måndag 13 februari 2023

Ger trädgården liv.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är- Ger trädgården liv.  Tänker först på alla levande varelser i en trädgård. Det kan vara humlor, fjärilar och insekter av alla de slag.

De flyger och flaxar omkring och sitter ner en stund för att flyga vidare till nästa blomma.
Givetvis alla fåglar som stannar kvar över vintern, speciellt nu då vi har milda vintrar. 
Små och stora fjärilar, vanliga som vi ser ofta eller lite ovanligare arter, som Macaonfjärilen som jag såg hos dottern för några år sedan. Den satt länge och njöt av blommorna så jag hann få många bilder. Har inte sett den sedan dess.
Det kan vara ankor som bor i trädgården, vankar omkring och simmar i ån, letar efter ätbart. Kommer springande om man börjar gräva i en rabatt, då vet de att det vankas mask. Det är en delikatess.
Bäst trivs de att simma i ån, och där kan man också passa på att ta en roddtur eller bada. Vattnet är rent och fint.  Det blir en ny dimension till trädgården, på hösten då dimman kommer fram, blir det en trollsk stämning. Här bor också vildänder och en bäver.
Prunkande rabatter med blommor som väller över, ger också liv. Gillar denhär rabatten på Solbacken.
Hemma ger klematisen Summersnow nytt liv till krikonträdet då den blommat klart. Trädet  har obetydliga blommor som blommar över på ett litet tag. Vatten till fåglarna att både bada i och dricka av.  Här släcker skatan törsten en varm sommardag.

Medan en annan passar på att ta sig ett dopp, hade skaffat en liten fontän som skulle spruta vatten med hjälp av solceller. Den var kul men höll i några veckor, så var det roliga slut. Men skatan hade kul.

Det var min tolkning av temat.
Ha det så bra !
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring



34 kommentarer:

  1. Både dyr og planter skaber liv I haven, ingen tvivl pm det. Sådan et lille solcelledrevet springvand er ellers en sjovt idé. Ærgerligt, at det ikke holdt ret længe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja så är det, vad skulle trädgården vara utan det. Den lilla fontänen var riktigt fin, så länge den fungerade, Tyvärr var det inte länge.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Ja, både dyr og insekter gir mye liv i hagen. De mørke endene hos din datter er så fine. Herlig bilde av skjæren i vannfatet. Den må ha hygget seg der.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja de behövs alla, Tack, visst är de fina och i solsken skiftar färgen så fint i blått och grönt. Skatan njöt, fåglarna behöver också få svalka sig i värmen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. I liked your posting today. A great review of garden life. Thanks for the photos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi!
      Thank you so much. We have lots of different life in the garden, and they are all welocome.
      Have a nice week /Marika

      Radera
  4. Masser af liv i din have Marika, både sommer og vinter! Det er en dejlig følelse at bidrage til alt dette liv, og tænk bare hvordan det betaler os tilbage i form af spændende og sjove oplevelser. Meget vigtigt!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja vad skule trädgården vara utan allt levande, både växter och djur. Snart får vi börja njuta igen av allt fint. Idag var det en riktig vårkänsla ute.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Vilken härlig tolkning! Har förstorat och njutit av alla collage men det jag stannade lite extra vid var bilderna från ån. Det ser så härligt ut med roddbåten, näckrosbladen, bryggan. Och skatan verkade trivas i badet.
    En fin vecka till dig!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket! Ån är riktigt trevlig att ha som tomtgräns. Inte bara för ankornas skull, fast de älskar att simma omkring. Det är vackert med näckrosorna och så flyger det en hel del sländor där också. Glömde ta med bild på dem.
      Tack detsamma, ha en fin vecka!
      Kram Marika

      Radera
  6. Hieno postaus Maribel. Etenkin kimalaiset, mehiläiset, perhoset ja pikkulinnut ovat hyvin tärkeitä puutarhassa.
    Harakalla näyttää olevan hyvin nautinnollinen kylpy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kiitos paljon. Kyllä kaikki pienet lentävät on tärkeitä. Linnut on täällä koko vuoden ympäri. Viime kesät on ollut niin lämpimiå joten täytyy linnutkin saada vähän kylpyvettä.
      Terveisin Marika

      Radera
  7. Jag blir så nyfiken på din dotters trädgård, den verkar vara superfin! Och så blir jag sugen på att få till ett trädgårdsinlägg igen, det var länge sedan nu.
    Härligt foto på skatan som badar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack! ja den är fin och ån gör sitt till. Det finns mycket kvar att fixa. Bl.annat en brant sluttning på baksidan av huset som är hopplös att få ordning på, och helt omöjlig att rensa. Vi får se om det blir ordnat i vår. Tanken är att bygga olika etage för rabatter. Visst ser skatan ut att njuta.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Yes, I too had this little solar fountain which really intrigued the birds in the garden. It lasted all season, but didn't really stand the first cold spells... No matter, water points are really necessary in the garden so that everyone comes there to quench their thirst, birds and insects alike! Your photos are charming and make you dream of next season. Thank you and good evening!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      The fountain looked so nice, but it did not last long. I have water all over the garden. Sometimes I wonder if there is a bigger animal drinking the water, as it is empty in the morning. Thank you ! We have had some lovely sunny days so I really wish it would be spring soon.
      Haver a nice evening /Marika

      Radera
  9. Underbara bilder som bär en grå dag i februari !!
    Härligt med liv i trädgården - djuren tillför så mycket.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack! Det har varit riktigt grått hos oss också. Visst är det skönt med lite liv av alla sorter.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Det er godt, der de seneste år er kommet fokus på at skabe mere plante- og dyreliv i haven. Bare vi ikke skal have endnu en tørkesommer, for det er så trist, hvis plantelivet får dårlige betingelser.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det är så trevligt med alla insekter och flygfän i trädgården. Vi får hoppas att det inte blir så torrt som det har varit de senaste åren. Det mår varken trädgården eller vi bra av.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Underbara bilder som gör att man längtar ännu mer till våren. Fast vi ska inte klaga, vi har ju inte haft nån vinter utan det är fortfarande höst här (alltså enligt SMHI).
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack så mycket! Nej det har inte varit någon riktigt vinter, vi hade några dagar med riktig köld i januari men sedan dess har det inte varit så mycket vinter. Nu är det mer som vår när solen tittar fram och det är varmt.
      Hoppas bara att det inte blir kallt när vi förväntar oss vårväder.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Tänkte också i första hand på olika varelser som besöker trädgården. Dock finns det några jag kan vara utan... ..rådjur till exempel. Miljöerna du visar med ån får mig att sukta på riktigt efter ett större och sävligt vattendrag i kanten av tomten :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Rådjur har vi haft besök av förut då det inte var så mycket bebyggelse runtomkring. Men nu kommer de inte längre. Vi hade ett rådjur som irrade in sig i trädgården för några år sedan, men har inte sett några sedan dess. Det är jag glad för. Ån är en stor tillgång i dotterns trädgård.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Påvente av vår og sommer :-)
    Fine bilder, morsomme å se på...herligst er skata som tar et bad...Jeg hadde også satt opp tre vannskåler til fuglene i fjor sommer da det var så varmt og det ble mye brukt.
    Klem av Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack ! Faten med vatten brukar vara uppskattade, har tagit ut ett större fat som jag fyller med vatten, så fåglarna kan bada. För många år sedan såg jag en skogsduva klämma ner sig i en liten skål som jag hade till fåglarna, så de kunde dricka. Duvan tog ett bad, och fyllde hela skålen med sin kropp. I fatet får både stora och små fåglar plats.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Ihania kuvia kiitos . Minusta on ihanaa että ihmiset on alkanut ajatella myös tätä puolta puutarhassa . Me olemme myös laittaneet linnuille mahdollisuuden kylpeä ja juoda .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Kaikki elävä on tervetulleita, bo ehkä ei jos ne alkaa syömään pensaita ja puita. Onneksi minulla ei käy isompia vierailijoita. Lintujen täytyy saada vettä, kesällä kun on helle.
      Terveisin Marika

      Radera
  15. Så morsomt det siste bildet, jeg har sett tilsvarende her i hagen, men fikk ikke fotografert. Gøy med liv i hagen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Javisst ser den ut att njuta där den plaskar runt i vattnet. Det var en riktigt varm dag, så det var skönt med ett dopp.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  16. Både djur och växter ger trädgården liv. Dessutom lite utsmyckningar. Intressanta tankar.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja så är det, och det finns mycket liv i trädgården, en hel de som vi inte ser.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  17. Hej Marika,

    Vi delar verkligen våra trädgårdar med många andra och visst känner man sig lite extra glad när man ser någon/något nytt som uppskattar trädgården lika mycket som en själv. Ett kvitto på att man lyckats!

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Visst, är det härligt med alla som njuter av trädgården. Gick och spanade efter nytt liv igår, och idag vaknar jag till en vit värld. Vi får vänta på våren ett tag till.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera