fredag 17 november 2023

Förberedelser inför Julen.

 Det är långt till Jul, eller inte. Tycker tiden rusar iväg de sista veckorna, och nu är det bara några veckor kvar till första Advent.  Det man måste förbereda i god tid, är Amaryllisarna ifall man vill att de skall blomma till Jul.  Har haft Amaryllis i många år, och nu klarar jag mig inte utan dem. Trodde förr att de var svåra att få att växa, men det finns väl inget som är så lätt. 

Årets val föll på Sweet Lilian, den väldigt mörka Mandela och Elvas.  Alla vackra, det finns en hel del att välja på, både till färg och form.  (Bilderna kommer från leverantörens sida)


Gjorde ett collage på de senaste årens Amaryllisar, de allra flesta år har det gått bra, de har blivit fina, ståtliga med många blommor. Något år var det några som inte fick någon stängel, de blommade direkt på löken. 

Brukar spara lökarna då de blommat klart, men det är enstaka gånger jag lyckats få dem att blomma om.  Ett år ställde jag in de överblommade i växthuset, de stod lite undangömda, och plötsligt en dag i augusti såg jag något terracotta färgat.  Då hade Amaryllisen Terra Mystica en knopp.  Den trivdes tydligen i värmen. 
Den hade många fler blommor då den blommade första gången, men den var fin också med några få. 

Vädret de senaste veckorna har varit grått och blött, med några minusgrader nu och lite snö i natt är det vitt på tak och marken. Längtar till Advent då det blir lite ljusare med alla ljusslingor i trädgårdar och ljusstakar i fönstren.


Brukar ta en promenad till keramikkursen, det har blivit väldigt mörkt redan tidigt på eftermiddagen.
Kommunen hade tjuvstartat genom att tända lamporna på det här trädet som står nere i centrum vid ån. 
Riktigt vackert. 

Trevlig helg!
Marika


42 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja ingen advent eller jul utan amaryllis. Jag har sparat tre från förra året som just nu ligger i kylskåpet i papperspåsar och ska vila. Borde egentligen försöka väcka dom nu men jag var lite sen med att lägga dom till vila så jag får ta fram dom senare och förhoppningsvis få någon blomma efter julhelgerna. Vi får väl se om det går, det är mest en test. Roligt med din 'Terra Mystica' som blommade i växthuset. Annars har jag köpt två som har knopp och som står i uterummet. Tänkte ta in dom så dom kan blomma till advent. Sedan kommer jag att köpa några fler om ett par veckor.
    Även här i stan har dom satt igång belysningen på träd och så har vi stora djur som står lite här och där. Det behövs verkligen för oj så mörkt det är nu.

    Ha en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Håller med dig. Jag brukar spara lökarna, men har nog inte gjort det på rätt sätt. Brukar ha dem i mörker i garaget, men dt lyckas inte riktigt, därför blev jag förvånad över att den som stod i växthuset började blomma. Jag tror jag skall köpa några i kruka också, men det är lite kul att plantera dem själv. Det blir fint med ljus i centrum. Julbelysningen och Julgranarna kommer upp till Advent. Det är både mörkt och lite kyligt nu.
      Trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  2. Flotte Amaryllis du har valgt i år. Fin ide at prøve forskellige farver hvert år. De pynter forskelligt hver især.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack! visst är de fina. Jag brukar ha svårt att välja, för det finns så många fina. Nymph är en favorit, som jag brukar ha, men förra året blev den lite misslyckad, så då valde jag inte den i år. Men det blir nog bra ändå.
      Hälsningar Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Vilka underbara bilder på vackra Amaryllisar genom åren de är verkliga juveler dem vill man verkligen ha varje år.Jag har även svårt för att få dem att blomma igen men jag sparar dem och ska göra det även med årets får göra som du ställa in dem i växthuset till sommaren.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! visst är de fina. Jag vill inte vara utan dem. Förhoppningsvis slår de ut till Jul, men det gör inget om jag får vänta lite längre. De borde få en viloperiod, svalt och mörkt innan de blommar igen, därför blev jag lite förvånad över att se att den börjat blomma i växthuset. Där var det varken svalt eller mörkt.
      Ha en trevlig helg/Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Så flotte amaryllis du har kjøpt. Mandela hadde en nydelig farge. Jeg får heller ikke mine til å blomstre på nytt, men jeg ikke vært flink til å gi de gjødsel etter blomstring. Så jeg får prøve å huske på det når de nye er avblomstrer etter jul.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Mandela har jag haft förut också, den är väldigt mörk och vacker. Jag sköter nog inte om dem heller, så de skulle vilja blomma igen. Har inte någon bra plats för förvaringen.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  5. Du er vist blevet en rigtig ekspert i Amaryllis og det er jo hvert år flotte blomster du driver frem. Året i år bliver ingen undtagelse! Den sidste tid op til advent går hurtigt og der er meget man skal nå. I morgen vil jeg se at komme i gang med at montere lys i haven. Når man bor på landet er der vældig mørkt og langt mellem gadelygterne:-) Det er et smukt træ kommunen har sat lys på i din by Marika!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! javisst är de fina. Tiden går väldigt fort, och snart är det första advent och så rullar det bara på. Vi har också satt upp några ljusslingor, det ser trevligt ut i mörkret. Trädet vid ån är riktigt fint med alla små lamporna. Om några veckor får vi lampor och stjärnor längs med hela Stora gatan och lite ljusspel i fontänen i ån. Det blir fint.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Jeg husker tydeligt fra tidligere år, hvor fantastiske dine amaryllis altid er. Og, ja, julen nærmer sig med raske skridt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack! ja jag får hoppas att de blir fina i år också. Det brukar gå väldigt snabbt på slutet, kanske för att det är en hel del att förbereda inför Julen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Oh, so många vackra amaryllisblommor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!
      Tack så mycket! Visst är de fina.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  8. Hej Marika,

    Ja det brukar alltid bli några amaryllisar inför jul men oftast så köper jag "redan färdiga" men då är ju utbudet mycket mer begränsat och inte så vackra som flera av de du visar.
    Är i solen och värmen och men så fort jag kommer hem bli det full fart på adventspynt och ljusslingor.

    Trevlig helg! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja det finns lite fler att välja på om man köper lökar, men det brukar vara fina färdiga också. Det låter härligt med sol och värme, jag har småhuttrat idag för det är minusgrader ute. Undrar hur det blir då det blir lite kallare.
      Ha det så bra i värmen /Trevlig helg ! Kram Marika

      Radera
  9. Nå minte du meg på at jeg har satt et par amaryllisløker et eller annet sted, men hvor? Jeg må på leting. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Hoppas du hittar dina amaryllisar . Ha en fin kväll /Marika

      Radera
  10. Det er fortsatt veldig høstlig her og jeg håper jeg ikke går glipp av advent :-)))
    men julemarkedene minner meg om... de starter 23. november og ja, det er julestemning da.
    Amarylliene er vakre. Jeg kjøper dem alltid kuttet i mørkerødt til første advent.
    Mange hilsener til deg. Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Hoppas du får Julstämning på marknaden. Vi har ett litet vitt snötäcke, men det är inte mycket. Idag har det varit några köldgrader. Visst är amaryllisarna fina, vill gärna ha dem till Jul. Det tar ett tag innan de bildar knoppar och slår ut, men väntar gärna på dem.
      Hälsningar /Marika

      Radera
  11. Du er god til at drive Amaryllis frem. De er alle flotte, men min favorit må være ‘Mandela’. Den mørkerøde farve er så smuk.
    Det er dejligt, efterhånden som flere og flere træer bliver lyst op af lyskæder. Lys kan vi ikke få for mange af i den mørke tid. Når du viser billeder fra din by, er der altid gjort meget ud af udsmykningen med blomster, men der bliver åbenbart også pyntet flot op med lys.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! Mandela är väldigt fin, den mörka färgen är ännu finare i verkligheten. Ja jag längtar tills alla ljusstakar, stjärnor och lampor lyser i fönster och trädgårdar. Det behövs i mörkret, nu har vi bara lite snö, men den hjälper också till. Ljusen i centrum brukar vara klara till första advent.
      Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

      Radera
  12. Ingenting som ruser fortere enn de siste ukene før jul... Ja, nå har vi gått over fra Dahlia til Amaryllis :) Et vakkert utvalg du har gjort. Her står de oppmarsjert i vinduskarmen. ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Det har du rätt i, det tycks som gott om tid, men plötsligt är det Jul och Nyår och ett helt nytt trädgårdsår. Ja, efter dahliorna är det dags för amaryllis. Jag hittar inte så stort urval hos blomsterhandlaren, så då får jag skaffa lökar i stället.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Masz piękną pasję! Ja kiedyś miałam jedną cebulę, ale nie udało mi się doprowadzić do kwitnienia. Nie wiedziałam, że jest tyle odmian :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      I thought it was hard to get the bulbs to bloom, but when I saw my daughter had beautiful flowers from bulbs, I wanted to try. There are lots of different colours when you buy bulbs. My flowershop only have a few different colours in pots. It is so easy to grow them, you must have had bad luck. Try again.
      Have a nice new week /Marika

