lördag 23 september 2023

Höstdagjämning 2023

 Idag är det höstdagjämning, och vi får vänta ett halvår på vårdagjämningen. Det har varit några fina soliga dagar, men det blir mörkt tidigare om kvällarna. Har fått lite gjort ute i trädgården, nu återstår egentligen bara att tvätta mina stora tomatkrukor och plocka in dem och verktyg till förvar. Parasollet är undanplockat, trädgårdsmöblerna står kvar på altanen. Vill gärna sitta och njuta i solen ett tag till.

I rabatterna ser det fortfarande lite somrigt ut med alla  Rosenskära / Cosmos Double Click som står i blom. De är fina ihop med Stjärnflockan och  Rosenpimpinellen. 

Rosenskäran är riktigt fin, den skulle behöva ha något stöd för att stå upp lite bättre, men den fungerar bra då den  tar stöd av andra växter. 

Stjärnflockan är en favorit, här i en annan rabatt tillsammans med en vit Flox.  Och Hortensian Limelight som äntligen slagit ut. 

Är så glad att den trivs och blommar, var orolig ett tag att den hamnat för skuggigt, men den ser ut att trivas och passar bra i min skuggrabatt. 
Tillsammans med mina Hosta, fick syn på att Tidlösan har knoppar, utökade mina med några till förra hösten.  Tror de blev några till av Waterlily och The Giant.  Än så länge har de inte slagit ut. 

I en annan rabatt har Bergklinten börjat blomma om, den såg ut att torka bort helt i juni, så jag klippte ner den. Hoppas inte den har bytt färg, för den har en mörklila färg i vanliga fall. Humlorna är helt galna i den.  Så fick jag till min förvåning se att några gladioler har knoppar och en blommar. Färgen är helt fantastisk, mörk lila. Jag har fått lökarna som bonus någonstans ifrån på mässan. 
Alla rosor har nog blommat klart, trodde jag, men så upptäckte jag att Louise Bugnét  har en knopp som är lite polkagris randig.  Honungsrosen har bildat små söta nypon.  Min fina kaprifol som blommar så rikligt och länge. Den har en härlig doft, riktigt fin. 
Är så förväntansfull på liljan från Chelsea FS .  Anouska. Hoppas verkligen få se den i blom.  Fick en solhatt i present av dottern.  Echinacea hybrid "Sun Seekers Salmon.  Brukar inte klara att övervintra dem, men kanske det går bättre med en present. 

Har haft en städ och tvättdag idag, det känns så härligt att avsluta med att plocka en bukett och ställa den i en vas på köksbordet.  Det är en blandad kompott med Dahlia, Luktärt, Cosmos, Lejongap och Aster.

Ha en trevlig helg!

Marika

32 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, plutselig var det høstjevndøgn. Denne sommeren har gått veldig fort. Jeg håper at tiden går like fort mot vintersolverv og vårjevndøgn. Så bra at du har fått gjort så mye i hagen. Jeg er ikke ferdig enda, så jeg har fortsatt mye å gjøre innen det blir vinter. Så vakre dine cosmos er. Jeg håper at det går bra med din nye solhatt.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Javisst har det gått fort, ja det hoppas jag också, och sedan får vi ha en härlig vår igen. Jag är inte heller riktigt färdig, för nu var jag på växtloppis och köpte flera växter som måste planteras. Det finns mycket som skall städas undan. Tack! det tycker jag också att de är, och trevligt att ha något som blommar sent. Håller tummarna för solhatten.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hei Marika!
    Om jeg ikke hadde visst bedre, hadde jeg trodd at disse bildene var nærmere sommeren. Stjerneskjerm er en vakker blomst. Nå har jeg slutta å knipe visne blomster, og sammen med alt regnet har høsten virkelig tatt tak. Må sørge for å ha nok frø til neste vår, men jeg tror nok at jeg overdriver, mildt sagt.
    Nydelig bukett! Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Visst ser det mera ut som sommarbilder, men det blommar riktigt fint fortfarande. Ja det blir mycket frön av alla sorter, och det är ju bra om man kan använda egna . Tack! det är riktigt trevligt att kunna plocka blommor till en bukett i trädgården.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Dejligt at komme helt ud i hjørnerne i haven og se hvad der foregår. I din have er der jo stadig så meget der blomstrer at man kunne tro det var sommer, og den nye lilje skulle gerne nå at blomstre inden det bliver 'rigtigt' efterår. Din flotte buket er jo essensen af haven lige nu og kaprifolien er bare dejlig! Skøn farve - og så dufter den også.
    Nætterne er kølige og dagene blevet korte, men der er stadig meget at glæde sig over!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det är fortfarande riktigt fint i rabatterna och mycket som blommar. De ljusa färgerna gör att det ser mera ut som sommar än höst. Kaprifolen är riktigt fin, den har stått där mot garageväggen i många år. Den togs ner av målarna och blev inte uppsatt ordentligt tillbaka så den ramlade ner igen. Men den är tålig, och blommar på. Så trevligt att hitta blommor till en bukett i trädgården.
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika,

    Tänk att det är dags att tänka på att plocka undan trädgårdsmöbler och annat redan! Låt oss hoppas på några fler fina dagar för kaffe i solen. Så vacker din kombination av cosmos, pimpinell och stjärnflocka är!
    Jag har också rosknoppar som väntar på att slå ut, hoppas att de hinner. En del rosor är nya för året och det blir spännande att se hur de ser ut.
    Lycka till med solhatten från dottern, den har en jättefin färg och blombuketten är ljuvlig.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det kanske är lite tidigt, för nu skiner solen och det är riktigt fint. Parasollet höll på att vaja för vinden trots att det var hopfällt, så det blev nerpackat och förvaras för vintern. Hammocken har jag inte suttit i på länge, så den skall nog demonteras. Bänkar och bord får stå kvar ett tag till. Tack! tycker själv att det blev en fin kombination. Stjärnflockan var finare då den blommade om, så den har nog gillat regnet. Tack, hoppas att den klarar vintern, gillar också färgen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  5. As you say, autumn is closing in on us and there is not much we can do about that. Your garden still has lots of vibrancy, however, and there is much to enjoy before the long days of winter cast their shadow. Then, you will spend many happy hours planning for next spring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi David!
      Yes it is true, we can´t do anything, but accept that summer is over. Autumn can be really nice too. After Christmas we start longing for spring, and everything starts all over again.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  6. Vi snakkede netop om at tage havemøblerne ind i dag. De bliver ikke brugt ret meget, og de mange regnbyger gør dem ikke godt. Det er sjovt med de genblomstri gerne, du har, og gladiolusblomsten har en virkelig flot farve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det har inte blivit av att sitta i hammocken eller i trädgårdsgruppen vid pergolan, på grund av regn. Vi kan fortfarande sitta ute på altanen om vi vill det, och vädret är fint. Är riktigt glad för allt som blommar igen, och växterna ser friska och frodiga ut. Gladiolusen blev en glad överraskning.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Höstdagjämning då är det hög tid att städa bort sommaren det smyger sig in ett litet vemod kan jag tycka.Du har så mycket fint som blommar ännu i trädgården och det är ett stort plus man får ta vara på allt ögongodis och njuta ett tag till.Rosenskära och Stjärnflocka vilken fin kombination den är verkligen fin.Det blev en fin bukett du plockade in.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det är dags att städa upp och plocka in saker för vinterförvar. Men det är fortfarande en hel del som blommar. Som alla dahlior, dem får jag njuta av ett litet tag till. Tack! det blev fint ihop, Stjärnflockan är så fin då den blommar om nu, och Rosenskäran får något att stödja sig på. De är riktigt fina, så dem skall jag nog så nästa år igen. De blommar väldigt sent hos mig, hos dottern slog de ut mycket tidigare. Det är riktigt härligt att kunna plocka in en bukett.
      Ha det så bra /Marika

      Radera
  8. Kukintaa näyttää kuitenkin olevan paljon jäljellä sinulla .
    Me olemme joitakin tuoleja myös vieneet poin mutta jotain pitää vielä jättää jos haluaa vielä nauttia auringosta silloin kun se näyttäytyy .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Varmasti vielä saamme nauttia aurinkoisista päivistä Kyllä altaanille jää vielä penkki ja pöytä ja tuolit. Meillä oli muutama oikein tuulinen päivä joten aurinkovarjo sai mennä talvilomalle. Tuntui että se voi tulla ikkunasta sisään.
      Aika paljon vielä kukkii, ja daaliat, toivon että vielä kestää muutaman viikon ennenkuin tulee pakkaset.
      Terveisin Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Du har så mycket fint som blommar hos dig. Det ser faktiskt riktigt somrigt ut med de milda pastellerna. Och vilken belöning efter en lång städ och tvättdag! En alldeles förtjusande bukett!

    Ha en fin inledning på veckan!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! visst gör pastellfärgerna att det inte riktigt ser ut som höst. Det är en härlig känsla att ha ett nystädat hus och plocka in en bukett från trädgården.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  10. You still have a lot of beautiful flowers in the garden. I love them too and want them to bloom as long as possible. Thanks to them, summer continues in our gardens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you ! Yes some flowers are still very beautiful and has started to bloom again. The dahlias are still blooming, but in a couple of weeks it all will be over.Best to enjoy them as long as you can.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  11. Hvor er din kaprifolie smuk og blomsterrig. Det er godt, den dufter. Desværre er nogle kaprifolier helt uden duft.
    Jeg har aldrig før set en gladiolus i en dyb lilla farve. Lilla passer så godt til efterårets gyldne farver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! Ja den är väldigt fin. En av de första växterna jag planterade då vi hade byggt och flyttat in i vårt hus. Den blommar länge och håller sig grön långt in på vintern. Visst är gladiolen fin , det konstiga är att varken dottern eller jag minns var vi fått dem ifrån. Antingen på trädgårdsmässan eller på Chelsea. Har alltid tyckt att de är lite svåra då de mest lägger sig ner, men med stöd går det bra. Färgen är riktigt fin.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Jeg skvatt ordentlig når du sa det var høstjevndøgn. Allerede! Jeg er aldri helt forberedt på at sommeren er slutt. Veldig lekker Cosmos. Får håpe Anouska vil blomstre snart. Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja det gåt undan, men vi har haft några sköna dagar, och det skall fortsätta ett tag till. Javisst är den fin, skall nog så den i nästa år igen, den blommar riktigt fint. Tack! det hoppas jag också, har inte haft ett bra lilje-år, så jag vill gärna se den i blom.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Jeg tenkte ikke over at vi allerede har passert høstjevndøgn før jeg leste det hos deg. Vi må bare nyte det som er igjen av gleder i hagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Ja tiden har gått fort, och nu är det redan mörka kvällar. Vi har mycket vi kan njuta av fortsatt i trädgården.
      Hälsningar Marika

      Radera
  14. Imponerande hur mycket som växer i din trädgård fortfarande.
    Jag gillar hösten och mörkret som börjar komma, ger mig ett lugn. Fast å andra sidan kanske jag kommer att få lite sol någon annanstans om några veckor.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Javisst är det, och alla dahlior ser ut att må bra fortfarande. Hösten är fin, och det är skönt med en paus från trädgården då har man nya krafter och idéer igen till våren. Det låter skönt med en solresa.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  15. Nydelig kaprifol, var ute og så etter min her om dagen, men den var helt avblomstret. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack! den är fin, den blommar långt in på hösten tills det blir riktigt kallt.
      Tack detsamma ha en fin dag /Hälsningar Marika

      Radera
  16. Slike rosa lange ranker som det er bilde av øverst har jeg aldri sett tidligere. Jeg liker godt det som har litt unik farge eller form av blomster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Visst är den fin min Rosenpimpinell. Hade glömt att jag hade den, det är första året den blommar.
      Hälsningar Marika

      Radera