fredag 24 maj 2024

Tulpaner, tulpaner.........

 Förra året missade jag en del av min tulpanblomning, då var jag på Chelsea Flower Show i London. I år har jag kunnat njuta av dem allihop. 

Fyllde upp med en hel del nya lökar förra hösten och det var nog bra, för jag saknar  flera stycken sorter som jag hade förra våren.  Det kanske är så att de inte vill blomma flera år.  Denhär bilden är hur det ser ut precis då jag går ut vid altanen. De har blommat länge och sluter sig till natten och blommar upp igen.

Alla blommar fint, det är bara en sektion längst bort som inte blev som jag tänkt. Råkade tappa lökar och de blev blandade, färger och sorter. 


Vid uteplatsen i skuggan har jag Blue Diamond och den rosa är antingen Beachberry eller Columbus.
En favorit färgkombination, gillar rosa och lila. 

Här finns också en riktigt mörk skönhet Black Hero och i rabatten intill en ensam crispig tulpan som jag inte har en aning om var den har kommit ifrån.  Den är vacker, har försökt leta namn till den, och det kan vara en Vincent van Gogh. 

En tulpan som jag tyckt har varit lite överskattad, är La Belle Epoque, men den är riktigt fin från början till slut. Men gillar den mest då den fått en något solblekt färg.

Annat som blommar hos mig är Alpklematisen, som har blivit mer rosa på insidan av planket.  Magnolian Susan hade flera knoppar, två till som slagit ut och en till på väg.  Tovsipporna har slagit ut och har brett ut sig, Spetsmössorna flyttade jag förra året då de inte trivdes i den mer skuggiga rabatten. Nu lever de upp. Nejlikroten har stått på önskelistan länge, köpte den förra året, tror det är Geum Mai Tai.  Den rosafärgade i mitten på övre raden Kungsljus Verbascum Southern Charm hoppade emot mig då jag skulle köpa jord.  Önskade den aprikosfärgade varianten, men den här är fin den med. 

Vi har haft några soliga varma dagar på Solbacken, och fått i ordning trädgården. Rensat och planterat om tomater i större krukor, planterat blommor i krukor.  Så fort jag gräver i någon rabatt kommer ankorna och undrar om det finns några godsaker.  Annars är de mest i ån och syns inte till förrän det är matdags.  Herrgårdspionen har nästan blommat klart medan en annan liten har knoppar.  Bävern har gnagt på flera alar vid åkanten, det gör inget så länge den inte kommer in i trädgården. 

Vi har haft ca 25 grader varmt och soligt, varje dag sedan förra inlägget, idag var det svalare på förmiddagen och mulet, det regnade tidigt på morgonen och kom några regnstänk senare ,men nu är det 20 grader igen. 

Ha en trevlig helg!
Marika



38 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Du har så mange vakre tulipaner. Det var godt at du fikk sett de i år. Blue Diamond er min favoritt. Jeg hadde den tidligere, men den er borte nå. Bever har begynt å gnage på trær i nærheten her også. Jeg håper at den holder seg borte her også. Vi fikk også litt regn i går, og i dag er det akkurat 20 grader. Det synes jeg er herlig.

    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! ja jag är glad att jag fått se dem i år. Jag hann med att se en del förra året, men inte alla. Blue Diamond är också en favorit hos mig, brukar fylla på, och beställa nya. De försvinner efter ett tag. Bävern har fällt många träd på motsatt sida än där dottern bor, men nu har den kommit över på samma sida. Jag tror inte att den kommer in i trädgården. Det känns bra med lite svalare väder men det blir varmare igen.
      Trevlig helg! Marika

      Radera
  2. Hej Marika,

    Vilken tulpankavalkad! Så många vackra sorter. Kan tänka mig att de haft bråttom i värmen som varit så det gäller att passa på att njuta av dem medan de är kvar. Våren har satt fart hos dig, här börjar spetsmössorna precis öppna sig och 'Southern Charm' har inte ens blomstänglar än.
    Vilken energi du har som inte bara fixar i din egen trädgård utan hjälper din dotter också. Kul att ankorna håller koll på dig och det du gör :)