      Radera
  14. Ja alla härliga och juliga amaryllisar :) Längtar lite efter hyacintdoft nu också...
    Ha en fin vecka nu, kanske en och annan snöflinga dalar!
    Kram från ett grått Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Javisst är det härligt med alla vackra blommor till advent och Jul. Hyacinter vill jag absolut ha, hyacintdoften hör till. Vi har lite vitt på marken och några minusgrader.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Hei Marika! Vakre Amaryllis. Det er deilig når knoppene kommer og fyller seg ut. Nesten en ny vår. Jeg synes adventtiden er en god tid.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! Visst är det härligt med alla vackra blommor. Amaryllis har blivit ett måste till Jul. Den allra mysigaste helgtiden från advent till ett nytt år. Och sedan börjar ett nytt trädgårdsår.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Just nu rusar bara tiden fram, så fort. Känns inte som långt till jul.
    Vilka fantastiska amaryllis! Lycka till med dem i år!
    Det var massor av julskyltningar och julsaker i Stockholm när jag var dör en ca en vecka sedan. Lite väl tidigt, men belysningar är fint även nu.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Helt enig med dig, tiden fram till advent och Jul har nog kortare dygn, i vart fall känns det så. Tack! köper lökar från en bra leverantör, så det brukar bli fina amaryllis. Saknar de stora skyltfönstren vid Stockmanns varuhus i Helsingfors som jag och mina syskon besökte med mormor. Det blev en tradition att se dem med henne, tror morfar var med någon gång också. Mina ögon tindrade nog i kapp med alla stjärnor på Alexandersgatan. Så härligt.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  17. Jag skulle gärna vilja ha lite slingor uppe redan nu, men eftersom jag inte kan fixa det själv och min gubbe sagt ifrån så börjar jag oroa mig lite...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag undrar om du skulle kunna be Moltons matte och husse att hjälpa dig med slingorna. Det är inte bra att Rolle klättrar på stegar om han inte känner sig bekväm med det, och du kan inte göra det. De blir säkert glada att få hjälpa till. Det är så fint med lite ljus i trädgården, för det är fruktansvärt mörkt nu. Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Kauniita amarylliksia olet vuosien varrella kasvattanut . Minä ostan nykyään kaikki leikkona ne kukkivat myös näin yhtä pitkään .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Niitä tulee joka vuosi muutama uusi, mutta harvoin niitä pystyn kasvattamaan uudestaan. Minulla ei ole niin monta kukkakauppaa joten jos haluan vähän erilaisia niin täytyy kasvattaa itse.
      Terveisin Marika

      Radera
  19. Jag tänker alltid på dig när jag ser amaryllis dyka upp i butikerna. Tänker på alla olika du visat genom åren, både de som blev som du tänkt och de som såg helt annorlunda ut. Intressant med den i växthuset! Jag hittade en vid planteringsbordet, den hade tydligen fått en knopp som något djur mumsat upp. Det lär väl inte komma fler, tyvärr. Mellangrabben däremot, han har haft gamla misskötta lökar i vardagsrumsfönstret och fått dem att blomma om i flera år! Ska nog ge honom en ny lök när han fyller år om knappt två veckor (han är ju inte beroende av att den blommar till jul ;-) )
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Vad roligt, och jag som dröjde länge innan jag tordes köpa amaryllislökar. Trodde det var jättesvårt att odla dem. Men så såg jag så fina hos dottern som hon hade odlat själv från lök. Sedan dess har jag köpt egna. Utbudet på färdiga i kruka är inte så stort i mina blomsteraffärer. Vad duktig han är som lyckas få dem att blomma igen. Dottern hittade en i sitt bokashikärl som hade fått en knopp. Den var helt vit, då den inte fått något ljus. Har glömt att fråga hur det gick med den. Amaryllisar kan man ha både före och efter Jul.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  20. Ditt inlägg är en ledstjärna av briljans! Insiktsfullt, välarbetat och verkligen värdefullt. Tack för att du delar ditt perspektiv med oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tusen tack för det! Thank you so much!
      /Marika

      Radera