torsdag 22 februari 2024

Färger i röda, blå och lila toner.

Nu har snön sjunkit undan och vi har några snöhögar och is kvar i trädgården och på vägarna.  Det har regnat några dagar och för någon dag sedan fick vi lite pudersnö. Så nu är det sådär grått och trist och lite halkigt. Några grannar har sett en varg som gick in mot vår gata, och en annan såg spår av vargen i nysnön.  Hos mig har jag inte sett någon varg, för min del räcker det bra med alla fåglar. Det gråa vädret gör att jag längtar efter lite soliga dagar så jag kan vara ute i växthuset. 
Längtar efter lite vackra färger, så jag tog en titt i fotoarkivet och letade fram bilder i blå och lila toner. Detta är mina rosor Rhapsody in blue och, Blue for you. De skiftar mellan rött och lila och faktiskt lite blått också, trots att det inte syns på bilderna.

Rosorna står i skuggrabatten nära växthuset, och har fått grannar i samma färgskala, lite mörkrosa och lila toner, på : flox, zinnia temynta, riddarsporre, borstnejlika och morotsblomma.  I mitten en ny ros som kommer från orten Skeda i Östergötland, en gammal sort, som bara kallas "Skeda ros"

Här ett axplock av alla fina flox i samma färgnyanser som finns på Solbacken, förra året var ett otroligt fint år för floxen. Har inte sett dem så frodiga och fina förut.  Dessa är från min dotters trädgård.

Mina flox har mildare toner , i färgerna rosa och vitt som jag trodde jag hade mest av i trädgården. Färgskalan varierar allt efter vad som blommar under säsongen.

Då pionerna blommar är det nog mest  rosa fluff, som får all uppmärksamhet men också vita fluffiga pioner. 
Digitalisen blommar mest i rosa, hoppas dock få se lite nya färger i år, här är en digitalis med en missformation, då den översta blomman har vuxit sig onormalt stor.  Kallas Pelorism. Hittade en förklaring på nätet. 
Linnaeus called the phenomenon ‘peloria’ after a Greek word that can mean either monster or prodigy (in the sense of being larger than..Källa

Verkar som jag bara har växter i en viss sorts färgskala men så är det absolut inte. Här ovanför är det Temyntan "Monarda" i olika nyanser. Det är en riktigt trevlig växt som blommar länge. 

Och till sist några flox som jag köpt som "Blå" men det stämmer väl inte riktigt. Färgerna är ändå vackra. Den första på bilden ser inte lika pigg ut som alla andra flox från förra sommaren. Har nog aldrig haft så välmående flox. De måste ha gillat allt regn. 

Nu dröjer det ett tag tills vi får se den här färgskalan.
Ha det gott!
Marika






44 kommentarer:

  1. Åh sicken härlig och somrig färgglädje! Ja det dröjer nog ett tag till innan vi är i blomstertider...men plötsligt så :)
    Varm kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja det kommer att dröja, men tiden går fort. I mars är det trädgårdsmässa, då hoppas jag få se mycket fint.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Oi miten kauniita kukkia esittelit . Leimuja minullakin on useita värejä ja muutamia väriminttuja myös. Väriminttua haluaisin vielä lisää. Sormustinkukkaa en ole halunnut kun leviää niin kovin mutta kaunis on .
    Toivottavasti lumi sulaa niin näemme edes jotain vihreää .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Leimut oli niin ihania viime kesänä, niille sopi nähtävästi viime vuoden ilma, lämmintä ja sadetta. Väriminttua minulla ei ole ollut kuin muutama vuosi, mutta pidän siitä. Digitalis on yksi lempikukistani, jos tulee liian monta niin kasaan ne yhteen paikkaan. Jos muistan oikein niin viime vuonna kylvin aprikoosivärisiä. Kesällä näen sitten.
      Terveisin Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Du har så mange vakre blomster, og de rosa og lilla nyansene er så fine. Ulv hos naboene dine? Det høres jo helt utrolig ut! Ja, det holder lenge med småfuglene. Her er det så mye rådyr i hele distriktet at jeg har snart gitt opp. Det hadde vært fint med litt ulv rundt her!
    Vi liker veldig mange av de samme blomstene. Blå phlox er veldig fine.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket. Vi har haft varg förr, det är några år sedan som det fanns varg som strövade runt i närheten. Det är lite speciellt då det är ett villaområde i tätbebyggelse. Då fanns det flera vargar i det området där dottern bor, de var tvungna att skjuta en som blev för närgången. Den gick i samma område där skolan finns, och barnen blev rädda. Jag skulle nog inte villa möta dem. Ja vi har mycket av samma sorts växter.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Voi miten ihanaa väriterapiaa tänne hankien keskelle, lunta on todella satanut ja myös siellä teillä, onko siis susiakin nähty! Voi mahdoton! Toivottavasti siirtyvät mahdollisimman kauas! Ihania kukkia sinulla ja tuo Skeda-ruusu 💜 jonka alun ostin Tukholman messuilta ennen koronaa ja nyt se on jo aika suuri. Kaikkea hyvää sinulle 🙋‍♀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Saila!
      Tuntui että tarvitsin itse vähän väriä. Meillä ei ole paljon lunta jäljellä, muutama hanki ja jäätä. Meillä on aikaisemminkin pari vuotta sitten ollut susia, mutta nyt oli yllätys että täällä hiipii. Yksi naapuri näki sen kun oli ulkoiluttamassa koiraansa, toinen naapuri näki jälkiä pari päivää myöhemmin, melkein samassa paikassa. Toivon etten tapaa sitä. Minun Skeda ruusu on Zetas puutarhaliikkeestä. Yritän saada niitä samanvärisiä samaan kukkapenkkiin. Aiotko sinä Tukholman messuille tänä vuonna, sinne tulee kivoja luennoitsijoita.
      Terveisin Marika

