lördag 27 april 2024

Ett steg fram och två steg bak...

 Nyckfulla april månad. Precis då man tänkt att det blir varmt och fint, då blir det ett bakslag i form av snö. Vaknade i morse till en vit värld igen. Snön som föll var tung och blöt, nu flera timmar senare har den blivit till vatten.

Gjorde en runda ute i trädgården och till växthuset för att se till mina dahlior och mina sådder. De är inbäddade under filtar, och sådderna ser ut att klara sig i plast tältet. I rabatterna var det vitt, men det har nog försvunnit nu.

Gick en sväng och hittade lite färg bland allt det blöta och alla löv som fortfarande inte är bortrensade. Lungört, backsippa, viol, scilla, vårlök, primula och Julrosor. 


För några veckor sedan tog jag de här bilderna på några Julrosor som blommade så fint. 

Forcythian blommar med några enstaka blommor, dags att klippa och forma den i år. Rosor och syren har bildat långa skott. Alpklematisen och Magnolian ser ut att trivas trots att det är kallt och blött. 

Lite grönska finns det, i form av granen som är full av små knoppar.  Murgrönan som växer i gången i trädgårdslandet är grön och frodig, och det är också mina nävor i den torra gavelrabatten. 
Det har regnat så mycket så den ena tunnan är full och det är ca 30 cm i den andra.  Har skaffat hem planteringsjord, en billig variant och en riktigt bra variant som tomaterna skall få så småningom.  Inne växer tomatplantorna långsamt, medan paprikorna är stora.  Dahliorna blir långa och rangliga men törs inte ta ut dem i växthuset.  Längtar tills jag får ut allt igen. 
Har varit på stallet och hjälpt dottern, det är en skön atmosfär som jag har saknat. Den ena dagen var det soligt och varmt, och nästa fick jag ha på mig en huvtröja och vinterjacka.  Men man får hålla sig varm med alla stallsysslor. 

Blev påmind om att det är dags att laga mjöd. Brukar komma på det för sent för att det skall bli klart till Valborg, men nu tror jag att det kanske kan bli klart.  Minns att min mamma alltid gjorde mjöd, till Valborg och jag med mina syskon brukade gå och titta på om russinen flutit upp, för då är den klar. Till Valborg hade vi också struvor, och så gick man ut och firade att våren hade kommit. Vi fick köpa Majvippa, marknadsboll och ballonger. Fick man köpa en stor ballong då var man överlycklig. 
De stora kallades för Teekkari.  Men det är minnen från Helsingfors. 

Här blir det sång och musik på stora torget av musikkår och kör, vårtal och eldshow. 

Önskar er alla en riktigt Glad Valborg!

