lördag 4 november 2023

Vinter och höst om vartannat.

 Vintern kom på besök en kort stund. Sista dagen i oktober snöade det ett helt dygn och det blev faktiskt vitt på marken. Som alltid blir det kaos i trafiken då det första riktiga snöovädret kommer. Då är det bäst att stanna hemma.

Det såg riktigt fint ut i trädgården med ett vitt fluffigt täcke. Löven blev gömda under snön, vi borde ha hunnit kratta bort dem.
Snön var blöt och tung och stannade inte kvar länge hos oss.  De följande dagarna hade vi regn och köldgrader, och det är ingen bra kombination.

Den första november hade snön försvunnit och det blev en skön promenad i vår fina skog. Det är många lövträd och löven skiftar i många färger och täcker hela marken.  Dammen hade inga änder på besök.

Här finns nog de flesta lövträd man kan tänka sig, men också Lärk, gran och tall.  Missade att ta bild på bokträden, de bildar en fin allé.  

Det blev en lång promenad, på lilla bron som går över ån, fanns en fin plantering med ljung och växter som klarar lite kallare väder.  I bakgrunden syns den gamla prästgården.

Vacker urna med ljung i lilla Johanna parken, prästgården lite närmare och så Johanna själv som står i den lilla dammen. 

I parken finns en lyktstolpe med en vacker klematis som klättrar upp i den. Blev förvånad över att se den i full blom.


Just nu har vi ingen snö, och det har regnat i flera dagar, känns inte lockande att gå ut.  Småfåglarna har kommit tillbaka och talar om när maten är slut.  Men de större fåglarna är också hungriga. De är riktiga akrobater och väldigt viga då det gäller att få mat. 


Ha en fin helg!
Marika




31 kommentarer:

  1. Den här årstiden har all sin skönhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandi!
      Visst är det fint på hösten.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. As you say, the first snow of the year always brings traffic chaos. You’d think people would know from year to year how to cope, but they seem not to. A good day to stay home.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi David!
      Yes it always seems to be a surprise that winter is on it´s way.
      And suddenly it is here. Now the snow has melted.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  3. Hvor må det være dejligt at have sådan en smuk skov i nærheden, og hvor er dine billeder derfra fine. Ja, nu skal vi til at huske på fuglene.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Vi har flera fina skogar med motionsspår och fina gångvägar. Den här ligger närmast oss och är väldigt fin att gå i. Ja vi får inte glömma fåglarna, skall köpa lite flera sorters mat till dem.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Det er smukke billeder Marika! Skoven er så fin, og den gamle præstegård, men også din egen have med 'sukkerdrys' af fin hvid sne! Jeg har nydt alle dine billeder.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack!, jag är mycket förtjust i vår skog , och gamla stan med prästgården och kullerstensgator är fin. Snön kom, men stannade bara i några dagar, så var det borta och nu har det regnat och regnat.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Tänk att ni fick snö, det fick inte vi här. Vilka vackra bilder du visar från er fina skog. Fortfarande mycket färg kvar. Men nu är det inte så njutbart för nu regnar det hela tiden. Jag har varit ute på flera promenader idag och det var en blöt historia. Och snart är det dags för kvällspromenad.
    Fint med klematisen som blommar nu.

    Önskar dig en fin kväll!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det snöade ett helt dygn, men nu är allt borta igen, det har regnat i flera dagar men idag ser det ut att bli en fin dag. Blev förvånad över att se klematisen blomma.
      Ha en fin söndag /Kram Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Så stor forskjell det er på de bildene du viser. Du er heldig som snøen forsvinner så fort. Så fint å se en blomstrende clematis så sent som nå. Blomstrende planter i november er ikke så vanlig å se :)
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det var skönt att snön försvann och att det är mildare väder nu. Regn och kyla är inte bra, då blir det så halt. Vi har solsken idag, det är riktigt skönt efter allt regn. Jag hade inte förväntat mig att se klematis i blom, men det fanns också några rosor som fortfarande blommar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. U Ciebie już zima puka do drzwi! Śniegu u nas jeszcze mnie było, ale przymrozki już tak. I ptaki do Ciebie już zaglądaja do karmników, ja jeszcze ziarna nie kupiłam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      All snow is gone, and we have lots of rain instead. November is very gray. The birds has come back to my garden, and I´m happy to see them.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  8. Selvom det ser smukt ud med et drys sne, vil jeg gerne, sneen holder sig væk, så længe der er efterårsløv i flotte farver på træerne, og det kan jeg se, der er i jeres skov.
    Det ser hyggeligt ud med stien, der går forbi den gamle præstegård og det kæmpestore træ.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst är det fint med snö, men då skall den vara ren och fin. Det jag inte vill ha är regn och snö om vartannat, då blir det ofta halt också. Området vid gamla prästgården och ån är mycket vackert, prästgården är i den delen som vi kallar Gamla stan. Det är fint med den gamla miljön.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Vackra bilder med snö - även om jag inte gillar det där vita möglet precis!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Snön kan vara riktigt vacker, gillar inte heller då det är plaskväder och halt.
      Men just idag är det varmt och lite regngrått.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Flot med et drys sne i haven men det er godt at det forsvinder hurtigt igen. Smukke billeder du har taget fra skoven. Rigtige fine efterårs motiver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Den första snön brukar inte stanna kvar, men de senaste vintrarna har varit ganska milda, så det har inte varit mycket snö hos oss. Tack! vår skog är riktigt fin och skön att ta en promenad i.
      Hälsningar Marika

      Radera
  11. Ilmat on täälläkin vaihdelleet mutta nyt pitkään jo satanut vettä . Pakkasta on luvattu jo tänne ensiviikoksi joten viimeiset haravoinnit olisi tehtävä viikonloppuna mökillä jos aikoo saada maasta irti . Kauniita syksyn kuvia olet ottanut puut ja maa on kauniita.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meillä myös harmaata ja kovin kostea ilma. Yritän saada pyöräilyreitin tehtyä joka päivä, mutta ei se oikein onnistu. Ei okein huvita mennä jos sataa vettä.
      Meillä on myös vähän vaahteranlehtiä jotka pitäisi haravoida, suurin osa on jo poissa. Kiitos, syksy on oikein kaunis, etenkin ne aurinkoiset päivät.
      Terveisiä Marika

      Radera
  12. Ja plötsligt händer det! Det är snö! Man blir lika överraskad varje år...
    Kramis från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, så är det, men nu är vi förberedda. Ingen snö. just nu hos oss, och den får gärna vänta lite till.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Tack för de fina bilderna, Marika.
    Vi har inte haft någon snö än. Hösten kom sent i år, så vi har fortfarande vacker lövfärg och solen skiner ofta. Jag hoppas att det dåliga vädret blir kortare.
    Jag önskar dig en trevlig söndag. Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack! Snön försvann ganska fort men i natt har det kommit lite igen. Det är bara ett tunt lager så tak och gräsmattor är lite vita. Vi har krattat löv i stora mängder, och hoppas att allt har fallit ner snart. Vi ser inte solen så ofta, men idag ser det ut att bli en fin dag.
      Ha en fin vecka /Marika

      Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jeg skrev en ting, men noe annet ble publisert. Så jeg tok det bort.
      Fine høstbilder Marika.

      Radera
    2. Hej Martin!
      Tack! och nu har de flesta löven dalat ner på marken.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Rått och kallt är det idag, men ska visst bli plusgrader igen redan imorgon. Det är bara att härda ut! Tänk vad vi är anpassningsbara ändå ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Jag har gått i ide, det har regnat och blåst och snöat, men det blir väl bättre.
      Ja det är vi.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera