fredag 28 april 2023

April en kall vårmånad.

 April har varit en kall månad, med några soliga varma dagar, med upp till 19 graders värme. Men när man precis vant sig vid värmen, blev det kallt igen. De senaste dagarna har varit riktigt kalla och det gick inte att gå ut utan varm jacka.  


Idag har det varit en riktigt skön dag, soligt och fint och efter en kylig morgon kom värmen också. Jag har passat på att rensa i rabatten under träden. Det var många växter som inte syntes alls under alla löv. 

Hittade flera Julrosor som jag inte sett innan, de senaste har inte vuxit sig så stora ännu men jag hoppas att det blir stora fina tuvor, så småningom. 

Här är beställningen från förra året. Nu är det egentligen bara de rosafärgade som inte blommat ännu.
(bilden lånad från leverantören)
I växthuset växer både sådder och dahlior. Går och bäddar in allt till natten, vill inte att de skall frysa.

Den lilla Stjärnmagnolian har slagit ut med några blommor, det finns massor av knoppar, och tror att hela växten har vuxit en del. Den skulle gärna få växa lite till. 

En riktigt blå fin himmel idag. I rabatterna blommar pärlhyacinterna, i både vitt och blått. Den lila Backsippan har snart blommat över medan de andra inte vaknat riktigt ännu. Vitsipporna har slagit ut i skogen, hade tänkt ta en promenad för att få se marken vit men det har varit så tråkigt väder. Regnmätaren har kommit ut och visade på 20 mm. Då jag fotade för någon dag sedan var det 10.

I år missade jag den allra finaste blomningen utanför kyrkmuren.  Jag var lite sent ute, trodde inte att de blommat ut redan då det varit så kallt.
Såhär såg det ut för några år sedan vid kyrkmuren, så  vackert. I helgen är det Valborgsmässoafton, önskar er alla en trevlig Valborg.
Ha det gott ! 
Marika


Länkar till TrädgårdsFägring


36 kommentarer:

  1. Det er en herlig tid nå framover, små blomster som spirer en etter en. Det er bare å nyte våren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Javisst är det, vi får hoppas det blir lite varmare, då är det perfekt. Men visst är det en härlig tid.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Det blomstrer så fint hos deg, og julerosene ser ut å trives så godt hos deg.
    Ja, april har vært en veldig kald måned. Jeg håper at mai blir bedre.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Hittade till slut en plats där Julrosorna trivs. Det får vi hoppas, att det blir en varm fin maj.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Du har efterhånden skabt en stor samling juleroser, og så mangler du ikke kønne blomster her først på året. Vejret har virkelig været svingende i april, men nogle planter lader til at springe ud uanset vejret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja, jag försökte många gånger, innan jag hittade rätt plats för dem, och nu ser det ut att gå bra. Vädret är varierat, igår soligt och fint, idag ser det mulet och grått ut igen. Växterna verkar inte bry sig de fortsätter att växa och blomma ändå.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Så fint det blommar.
    Härlig tid nu.
    Ja, våren har hoppat från kyla till värme från en dag till den andra.
    Snart är vi inne i maj månad och kanske stabiliserar det sig lite mer då.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Javisst är det uppochner med vädret, man får alternera från vinterjacka till lite lättare plagg och så jackan igen. Ja vi får hoppas att Maj kommer med lite varmare väder.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Ja april bjöd på sol och värme men också kyliga vindar och kalla nätter. Men du börjar få fint hos dig. Väldigt vackra julrosor. Och magnolian som börjat blomma. Hoppas inte det blir nattfrost som förstår blommorna. Här kom det inte speciellt mycket regn. Hade velat haft lite mer då vi haft på gödning på gräsmattan.
    Önskar dig en fin Valborgshelg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Igår var en riktigt fin dag och jag fick gjort det jag hade tänkt. Gick en tur till växthuset nu på morgonen och såg att vi har kvar två lövhögar, sen ser det ganska ok ut. Kändes lite kyligt men om jag klär på mig så blir det en fin cykeltur, har latat mig i några dagar.
      Tack detsamma, ha en riktigt fin Valborg!
      Kram Marika

      Radera
  6. Aivan ihania jouluruusuja niitä haluan lisää minäkin . Ostin nyt yhden uuden punaisen pitää vielä yrittää löytää jostain . Kylmää on ollut täälläkin pari päivää .Nyt paistaa aurinko joten pitää lähteä ulos .
    Kiitos hyvää vappua myös sinne .

    SvaraRadera
  7. Jeg vil hellere have et køligt forår end hedebølge, som de har i Spanien, og så må vi bare vente lidt længere her. Jeg synes det svenske udtryk 'varmvåren' er så godt, men en kold varmvår!? Det bliver lidt for kompliceret for mig, og man skal nok være svensk for at forstå det:-)
    Dejligt du finder dine juleroser efterhånden!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Efter en kall vinter är det skönt att få lite värme, på våren skall det vara varmare än på vintern. Hittills har det bara varit några enstaka varma dagar. Det behöver inte vara värmebölja. Har aldrig hört uttrycket "varmvåren" kanske något de använder i södra Sverige. En kall varmvår låter helt galet. Det är nog för komplicerat för mig med, men har som sagt inte hört det uttrycket. Ja är glad för att julrosorna ser ut att ha överlevt vintern.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hej Marika,

    Det blommar fint i din trädgård även om det varit en kall april! Får nästan en känsla av att din trädgård "sprungit om" när jag ser alla fina vårblommor.
    Julrosorna kommer säkert växa till sig och hos mig kan en och samma planta vara enkel ett år och sedan dubbel nästa beroende av hur det gångna året varit (med tanke på att de lånade bilderna hade mer fyllda blommor än vad jag kunde se bland dina julrosor).

    Ha en fin valborgshelg! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Kanske de mådde bra av att ha ett lövtäcke på sig. Men nu är det bortstädat. Aha det visste jag inte om Julrosorna. Beställde till dottern samtidigt och hos henne har de blommat med dubbla blommor. Vad kul då kanske jag också får dubbla. Du ser helt rätt jag har bara enkla blommor på de nya.
      Tack detsamma, önskar dig en fin Valborg!
      Kram Marika

      Radera
  9. Täällä meillä on myös ollut lämpimän kauden jälkeen hyvin viileää. Onneksi aurinko on kuitenkin paistanut koleudesta huolimatta.
    Ihania jouluruusuja. Minunkin täytyy hankkia niitä puutarhaamme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Meillä oli eilen oikein lämmin ihana ilma, tänään taas viileää. Jouluruusu on lempikukka, ja nyt olen löytänyt paikan misså ne viihtyy. Oikein Hauskaa Vappua /Terveisin Marika

      Radera
  10. Åhh denna ljuva vårtid! Snart stundar äppelblom! Våren har varit kylig här på ön också...
    Önskar dig en skön söndag & mysig Valborg!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Javisst är det en härlig tid, man får passa på att njuta av de fina dagarna. Tack detsamma, en riktigt trevlig Valborg!
      Kram Marika

      Radera
  11. Jeg bærer også diverse potter og såbakker ud og ind. Det er lidt besværligt, og jeg er altid bange for at glemme at få dem ind om aftenen. Stjernemagnoliaen bliver flot, når alle knopperne springer ud.
    Jeg er ikke helt klar over, hvordan I fejrer Valborg. Er det ikke aftenen før 1. maj, man fejrer?

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det är inte lätt att bära på krukor och sådder. Jag borde se till att jag har en värmefläkt i växthuset, skall nog se till att ha det till nästa år. Det är fullt i växthuset av sådder och dahlior, hoppas att det blir varmare snart så dahliorna kan flytta ut. Valborgsmässoafton firas numera för att hälsa våren. Igår kväll i vår lilla stad firades det med en musikkår som marscherade till torget och spelade, en kör som sjöng vårsånger och ett vårtal av kulturchefen. Efteråt blev det eldkorgar och en eldshow. Scouterna ordnade med korv och hamburgare. En folkfest. För några år sedan hade vi en stor brasa som tändes och då var det också fyrverkerier. Valborgsmässoafton är den 30:e april.
      Hälsningar Marika

      Radera
    2. Vilka underbara julrosor du har! Jag ska ha några, men har inte kommit ut på den sidan att jag har sett dom - tyvärr.
      KRAM-Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Tack! jag beställde från Danmark förra året, det var både billigt och bra. De har tagit sig fint, både hos mig och hos dottern. Mina blev inte dubbla men tydligen kan de variera och vara enkla och dubbla. Du kan titta här https://staudestedet.dk/shop/?search=helleborus
      Inga problem med leveranser.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    4. Tack för tipset! Tyvärr kan jag inte köpa någonting i år, kan inte få ner det i backen. Hoppas på att jag ska ha hämtat mig mer till hösten så man kan göra ett ryck då, men jag tvivlar...
      KRAM-Susie

      Radera
  12. Hej Marika!
    Så många fina julrosor du har de är verkligen små juveler i trädgården.Så fint det blommar utanför muren,stjärnmagnolian är även den som ett riktigt smycke.Våren är en härlig tid.Ha det riktigt gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, jag är riktigt nöjd med dem och glad för att de verkar trivas. Hoppas få se magnolian slå ut i blom, den har inte slagit ut ännu riktigt. Den väntar nog på sol och värme, precis som jag.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Johonkin minun kommentteni on hävinnyt löytyyköhän roskapostista nyt on sinne mennyt minulla todella paljon . No kommentoin nyt kuitenkin uudestaan . Jouluruususi on aivan ihania minäkin taisin nyt löytää sellaisen paikan missä viihtyvät joten lisäilen niitä minäkin . Kasvihuoneessa on hyvä taimien ja daalioiden vahvistua .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ei löydy yhtään kommenttia roskapostista. Täällä tämä kommentti löytyi ihan mistä pitääkin löytyä, muita en ole nähnyt. Jouluruusut on yksi lempikukistani ja olen tosi iloinen siitä että löysin niille sopivan paikan. Muutama täytyy vielä siirtää. Meillä on vielä niin kylmä että menen illalla peittämään kaikki kasvit jotta ne ei palele.
      Toivon että pian tulee vähän lämpimämpi ilma.
      Terveisin Marika

      Radera
  14. Nå gjelder det å være tålmodig med å sette ut planter, pelargoniaene og fuksia orket jeg ikke å ha inne lenger, så de er ute under tak, men alle småspirer må vente litt til her. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Vi har ganska kallt fortfarande på kvällar och nätter så jag har kvar växterna inomhus och i växthuset. Tomaterna och paprikan är inne i huset, och de får stanna kvar ett tag till.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Hoppas ni hade en härlig Valborg! Från april kommer jag bara ihåg den väldigt varma veckan, kanske en förträngningsmekanism.

    Vackra julrosor som du visar och nästa år får du säkert en rejäl blomning. Jag har för mig att jag gödslade med guldvatten förra säsongen. I år har i stort sett alla frösådder blommat.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack, det hade vi. Det är lika här vill inte minnas alla kalla dagar. Idag var det fint, så nu fick jag äntligen sått lite i mina odlingslådor.
      Jag får nog bli bättre på att gödsla, men är riktigt nöjd med alla Julrosorna, det är första våren här, så de blir säkert lite större till nästa år.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Hej Marika,
    Det har gått en vecka nu. Jag vet inte om det är varmare hemma hos dig nu, men allting har vuxit. Synd att du kom för sent till blommorna i kyrkan.
    Fijn weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Willy!
      Det är kallt fortfarande men soligt och fint. Jag hann bara se några sorter blomma, det finaste är då klockhyacinterna blommar.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  17. Wow for et utrolig flott bilde av krakken som er plassert midt i blomsterhavet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Tack, det var fint att sitta där i blomsterhavet.
      Trevlig helg /Marika

      Radera