lördag 11 maj 2024

Våren tar god tid på sig.

 Våren är här men inte de riktigt varma vårdagarna.  Igår var det upp till 15 grader, med riktigt varmt i solen men svalare i skuggan och lite blåst. Idag skall det bli varmare, och det var redan skönare då jag gick ut för att öppna i växthuset. Det är ändå helt fantastiskt att vara ute.  Solen behöver bara visa sig så blir det grönt i träd och rabatter.  Det händer något varenda dag. 

Min Alpklematis som är först att slå ut sina blommor, är full med knoppar i år också, de har inte riktigt slagit ut ännu. Den fick för några år sedan en gren som var rosa, och den växer och blir större. Knopparna har en mörk nyans, högra hörnet.

Det är mycket vita blommor nu, Stjärnmagnolians fina blommor som jag trodde hade blivit förstörda av frosten, men det kommer nya blommor som slår ut.  Krikonträdet är fullt av blommor, tyvärr blommar de över på bara någon dag. 

Julrosorna blommar fortfarande fint och har fått sällskap av Narcisser och Påskliljor. 

Trodde alla Blåsippor hade blommat över, men hittade några kämpar som fortsatt blommar, de har ganska olika färgnyanser. 

Backsippan är helt fantastisk , i samma rabatt har jag en tuva av extra stora vitsippor, och en till Backsippa i en rosa variant. 

Blev glatt överraskad att min  nya Magnolia Susan har några knoppar, hoppas att de orkar slå ut. Bollprimulan har fått flera blommor och de skiftar i olika nyanser, en annan primula ser ut att trivas riktigt bra, köpte den som blå, men den är cerise. 

Tulpanerna är fortfarande skyddade av ett tunnmaskigt nät, har sett att någon rivit upp några lökar och smakat på blad. Det dröjer väl ett litet tag till tills de slår ut.  I mitten tittar pionen Sarah Berhardt upp med röda skott, pionerna tittar fram i alla rabatter.  Stjärnmagnolian hade dragit ihop sina blommor, det var en mulen dag.

Har lyckats få en hel del gjort i trädgården, rensat i rabatter, planterat om hallon, gödslat, sått grönsaker, planterat ut sallad.  Och här ovan är det luktärterna som har fått komma ut på sin plats. 

Rabattrensningen tog tid, är inte riktigt klar under träden, men där får det bli lite mera kvar. Det var miljoner ekollon som redan hade börjat gro, under alla löv, så nu ser det kalt ut, men det är mycket som är på gång. Min Rhapsody in Blue har förfrusit flera grenar, väntar lite med att klippa ner, tills jag ser vilka som har liv.  Utemöblerna är utplacerade, hammock ställningen är ute, förra året tog vi ut den precis innan regnperioden, så det blev inte att jag satt så mycket och njöt i den. 
Nu skall det bli några sköna dagar.

Ha en trevlig helg!

Marika31 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Du har så mye fint i hagen din som blomstrer nå. Julerosene er så fine, og de blomstrer her også nå. Så bra at din magnolia klarte seg gjennom vinteren. Primula er også så fine, og det er så hyggelig å de de blomstre nå. Det er bare å nyte det fine været som er nå. En vet jo aldri hvor lenge det varer.
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack! ja det är mycket som tittar fram nu. Man hinner knappt med, och idag har vi haft riktigt varmt väder. Soligt och fint. Passar på att vara ute så mycket som möjligt. Nej det vet man inte, men de har lovat fint i flera dagar.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Det ser nu ud, som om foråret er rigtig godt i gang i din have. Det myldrer frem med blomster, og du kan glæde dig over, at f.eks. magnoliaen står med knopper. Det er altid en specielt god fornemmelse, når de lidt frostsarte planter har klaret sig godt gennem vinteren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja det är mycket som blommar och andra som står på kö. Vi har haft några helt fantastiska dagar och det ser ut att fortsätta. Jag hoppas få se den nya magnolian i blom. Den hade en knopp förra året men den slog aldrig ut.
   Nu har tulpanerna börjat så smått, skall bli fint att se dem i blom.
   Hälsningar Marika

   Radera
 3. Keväiseltä ja hyvältä näyttää. Paljon on nyt jo kukintaa .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hai Nila!
   Kevät on melkein mennyt ohi meillä. 22 astetta tänään ja ihan keså tunnelma.
   Terveisiä Marika

   Radera
 4. Jag har fått två kommentarer hos mig för godkännande under namnet Marika samt några siffror och bokstäver. Är det från dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   De senaste gångerna har det sett konstigt ut, det brukade alltid stå Marika. Det är jag. Skall testa nästa gång och se om jag kan påverka det på något sätt.
   Hälsningar Marika

   Radera
 5. Godt at vejret er blevet lidt mere forårsagtig. Der er også mange opgaver i haven lige nu, og det er lidt nemmere med godt vejr. Du har i hvert fald gang i mange fine forårsblomster. Det må være dejligt at se mange knopper i din clematis alpina og magnolier. Der er noget at glæde sig til.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sydney!
   Vi har ett fantastiskt väder, idag var det 22 grader varmt. Det blommar fint i trädgården, och i naturen. Vitsipporna täcker marken i skogen och i trädgården blir det fler blommor för varje dag. Det är en härlig tid.
   Hälsningar Marika

   Radera
 6. Det ser vackert ut i din trädgård... det är underbart vilka härliga färger våren tar fram.
  Jag önskar dig lycka till med själva grönsakerna.
  Ha en trevlig vecka.
  Kram från Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola!
   Tack så mycket, våren är så fin med alla blommor, som man längtat efter under den kalla årstiden. Tomaterna har fått flytta ut till växthuset, nu har värmen kommit. Ha det gott!
   Hälsningar Marika

   Radera
 7. Hej Marika,
  Fijn dat de temperaturen nu iets omhoog gaan. Hopelijk komt er nu snel meer in bloei. Je moet veel meer geduld hebben in het koudere noorden. Straks wordt het een ware explosie van bloemen.
  Fijne week,
  lieve groet Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   This spring has been cold, but at last we have sunny warm days. Feels almost like summer. Today it was 22 degrees. Lots of flowers are in bloom and lots are waiting to shine. I´m looking forward ti the tulips.
   Have a nice day /Lieve groet Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Så lustigt med din alpklematis som fått en rosa gren. Det känns nästan som att det kommit någon annan sort med i krukan när du köpte den.
  Visst har väl julrosorna varit extra fina i år. Mina har blommat jättefint och mycket. Så roligt att du fått knopp i 'Susan'. Du har så mycket fint i din trädgård och det är verkligen en härlig tid nu. Och nu är det också riktig sommarvärme.

  Och så en helt annan sak. Du skrev att det inte går att kommentera hos mig. Jag svarade hos mig men klipper in mitt svar även här ifall du inte ser det:

  "Tyvärr vet jag inte vad som är fel men jag vet att andra haft samma problem och inte bara med min blogg utan även andra bloggar på Wordpress. Det verkar bara drabba vissa också. En som brukar kommentera hos mig var till och med tvungen att skapa en ny mailadress som hon bara använder för att kommentera men det ska ju definitivt inte behöva vara så. Tyvärr ges inga svar från Wordpress heller. Det är flera som skrivit och klagat på det i forumen men inga svar kommer från Wordpress.
  Jag förstår om du inte vill kommentera med din FB-profil så att hela namnet syns. Jag kan bara hoppas att det löser sig för jag skulle sakna dina kommentarer. Men jag vet ju i varje fall att du är inne och läser hos mig. Och jag kommenterar ju hos dig så vi kan i varje fall ha kontakt."

  Så skrev jag i mitt svar. Såg också en kommentar du fått från Lena att hon fått någon kommentar från dig som hamnat för godkännande där ditt namn stod med några siffror och bokstäver efter. Det lät ju också konstigt. Jag har kollat och jag har inte någon kommentar från dig som ligger för godkännande så det kan inte vara orsaken heller till att du inte får in kommentaren.

  Skulle du kunna beskriva vad som händer när du försöker kommentera med din mailadress, namn och bloggadress? Får du något felmeddelande? Om jag vet mer kanske jag kan kontakta Wordpress och fråga.

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! det är riktigt fint nu, och det blir något nytt som slår ut i trädgården dagligen. Tulpanerna är på väg, hoppas att de blir fina i år.
   Nu till problemet med kommentarerna. Då jag kommenterade hos Lena, fungerade allt precis som vanligt, men då jag postat kommentaren så stod det Marika och en konstig sifferkombination efter som inte jag hade skrivit.
   Då jag kommenterade hos dig fyllde jag i som jag brukar namn, email och min blogg. och då fungerade det inte. Jag fick inget felmeddelande men jag hamnade på en sida där jag skulle logga in till Wordpress. Eftersom jag inte har någon behörighet så backade jag ut, och hade tre alternativ, google, som inte fungerade, wordpress eller facebook. Då valde jag facebook, förstår inte varför det plötsligt har slutat fungera som förut. Jag har klickat hit och dit för att försöka se om jag kan ändra på något, men har inte hittat något sätt.
   Hälsningar Marika

   Radera
  2. Hej Marika!
   Tack för ditt svar. Det är inte du som gjort något fel utan felet ligger hos Wordpress. Jag ska pröva att kontakta dom men tvivlar på att jag får något svar. Du ska inte alls behöva logga in på Wordpress. Enda gången man ska få meddelande om att logga in är om man anger en mailadress som är kopplad till ett Wordpresskonto och det är ju inte din. Jag har som sagt hört fler som haft problemet och då inte bara på min blogg utan även andra wordpressbloggar. Förhoppningsvis är det ett tillfälligt fel och att du om ett tag kan kommentera igen som vanligt. Jag hoppas det. Jag har haft lite kontakt med andra som kommenterat (på samma sätt som du gör) på mitt senaste inlägg och dom har inte haft några problem. Så det verkar vara lite slumpartat som det händer.
   Jag håller tummarna att det börjar fungera som det ska igen.

   Ha det så fint i din fina trädgård!
   Kram Anita

   Radera
  3. Hej Anita!
   Tack för ditt svar, ja jag förstod att det måste skett någon förändring någonstans som inte jag rår för. Jag får testa framöver och se om det fungerar igen som förut.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Det er et fint ærtestativ. Det bliver så flot når stativet er overvokset af blomstrende ærteblomster. Du har vel nok mange blomster at glæde dig over, når du går i haven.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack! det blir nog fint med alla luktärterna, det är lite lågt men det förra var av pil och det gick sönder till slut. Ja det är mycket som blommar nu och det känns som sommar med värmen.
   Hälsningar Marika

   Radera
 10. Det lyder som om du har fået rigtigt meget at gøre nu hvor foråret endelig er kommet til dig. Dejligt at se alt det der blomstrer og gror i din have! Her er det slet ikke varmt, men sol har vi masser af og der sker så meget at man bliver helt overvældet. Dine tulipaner ser fantastiske ud, og jeg håber du får en fin blomstring!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det är så skönt att äntligen kunna vara ute utan vinterjacka på. Vi har haft över 20 grader i flera dagar och det skall fortsätta. Har börjat plantera om mina tomat och paprika plantor , det tar en stund. Känns härligt att få ut allt inifrån. Tulpanerna har börjat blomma, de blir nog fina.
   Hälsningar Marika

   Radera
 11. Det er så deilig når varmen kommer. Så fin den hvite alpeklematisen din er, min er blå og ganske ny, den kommer seg, men har litt igjen til den blir like stor som din. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Helt fantastiskt med det varma vädret. Tack! den är riktigt fin, och jag har haft den länge. Har också en blå men den står lite för skuggigt, så jag borde flytta på den. Ha det gott!
   Hälsningar Marika

   Radera
 12. Så fint du har det! Härligt att få se dina fina bilder.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack så mycket! Jag stortrivs i solen och värmen.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 13. Kivipellon Saila16 maj 2024 kl. 20:41

  Hei Marika!
  Niin paljon kaikkea ihanaa 💚 nuo magnoliat 💚 ja kärhötkin kukkivat! Nyt täytyy aina välillä muistaa hengähtää ja nauttia 🥰

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Saila!
   On aivan ihanaa, vihdoin tuli lämpimät ja aurinkoiset päivät. Olen aika hyvin saanut tehtyä kaikenlaista puutarhatyötä. Nyt on vihdoin talo tyhjä ja kaikki tomaatit ja paprikat on kasvihuoneessa. Lämmin ilma jatkuu toistaiseksi, paras nauttia välillä.
   Terveisin Marika

   Radera
 14. Svar
  1. Thank you so much!
   Have a nice day /Marika

   Radera