torsdag 11 april 2024

Nyckfull vår.

 Våren är lite nyckfull som den brukar vara. Hittills har vi haft det grått och blött, några soliga dagar och den varmaste dagen 17 grader och premiärfika på altanen.  Känns alltid så fantastiskt att kunna komma ut och göra nytta i trädgården. 

Blåsipporna har blommat ett tag, de är tåliga. De visade sig redan före vi fick ett nytt snöoväder och ser ut att ha klarat sig bra.  Är så glad att de verkar trivas då de har frö-sått sig. Små nya plantor dyker upp lite här och där. 
Julrosorna har hittat sin rätta plats. De vita Helleborus Niger ser ut att trivas allra bäst. Har skaffat nya i olika röda och rosa nyanser, de har inte slagit ut ännu. 

Köpte några nya på trädgårdsmässan och de blev stående inne, då marken var stenhård, och det inte gick att plantera dem. De började se ledsna ut så jag tog en titt och såg att de var fulla av bladlöss.  Nu hamnade de ute på altanen jag har tvättat dem och försökt få bort all ohyra. De ser piggare ut igen.
De soliga dagarna har jag rensat rent, från löv i mina blomlådor. Där kommer både allium och tulpanlökarna fram under löven. En otrolig växtkraft då bladen sticker hål i löven och tränger sig igenom. Nu är alla blomlådor rensade och jag har satt ett nät som skydd, så inte haren eller rådjuret äter upp dem. De verkar vara en delikatess.
Såg en stackars ny Limelight helt uppäten. Grrrrrrrrr. 
Mina nya dahlior är planterade i plastpåsarna de kom i och upptar bänkskivan i tvättrummet. Luktärterna som jag sådde förut har tittat fram i sina plastpåsar och har fått flytta in i växthuset. De klarar sig bra i lite svalare temperatur. Har också sått mera perenner och sallad som jag har i växthuset. De blir ombäddade till natten. 
Regniga blöta dagar som idag sätter jag mig en stund i växthuset. Idag rensade jag frön som jag trodde jag skulle komma ihåg vad det var för blommor. Tror att det är zinnia, passade på att så några av dem. Växthuset behöver också städas upp men det får vänta till varmare väder. Rabatterna utomhus skall också rensas från alla löv, några är klara men flera återstår.  Det finns att göra men njuter av att se förvandlingen ute i trädgården. 

Ha det gott !
Marika


34 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Ja våren är lite nyckfull, eller kanske är det den typiska aprilvåren. Visst var det härligt med de 17 plusgraderna. Idag har jag varit ute och promenerat i regn. Vilket härligt kollage med blåsippor i olika färgnyanser. Smart med dahliorna, att plantera dem i plastpåsarna de kom i. En härlig tid nu när det går att vara ute i trädgården igen.

  Ha det gott!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja det är inte så konstigt med ett väder som varierar. Det var riktigt skönt att sitta på altanen i solen och njuta. Men idag är det grått och blött igen. Blåsipporna ser ut att trivas riktigt bra, efter dem är det dags för vitsippor och gulsippor. Det har fungerat bra att plantera dahliorna i plastpåsar, de tar inte så stor plats då. Men jag har kvar mina gamla de får inte plats i plastpåsar. De får hamna i krukor i växthuset. Det är riktigt skönt att kunna vara ute.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Ja, våren er full av nykker. Kaldt den ene dagen og varmt den neste. Det er bare sånn april er. Så mange fine blåveis du har. De som er rosa liker jeg også veldig godt. Juleroser inne har lett for å få lus. Jeg har også en i kjelleren som jeg også skal få satt ut.
  Du får nok en flott dahliablomstring i sommer.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Jag längtar efter värme, men den kommer väl så småningom. Min rosa tuva hade en hel del blått i sig förra året, var orolig att den skulle byta färg. Men i år är den rosa igen. Är glad att jag upptäckte att Julrosorna var angripna så jag fick det åtgärdat med en gång. Tack! det hoppas jag också, knölarna såg fina ut.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Hienosti eri sävyjä sinivuokoissa. Minulla on vain tavallista maatiaissinivuokkoa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Anna!
   Kiitos, ne on oikein kauniit. Minulla on muutama oikein tummansiniset mutta ei väri onnistu oikein kuvassa. Ne viihtyy hyvin, on tullut monta uutta taimea.
   Terveisin Marika

   Radera
 4. Så fina Blåsippor du har! Jag har svårt att få dem att trivas här tyvärr, skulle gärna fylla trädgården med dem annars :-)
  Det är en härlig tid nu när man kan tillbringa tid i trädgården igen. Just vårstädningen är en höjdpunkt tycker jag. Det syns så väl att man har gjort något och det är så mysigt att gå och kika på alla små spiror!
  /Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nora!
   Tack! visst är de fina. Jag gillar både blåa, röda, gula och vita sippor. De verkar trivas bra för de förökar sig. Har hittat nya små plantor bredvid de största tuvorna men också några få långt borta i andra rabatter. Och det är jag glad för. Du har så rätt, det gör stor skillnad att städa upp i rabatterna. Vi täcker in de flesta under löv på hösten. Det tittar fram något nytt hela tiden.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Dejlige billeder fra Haven af alt det der kommer frem nu - og af alle dine aktiviteter!
  De blå anemoner er jo bare skønne, og det er så fint at de spreder sig.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tack! ja anemoner kan man inte få för många av. Det är så skönt att kunna vara ute och ordna till i rabatterna. Men nu fick det räcka, ryggen börjar klaga.
   Hälsningar Marika

   Radera
 6. Hello Maribel,
  What activity in your garden at the end of winter! The spring flowers are such an encouragement - I succumb to them every year. I admire your well-prepared crops, especially your dahlias! There are so many of them and I think I remember admiring them in your photos last year... I hope you have a lovely weekend in the sunshine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   Thank you! After having nothing to do in the garden due to snow and cold, there is nothing stopping me now. Except for back pain. So I have to slow down a bit. Yes the Dahlias were nice despite the strange weather last summer. Thank you, the same to you.
   Have a lovely weekend. /Marika

   Radera
 7. Du har fantastiska färget i blåsippor! Det är så fina tider just nu, allt stiger upp i trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Saila!
   Som vi har längtat att kunna vara ute i trädgården. Så skönt.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 8. 17 grader høres fantastisk ut. Her har vi hatt 12, og det har verken blitt kaffe eller vin på terrassen foreløpig. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Ja det var 17 grader och fantastiskt solsken, men sedan dess har vi bara sett glimtar av solen. Idag är det 12 grader och just nu mulet.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Ja aprilvejret kan variere meget fra dag til dag, men det er ok bare vi kan kigge på de fine forårsblomster i haven. Det er en fornøjelse. Ærgerligt med din Limelight. Vi havefolk har mange udfordringer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sydney!
   Ja det är nyckfullt väder, nu har vi i alla fall varmt, så jag skall inte klaga. Det kan vara bra med lite svalare väder att arbeta i. Har inte tänkt på att skydda mina buskar, den är ny sedan förra hösten och två andra står intill och de har fått vara ifred. Tror inte den kommer att blomma i år. Tulpanerna är skyddade.
   Hälsningar Marika

   Radera
 10. Det må være dejligt med alle forandringerne oven på en lang vinter. Sjovt nok er den hvide julerose den helleborus, der trives dårligst i vores have. Den kommer troligt hvert år, men blomsterne får altid nogle grimme, sorte pletter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja det är riktigt skönt att komma ut igen. Den vita trivs riktigt bra här, däremot är de röda lite senare och har inte så många blommor, men de är inte lika gamla. Är glad att jag hittade en plats där de trivs.
   Hälsningar Marika

   Radera
 11. Kevät on täälläkin ollut säiden osalta hyvin oikukas. Kauniisti kukkivat sinivuokot ja jouluruusut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei!
   Meillä on ollut aika kylmät ilmat, nyt vasta on tullut lämpimämpää. Sinivuokot kukkii hienosti ja vihdoin olen löytänyt jouluruusuille sopivan paikan. Ne näyttää viihtyvän. Terveisin Marika

   Radera
 12. Hej Marika,

  Ja man får anpassa sig efter vädret men så här på våren så brukar man kunna hitta saker som behöver göras även om man inte vill/kan vara ute :)
  Så många olika blåsippor du har. Har de kommit av sig själva eller har du köpt? Jag ser en variation bland mina vilda men inte så stor som hos dina. Kul att julrosorna hittat en plats de trivs på. Alltid svårt att få växter som egentligen är tänkta att växa utomhus friska inomhus men bara julrosorna från mässan kommer i jord utomhus så mår de säkert bättre nu när du förhoppningsvis fått bort ohyran.
  Har precis börjat plantera dahliorna i krukor/påsar och en del fröer är också stora nog att skola om. Måste bara lösa platsbristen...

