söndag 21 januari 2024

Långt till vår!

 Våren står inte riktigt och knackar på. Det dröjer ett tag, vintern är inte över. Temperaturen är -20 ena dagen för att följande dag vara nära 0.  Det har varit en fin vinter, ser barn som åker i pulkabacken i parken, och det finns flera skidspår runtom i kommunen.  Skulle gärna åka skridskor men tror inte jag skulle klara av att stå upp.  Men nu går tankarna till varmare väder. Tittade igenom arkivet för maj månad 2023.

Det ser väldigt kalt ut i rabatterna till att börja med, men i maj har det börjat titta fram lite växter, som Julrososr, backsippor, och vitsippor. Magnolian Susan hoppas jag får se i blom i år, min lilla Stjärnmagnolia hade väldigt många blommor. 

Gulsippor och pärlhyacinter börjar blomma, amplar och krukor fylls med de första minipenséerna. 
Balkonglådorna får sina första planteringar, dahliorna som stått inne i växthuset och växt till sig, kan komma utomhus, och vänta på att bli planterade i de stora blomlådorna. 

Tulpanerna skall blomma klart och bli upptagna innan dahliorna får byta plats med dem.

Ute i rabatterna blommar Narcisserna för fullt. En av mina favorit vårblommor. 

De första klematisarna har redan slagit ut, alpklematisarna  är först ute. Har en stor ut mot gatan, och en mindre som börjat klättra upp i krikonträdet. 

Tills det är dags för våren, njuter jag av fina vinterdagar.
Ha det gott!

Marika



26 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, det har vært en lang, kald og snørik vinter, men nå har det blitt mildt her med 1 plussgrad og det har kommet våt snø. I natt skal det regne, og plutselig er været helt forandret. Så vakre blomsterbilder fra mai, og du har så mange fine tulipaner. Den hvite clematisen er herlig å se på når den blomstrer.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Vi har nog liknande väder, nu har det blivit värmegrader och det regnar. Snön ligger kvar ute i trädgården. Vägarna är hala. Det är härligt att se på lite vackra blommor, trots att det dröjer ett tag innan vi får se dem i trädgården igen. Alpklematisarna blommar tidigt och är riktigt vackra.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Vilket vackert majinlägg. Så härligt att få se blomsterfägring när det vräker ner regn och blåser. Verkligen skiftande väder den här vintern. För bara någon dag sedan var det -20 och nu är det +3. Idag är nog sämsta dagen på länge. Det var så grått, blåsigt, blött och obehagligt imorse att inte ens vår hund ville gå på promenad och hon brukar vara okänslig mot regn annars.
    Nu ska jag njuta en stund igen av dina majbilder.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! visst behövs det lite vackra blommor nu. Tyvärr regnar det här också, så nu är det vackra vinterlandskapet borta. Förstår att Lucy inte ville gå ut. Jag har inte heller någon lust att gå ut idag. Vi får hoppas att det blir bättre.
      Ha det så bra /Kram Marika

      Radera
  3. Nej, vinteren er ikke færdig, men jeg forstår godt du kigger på forårsbilleder fra sidste år. Man begynder at længes efter det grønne og alle de skønne vår-blomster - og du er klar med en plan for det hele! Tak for fine billeder og kollager!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det är regnväder hos oss nu, en sådan kontrast mot -20 grader som det var för några dagar sedan. Våren är härlig, då allt börjar grönska igen och alla vackra vårblommor tittar fram. Tack själv!
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Så fina trädgårdsbilder du visar man börjar längta rejält mycket tills vi är där.Nu har vi fått mindre kallt och vi har bara några plusgrader och det snöar och regnar om vartannat men vårkänslorna de har börjat komma och längtan efter vår finns här.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! visst är det härligt att se lite färger. Vi har också regn och blött nu, det dröjer innan det är vår, så det hade gärna fått vara lite köldgrader och snö kvar. Men det kommer antagligen mera. Det skall bli skönt när våren kommer.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Talvi ei tosiaankaan ole vielä ohi. Kevät tekee kuitenkin myös vääjäämättä tuloaan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heippa!
      No ei vielä, vaikka pakkaset on muuttunut sateeksi. Varmasti tulee vielä lunta ja pakkasta.
      Terveisin Marika

      Radera
  6. Jeg har fått en smak av vår i dag. Mange varmegrader og solskinn. Stor overgang fra forrige ukes -33. Mye snø fremdeles, så det er bare å nyte vinteren noen måneder til.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Här har det varit varmt och regn. Snön har packat ihop sig och det är halkigt på vägarna. Det är riktigt stora variationer, -33 låter inte så trevligt. Ja vi får stå ut med vårlängtan ett tag till.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Hej Marika,
    Het is toch fijn om al even weg te dromen met lentefoto's van de tuin. De lente komt vanzelf, maar zal nog wel even duren. Geniet van de foto's.
    Fijne week, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Yes, you are so right, spring is not here yet, and we will have to wait for it a while. Today the temperature is +6 and we have rain and storm. But I´m sure we will get snow before we have spring. It is nice to find some pictures in the archive.
      Fijne week, lieve groet /Marika

      Radera
  8. Nyt on nautittu talvipäivistä mutta liika on liikaa ainakin lumen suhteen. Taas tulee lisää kovan tuulen kanssa . Sinulla oli ihania kuvia jokainen toi kevään hyvin esille . Narsisseja en saa menestymään mökillä mutta toivoisin kyllä sillä minäkin pidän niistä todella paljon .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Tämä talvi on ollut aivan ihana, lunta ja kivasti pakkasta, muuten meillä yleensä on vain sadetta ja sitten taas lunta. Nyt kuitenkin on +6 astetta ja sadetta. Tuuli alkoi nyt iltapäivällä. Narsissit on minun mieleen, niinkuin muutkin kevätkukat.
      Terveisin Marika

      Radera
  9. Jeg synes, at maj er den bedste af årets måneder, og jeg har nydt dine billeder fra maj. Sikken blomsterrigdom der var i din forårshave sidste år. Alpeklematis er imponerende.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst är maj fint, då har det börjat blomma och allt har hunnit bli grönt och fint. Tack! Ja det ser fint ut , det är nästan så man glömmer bort allt fint som blommar. Alpklematisen har blivit en favorit.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hei Marika!
    Det er så godt å se at våren vender tilbake, alltid. Det synes jeg er lett å glemme. Det er overveldende å se dine vårbilder. Gleder meg midt i vinteren.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tusen tack! javisst är det fint med allt vackert, och så småningom får vi se det igen. Nu är vintern över för en stund, vi har + 6 grader .
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Sånne bilder gjør jeg jo at en lengter etter våren, håper ikke det blir for lenge til vi kan begynne å se noen tidlige tegn her, men med all snøen vi har hatt blir det nok litt senere enn vanlig. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det blir en påminnelse om hur fin våren kan vara. Idag har snön börjat smälta och det var +6 grader. Men tror inte att vintern är över riktigt ännu. Vi har mycket snö kvar men den har packat ihop sig och blivit kompaktare, så det syns inget liv i rabatterna ännu.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Längtan efter våren finns nog hos många just nu. Fina bilder på blommorna som gör att suget efter våren blir än mer påtaglig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan!
      Ja så är det, men jag har njutit av vintern i år, det är längesedan vi hade en riktig vinter. Tusen tack, snart får vi njuta av blommorna igen. Tittade på dina fina bilder, men kunde inte kommentera.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Hej Marika,

    Vi har också haft riktigt vinterväder men några dagars mildväder följdes upp av snö och regn innan minusgraderna kom tillbaka. Gångar och trappor är täckta av en tjock iskaka som förhoppningsvis smälter bort snart. Våren är långt borta känns det som även om solen (när den tittar fram) ger den där härliga vårkänslan.
    Sitter som du och tittar igenom bilder från förra året och längtar tills säsongen drar igång igen. Maj månad är verkligen härlig i trädgården, när allt helt plötsligt går fram brunt till grönska och färg. Du ser ut att ha mycket fint att se fram emot och jag håller tummarna för att 'Susan' äntligen sätter igång att blomma.

    Ha en fin helg! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Vi fick mera snö i natt, den var ganska blöt och tung, men med en gnistrande sol idag blev det en riktigt fin dag. Var ute i växthuset och hämtade in lite sågrejer och jord som skall få tina upp här inne. Skall lägga ut lite perenner i plastlådor i snön. Jag ser också fram emot våren med allt vackert. Susan hade knoppar redan förra året men de slog inte ut, så jag hoppas på att få se blommorna, i år.
      Ha en fin helg /Kram Marika

      Radera