fredag 19 april 2024

Våren går sakta framåt.

 Mitten av april, och våren är fortsatt kall och nyckfull. Igår kväll började det snöa och ett tunt snötäcke täckte marken, men den försvinner nog snart.  Solen tittar fram men det är bara  + 1 grad.  Ser ut som att vi får vänta ett tag till på värmen. I början av veckan tog jag premiärturen på cykeln, det blev en längre tur än jag hade tänkt mig, då det var riktigt skönt. 

Tänkte att jag inte ville missa blomningen av alla små vårblommor vid kyrkmuren, vet inte om jag kanske var sen ändå, det blommar men kanske inte lika fint som på bilden nedan. 
Ser ut som att det är ganska stor skillnad mot bilden från tre år sedan till vänster.  Det var fint ändå. 
På andra sidan kyrkan finns en park, det är fullt av scilla i sluttningen upp till kyrkan. 
På torget vid Rådhuset har man planterat en hel massa scilla runt trädstammarna. 
I en annan del av vår stad vid Tingshuset finns en park där gräset är fullt av gula vårlökar.  Det ser fint ut just nu då de blommar, men efter blomning är det inte lika fint.  Då ser det mest ut som en gles gräsmatta.
Följde med dottern till stallet igår, det var riktigt kallt, så det var tur att jag hade klätt på mig ordentligt.  Letade efter vitsippor vid sidan av paddocken, men det fanns inga. Däremot fanns dessa fina Videkissar.
Efter stallet åkte vi förbi en trädgårdshandel och de första minipenséerna fick följa med hem tillsammans med några säckar jord. 
Hemma växer mina sådder så det knakar. Alla tomater är omplanterade. De får stå inne tills vädret blir varmare. I växthuset har mina pionrötter från mässan vuxit till sig , liksom luktärterna. I trädgården hittade jag en överraskning, hade glömt att jag planterade en Bollprimula sent i höst. 
Inomhus växer dahliorna, alla har nya skott, paprikorna som jag sådde först börjar bli riktigt stora, och de fyra gurkplantorna, växer fint. Längtar tills jag kan ta ut allt i växthuset.  Fick mina gamla dahliaknölar levererade igår, men vill inte stå ute i kylan och plantera dem. Väntar på lite varmare väder. 


Vi får hoppas på lite värme.
Ha det gott!
Marika



38 kommentarer:

  1. Täälläkin on kylmää, ja viikonloppuna voi sataa vielä lunta. Voi tätä kevättä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Luulin jo että kevät oli tullut mutta ei näytä siltä. Aamulla oli lunta maassa ja katoilla. Täytyy vain odottaa parempia päiviä.
      Terveisin Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Ja, vårvärmen dröjer men du fick ändå en skön cykeltur. Vi var precis ute på lunchpromenad och det var inte skönt alls. Men inget regn eller snö i varje fall.
    Det växer ändå fint hos dig. Vilka stora gurkplantor du har. Jag håller som bäst på att skola om mina tomater. Jag sår ju inte så tidigt då de ska växa utomhus. Din bollprimula är jättefin!

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Vi har haft några sköna dagar, och det var riktigt trevligt att komma iväg på en cykeltur. Men idag är det kallt. Såg ett inlägg om fönstergurka på en FB sida. Blev sugen på att försöka odla själv. Det är en liten sort, som inte blir stora. Skulle vara kul att skörda gurka inne i fönstret. Tomaterna är omskolade, nästa etapp blir att plantera dem i stora krukor när det är dags att få ut dem till växthuset. De är väldigt små än så länge. Brukar vänta med att så dem. Paprikorna sådde jag allra först. Skulle så gärna vilja flytta ut allt, men det går inte förrän det blir varmare. Tack, det blev en trevlig överraskning, hade totalt glömt bort den.
      Ha en trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  3. Hej Marika!

    Ja, vi var det samme været her, og det er iskaldt å være ute. April er april, og da kan vi vente oss det meste av vær. Så flotte agurkplanter du har. De kommer til å gi deg flotte agurker senere. Så fin farge det er på din kuleprimula. Vet du hva den heter?
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja vädret är ett riktigt aprilväder. Såg att någon odlade gurka i fönstret inomhus och det blev fina gurkor. Tänkte prova och blir det inget så får jag flytta ut plantan till växthuset. Tack! jag köpte primulan sent på hösten, och hade glömt bort den helt. Det är en Primula denticulata "Rubin" Bollviva. Tycker också att den är fin.
      Ha det gott /Marika

      Radera
    2. Takk for svar. Jeg har nettopp kjøpt den 'Rubin', og den er veldig fin i fargen.
      Ha det godt.

      Radera
    3. Hej Marit!
      Ja det tycker jag också, hoppas bara att den kommer att trivas här.
      Ha det gott!

      Radera
  4. Hei Marika!
    Med litt kjølige dager, kommer blomster litt mer langsomt. tror det kan bli like mye blomstring som tidligere.
    Ser ut som du har vært tidlig ute med det du har sådd inne. jeg har vært litt sen med omplanting av tomatene i år, da blir de ikke tett og pene. jeg får nyte dine....
    God helg!
    Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!
      Det är soligt och fint idag igen, men det är 0 grader. Kanske solen kan värma upp lite. Jag sådde paprikan tidigt men tomaterna bara för någon vecka sedan, så de är små fortfarande. Men de växer.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Hyvin kylmää on täällä meilläkin. Yöllä oli satanut lunta ja pakkasta on parhaillaan - 3 astetta. Toivottavasti lumi suojaa edes hieman kasvunsa jo aloittaneita kasveja.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Nyt aamulla on nollan paikkeilla mutta aurinkoinen hieno aamu. Minun tarvii laittaa dahliat ruukkuihin, sain ne eilen talvisäilytyksestä. Ei tee mieli olla tuolla kylmässä, ehkä kasvihuoneessa on lämmin. Viimeinen lumi sulasi heti ja nyt ei tarvitse tulla enempää.
      Oikein kivaa viikonloppua!
      Marika

      Radera
  7. Det ser smukt ud ved kirken med de store tæpper af forårsløg. Planterne trives godt både i drivhuset og i vindueskarmene. Dine dahliaer vokser sig store. Det ser ud som en god ide at lægge knoldene i plasticposer. Jeg lægger mine knolde i potter, med det fylder så meget.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det är riktigt fint vid kyrkan. Dahliorna växer fint i plastpåsarna, de skall planteras i mina stora lådor så småningom. Alla gamla knölar är så stora så de hamnar i krukor. De får vara i växthuset tills det blir varmare ute. Har planterat hälften av dem, och de tar stor plats.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Du har haft en fin cykeltur rundt i nabolaget, og der skal nok komme gang i alle blomsterne ved kirken, når vi bare får lidt varme i luften. Det er efterhånden svært at styre sin utålmodighed, og kulden bliver ved og ved, men du har jo så meget skønt at glæde dig til. Dejlig overraskelse med den lille primula!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det var en fin dag och lite varmare. Idag är det soligt men kallt. Har parkerat mig i växthuset och försöker plantera mina gamla dahliaknölar. Det tar lite tid då de är så många. De ryms inte i plastpåsar så jag får försöka få plats för alla krukor. Visst är den fin den lilla primulan.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Hej Marika,
    Dat is een mooie fietstocht langs de voorjaarsbloeiers. Prachtig als het helemaal begroeid is tot een bloementapijt. Leuke verrassing die sleutelbloem. Fijn dat het in je kas zo goed groeit. Hopelijk kan het allemaal snel naar buiten.
    Fijn weekend, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      I have been longing for my bice, but the cold weather has not enticed me out for a tour. So it was really nice. Today it is still cold, but I spent some time in the greenhouse. Yes I really hope to get the plants out, but it has to be warm first.
      Have a nice weekend /Marika

      Radera
  10. Ja, det er kaldt. Var så vidt jeg våget å ta med planter som skulle pottes om fra huset til drivhuset, men jeg tror det gikk fint. Vi får håpe det blir litt vårvarme i hele Norden snart. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Det kalla vädret fortsätter, jag har en hel del växter i växthuset, de ser ut att klara sig. De är inne i ett plastväxthus i det stora och jag bäddar in dem med fiberduk till natten. Idag har jag planterat mina gamla dahlior i krukor, får nog täcka in dem med filtar till natten. Längtar så efter värme.
      Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Kivipellon Saila20 april 2024 kl. 18:32

    Hei Marika!
    Oli varmasti ihanaa päästä jo pyöräilemään, samasta olen haaveillut! Upeat maisemat missä pyöräillä - ihanat nuo kukkamatot nurmikoilla, tykkään niistä kovasti! Kylmää todella on ollut, hyytävän kylmää ja lunta! Pitkän talven jälkeen toivoisin jo sään lämpenevöän! Meillä on lunta nyt 10 cm ja yöllä oli pakkastakin.

    Pysyttele lämpimänä! Mukavaa viikonloppua!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Saila!
      No oli tosi kivaa. Meillä on täällä paljon oikein kivoja pyöräilyteitä. Niin meilläkin on ollut, kylmää ja lunta on tullut pari kertaa, kun jo toivoin kevätilmoja. Minä myös odotan lämpöä, meillä ei ole ollut lunta pitkään aikaan. On tullut muutaman kerran mutta se on sulannut heti. Just nyt on vain 3 plussa astetta.
      Paljon terveisiä /Marika

      Radera
  12. Ja kalla april månad. Våren är som bortblåst! Hur som så spirar det på i trädgården och det får man väl se som ett vårtecken :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Det är segt med värmen, 0 grader nu på morgonen. Var på min första längre cykeltur förra veckan och det var så skönt, men sedan dess har det varit både blåsigt och kallt. Så småningom kommer det att bli bra.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  13. Hej Marika, jag väntar fortfarande med mina Dalia-knölar men funderar seriöst på om jag ändå ska föredra dem i blomkrukan... det tror jag att jag gör.
    Vi hade det väldigt varmt i början av våren, så blommorna, blommorna på träden och skogens löv har redan avancerat så mycket... nu står allt still för det har blivit så kallt. Detta är faktiskt ganska underbart eftersom man kan titta på färgprakten länge.
    Blommorna på dina bilder kommer att blomma så fort det blir varmt... förväntan. Det är helt enkelt vackert.
    Många hälsningar till dig från Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Jag har planterat mina gamla i krukor, de skall få växa till sig. De hamnar så småningom i mina blomlådor, men det blir först då tulpanerna har blommat klart. Våren har inte kommit så långt ännu hos oss, och idag är det riktigt kallt. Ser fram emot en fin blomning.
      Hälsningar Marika

      Radera
  14. Ompa teillä paljon kaunista istutettu puistoihin ja puiden alle .
    Esikkosi on kaunis ja pionisi jo todella iso .
    Pitää vielä odottaa istutuksien kanssa .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Niin on, oikein kaunista kun kaikki kevätkukat kukkii. Minulla on kolme pionia samassa astiassa kasvihuoneessa. Ne on kasvanut hyvin ja niissä on jo nuppuja. Haluaisin saada ne istutettua mutta minun mielestä on aivan liian kylmä. Tänään on 0-1 astetta.
      Terveisin Marika

      Radera
  15. Hej Marika,

    Vilka härliga vårlöksängar du har i omgivningarna. Stora fält av en och samma sort är verkligen effektfullt.
    Våren tar tid på sig även här och jag har inte heller kommit mig för att plantera riktigt alla dahlior än. Hoppas och tror att det inte spelar så stor roll, de sätter i alla fall inte fart på allvar förrän värmen kommer (om man inte har plats för dem inomhus).
    Mässpionerna ser ut att trivas fint och tänk vad trevligt att dåligt minne kan bjuda på så fina överraskningar :)

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Javisst är det fint, det vill jag inte gärna missa. Men vet inte om de slagit ut helt eller om jag var lite sen. Jag har planterat mina gamla dahliaknölar i krukor, de står i växthuset med filtar över sig. Det var bara några som hade början. Nej tror inte det har någon större betydelse. De nya inne har vuxit mycket och är långa redan. Pionerna ser riktigt fina ut, de har knoppar .
      Hade glömt att jag handlade på rea ganska sent på hösten, hittade några nya hortensior också.....en av dem var nästan helt uppäten, av hare eller rådjur.
      Vi har haft det riktigt kallt, idag är det +1 grad och sol.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Vilken eländig "vår" det är! Tråkigast är att när värmen kommer så exploderar allt och så är det över på en vecka. Minns att jag tyckte våren var sen förra året, eller var det så att det kom ett rejält bakslag?
    Fina skott på dina dahlior, hoppas att du fått de gamla knölarna i jord nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju Anni som skriver men inte får logga in - blogger är krångliga!

      Radera
    2. Hej Anni!
      Ja det är inte riktigt som jag hade tänkt mig våren. Tittar på mina inlägg från förra året, den 21:a skrev jag att det var runt 20 grader och veckan efter att det var kallt. Så det var en lika nyckfull vår då också. De gamla knölarna är krukade och väntar på värmen i växthuset. Det händer inte mycket med dem, medan de nya inomhus växer lite för mycket. Snart blir det varmt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  17. Nån dag snart måste jag köpa lite sommarblommor, men just nu är det bara penseér som överlever...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag har köpt penséer men dem har jag inte planterat ut ännu. Hade tänkt dem i en ampel. Men vädret är ju inte så fint så det lockar till att göra det ena eller det andra. Idag är det ganska skönt men då hade jag andra uppgifter i stallet. Och när jag kom hem då regnade det. Tror att de lovat bättre väder så jag får hoppas på det.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Fine bilder, og stemorblomster med spennende farge hos deg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Tack! Det fanns inte mycket att välja på då vi handlade minipenséerna i en liten blomsteraffär. Men jag gillar den färgen.
      Hälsningar Marika

      Radera