  Ha en fin helg. Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Ja det har funnits mycket att göra med sådder och annat. Men har längtat att komma ut i trädgården. Det är först nu den senaste veckan som det har varit riktigt skönt ute. Jag har både fått och köpt blåsippor. De senaste kom från en granne som inte ville ha någon blomrabatt. Fick stora tuvor med blåsippor. Färgen var nästan lite ljust lila. Julrosorna hamnade ute på altanen, de ser piggare ut, skall plantera dem bara jag gjort i ordning en plats bland de andra. Jag har mina gamla dahlior kvar att plantera i krukor, de nya ser ut att ha rotat sig fint. Ja det är problem med var man skall ha allt. Har en hel del tomater som skall planteras om , och då behöver jag få ut mina perenner och sommarblommor. Tomaterna törs jag inte ha i växthuset.
   Trevlig helg / Kram Marika

   Radera
 13. Kevät keikkuilee ja kylmää on edelleen . Meillä löytyi myös sinivuokkoja rinteestä mökillä paljonkin .. tulppaaneja on myöskin noussut . Tuo sinun tulppaani laatikko on hyvä .
  Kun säät lämpenee niin aloitamme kasvihuoneen sokkelin teon . Sitten minäkin voin puhua jo siitä aiheesta .
  Jouluruusut on ihania toivottavasti minä saan omani pian istutettua ulos .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Meillä oli eilen oikein ihana påivå, toivottavasti kevät on nyt saapunut. Oi kuinka kivaa, muistan miten jännäsin kun sain kasvihuoneen. Minun ensimmäinen oli pieni mutta olin niin innoissani. Tähän uuteen mahtuu enemmän, ja kiva kun näkee ulos. Ensimmäinen oli kokonaan kanava muovista ( en tiedä onko oikea sana) Mutta olisi saanut olla vielä suurempi.
   Kiitos, olen tanskasta hankkinut pari vuotta sitten ja nyt ne alkaa olemaan ihan kivoja.
   Terveisin Marika

   Radera
 14. Hej Marika,
  17 graden is mooi. Dat is al weer enkele dagen geleden, dus ik weet niet hoe het nu is. Hier is het nu een stuk kouder. Maar alles heeft de laatste tijd een groeispurt gehad. Je bent druk met alles, maar dat is natuurlijk leuk om te doen. Straks kun je genieten van alles wat gaat groeien en bloeien. Ik hou ook van Helleborus.
  Lieve groet Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   We only had 17 degrees that one day, it has been some sunny days after that but also cold and windy days. I have managed to do some gardening but I am not ready yet with the spring cleaning. It took some time before I found a place for the Helleborus to thrive. I am really happy for that.
   Lieve groet Marika

   Radera
 15. Våren började tidigt i år, men nu har den dragit sig tillbaka... 6 grader.
  Rätt väder för pyssel inomhus. Så länge det inte är frost vill jag vara glad eftersom fruktträdets blommor redan är ute.
  Blåsipporna din are så fint :-)) Kos deg.
  En glad hälsning från Viola till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola!
   Våren har varit kall och blåsig och vi har fått snö flera gånger då vi redan hoppats på att det skulle bli mildare. Just nu är det soligt men fortfarande blåsigt. Blåsipporna är så fina och snart är det dags för vitsippor men inte riktigt ännu. Var i skogen för några dagar sedan, men de syntes inte till ännu.
   Hälsningar Marika

   Radera
 16. Hej Marika
  Så fint det är med Blåsippor jag är glad över att jag ändå har Vitsippor men de har inte slagit ut ännu.Hoppas du ska få glädje med dina nya Dahlior det är även en blomma som är så rolig att ha.Våren är som vanligt nyckfull man blir så glad över de dagar som är lite varmare och solen lyser.Hoppas att du får bukt med ohyran på dina julrosor de är ju så fina.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Javisst är de fina. De blommar fortfarande. Vitsipporna har inte slagit ut ännu här heller. Det är kallt och varmt om vartannat. Idag åkte vinterjackan på igen då jag var med dottern till stallet. De nya dahliorna har fått nya skott och ser ut att trivas allihopa. De gamla fick jag idag från vinterförvaringen, skall försöka få dem planterade innan helgen. Julrosorna är ute på altanen, de ser ok ut. Hoppas på lite varmare väder.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 17. Underbart med så mycket blåsippor! På Gotland var det alldeles blått i skogarna, så fint, så fint.
  kram Anni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Ja det är en härlig vårblomma, och efter den blir det vitsippor, och hemma hos mig gulsippor.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera