lördag 10 februari 2024

Vitt är vackert.

 Februari fortsätter som Januari med snö och köldgrader och några mildare dagar emellanåt.  Nu börjar jag se fram emot våren och all vacker blomning.  Om jag är utled på vit snö så gillar jag fortfarande vitt, och det är riktigt fint med vita blommor till grönt bladverk.

Har dykt ner i arkivet och letat fram bilder från juni-23 och bara vita blommor.  Den vita Tovsippan börjar sin blomning i maj men fortsätter att vara riktigt fin i juni. Den sprider sig själv och väller gärna ut över rabattkanterna. Grävde upp en hel del och planterade hos dottern, i hennes nyuppgrävda rabatt. Det skulle bli en fin rabattkant. Av alla tiotals plantor, tror jag det bara dök upp en handfull.  Jag gillar den, trots att den vill bestämma själv var den vill vara. 
En annan favorit är denhär lilla lökväxten, kallar den Morgonstjärna. Den har rest motsatt väg, från dotterns trädgård till min.  Blommorna sluter sig till kvällen och öppnar sig igen dagen efter.  Till höger en Astilbe, Vit Mossflox, och en till favorit aklejan White Barlow. 

Tror att pionen är den största favoriten, den kan vara lite rosa eller ljusgul men brukar sluta som vit.  Ett vitt härligt fluff.
Den är inte bara min favorit, den är omtyckt av  små kryp som vårtbitaren i högra hörnet. 

Rosen Louise Bugnét är en väldigt frisk och välmående ros, ett enda år hade den några kryp som gjorde att bladen korvade ihop sig. Men jag plockade bort de bladen och då var problemet över. Förra året hade den ganska få blommor, det var ju en väldigt konstig sommar, med extrem värme och efter det en massa regn. 
Honungsrosen Lykkefund står granne med Louise, och trivs också alldeles utmärkt.  Det enda felet med den rosen är att jag skulle vilja att den blommar längre. Doften är ljuvlig. 

En annan doftande skönhet är Doftschersminen, den står på gränsen till allmänningen och hamnar lite i skymundan. Den borde ha en mer framträdande plats.  Ett tag trodde jag att den skulle tyna bort, men passade på att ta bort grenar på de stora träden som står intill. Då fick den mera ljus och trivs bättre. 

Har valt växter från juni förra året i vitt. Malvan blommar hela sommaren och klipper man ner den efter blomning kommer den att blomma långt in på hösten. Den finns i både vitt och rosa i min trädgård, den vill gärna välja sin växtplats själv.


Nu hoppas jag att vi har fått den snön vi skall ha, och att vi kan börja spana in vårtecken, men jag vet att det inte blir så, men man måste få drömma.

Trevlig helg!

Marika36 kommentarer:

 1. Hej Marika !
  Så vackra vita favoriter du visar !
  Doftschersmin hade jag i min allra första trädgård och den är helt underbar. Är saknad i min nuvarande. Lykkefund doftar så gott, men synd precis som du skriver att den har så kort blomningstid. Kul att se den vita malvan - har bara rosa i min trädgård.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa!
   Tack! Ja jag gillar schersminen väldigt mycket, men den hamnade så småningom på fel plats, då träden blev större. Jag får gå på utsidan av tomten för att kunna se den ordentligt. Lykkefund är fin, men man får passa på att njuta av den innan blomningen är över. Gillar både den rosa och den vita Malvan.
   Ha det så bra /Kram Marika

   Radera
 2. Hej Marika!

  Hvite blomster er så vakkert, og det er mange fine du viser. Juni er en veldig fin måned når det gjelder hvite blomster. Jeg er veldig lei hvit snø jeg også, men hvite blomster blir jeg aldri lei.
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja vita blommor är riktigt vackra. Skulle gärna bli av med snön men vintern är nog inte över ännu. Men så småningom får vi njuta av alla sorters blommor i olika färger.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Ja, sne kan være meget dejlig, men de hvide blomster kan man godt begynde at længes efter, og du har så mange fine! - Og selvfølgelig elsker vi dem allesammen, selvom nogle gerne selv vil bestemme hvor de skal stå:-) En hvid blomst passer jo alle steder. Måske savner du mest det grønne lige nu, for hvidt og grønt er så fint sammen, og det findes jo overalt fra de hvide anemoner i bøgeskoven til jasminen i hegnet.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Det har varit en lång och snörik vinter. Det har varit riktigt fint, men nu börjar jag längta efter lite värme och att kunna vara ute i trädgården och få se allt fint växa fram. Ja det skall bli fint med nya gröna skott på buskar och träd och alla vårblommor som tittar upp ur jorden. Det blir fint.
   Hälsningar Marika

   Radera
 4. Det finnes ikke finere blomster enn de hvite. Minner mest om renhet og uskyld kanskje. Tenk å ha en hage med bare hvite blomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Ja du har helt rätt, och ute i naturen är vitsippor och liljekonvaljer de jag gillar mest. Vitt är vackert.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 5. Valkoinen nimenomaan vihreän kanssa on todella kaunista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Anna!
   Niin on, oikein raikas ja kaunis yhdistelmä.
   Terveisin Marika

   Radera
 6. Hej Marika,

  Vitt i trädgården är vackert. Till och med i form av (nyfallen) snö....
  Har samma erfarenhet som du av tovsippan, den frösår sig friskt där den vill men gillar inte att bli flyttad. Hoppas på att 'Louise Bougnet' ska komma igång här, den har äntligen fått komma i lite bättre jord och står skyddad från rådjuren och visst skulle man vilja att 'Lykkefund' blommade längre, doften är bedövande.
  Härliga bilder som får en att längta ännu lite mer!

  Ha en fin helg. Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Visst är det så, och snön kan vara riktigt vacker, men nu har jag tröttnat på den. Tovsippan är en söt liten blomma, men den ville inte flytta till dottern, får göra ett nytt försök. Gillar Louise Bugnét den ser så fräsch och välmående ut, och hoppas att den blommar lite mer nu i sommar. Hoppas att stängslet håller rådjuren borta från dina växter.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 7. Hej Marika!
  Jag älskar vitt, har ju en helvit rabatt. Du har så många vackra vita blommor. Kan drömma mig bort och förnimma doften av pioner och schersmin Njuta av utslagna rosor där bin och humlor surrar runt. Och tänk så tacksam malvan är.
  Tack för att jag fick njuta av lite annat vitt än snö för en stund.

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! Håller helt med dig, det är fräscht och fint med vitt. Allt det du beskriver, dofter, bin och humlor som flyger omkring och någon fjäril som visar sig. Det kommer vi att få njuta av igen. Tänk när de första vitsipporna täcker marken i skogen och så blir det liljekonvaljernas tur.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Så vackert med vita blommor och kan kombineras med alla färger.
  Jag tror nästan jag är den enda som gillar snö och vinter. Kanske beror det på att jag under många år levt i varmare klimat och inte upplevt årstidsväxlingarna så markant.
  Ha det skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Visst är det fint. Jag gillar vintern och speciellt den vintern vi har haft med köldgrader och mycket snö, det jag inte gillar är plaskväder och isiga gator.
   Det har vi som tur sluppit i år. Men nu börjar jag längta till vår och vårsysslor.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Helt enig, hvite blomster er nydelig, men den hvite snøen utenfor vinduet kan jeg nå klare meg uten til neste år. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Javisst är det fint med vitt. Det snöar ute nu så det dröjer ett tag till innan vi får se några blommor här i min trädgård.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 10. Vita blommor, ja tack. Mer snö, nej tack.
  Tovsipporna är en favorit, men inte sjutton vill de trivas hos mig. Vilka fina bestånd du har! Tänker också på dina vita bolltistlar, du skickade både frö och plantor till mig. Om de ville bo här? Nej. Ska se om jag har frö kvar och i så fall försöka gro dem i vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Håller med dig, det är trevligare med vita blommor men de dröjer ett tag. Det har snöat hela dagen idag, och plogbilarna körde nyss och plogade här. Lite sent, vi är inte riktigt prio ett. Tovsipporna är jag väldigt förtjust i, de bestämmer lite själv var de vill vara. Om du saknar bolltistlar, hör bara av dig, för det finns gott om frön hos dottern och det brukar poppa upp nya plantor också. Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 11. Sikke mange fine hvide blomster du viser. Det er fantastisk som hvide blomster lyser op i vores haver og kontrasten til alt det grønne er så flot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sydney!
   Ja de är riktigt fina i trädgården, och vitt och grönt blir fint ihop. Har en hosta som har både vita och gröna blad, och den är extra fin.
   Idag har vi fått mycket snö, det är också fint, men nu börjar det bli tillräckligt.
   Hälsningar Marika

   Radera
 12. Jeg holder meget af hvide blomster, så jeg nyder dine billeder. Den lille sommeranemone (tovsippan) er en af mine favoritter. Den hvide astilbe er så elegant. Kan den vokse i tør jord?

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack ! ja de är fina. Det poppar upp flera sorter både på våren och ända fram på hösten. Nu tog jag bara med dem som blommar i juni. Jag är väldigt förtjust i tovsippan också, och är glad att den trivs så bra hos mig. Min Astilbe står i min gavelrabatt och det är ganska torrt där.
   Hälsningar Marika

   Radera
 13. Hej Marika,
  Ik hou van de witte bloemen. In de achtertuin van ons vorige huis stonden alleen witte bloeiers.
  Dank je wel voor dit mooie blog.
  Lieve groet Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   Thank you so much for your kind words. I like white flowers too, they start up early spring and bloom almost the whole season, in different shapes. I would have loved to see your backyard.
   Lieve groet /Marika

   Radera
 14. Hei, Marika!
  Så mange vakre, hvite blomster! Jeg blir bare mer og mer fascinert av hvitt i hagen. Og da mener jeg ikke de enorme snømengdene vi har. Ikke plass til mer nå. Enig. Hvite peoner er herlige! Ha det godt.
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Tack! ja det är fint, gillar vita blommor. Snön får gärna försvinna nu, vi har fått mera de senaste dygnen, men idag är det mildväder igen. Får nog vänta ett tag till innan våren är här. Pioner kan man inte ha för många av.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 15. Duftende hvite pioner er i særklasse vakkert synes jeg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Ja jag håller helt med dig, pionerna är favoriten nummer ett hos mig.
   Hälsningar Marika

   Radera
  2. Hej Marika!
   Så många vackra vita blommor du har bilder på från din trädgård.Vita blommor lyser både av sig i rabatten och är vackra att titta på.Håller med dig om att vi nu har fått den snö som räcker för nu.Ha det gott/Margareta

   Radera
  3. Hej Margareta!
   Tack skall du ha, javisst är det fint med vitt. Nu när snön nästan hade försvunnit så har vi fått nytt i natt. Det dröjer ett tag tills vi får se vita blommor i rabatterna.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 16. Så fin den vita malvan är det slår mig nu att jag haft en sån vart har den nu tagit vägen & när försvann den tro ;) KRAM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Jag gillar både den rosa och den vita Malvan. De poppar upp lite här och där.
   Ibland är de borta på ett ställe men kommer upp på ett annat.
   Ha det /Kram Marika

   Radera
 17. Ihania valkoisia perennoja ja pensaita . Minä pidän myös paljon valkoisista kukista ne rauhoittaa värikästäkin kukkaryhmää .
  Toivottavasti pian kevät saapuu tämä talvi oli pitkä .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos! Valkoinen on aina kiva, sopii minne vaan. Meillä on ollut sadetta muutama päivä, joten lumi on sulannut, mutta kai sitä tulee lisää. Kevättä odottelen. Terveisin Marika.

   Radera