      Radera
    2. Olen ihan yksin yhdellä bussifirman matkalla (jonka siis itse suunnittelin heille) tulossa. Luennot kiinnostavat mutta en ole varma riittääkö mun kielitaito vaikka kieltä olen kovasti harjoitellut, puhun ruotsia jopa kotona! Mutta siemenluikkeet, taimistot, pelargoniat, harrastajien standit ym kiinnostavat kovasti! Käymme lopuksi ennen laivaan menoa myös Zetasilla, en ole käynyt siellä vuosiin! Täytyy siis varata hyvät varusteet mukaan, että saan kannettua kaikki hankinnat, mulla on jo kolme ostoslistaa 😅! Matkaa odotan siis kovasti 💚

      Radera
    3. Hei taas!
      Ihanaa, meidän pitäisi siis kirjoitella ruotsiksi. Niin on tärkeää että ymmärtää mitä ne siinä lavalla puhuu. Olin iloinen siitä että tanskalainen Claus Dalby tulee, mutta kun hetken ajattelin, niin hm ajattelin että mahdanko ymmärtää mitä hän puhuu. Varmasti tulee kiva matka kuitenkin.
      Terkkuja Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Oj, varg synlig i närheten av dig. Tur du inte har utekatt. Fåglarna bryr den sig nog inte om.
    Vilka vackra blomsterkollage du har lagt in. Tycker väldigt mycket om den färgskalan du visar idag. Du har så många olika blommor. Det var intressant med digitalisen som fått en onormalt stor blomma. Floxen trivdes här också förra året. Men å andra sidan trivs den alltid sedan jag flyttade den så den står i skuggan under äppelträdet. Behöver knappt vattna den längre ens.
    Temyntan "Monarda" blev jag lite sugen på. Temynta är så fin. Jag har en röd idag men den är så svår att passa in med andra blommor. Har ju även jag mycket i din färgskala och då är rött svårt. Flyttar den ständigt till nya platser.
    Idag vräker det ner regn här. Vi har fortfarande massor med snö kvar i trädgården och väldigt halkigt på sina håll.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja för några år sedan hade vi också varg som smög omkring. Har inte sett någon själv och det är jag glad för. Nej det tror jag inte heller, fåglarna får nog vara ifred, de kan alltid flyga iväg. Mina flox har brukat vara lite tråkiga så jag är glad att de var så fina. Ibland är det svårt att få ihop färgerna, speciellt om det är någon växt som hittar sin egen plats. Har orange liljor som jag försöker att få att hållas på ett ställe. Idag har vi sol men blåsigt, har varit med dottern till stallet och sopat och packat hö och tittat på när hon red. Har saknat stallsysslorna. Hon har haft häst sedan hon var liten men sålde sin dåvarande häst för att hon skadade sig och hade alldeles för mycket att göra, med studier och jobb. Det är en speciell atmosfär med stalldoften och gnäggande hästar.
      Ha en fin helg /Kram Marika

      Radera
  6. Det undrer mig lidt, du skriver, at roserne vokser i dit skyggebed. Det ser ud til, de blomstrede fint sidste sommer.
    Hvor har du mange forskellige blomster i haven, det må se helt overdådigt ud, når blomstringen er på det højeste.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Den rabatten rosorna står i har inte lika mycket sol som alla andra. Det blir skugga mitt på dagen och hela eftermiddagen, så den får lite solljus men inte alls lika mycket som de andra. När solen står som högst blir det skugga av mina stora träd och av växthuset. Rosorna trivs bra där. De blommar fint.
      Tack! ja det finns en hel del olika arter, och det blommar något hela säsongen.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  7. Hej Marika,

    Så här års kan man nästan inte se sig mätt på färger när man tittar igenom bilderna från förra året. Vilka fina matchningar du har i planteringarna! Rosorna verkar inte misstycka ett lite skuggigare läge utan blommar ju fint.
    Färgen blå är svår och det är inte alltid man förstår varför de kallar vissa sorter "blå" när de helt klart inte är det. Men de kan ju vara vackra ändå!
    Hellre fåglar än varg, Huh!

    Ha en fin helg. Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack så mycket, ja jag försöker matcha färger men det lyckas inte alltid. Mina orangefärgade liljor brukar blanda sig in. Flyttar dem varje år men så kommer det upp nya. Rosorna fick nog inte den allra bästa platsen, det var Rhapsody in Blue som var först, den verkade trivas så då har jag fortsatt med Blue for You och Skega rosen. Färgen brukar vara mer blå, beror lite på när man fotograferar dem, men dehär bilderna är nog inte blå. Men gillar dem ändå. Jag är glad att det inte var jag som såg vargen, grannen sa att hon sprang hem i 120 med sin lilla hund. Jag hade nog ökat takten ändå.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  8. Ja, kan man ikke lave noget i haven kan man i det mindste kigge billeder, og det er en flot samling af blomster-billeder du har lavet her! Tænk at alle disse skønne vækster snart kigger frem i din have...
    En enlig ulv i området er vel bare på gennemrejse for at finde nogle artsfæller, eller tror du den bliver boende? Spændende læsning om din mutant-blomst i fingerbøl. Der står at stress kan frembringe sådanne mærkelige blomster - f.eks. vejret - men til gengæld var vejret sidste år godt for dine floks!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det gör gott att titta på bilder från arkivet, men det ser lovande ut i trädgården. Några snö och isfläckar kvar men tror att det kommer att komma lite snö innan våren är här.
      Vi har gott om varg i mellan Sverige och det är bara några år sedan vi också hade en varg som traskade omkring här. Jag antar att det är ensamma vargar som söker en partner att starta ett nytt revir med. Jag hoppas att den är på genomresa.
      Det är spännande med digitalisen, har haft samma fenomen för många år sedan, minns inte hur vädret var det året.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Precis mina älsklingsnyanser! I år måste jag bli så pass pigg att jag kan plantera lite nytt...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Oj så roligt, visst är det fina färger. Det får vi verkligen hoppas.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  10. Complimenti per quelle rose davvero stupende! Un colore che nelle rose vedo molto poco qui. La notizia del lupo mi ha colpito, addirittura vicino a casa vostra. Qui ci sono dei branchi ma stanno molto nel bosco e vicino alle case non se ne sono mai visti.

    Buona primavera imminente :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gabriel!
      Thank you! I like this colour, it is usually more blue than on my pictures. This was a lonely wolf so I think it was searching for a partner. A couple of years ago we had wolfs here too. But only lonely ones. I am happy that I haven´t met it.
      Buona primavera imminente /Marika

      Radera
  11. Hej Marika,
    Met zoveel foto's van prachtige bloemen uit jouw tuin vergeet ik even hoe grijs het hier nu buiten is. Ik verlang naar de zon!
    Fijne week, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Thank you so much! It was for the same reason I had to post some colourful pictures. It is grey and wet here, but it is good as far as we do not get any snow. Spring is near.
      Have a lovely week /Marika

      Radera
  12. Kraftige og flotte farger hos deg.
    Men varg..........det er vel svensk for ulv, og det ville jeg ikke likt å ha i nærheten. Huff !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Ja det behövdes lite färg, det finns inte något av det ute ännu. Ja det stämmer det är ulv, vi har mycket varg i vårt län, de brukar inte synas i vår närhet men ibland händer det. Jag skulle inte vilja träffa på den.
      Hälsningar Marika

      Radera
  13. Hei Marika! Nydelige fargekombinasjoer. Det er det jeg prøver å få til.
    Jeg har et spørsmål, og det er hva rabarbra, rubarb heter på finsk. Det skal være et urnordisk ord og skal derfor ligne på rabarbra. Ordet rabarbra er ikke typisk norsk. Språk synes jeg er innmari spennende. Det sier så mye om kontakt mellon folk.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! du har själv så fina färger i din trädgård . Rabarber på finska heter raparperi, det är ett låneord från svenskan. Men kommer ursprungligen från grekiska och latin. ( rabaʹrber(latin reubaʹrbarum, av grekiska rha baʹrbaron,)
      Det är intressant med språk och mycket har vi lånat av varandra.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Blogissani on Sinulle Kuusi kuvaa kesästä -haaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      No tulenpa käymään /Terveisiä Marika

      Radera
  15. Ihanat kukkakollaasit jotka tuovat piristystä täällä parhaillaan vallitsevaan harmaaseen päivään. Pidän myös paljon kukkien väreistä, joista löytyy paljon omia suosikkejani.
    Mukavaa päivänjatkoa sinulle Maribel. 😊😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kiitos paljon, tarvitsin vähän värejä. Meillä on nyt virallisesti kevät, se saapui 20.2 joten toivon että sää myös on tietoinen siitä.
      Terveisin Marika

      Radera
  16. Różowe kwiaty są takie romantyczne. Pasują do każdego ogrodu. Zgromadziłaś piękną kolekcję!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you so much, Yes I have other colours aswell, but I like this colour.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  17. Vilka ljuvliga bilder! Det behövs lite färg nu i väntan på nya blommor i trädgården!
    Trevlig Helg!
    /Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nora!
      Tack skall du ha, ja det är grått nu så jag väntar på att få se lite färg.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  18. Hej Marika!
    Vilka ljuvliga färger på dina blommor nog längtar man tills man får se dem på riktigt .Varg är jag glad över att vi inte har här det räcker med Björn,Älg och en del andra levande varelser.Här har vi mycket snö men det töar för fullt så den håller på att bli tunnare.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! det behövs lite färger nu. Jag hoppas också att vargen bara var på genomfart. Den brukar vara synlig kalla snörika vintrar. Skulle nog hellre se att den inte går här. Skulle inte vilja träffa på en björn heller. Vi har nästan ingen snö kvar, så tänkte testa cykeln i morgon.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  19. När jag tittar på de första collagen tänker jag "Åh, så vackert med mörka, starka färger" sedan kommer jag till de ljusare och inser att jag tycker precis lika mycket om dem :-)
    Vargen är jag däremot inte lika förtjust i, i alla fall inte i närheten av bostaden ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack! visst är det härligt med färger, det är väldigt grått nu. Igår fick vi se solen, och förhoppningsvis kommer den tillbaka imorgon. Jag är nog mer åt de ljusa pastell färgerna, trodde jag, men bilderna visar något annat. Nej, varg vill vi inte ha här, den får hållas i skogen. För några år sedan, också en kall vinter hade vi också varg som strök omkring. Jag har inte sett den, och det är jag glad för.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  20. Hei Marita!
    Ulv høres ikke greit ut å ha i nærheten. Det er bra du ikke har møtt på den.
    Du viser så nydelige blomsterbilder - alt litt foran oss i tid.
    Nå kan vi glede oss over de første som kommer!
    Vi får håpe på mange fine vårdager utover, marita!
    Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!
      Nej det är inte trevligt och jag skulle absolut inte vilja möta den. Tack! behövde lite färg, och det är inga färger i trädgården ännu men så småningom får vi uppleva det också. Såg några snödroppar på väg upp. Det skall bli så skönt med lite sol och värme och att kunna göra något i trädgården.
      Hälsningar Marika

      Radera
  21. Så du har lite snö kvar, här har det varit barmark länge nu.
    Varg så nära, oj, oj. Måste kännas lite kymigt, men de är ju egentligen inte farliga så länge man inte stör dem.
    Härligt vackra blommor, helt i min färgskala. Så fina.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Snön har försvunnit så det finns inget kvar. Har som tur är inte träffat vargen, vet nog inte riktigt hur jag skulle reagera. Grannen hade en liten hund med sig, så hon valde att springa hem. Tack! det behövdes lite färg.
      Ha det bra /Marika

      Radera