söndag 26 november 2023

Tiden rusar - snart är det Advent.

 För två månader sedan då jag var på trädgårdshandeln höll de på för fullt att förbereda inför Jul. Tyckte det kändes tidigt men tiden går fort och nu är det knappt en månad kvar. 

Har inte varit tillbaka för att se hur resultatet blev, men antar att det blev fint. Guld och glitter och lite silver.
Grönt och rött hör julen till, det fanns att välja på för alla smakriktningar. 

Vinterlandskap hör till med granar och Isbjörnar, snö och fjälltoppar. Det är inte så mycket av det vi får se, förutom gran och kanske lite snö. Gran vill jag gärna ha inomhus, ibland barrar den så jag får sopa ihop den, men ädelgranen håller sina barr bättre.

Vi hade inte kommit för att se på juldekorationer, vi ville handla blommor, och det fanns det gott om, både inomhusväxter men framförallt utomhus. Men nu var den säsongen över.  Vi passade på att köpa några till rabatterat pris.  I vår är vi tillbaka för att inhandla alla säsongsblommor till krukor och amplar. 

Höststjärna som för mig är väldigt lik Julstjärnan och novemberkaktus.  Lite röda inomhusväxter som ger en julig känsla.


Allt är snyggt upplagt så man blir köpsugen, hortensiorna är riktigt vackra, skulle önska att de höll sig fina länge, men nej får vänta till sommaren och ha dem ute.
Grönt är skönt, utomhus är det ett tunt vitt lager av rimfrost på tak och gräsmattor. Vi har haft några soliga fina dagar, idag skymtar solen fram bakom molnen.

Kvällarna är väldigt mörka, så det skall bli fint med alla ljus som lyser upp.

Ha det gott !
Marika


26 kommentarer:

  1. Uha! Sådan en butik frister med meget forskelligt, men det var nok lidt for tidligt med julepynten dengang. Jeg nyder også det klare vejr og kulden lige for tiden. Det har været et langt og meget vådt efterår, og nu håber jeg det solrige vejr fortsætter nogle dage, så jeg kan komme i skoven og hente lidt julepynt: smukke grene, grønt og mos.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det finns mycket fint där, det blir ett besök några gånger per säsong, vi har en annan affär närmare så vi handlar det mesta där. Ja det har varit väldigt blött och grått, är så glad för några köldgrader med en klar himmel. Det blir trevligt att dekorera till advent och Jul.
      Hälsningar / Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Så fine bilder du viser fra denne butikken. Det er nesten farlig å gå inn et sånt sted. Det er en flott utstilling de har laget der. Snøkledde fjell, isbjørner og hvite trær er jo bare imponerende.
    Ha en fin søndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är svårt att låta bli att handla på ett sådant ställe. Det är trevligt att de anstränger sig lite extra för kunderna.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  3. Ja detta mörker denna tid...det gäller att hitta ljusglimtar varje dag :) Full fart mot 1:a advent nu!
    Kram från ett kyligt Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja det är väldigt mörkt, lite snö skulle göra det ljusare. Men om en vecka är det advent då kan vi tänka många ljus. Längtar.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Din header er så fin, det rene winter wonderland. I dag fik vi et lille lag puddersne, og det lyser dejligt op i denne mørke tid. I dag fandt vi også vores lyskæder frem. De næsten altid er filtret sammen, når de bliver fundet frem igen, og timeren fungerer som regel ikke, men den slags bump på vejen skal man jo bare tage med godt humør.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack, visst är det fint med lite vitt på marken och i träden. Vi placerade ut ljusnät medan det var lite varmare ute, och testade att de fungerade. Vi tänder dem först till advent. Skall ut och shoppa några till i veckan som kommer. Tycker att det ser så fint ut, då det lyser i mörkret. Det är kolsvart nu. Förr var det alltid ljusen till granen som krånglade men det har vi klarat oss ifrån.
      Det är en härlig tid som jag gillar väldigt mycket.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Vackra foton...
    bra idé, jag borde gå till trädgårdsmästaren, de dekorerar så vackert...
    Jag ser verkligen fram emot ljusets tid.
    Idag har vi Dead Sunday... minnesdagen för de avlidna... och från och med nästa vecka kommer vi traditionsenligt att pynta till advent och jul.
    En hälsning till dig från Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack! Ja det gör jag också, allt med december, Advent, Lucia Jul och Nytt år.
      Vi firade Alla helgons Dag den 4:e november. Då besöker vi gravgården och tänder ljus, eller minns våra nära genom att tända ljus hemma. I Finland gör man det också på nationaldagen den 6:e december. Om en vecka är det första Advent och då tänder vi ljusstakar i fönstren som får lysa hela december. Ute i trädgården pyntar vi med ljusslingor och ljusfigurer. Det är en härlig tid.
      Ha det så bra / Hälsningar Marika

      Radera
  6. Oi miten kaunista ja tunnelmallista . Meillä ollut muovikuusi vuosia se ei varista ja allergioiden takia meillä ei ole aitoa .
    Lunta täällä mökillä on varmaan 5 cm .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Joulu on aivan ihanaa aikaa. Meillä on ollut aito kuusi joka vuosi, pidän tuoksusta. Jalokuusi ei varise yhtä paljon kuin tavallinen. Muovikuusi on ihan hieno vaihtoehto. Meille on tullut lunta yöllä, on oikein kaunista. Ei ole kuin ihan muutama centtimetri.
      Terveisin Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Vilken fin butik det verkar vara. Där skulle vara roligt att bara gå omkring och titta. Men risken är ju att man köper en del ändå.
    Antar att ni har snö också. Här är inte mycket men vitt är det och mer ska komma imorgon. Tillsammans med hårda vindar. Burr! Vintern känns som den kommit. Och som du säger, det är ju bara knappt en månad kvar till jul. Prövade idag att "väcka upp" några amaryllislökar från förra julen som legat i papperspåsar i kylen i sju veckor. Dom står just nu i glas med rötterna i vatten, ska plantera dom ikväll och sedan ska dom få stå varmt. Tror inte det blir några blommor till jul på dom men det ska bli roligt att se om det över huvud taget fungerar. Kanske bara kommer blad.

    Önskar dig en fin kommande vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det är en riktigt trevlig affär, med stort utbud av växter och annat till trädgården. Vi har vitt på marken nu, inte många centimeter men lagom så det är vitt och fint. Det snöade inatt och en stund idag. Det var också ganska kallt ute. Har några gamla amaryllislökar, en blev bara blad men den andra har en början, som jag inte vet om det är blad eller en blomma. De nya för i år ser riktigt fina ut, knopparna kryper fram så det blir blommor i år också.
      Hoppas du lyckas få fina blommor på dina.
      Ha en fin vecka du med!
      Kram Marika

      Radera
  8. Det er dejligt, når der tændes lys på buske og træer ved folks huse. Så føles mørket ikke så trist, og man kan blive helt glad og varm om hjertet, når man går derude og betragter alle lysene.
    Du må kunne hente meget inspiration ved at gå rundt i butikken og se på alle de smukke blomster og dekorationsmaterialer.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst är det fint med alla dekorationer med ljusnät och lampor. Vi hänger bara ett nät med små lampor över några buskar, och det blir riktigt fint. Det är trevligt att gå runt i en affär som försöker göra extra fint. Då trivs man.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Kiitos näistä hyvin kauniista ja jouluisista kuvista Maribel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos paljon! Täma on oikein kiva puutarhakauppa mistä löytyy vaikka mitä.
      Siellä voi vaikka vain käydä katselemassa mutta en usko että siihen pystyy.
      Hyvää adventtia sinulle! Marika

      Radera
  10. Ja, tiden springer iväg.
    Härlig och inspirerande butik. Vill ha, vill ha.....
    Trevlig första advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Javisst är det, alltid kul att titta in i en affär där man har ansträngt sig lite, för att göra det fint.
      Trevlig första Advent!
      /Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Det börjar verkligen närma sig den här tiden på året när julen står för dörren och det finns så mycket vackert ute i butikerna och går man in i en blomsterbutik så blir man ordentligt frestad.Den butiken som du besökt verkar ha väldigt mycket vackert som frestar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, det finns mycket som frestar. Tiden rusar och nu är det redan första Advent.
      Jag har plockat fram adventsljusstakarna och en stjärna, det blir stämningsfullt att tända dem då det är mörkt ute.
      Ha en trevlig helg och 1:a Advent.
      / Marika

      Radera
  12. Det blir mer og mer julestemning for hver dag som går. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det blir det, och snön hjälper till. Det är så fint .
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Åh vad jag blev sugen på att åka nånstans och köpa lite inomhusblommor; Alttså amaryllisar, julstjärnor, hyacinter m.m. Men jag kan fortfarande inte gå vettigt så att vingla omkring med en krycka och riskera att slå ner nåt får vänta...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Javisst blir man sugen på att komma hem med lite fina blommor. Lyckas inte gå därifrån utan något. Gillar vår och sommar bäst då de har hela gården full av perenner, träd och buskar. Förstår att det inte är lätt om man skall gå omkring med en krycka.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera