lördag 3 februari 2024

Kew Gardens 2023

 På vårt besök på Kew Gardens i maj 2023 hade vi ett speciellt mål, och det var att få se Rhododendron dalen, som jag har skrivit ett inlägg om, Här.  Vi hade sett de stora växthusen och en stor del av parken tidigare så vi valde bort en hel del, för att tiden inte fanns för att se allt. Det blev ett lyckat besök ändå.

Såhär hade jag hoppats att det skulle se ut, men det gjorde det inte i maj månad, det här är en lånad bild tagen i  mars. Våren är tidigare i London. Visst ser det lockande ut.

I stället såg det ut såhär, lökväxterna hade gjort sitt och man höll på att plantera annat på ytorna vid det stora växthuset. 

Då man går in genom grindarna kan man välja olika riktningar, vi gick en bit rakt fram längs de stora gångarna med breda planteringar på bägge sidor. Mycket som blommade redan då,  Iris och Allium men också många sorters perenner. 

Om man är osäker på vad det är för växter, så hittar man stora skyltar med all information om vad det är som finns i rabatterna.

Alltid trevligt att få reda på vad det är för växter, så slipper man fundera på det. Allt blommade inte nu. men det kommer att blomma fint under hela säsongen.

Långa breda gångar, man behöver inte trängas med andra. Det fanns en hel del besökare men inte så många turister då vi var där. Det var mycket skolklasser och små barn. Det finns en speciell inhägnad trädgård för barn som motsvarar 40 tennisbanor i storlek. Där får barnen lära sig om växter och trädgård. Förbjudet område för vuxna utan barn. 

Träden är enorma liksom gräsytorna.  Vi hade också köksträdgården som mål, och för att komma dit passerade vi en hel del stora träd.  Men det har jag också bloggat om förut. Här 

På vägen till köksträdgården passerar man ett parti med dammar och stenpartier, med alpin och stenpartiväxter.  Växthuset på den vänstra bilden intill heter Davies Alpine House, det är konstruerat så att värmen  dras ut från huset, så att växterna skall trivas. 

Avslutar med en bild på vackra Iris från köksträdgården. Vi får vänta ett tag till på blommor i trädgården. Det har blivit varmare och snön har smultit, det ligger några högar kvar och några isfläckar. Vågar inte riktigt tro att vintern är över, men det är Januari. 

Januari har bjudit på kyla, snöstormar, ishalka, solsken, amaryllis blomning, besök av domherrar, mysiga inomhus stunder  med stickning, inventering av frön, läsning, m.m.

Ha en trevlig helg!

Marika



26 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Det ser jo så velstelt og pent ut der. Det var en god idé å ha skilt som opplyser om hva som er plantet der. Så flott at de lager egne områder som brukes til opplæring av barn om planter. Vakre iris som de har der.
    Flott oppsummering av januar. Den inneholdt det meste av vær og uvær, så vi får håpe at februar blir litt bedre.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är väldigt fint och finns mycket att se. Det var många skolklasser och mindre barn, så det var nog riktigt populärt. Visst är det fina Iris.
      Januari har innehållit det mesta, både snö och regn, sol och blåst.
      Ja det hoppas jag också, att februari blir riktigt fin.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Varmasti hieno ja mieleenpainuva vierailu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kyllä oli, oikein hienoa. Etenkin rhodopuisto joka oli ylimmäisenä meidän toivomuslistalla.
      Terveisin Marika

      Radera
  3. Svar
    1. Hej Lillian!
      Ja det är verkligen värt ett besök.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Hei Marika! Det er så himla deilig å se bilder fra Kew Gardens. Har mange vakre minner derfra. Jeg er så glad for at vi har begynt på den siste vintermåneden. I år synes jeg vinteren har vært lang. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Vad trevligt, tack! Det är fint och det finns så mycket att se och uppleva. Vintern har varit lång, och det har varit riktig vinter. Det känns som att det gärna får bli varmare nu.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  5. Fantastisk header du har lavet Marika!
    Vinteren er ikke forbi endnu men det er godt at have sommerlige billeder fra sidste år, og London er åbenbart mere sommerlig i maj end man skulle tro. De brede staudebede langs hovedstien har jeg set Monty Don præsentere i en tv-udsendelse engang, og en særlig have for børn er en rigtig god idé. Der er åbenbart nok at kigge på i Kew, og noget for enhver smag. Du må tilbage igen hvis du skal opleve tulipanerne der:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack, tyckte jag ville förnya den, och komma bort från vinterbilderna, och nej vintern är nog inte över ännu. Ja du har helt rätt, där finns något för alla smakriktningar. Man kan inte få allt på samma gång, har vårlökarna och körsbärsträdens blomning kvar, och det borde ske samtidigt. Men att åka till London i mars lockar inte riktigt. Maj var helt perfekt, och det är då Chelsea FS är, så det passade bra. Rhododendron parken var en upplevelse.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Tack för att du tar med oss till Kew Gardens. Ja tänk om narcisserna blommat när ni var där ... vilken vacker bild. Det verkar ha varit en fin dag med sol från klarblå himmel. Så bra med skyltarna. Bilder på blommorna och allt. Då går det ju även att fotografera både blommor och skyltar och titta på i lugn och ro hemma. Irisarna var verkligen vackra. Lite svalare färgskala i ditt kollage med bilder från nu. Men vacker blomning med både amaryllis och orkidéer.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Det hade varit magiskt, men allt går inte att se på samma tid, och det är ju bra att vi har något vackert att njuta av hela tiden. Vädret var strålande hela veckan, och varmt var det också. Ja vi har inte riktigt samma färgskala här hemma, men i vår får vi också se lite färger igen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. I am not a fan of cities, but I would visit Kew Garden and the Museum of Natural History if I were to visit London. Then I would leave town as fast as I could!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallo David!
      I understand, I´m not sure I would like to live in London but it is nice to visit. Kew Gardens is a lovely place .
      Have a lovely day /Marika

      Radera
  8. Hej Marika,

    Ångrar så att jag inte ägnade mer tid till Kew när jag var där och tittade igenom deras herbariesamlingar en vår för ett tiotal år sedan. Just då var jag mer fascinerad över att rosorna blommade för fullt överallt i trädgårdarna i närheten av Kew. Nu skulle jag kanske gjort annorlunda för det finns så mycket att se!
    Våren är nog en bit bort även om snön (för tillfället) smält bort. Men förhoppningsvis går tiden fort :)

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det är så stort så det räcker till flera besök och vid olika årstider ser det inte likadant ut. Skulle gärna se Körsbärsträden blomma och alla lökväxter, men får se dem blomma här hemma i stället. Körsbärsträden i parken och lökväxterna i trädgården. Men det får vi nog vänta på.
      Tack för tipset om Kungsljuset, hittade frön på Zetas, som är på väg till mig.
      Hoppas du har det fint /Kram Marika

      Radera
  9. Hej Marika,
    Kew Gardens is een prachtige plek. Ik geniet van de foto's. Ook van jouw amaryllissen .
    Fijne week en lieve groet,
    Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Yes it is a lovely place. Thank you . Now my amaryllis have finished blooming.
      Fijne week en lieve groet! Marika

      Radera
  10. Kul att komma tillbaka till Kew Garden. Var där för några år sedan. Så fint.
    Våren kommer ca 4-5 veckor tidigare än i Göteborgstrakten. Fast det kan naturligtvis variera.
    Ingen snö här, fast varit en del blåst. Idag soligt.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det blir tydligt då man åker dit på våren, att det är stor skillnad. Det var riktigt fint. Jag tror Göteborg är tidigare än vi också. Snön är nästan borta och idag är det riktigt soligt men blåsigt.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  11. Är ju anglofil och har varit på öarna över 30-35 gånger, men det finns så vansinnigt mycket att titta på. Speciellt om man är trädgårdsintresserad! T.o.m. Rolle tyckte det var kul att besöka olika ställen varje gång...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Ja, det finns många fina ställen att besöka i Storbritannien och England. Har alltid trivts där och åker gärna tillbaka.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Vejrmæssigt må man sige, at det hos dig har budt på lidt af det hele, men det er jo, hvad man kan vente sig af januar. Men det ser ud til, du har hygget dig indendøre.
    Jeg besøgte Kew Gardens for en del år siden, og det jeg husker bedst, er de brede staudebede ved indgangen. De er imponerende.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Januari vädret har varit mycket varierat, både varmt och kallt . Nu har det varit lite varmare i några dagar men nu skall kylan komma tillbaka. Men det är inget annat att vänta, vintern är inte över ännu. Min favorit på Kew var köksträdgården, men den var inte lika fin nu som första gången vi såg den. Rhododendron dalen var riktigt fin liksom rosenträdgården. Det bästa kanske ändå är att det finns något för alla.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Nästan orättvist att de ligger så långt före oss, man har lite svårt att fatta det! Underbara foton från Kew, där har jag inte varit sedan sent 70-tal, tror jag. Åh, du får mig att längta till brittiska trädgårdar nu ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja jag håller med dig, hade nog i tanken sett framför mig lite körsbärsträd i blom och kanske någon narciss, men så blev det inte. Vi fick se mycket annat fint. Det skulle inte vara dumt, men tror inte det blir i år.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera