lördag 4 maj 2024

Sköna Maj välkommen.

 Så efterlängtad som i år, minns jag inte när  Maj månad varit. Ibland kan April vara riktigt varm och skön, men så var det inte i år, därför känns det extra skönt att vi äntligen fått sol och värme. Det blir mycket att göra i trädgården då det äntligen är möjligt.  Men man kan inte bara arbeta, det måste bli lite pauser också.

Vi tog en tripp till Stockholm för att turista, och titta på körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården. Vi planerade att åka på måndag men då var det inget vidare väder, och allra helst vill man att det är sol och fint, då blir det som finast. Så vi valde fredag den 3.5.

Vädret hade inte kunnat vara bättre, det var mycket folk, turister och skolklasser och förskolebarn, alla ville njuta av det fina. 
Helt underbart, en klarblå himmel och vackra träd.
En promenad till Kungliga slottet, och gamla stan.  Där blev det lite shopping och fika, och mat.
Efter det blev det mera shopping runt Drottninggatan, och mina fötter och rygg var helt slut. Det går an att gå i trädgården på mjukt underlag en hel dag, men det är värre att gå på asfalt.

Hemma har jag lyckats rensa nästan alla rabatter från ekollon och löv. Julrosorna är riktigt fina, och till min glädje upptäckte jag att jag har en hel koloni av små frösådda plantor,. Är det bäst att låta dem vara eller skall jag kruka dem?


Min lilla Stjärnmagnolia är full med knoppar, och flera har slagit ut, och flera återstår.
Idag har jag planterat mina pioner som jag köpte på trädgårdsmässan. Alla har knoppar, de har stått i växthuset men började se lite ledsna ut, så jag tänkte det var bäst att plantera ut dem.  Vet inte vad de heter, glömde totalt bort att skriva upp namnen. 
Har planterat om en hel del av mina frösådder redan förut, idag fick de sista komma i större krukor. Zinnia och Cosmos och sommar Flox.  Salladen håller på att växa ur sin lilla plastback. 
 Ranunkeln växer och frodas, hittade de bortglömda knölarna och trodde inte det skulle bli något, men jag hade fel. 

Jag har svårt att ta det lugnt då jag äntligen har kunnat komma ut.  Så dagarna tillbringas ute, känns så ovant med värmen. Men så skönt det är. 

Ha en trevlig helg!
Marika


38 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så du har sett körsbärsträden i Kungsträdgården. Härligt. Jag planerar varje år att åka och titta på dom men ännu har det inte blivit av. Men jag har sett många andra blommande körsbärsträd. Det är en härlig tid nu. Man nästan ser hur bladen vecklar ut sig på träden. Denna ljuvliga skira grönska.
    Dina pioner kommer säkert att bli jättefina. Ja, frösådderna växer och frodas nu. Man nästan ser hur de utvecklas varje dag.

    Önskar dig en fortsatt fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Dottern har länge velat se körsbärsträden i blom, men det har inte blivit av. Nu skulle det ske. Är så glad att hon frågade om jag ville följa med. Det var riktigt fint. Det är helt fantastiskt nu, satt på altanen och vilade mig en stund och kunde inte riktigt fatta att det var så varmt och skönt. Det är nästan så det blivit sommarvärme med en gång.
      Ha en fin helg !
      Kram Marika

      Radera
  2. Noiden kirsikkapuiden kukinta on todella upea!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Oli tosi hienoa, ja me oltiin ihan oikeaan aikaan.
      Terveisiä Marika

      Radera
  3. Dzień dobry Marika! Pięknie kwitną wiśnie w Sztokholmie!
    Miałaś dużo pracy w ogrodzie. Ja bardzo nie lubię czyszczenia rabat. Od kilku dni walczę z chwastami, żeby zrobić miejsce na sadzenie dalii.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Yes the cherry trees with all flowers are so beautiful. I have two big maple trees and an oak, and all the leaves are in my flowerbeds. It is a big job to get them away. It is not fun, so I have tried to get some help from my husband.... I still have one flowerbed right below the trees that is full of leaves, You can´t rake there, because of the flowers. Soon it will be ready.
      My new dahlias have grown, but the old ones does not show any beginning yet. Have a nice weekend /Marika

      Radera
  4. Hej Marika!

    Så mye fint du viser fra hagen din, og blomstringen til kirsebærtrærne! Frøplantene fra helleborus hadde jeg latt stå til de blir litt større. Da får de større røtter. Du kan selvsagt flytte de nå også. Det blir spennebde å følge med på dine pioner. De er alltid så vakre.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Det blir mer och mer som slår ut i värmen, nu börjar narcisserna och påskliljorna också att blomma. Värmen gör mycket. Så bra , då skall jag låta dem vara för de är ganska små, och hoppas att jag får många nya Helleborus. Jag är också förväntansfull att se vad det blir för pioner.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Ihanaa kirsikkapuiden loistoa ja kaunista jouluruusujen ja magnolian kukintaa.
    Olet kasvattanut paljon taimia puutarhaasi kaunistamaan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Oli oikein kaunista ja ihan oikeaan aikaan olimme siellä. Minun Magnolia ei ole oikein paljon kasvanut, mutta kuitenkin kukkii oikein hienosti. Minulla on vielä paljon tomaatteja ja paprikaa sisällä, en oikein uskaltanut niitä viedä ulos.
      Tervesin Marika

      Radera
  6. Kirsebærtrær i blomst er virkelig en opplevelse. Ja, med en vinterlig april, ble det veldig mye hagearbeid som må gjøres på en gang. Men så deilig å være ute, spise ute, og bare nyte! Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Det var verkligen vackert. Tror att vi prickade perfekt tidpunkt också. Det blir mycket som behöver göras, men har lyckats få gjort en hel del, idag regnar det, så det får bli en paus.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Ja når det endelig er blevet vejr til havearbejde, har man næsten ikke tid til at opholde sig indenfor. Det var godt, I gav jer tid til en udflugt til Stockholm, for kirsebærtræernes blomstring må være et fantastisk syn.
    Du har mange frøplanter at tage vare på, det er et stort arbejde, og næsten en lettelse, når de kan plantes ud i haven.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det är mycket som skall göras men körsbärsblomningen ville vi gärna se. Väntar man för länge så är det över. Vi var där i precis rätt tid, det var riktigt fint. Idag har det regnat så det är blött, trädgården får en paus.
      Det skall bli riktigt skönt då jag har fått ut allt från huset och alla blomsterplantor från växthuset. Jag sådde lite väl mycket.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Ja välkommen sköna maj! Grön och härlig! Underbara bilder du delar med dig av och körsbärsblommen är ju helt magisk :)
    Ha en fin söndag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Visst är det ljuvligt. Tack! det var en härlig utflykt, så vackert med ett rosa moln av körsbärsblommor ovanför huvudet.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  9. Fine billeder fra turen til Stockholm. Den lille stjernemagnolia ser frisk og frodig ud og bliver sikkert en af dine yndlingsplanter. Perioden op til, at man kan udplante sine frøplanter, kan godt være lidt stressende, synes jeg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack så mycket, det var riktigt vackert. Magnolian är fin, och speciellt nu då den blommar med så många blommor, och det finns en massa knoppar kvar.
      Jag går och väntar på att få tömma från växter inomhus och att plantera ut det från växthuset, men det blir nog inte förrän tomaterna är omplanterade i större krukor och vädret varit varmt en längre tid. Jag får ha tålamod.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Här har det också varit fint väder - men inte speciellt varmt faktiskt! Det beror på att det har blåst en del och sen igår när det äntligen hade lugnat ner sig bad jag Rolle att ställa ut min trädgårdspall och min vagn med skräpkorg och verktygsväska. Gick - staplade - sen ut och satt mig vid den skräpigaste av 8 stycken pallkragar för att börja rensa.
    Jag kom halvvägs, men hela tiden kände jag att pallen lutade framåt så jag bestämde mig för att flytta den. MEN...inte kom jag upp inte! Så där satt jag, gled sakta mot pallkragen och såg förmodligen skräckslagen ut. (Har ju ramlat av en annan halare pall för ett år sen - då tog det över en timme innan jag kom upp med hjälp av 2 ekstabor som Rolle stannade på vägen utanför.)
    Jag ropade på Rolle som var inne och inte hade sina hörapparater på sig (typiskt), men till slut hörde han mina skrik på hjälp och kom ut. När jag fick ta hans hand så kunde jag själv dra mig upp till stående - men då hade jag deppat ihop totalt. Tårarna rann och jag tyckte enormt synd om mig själv, så det var bara att gå in och sätta sig framför TV´n. Nu får min händiga gubbe fixa en ny lite högre pall innan jag gör nästa trädgårdsförsök...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vi har haft riktigt varmt och skönt, men idag svängde det, lite regn och svalare, men ändå ett ok väder att ta en längre cykeltur. Vilken otur att du inte kom upp, förstår att du var orolig att ramla. Tur att Rolle hörde dig till slut, det måste vara obekvämt med hörapparaterna, vet många som inte gärna använder dem. Så tråkigt det blev, men hoppas att ni hittar en pall som fungerar bättre så du kan göra ett nytt försök.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Vilken ljuvlig körsbärsblomning - helt magisk !! Tack för att du visar, måste ha varit en fantastisk upplevelse !
    Visst är det härliga dagar nu i trädgården, att följa allt som växer och behöver skolas om. Vilken lycka att få en hel koloni av frösådda små julrosor ! Hos mig trivs dom inte så bra och förökar sig inte överhuvudtaget.
    Ha det så gott och hoppas att värken i fötter/rygg gått över!
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack! det var magiskt, vi gick flera varv och tog en massa bilder, dessutom tror jag att vi råkade spika precis rätt dag. Det finns att göra med både sådder och ute i rabatterna. Blev så glad över alla små julrosplantor. De är små men jag hoppas att de växer. Jag hade mina julrosor i en annan rabatt förut, den var lite upphöjd och kanske blev det för torrt. Då jag flyttat alla till en halvskuggig rabatt ser de ut att trivas riktigt bra, och jag har skaffat flera under åren.
      Tack Isa, jag har träningsvärk i benen, efter allt gående och stående, men annars är jag ok.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Hej Marika,

    Tror du är i Stockholm oftare än jag trots att jag bara bor en halvtimme bort... Körsbärsblom i Kungsträdgården är ett gott skäl att åka!
    Visst är det underbart nu (idag har det regnat och varit lite svalare) och dagarna bara försvinner. Så mycket som ska hinnas med och samtidigt så mycket att titta på. Jag brukar kruka upp en del av julrosbarnen och lämna resten, en del klarar sig och blir fina plantor på plats. Har några sådder kvar inomhus men räknar med att de kan flytta ut till växthuset i veckan. Kul att dina ranunkler klarade sig!

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det blir inte så ofta, men ville inte missa körsbärsblommorna. Det var riktigt fint. Vi hade också lite regn och svalare igår, men det var ok att cykla en sväng. Så skönt att komma ut på en tur. Har en hel del tomatplantor och paprika inne, så jag vill gärna ha ut dem, men det känns lite tidigt fortfarande. Växthuset är fullt av mina gamla dahlior, som inte ser ut att skapa några nya skott. Jag skall testa att ta upp några julrosor. Ranunklerna har kommit fint i krukorna, både gamla och lite nyare. De jag inte ser något livstecken i är krukorna med mina fina Allium från CFS som levererades i november, det blev en dyr erfarenhet. Får gräva ner dem i någon rabatt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. For en nydelig kirsebærsblomstring. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det var riktigt fint, och i rätt tid.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Det hele ser flot ud i din have og i drivhuset, men der er meget arbejde når det endelig bliver rigtigt forår! Godt du fik en pause i Stockholm under skyer af blomstrende kirsebær. Jeg kender godt følelsen af træthed i fødder og ryg, når man har gået på stenbroen hele dagen... Det er noget helt andet at gå tur i skoven - eller haven:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det finns mycket att göra, men det kan vänta. Det gör inte körsbärsblommorna. Kommer man för sent, så är det redan över. Tror att vi prickade precis rätt tidpunkt. Vädret har varit helt fantastiskt, nu är det lite svalare men ändå helt ok. Det blev lite intensivt för både fötter och rygg, men nu är det ok igen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Vi kan nemt blive stresset når dårlig vejr forsinker alle vores opgaver, men ih hvor er det rart at kunne arbejde i haven igen. Det er mange fine helleborus du har og din stjernemagnolia er meget smuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Ja det har tagit lång tid innan jag kunde komma ut i trädgården, så det blir mycket på en gång. Annars brukar april vara ganska varm och skön, men inte i år. Är så glad för mina Helleborus, och att jag hittat en plats där de trivs. Tack! Den lilla magnolian är riktigt fin . Idag är det svalare väder igen, men det blir nog perfekt för trädgårdsarbete.
      Hälsningar Marika

      Radera
  16. Hej Marika!
    Så härligt det låter med en tripp till huvudstaden för att se på vackra blommor det måste ha varit som en dröm att få se i verkligheten allt vackert det man annars bara får se på filmer och bilder därifrån.Vad härligt att du har rensat i dina rabatter det är ju så härligt när man får börja göra det.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det var en riktigt trevlig tripp, och körsbärsträden i blom är en upplevelse. Trädgårdsarbetet går framåt, nu väntar jag bara på att få ut alla tomater till växthuset och alla sådder ut i krukor och rabatter. Men det har varit kalla nätter, så det får vänta ett tag till.
      Hälsningar Marika

      Radera
  17. How wonderful your walk through Stockholm. A day in the city every now and then is simply wonderful... with the castle and old town... and the wonderful May is ideal for that.
    Thank you for your photos Maribel.
    I wish you much joy and success in your garden.
    Hug from Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Viola!
      It was a lovely day and the cherrytrees in bloom was really beautiful. My feet and my back did hurt after walking and standing almost the hole day, it is better to walk in the garden on soft ground.
      Have a nice day / Hugs Marika

      Radera
  18. Jag har i flera år tänkt att komma till sonen i Stockholm när körsbärsträden blommar, men det har aldrig stämt in och det var lite långt från Nya Zeeland dit. Nu är jag hemma.
    Härligt när det börjar blomma i trädgården och kul att plantera. Jag ska göra några plantor, men är tyvärr borta alltför mycket för att kunna sköta allt.
    En rapporterna ska det bi en fin och varm helg, så hoppas du får en trevlig sådan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det var en upplevelse, och vi var där i precis rätt tid. Skönt med Nya Zeeland så du har nog fullt med upplevelser och minnen med dig hem. Visst är det skönt med lite vårväder, som vi har längtat. Ja det låter härligt med väderprognosen, det ser ut att bli varmt och skönt ett tag framöver.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  19. Nu krijg ik heimwee naar Stockholm. Prachtig de kersenbloesem. Ik heb het ook mogen zien en vond het geweldig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Körsbärsblomningen var riktigt fin, och det var en fin dag i Stockholm.
      Hälsningar Marika

      Radera