Marika


34 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Huff, det skulle ikke være lov å få snø så sent som nå!
    Jeg håper det er siste gang det blir så kaldt denne våren.
    I dag har jeg jobbet ute i hagen i fem timer med boblejakke på. Det sto at det var 12 grader ute i dag, en det kjentes ut som det var 5.
    Det er morsomt å lese om deres Valborgfeiring. Her i Norge feires den ikke. Før i tiden trodde man at heksene reiste til Bloksberg ( i Tyskland) i denne natten.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det hoppas jag också, att det är slut med snön och kylan nu. Det skall bli varmare nästa vecka. På Valborg hälsar vi våren välkommen så jag hoppas att den kommer då. Snart maj månad och vi har inte haft många varma dagar. Har mycket kvar att rensa och göra snyggt i rabatterna.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Oi oi, nå må det vel snart være nok! Men det er mye fint og smått som blomstrer, da.
    God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja det får det vara, det finns en hel del som tittar fram i rabatterna, men har inte fått allt rensat. Och det blir svårare då växterna blir större.
      Ja det är som det är, kanske blir det varmt nästa vecka, får hoppas på det.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Javisst var det tråkigt att vakna upp till snö. Men vi fick vår snö på fredagen, på lördagen var det bara regn. Men riktigt vitt var det, som ett julkort. Men som tur är smälter det ju snabbt.
    Vilka vackra julrosor du har. Ja snart är det dags för omplantering av tomater, chili och paprika. Mina växer snabbt nu så det börjar bli dags.
    Vilken trevlig tradition att göra mjöd till Valborg. Håller tummarna att den hinner bli klar.
    Idag skiner solen här. Hoppas den gör det hos dig också!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det var det, men idag ser det bättre ut. Snön är borta, solglimtar och än så länge är det +6 grader. Tack, visst är de fina, de ser extra fina ut i år. Har många som inte har blommat ännu delvis gömda under löv. Har inte rensat överallt ännu. Kanske kan det bli gjort idag. Jag skulle gärna få ut mina tomater och allt annat till växthuset, men det får vänta tills det är varmare. Jag hoppas min mjöd blir lika god som mammas blev.
      Solen glimtar fram, den retas lite.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Åh kära... snö och åter kyla... druvskörden kommer att ställas in i vår region och aprikosblommorna har också frusit på grund av de senaste dagarnas frost.
    Nu går det upp igen med temperaturerna som blir varmare för varje dag och solen skiner... underbart blått på himlen med de små vita molnen.
    Att jobba med hästar är underbart, det är skönt att du är i stallet... när jag var yngre åkte jag på ridning och senare med mitt barnbarn... det är väldigt avkopplande att jobba med hästarna. Mycket glädje till dig.
    Viola önskar dig en trevlig söndag.
    Takk for bildene.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Ja det var inte trevligt, men det gör inte lika mycket som hos vin och fruktodlarna, vad tråkigt. Vi har +6 nu på morgonen och lite solglimtar, hoppas att det vänder nu. Jag gillar verkligen att vara i stallet och pyssla med hästar, dottern har haft häst i många år, så det har blivit många stallbesök och ridtävlingar. Nu hjälper hon en väninna som studerar och har ont om tid för både studier och häst.
      Tack detsamma / Ha det gott
      Marika

      Radera
  5. Nej, nu er det nok med sne! Heldigvis forsvandt den hurtigt igen, men nu må det være slut! Fine små forårsblomster skal nydes uden sne, og du har så meget der presser sig på. Valborg fejrer vi ikke her, men det er sjovt at høre om dine traditioner. Her er solen kommet frem for alvor, og temperaturen ligger over 10 grader, så endelig er det forår!
    Flot header du har lavet Marika!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja jag hoppas verkligen att det är slut nu. Känns som att jag inte har hunnit njuta av det som blommar, på grund av vädret. Idag är det små glimtar av sol, så kanske det vänder nu. Vi har liknande tradition i Finland och Sverige med Valborgsfirandet. Vi hälsar våren välkommen. så då får den lov att komma nu 😁. Tack! tyckte blåsipporna gjort sitt, de har nästan blommat klart i trädgården.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Visst blir man besviken över att snön faller fortfarande ner från himlen då är det bättre med regn tycker jag.Dina julrosor är jag verkligen avundsjuk på de är så fina och de vårblommor som nu blommar är också fina att titta på med sina fina kulörfärger.Vilka fina vårminnen du har från Finland det är härligt med fina minnen.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, men vi får hoppas att det var slut på det nu. Jag är verkligen glad över de julrosorna, de är stora och frodiga. Jag har många i andra färger som inte är lika stora ännu, men de kanske växer till sig med tiden. Det var riktigt kul att fira Valborg, och dagen efter var det dags att gå till nöjesfältet Borgbacken, som (Gröna Lund) öppnade för säsongen. Trots att det kunde vara kallt så klädde man sig tunt, för nu var det vår.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Ja ena dagen frost och så nästa 20 soliga grader! Vilken märklig vår! Mjöd har jag aldrig testat, låter spännande...
    Ha en skön söndag nu!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Vi har inte mer än +8 just nu och det regnar eller småduggar från och till. Trotsade vädret och rensade fram lite fler Julrosor. Mjöd är väldigt gott och inte alls svårt att laga. Hittade ett recept på nätet och tänkte att jag måste prova. Hoppas det smakar lika gott som när mamma gjorde det.
      Tack detsamma, ha en fin dag /Kram Marika

      Radera
  8. Det var interessant at læse om Valborgtraditionerne i din finske barndom. Vi fejrer ikke Valborg i Danmark længere. Men i tidligere tider tændte man bål på Valborgaften, den 30. april.
    Det er ikke bare de nyudsprungne løvtræer, der fortjener opmærksomhed. Grantræerne er så smukke, når de står med små, fine knopper.

    Hilsen Elna

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det var en trevlig tradition som jag tror fortsätter. Men främst är det studenternas fest i storstäderna. Här är det sång vid stora torget med flera körer och musikkår. Vi hade en stor brasa, förut, här också men det har man slutat med. Granens nya skott såg riktigt fina ut, är förvånad över att det är så mycket som är på väg att slå ut, både buskar och träd, trots att det har varit riktigt blött och kallt.
      Nu hoppas jag att det vänder.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Nu må det da være slut med det vintervejr, tænker man; men det har vi jo tænkt mange gange efterhånden. Når det sker, får du travlt med alle de planter, der venter på at flytte i drivhuset og blive plantet ud. Dine juleroser var virkelig fotogene 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det börjar bli tröttsamt med snö och kyla. Idag har vi regn och +8 grader, det skall bli varmare. Plantorna skulle nog trivas bättre i växthuset. Det är bara att vänta och hoppas på sol och värme. Tack, det tycker jag också, de är riktigt fina. Lyckades ta kort på dem, det brukar vara svårt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Idag har vi haft ett otroligt fint vårväder - men inte 17 kom jag ut inte! Mådde inte alls bra. Däremot har Rolle faktiskt först servat sin åktraktor och sen klippt både fram- och baksida. Nu ska han bara serva min också så ska jag försöka klippa själv. Rakt fram är ju inga problem, men att klippa runt kanter till rabatter (som vi har gott om) det kan jag inte, men jag får väl be min PA (=Rolle, min personliga assistent) om det.
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det låter härligt med fint väder, vi fick en fin eftermiddag, men då skulle jag iväg på kurs. Gick och rensade löv från rabatterna en stund i regnet. Tråkigt att du inte kom ut och att du inte mådde bra. Hoppas det är bättre och att du kan komma ut . Så bra att du har en bra PA .
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Glömde att tala om att "klätterväxten" i växthuset är två vinstockar som inte blommar, men som växer otroligt fort nu. Rolle klippte ner dom som vanligt i höstas, men han skulle nog tagit lite till.
      KRAM-Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Då trivs de bra, härligt med egna druvor.
      Kram Marika

      Radera
  11. Hei Marika! Det er en skikkelig nedtur å våkne til snø seint på våren. Det er da man får lyst til å dra dyna godt over hodet. Men heldigvis er det forbigående, som jeg kan se på bildene dine. Du har mange vekster på gang. Morsomt å se. Dyr gir en ro som man bør få ofte. Lyd, lukter og nærhet. Ingen har så myke muler som en hest.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Det är inte trevligt men tur att den försvann med en gång. Jag hoppas att det är sol och fint snart, det är trevligare att gå upp då. Jag rensade lite i rabatterna igår i regn, vill gärna se om jag har flera Helleborus som blommar. Såg några knoppar och en hel koloni med små frösådder. Jippii! Dottern har haft häst i ca 30 år, så det är ovant att hon inte har det nu, saknar det. Nu hjälper hon en väninna som inte har lika mycket tid då hon studerar.
      Det är sant, de ger så mycket värme.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Kivipellon Saila29 april 2024 kl. 07:15

    Hei Marika!
    Syvä huokaus, lunta tai räntää ei enää, kiitos! Talvi on ollut niin pitkä ja puutarha, luonto, muuttolinnut ja tarhuri on ollut niin koetuksella 🥹! Mutta ihmeesti aikaisin nousseet kasvit selviävät tästä keikkuvasta keväästä!
    Toivotaan että nyt sää alkaisi viimeinen lämmetä ettei kasvihuoneessakaan tarvitsisi niin kovasti kaikkea peitellä! Siemenkylvöjä olen myös tehnyt, aika paljon kesäleikkoja olen kylvänyt, muutamia ihan minulle uusiakin kuten titonia.
    Huomenna on vappuaatto 🎈🎈🎈! Simaa myös tein ja laitoin paljon rusinoita! Lapsena kun äiti teki simaa, siskot sanoi että rusinoita ei saa syödä kun niissä on sinihappoa - söivät ne itse kun uskoin heidän puheen 🙈 olin hyväuskoinen lapsi! Vappujuhlia vietän pihahommissa, toki munkkeja huomenna paistan!
    Oikein hauskaa ja aurinkoista Vappua sinulle! Ps. Ratsastatko itse? En ole vuosiin ratsastanut 🐴

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Saila!
      No onneksi lumi hävisi heti, tänään on sateinen aamu mutta luvattu parempaa. Toivoisin vähän auringon paistetta. Sisko lähetti kuvia Helsingistä, siellähän oli ihan talvikuvat. Olen ihmeissäni että kasvit on hienon näköisiä, mutta haluaisin nauttia niistä ilman sadetta ja lunta. Käyn joka päivä katsomassa minun kylvöja kasvihuoneessa, siellä on myös minun kaikki vanhat daaliat, peiton alla. Sisällä on myös kaikki tomaatit, paprikat ja muutama kurkku. Haluaisin saada kaikki ulos. Muistan ihania lapsuuden vappuja, toivottavasti minun sima maistuu hyvälle, tippaleipää en taida saada mistään, saan ostaa munkkeja niiden tilalle. En ratsasta enää, mutta nuoruudessa ratsastin, ja olin monta kertaa leireillä, kivoja muistoja.
      Oikein hauskaa Vappua !
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Au, nei, snø vil vi ikke ha nå. Så gøy å lage mjød, Valborg feirer vi ikke her. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Som tur är, så är snön borta nu och idag ser det ut att bli en riktigt fin solig dag. Har en man som sjunger i kör så det blir nog att gå och lyssna på dem då de sjunger in våren.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Godt sneen forsvandt hurtigt og at du kan se masser af forårstegn i haven. Det er en fornøjelse. Det er en svær tid, hvor vi må gætte os til tidsplanen for dahlier og sommerblomster. Nogle år går det godt og andre år kan vi være lidt uheldig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Ja det var riktigt skönt och nu ser det ut som att våren har kommit. Det är +18 grader soligt och fint. Har varit ute hela dagen och vill inte gå in. Det skall bli likadant väder i morgon och soligt resten av veckan. Så härligt. Ja det är mycket som skall hinnas med på våren, men nu är det bara att vänta på att värmen blir kvar så kan jag flytta ut mina växter till växthuset.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Ilmat on nyt pysynyt täällä lämpiminä ja olemme saaneet tehtyä piha hommia . Toivottavasti lunta ei myös teillä tule lisää . Mukavaa olisi saada kaikki kasvit ulos paikoilleen mutta vielä joutuu odottamaan .
    Ihanat jouluruusut .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meille tuli myös ihanat kevätilmat, meillä on viime viikolla ollut aurinkoista ja lämmintä. Olen saanut paljon tehtyä puutarhassa, tuntuu oikein hyvältä. Nyt on pian kaikki vaahteranlehdet kukkapenkeistä poissa, Aika työlästä. Tänään oli lepopäivä, täytyy saada vähän muutakin ohjelmaa.
      Terveisin Marika

      Radera
  16. Hej Marika,
    Ik hoop dat jullie inmiddels mooi weer hebben en de sneeuw voorgoed wegblijft. Gisteren was het hier 26 graden en vandaag maar 11 graden. Mooi zijn de kerstrozen en lentebloeiers. Leuke foto's van de manege.
    Fijn weekend, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      We have had warm and sunny weather, so I really hope we don´t get any more snow. The temperature has been around 20 degrees. Thank you! I really like the helleborus, and had problems to make them thrive, in my garden. Now they are really nice. Fijn weekend, lieve groet Marika

      Radera