vill visa. Har tur att jag kan välja teman själv, då jag är med och administrerar TrädgårdsFägring.
      Ha en skön kväll (Marika

      Radera
  4. Vi lærte også mange remser, da jeg var barn, men remsen om fingrene og farverne kendte jeg ikke.
    Jeg holder også meget af hvide blomster, og jeg kan lide dem alle, men frugttræernes blomstring i maj overgår alt.
    Det er en fin samling dahliaer, du viser. Jeg går også udenom de meget storblomstrende dahliaer, de er efter min mening lidt for voldsomme.
    Jeg ønsker også dig en dejlig weekend.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det är lite märkligt att man minns dem fortfarande. Skulle gärna ha fruktträd, för de är så vackra när de blommar. Vi har bara ett krikonträd och de blommorna är små och obetydliga. Tack, försöker få dahliorna i samma färgskala. De får gärna pigga upp och lysa.
      Tack detsamma /Ha en trevlig söndag.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Det ble umulig å velge favoritt blant bildene dine denne gangen Marika. Det er så mange vakre blomster med iøyenfallende farger :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Tack så mycket ! Ja det finns så mycket vackert som blommar olika tid i trädgården.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Good morning dear Marika. A beautuiful, colorfull post this is. Every season has it's own beauty. The reason why we can't pick out a favorite one. Whising you a beautiful new week ahead.
    rosehugs Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good morning Marijke!
      Thank you, yes it is nice to have some beautiful flowers to enjoy all over the season.
      Thank you, and the same to you. Have a lovely week.
      Hugs Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Du gör alltid så vackra collage av dina växter. Här börjar du stillsamt i vitt och så fortsätter det att stegras tills det slår ut i en enorm färgexplosion med dahliorna, trädgårdens primadonnor. Fast pioner är också riktiga primadonnor. Så vackert med ditt rosa collage. Och det gula ... eller limefärgade. Roligt att din honungsros trivs. Håller med om att det vore roligt om dom blommade längre.
    Här snöar det ymnigt just nu. Senare ska det övergå i regn och då blir det nog rejält slaskigt.
    Önskar dig en fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket! Pionerna är så fina, men måste ta med bilder på annat ibland. Honungsrosen är jag riktigt glad i. Nu har vi också vitt ute, det har snöat i natt. Tråkigt om det blir regn, då blir det halt igen, fast det har det varit nu också i trafiken. Vi får ta vad vi får, men lite vitt på marken är bara fint. Hellre nu än i april.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Hej Marika!Det var en fin liten ramsa som du fick lära dig i skolan. Du har många fina färger i din trädgård kollaget med de ljusrosa blommorna men även de som är mörkt rosa gillar jag de hör till mina favoritfärger.Här har vi fått mera snö så nu är färgskalan här mest i vitt.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst var den, och lite speciellt att man kommer ihåg alla ramsor och sångtexter som vi fick lära oss. Det blir fint när vi får lite färger igen, här har det också snöat i natt så världen är vit. Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Ja, her er farver for alle sanser, og som du siger kan man meget nemt understrege en farveholdning med bladplanter. Hosta med hvide kanter på bladene er fantastiske synes jeg, og de ses jo også tydeligt selv i dyb skygge. Her dyrker vi bare én slags Dahlia med små orange blomster, som ikke vælter. Det synes jeg er meget praktisk, og du har jo også netop mange småblomstrede stauder blandt dine favoritter. Dejlige billeder Marika!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Jag gillar vitt ihop med grönt, det ser fräscht ut. Men jag har de flesta färgerna representerade i trädgården. Hosta med vita inslag är riktigt fina. Trodde inte de skulle trivas hos mig, men än så länge ser de ut att trivas. De storblommiga dahliorna behöver ofta stöd för att inte välta ,eller hänga ner över kanterna till blomlådan tycker om Café au Lait, men tror att den inte blommade förra året.
      Tack så mycket!
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  10. Lustigt, den ramsan om färger har ja aldrig hört.
    Så fina bilder av växter i olika färger.
    Jag vet inte varför, men jag dras alltid till rosa, cerise och lila toner, men vet också att många känner som du gör.
    Dina bilder ger hopp om en vår och sommar.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Kanske bara någon vers vi hade i svensktalande Finland.
      Jag gillar både rosa och lila och cerise, men just den pionen har en speciell färg som jag inte riktigt gillade från början. Men man kan alltid ändra sig.
      Tack! det ser ut att dröja med våren, men den kommer.
      Ha det bra!
      Marika

      Radera
  11. Har aldrig hört den versen!
    Du skriver att dahliorna är långblommande!? Det är väl om dom jämförs med perenner kanske, för som utpl.växter tycker jag att dom är sena och kortblommande.....
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag jämför med mina perenner, som avlöser varann. Ingen av dem blommar i tre månader som dahliorna gör. De tidiga börjar redan i juli och blommar ända till frosten kommer.
      Trodde den ramsan var bekant här också. Jag gick i lekskola i Helsingfors, det var där jag lärde mig den.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Ihania värikollaaseja olet laittanut esille . Minulla ei ole yhtään daaliaa vielä ainakaan. On jo niin paljon talvetettavia jo nyt niin ei innostus ole riittänyt . Missä sinä ne talvetat? Pitkä kukinta aika niillä kyllä on .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos Nila!
      Daaliat on niin kauniit ja niitä on monenlaista. Nyt kuitenkin taitaa riittää, mutta varmaan joku uusi livahtaa tänne messuilta. Se talvehtiminen on vaikeampi, jos ei ole sopivaa paikkaa. Minä yritin autotallissa pitää niitä yhden vuoden, mutta ei se käynyt. Ne on nyt monen vuoden takaa tyttären kellarissa. Keväällä otan esiin ja istutan ruukkuihin. Niissä ne saa olla kunnes tulppaanit on kukkineet valmiiksi minun isoissa puulaatikoissa/kukkalaatikoissa.
      Onhan siinä vähän tekemistä mutta minun mielestä ihan ok.
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Jag känner inte igen den ramsan, men vet många andra som är pedagogiskt lärorika. Som alfabetssånger och månaderna.
    Gillar när du gör dina collage i färgtema, det blir så vackert och får mig att verkligen längta tills det vita i trädgården försvinner!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är konstigt att man fortfarande minns texter som man fick lära sig i lekskolan, och skolan. Tack! det känns bra med lite färger. Vi hade bart ett tag, men det är ett litet vitt snötäcke kvar. Jag hann spana in lite knoppar på både julrosor och blåsippor men gömde blåsipporna under lite löv.
      De får vila ett tag tills det är dags, hoppas det inte dröjer allt för länge.
      Ha en trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera