lördag 18 mars 2023

Trädgården just nu!

 Det är verkligen inte mycket färg i trädgården, mest brunt och grått och lite grönt. Temat för veckan i TrädgårdsFägring är Trädgården just nu!  Men det börjar hända något, snön har försvunnit helt, vi fick inte så mycket senast, det var värre på andra ställen i landet. I trädgården börjar små lökar titta fram, tog en liten fotorunda idag.

Min alpklematis som är så fin då den blommar, ser riktigt risig ut, det enda jag gör med den på våren, är att skaka om den så gamla fröställningar och torra blad, lossnar. Det brukar räcka, så fort den får nya skott blir den riktigt fin igen, och blomningen kan jag inte klaga på. Den är först ut av mina klematis.
På andra sidan planket, finns de stora blomlådorna, som är fyllda med tulpanlökar. Ovanpå dem lade jag löv från mina lönnar, för att de inte skulle flyga omkring fick det bli några kompostgaller överst. I maj hoppas jag se en lika fin blomning som på bilden till höger.
I lunden under de stora träden, såg jag för första gången idag att snödropparna har börjat titta fram, det är en liten koloni men den utökar sig, så det känns bra. Senare kommer det att blomma fint med påskliljor och narcisser, gulsippor och pärlhyacinter. 
Här finns också några blåsippstuvor, som ser ut att trivas riktigt bra. Tittar man riktigt noga så syns det faktiskt små blåa knoppar.
Min Stjärnmagnolia är full i knoppar, tror inte alla blir blommor, men det blir i varje fall några.
Överallt i rabatterna tittar det fram små lökar, Julrosorna är gröna och fina, ser några knoppar. Den nya Japanska lönnen är grön och fin, den andra står inne i växthuset.  Blodbräken ser ut att trivas, och det är jag riktigt glad för. En hortensia står inne i växthuset, och den lever.
Den nya Syrenhortensian ser ganska brun och tråkig ut, kommer den att se lika fin ut igen som till höger. Hoppas det, men det blir inte förrän i höst.

Tog en cykeltur i förrgår då det var riktigt fint. Brukar inte plocka ris men nu hade någon kapat ner en stor sälg, antagligen skymde den en utfart från en mindre väg. Då passade jag på att plocka en stor bukett, de är så vackra.  Ljungen har nog sett sina bästa dagar. 

Ha en trevlig helg!
Marika


32 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så tidlig du får vår hos deg. Din clematis er så fin når den er full av blomster. Dine store blomsterkasser med tulipaner er veldig fine.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja vi har knappt haft någon snö, men det är hårt i marken. Tack, clematisen är fin när den blommar. Ser fram emot alla vårblommor.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Så vackert ris av vide du hittade och smart att ha det ute. Jag älskar de små videkissarna men kan inte ha dem inne.
  Undrar när mina tulpankrukor kommer blomma i år. De är sena i starten - brukar ha blomning till påsk. Men jag tror att det har varit kallare i verkstan och det har nog hämmat dem.

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack, visst är det fint. Blev lite ledsen att se hela videbusken nersågad och allt fint ris som låg i en hög. Jag har några små kvistar inne men det mesta ute på altanen. Jag lyckades inte med tulpaner i kruka så nu har jag slutat med det.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 3. Oczekiwanie na wiosnę jest dość przyjemne. Potem ona nagle wybucha. U nas ostatnio było bardzo zimno, musiałam dokupić jedzenie dla ptaków do karmnika. Od wczoraj jest ciepło i słonecznie i rozkwitło mnóstwo krokusów.
  Piękne gałązki wierzby!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   We have also had, both cold and sunny days. Today it is very grey . I can only see the beginning of springflowers. It will take a while before they bloom. I too feed the birds and enjoy having them in the garden.
   Have a nice sunday /Marika

   Radera
 4. Lige så snart vi får plusgrader oplever jeg, at det grønne i haven vinder over det brune og triste, og det så herligt at følge med i, hvad der arbejder sig op af jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja nu väntar jag på sol och värme, i stället för alla gråa dagar. Det kommer att gå fort när solen tittar fram, då blir det fint därute.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Man kan vel sige du har lagt din have under mikroskopet og fået øje på foråret, men det kræver stadig gode øjne at se noget:-)
  Det mest spændende er jo de små knopper i dine blåsipper, og så alle de fine løg du har udsigt til. Lad os håbe det er forår nu!
  Dejlige pilegrene du fandt!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det behövdes ett mikroskop eller förstoringsglas för att se snödroppar och knoppar. Idag har de vuxit en bit till. Det är lite grått och duggar lätt ute, men det var betydligt varmare än det har varit. Det var så tråkigt att se den fina sälgen nersågad. Växter skall växa och inte sågas ner.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 6. Hey Marika
  Great that the snow is gone . Time to welcome the springflowers in your garden. Love the clematis.
  Happy springtime

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Marijke!
   Yes it is nice , we did not have so much snow, but it is nice it´s gone. It will take some time, before the springflowers show theire beauty, but we are on our way. Thank you, It is really nice. The same to you /Happy springtime /Marika

   Radera
 7. Kivat vertailut puutarhasi kasveista tällä hetkellä ja mitä taas kesällä on odotettavissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei!
   Se oikeanpuoleinen on kyllä vasemmanpuolista parempi. Toivottavasti huhti-toukokuussa jo saamme nähdä vähän enemmän väriä puutarhassa.
   Terveisin Marika

   Radera
 8. Vi har mycket härligt att se fram emot nu, härliga färger mot det gråbruna som är nu, naturen är bra fantastisk ändå, som kan skifta så!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Visst har vi det, skall bli så skönt med lite färger och värme.
   Tänk att sitta ute och njuta av vårsolen.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Ja än är våren lite sådär grå och trist även om solen skiner! Dock är all snö borta, ack så skönt...
  Ha en skön söndagskväll nu :)
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Lika grått idag som igår, men hittade en krokus och snödropparna har tittat fram. Snart kan vi njuta av sol och värme och vackra vårblommor.
   Ha en fin ny vecka /Kram Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Wow vad mycket vår du har i din trädgård så härligt att se.I bland kan man ha tur och vara ute i rätt tid jag tänker på sälgen som de hade sågat ner just när du kom förbi.Dessa videkissar kan du spara och använda till en annan vår om man inte har vatten i krukan för de var ju jättefina.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Ja det ser vårlikt ut, utan snö. Men det är grått och trist. Visst hade jag tur med sälgen. Det låg en stor hög med grenar, tur att de inte hade hunnit transportera bort dem. Hoppas på lite sol och värme snart.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Hej Marika, hopefully the spring sunshine will make everything grow quickly. Have a nice week.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Willy!
   Yes I really hope so. All we need is some sunshine and the springflowers will start to bloom.
   Have a nice week /Marika

   Radera
 12. Det er så koselig med snøklokker, har dem fortsatt her også, viser litt hvor kaldt det har vært. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Mina är knappt synliga, det är kanske inte den bästa platsen för dem.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Så mycket fint som börjar titta upp hos dig! Förmodligen har väl ett och annat kommit upp hos mig med, men än så länge har jag inte kunnat se annat än från fönstren och då är det inte mycket.
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Det börjar hända något där ute, men det är ena dagen hopp om vår, nästa regn och rusk. Idag är det en grå blöt dag. Vi får hoppas solen hittar fram till oss snart, då börjar det växa därute.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 14. Olipa mukavat kuvat nyt ja mitä niistä odotetaan tulevan . Minunkin pitää kuvata tällaisia kuva pareja . Pajunkissoja en ole vielä nähnyt mutta poimin muutamia oksia jos tulee jossain vastaan . Sinulla on siellä jo kaikkea kivaa huomioitavaa enemmän kuin täällä. Mutta katsotaan josko minullakin olisi jotain lisää kun menen mökille . Hyvää loppuviikkoa .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   No minusta oli kiva näyttää että toivottavasti tuosta vasemmanpuolisesta kuvasta tulee kauniimpi kunhan kevät saapuu. Ajattelin mennä hakemaan vähän enemmän risuja jos ei risukasaa ole siivottu pois. Tänään on aurinkoinen kiva pyöräilyilma. Pikkuhiljaa se kevät taitaa tulla, vaikka toivoisi että tulisi vähän nopeammin.
   Hyvää loppuviikkoa myös sinulle /Marika

   Radera
 15. Det er ekstra flott med så mange tulipaner om våren. Tulipanbildet til høyre er drømmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Martin!
   Ja visst är det fint med tulpaner och andra vårblommor.
   Hälsningar Marika

   Radera
 16. Hej Marika,

  Inget är som väntans tider.... och vi får nog tåla oss ett tag till verkar det som. Men dina bilder visar ju vad vi har att se fram emot och rätt vad det är så är det dags. Så härligt.
  Videbuketten var riktigt fin, här har de inte kommit igång än.

  Ha en fin helg,
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Ja, det dröjer ett tag till vårvärmen är här, men det har börjat hända saker. Skulle plocka lite till från rishögen, men nu var den borta. Hoppas att kommunens trädgårdsmästare använder dem till dekorationer, de var så fina. Synd att såga ner en stor fin sälg.
   Trevlig helg /Kram Marika

   Radera