    Ha en fin helg. Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack! ja de är fina, har fått njuta av dem ett bra tag men tror att blomningen är över snart. Spetsmössorna är så fina, de höll på att försvinna för mig, så jag flyttade på dem förra året. Det verkar ha fungerat bra för nu ser de ut som de skall. Southern Charm köpte jag för bara en vecka sedan, den blommade så fint, och tur var det, annars hade jag inte lagt märke till den. Jag trivs med att hjälpa till hos dottern, och det känns bara roligt. Ankorna är kul, de pratar och kvackar .
      Tack detsamma /Trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  3. Herttaisia värityksiä sinun tulppaaneissa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Kiitos paljon, olen nauttinut niistä pitkään, mutta taitaa olla loppuvaihe nyt.
      Terveisin Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Du har så många fina tulpaner i din trädgård och nu när värmen har kommit för ett tag så börjar de väl kanske känna att det börjar vara tiden inne för att slå ut i blom.Även här hos mig så har värmen gjort att även här har tulpanerna börjat känna på sig att det börjar vara den tiden när de ska börja blomma.Hur som helst så är det en underbar tid när den skira grönskan gör att man bara njuter i fulla drag.Vilken tur din dotter har det som får din hjälp med trädgårdsbestyren förresten.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! ja de har blommat ett tag nu och jag hoppas att de vill blomma lite till. Vi har haft väldigt varmt en längre tid, igår och idag är det en aning mulet men tror att det klarnar. Vi har lite svalare väder och det är riktigt skönt. Jag trivs att ha något att göra och jag har hunnit ganska klart hos mig och min trädgård, då passar det bra att hjälpa till hos henne. Hon jobbar ju och har inte lika mycket tid till trädgården som jag. Vi trivs att vara i trädgården tillsammans. Så det är ett stort plus för oss båda två.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Godt du kunne nyde dine tulipaner i år, hvilket farvehav! Abrikos eller fersken er en skøn farve. Som sædvanligt har I været flittige. Det trives I med 😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja i år har jag kunnat njuta av dem, och det är inte riktigt över ännu. Ja det är en vacker färg, och jag är mycket förtjust i de mörka också, det skulle nog bli en fin kombination. Tack! det är skönt och det syns att man varit flitig i trädgården.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Det er jo blevet rigtig sommer hos dig, og dine tulipaner ser fantastiske ud! Dejligt du er hjemme i år og kan nyde dem allesammen, for det går nok hurtigt med blomstringen i sådan et fint vejr. Klematis og alt andet ser også godt ud, ligesom din datters have virker meget stemningsfuld og hyggelig med de sorte ænder på rad og række.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! det blev en fin blomning i år, jag njuter . De har blommat ett tag men det är nog nära slutet. Vi har lite svalare väder nu och det är skönt. Jag trivs bra hos dottern, det är lugnt och skönt, lite närmare naturen än hos mig. Ankorna är riktigt skojiga att följa, de badar i ån och så kommer de till sin inhägnad och hoppar ner i badkaret. Pratar och kvackar och lägger huvudet på sned, och det blir ett himla liv då de är hungriga. Dottern var tvungen att ta bort maten och bara plocka fram den då de skulle in, annars simmade de bara omkring i ån, och hon vill inte lämna dem ute under natten.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. La Belle Epoque är ju fantastisk! Åh, så vacker! Inte alls min färg, men vad gör det? Härligt att du fick uppleva tulpanblomningen ordentligt i år.
    Dina tovsippor är så fina, så vackert när de bildar stora sjok.
    Gillar ankorna, vilka personligheter de är!
    Och just det, jag måste tacka dig för tipset att jordslå sommarrudbeckian! Trodde inte att de överlevt i pallkragen, men när jag grävde upp plantorna fanns minsann små skott på dem!
    Kram från Anni som har svåra problem med att få logga in på blogger för att kommentera (när jag loggar in skickas jag till min egen blogg!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Javisst är den fin, trots färgen, men den blommar otroligt fint. Tack! jag älskar mina tovsippor, försökte plantera dem hos dottern för hon gillar dem också. Inte en av dem dök upp förra året, däremot tittar de fram i år. Ankorna är speciella. Sir Väs som tror att han bestämmer i flocken och Pytte pannkaka som håller på att ta över, och så damerna. De är en sammansvetsad liten trupp. Vad kul att du lyckades övervintra Sahara, mina är också krukade, de överlevde tredje vintern nergrävda i odlingslådan. Försökte göra likadant med Jätteverbenan, men det lyckades inte. Bra att det löste sig med inloggningen, jag har problem att överhuvudtaget kommentera hos dem med Wordpress.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Ha! Nu kom jag in, bara för det!

    SvaraRadera
  9. Fantastiske tulipaner du har. Det er nogle flotte farver og fine kombinationer. Jeg er også meget glad for abrikosfarvede blomster, men der er ikke så mange forskellige, så det gælder om at være på jagt efter dem! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack så mycket! Ja de är riktigt fina och har blommat länge nu. Tror att det snart är över för i år. Nej det finns inte så många blommor i den färgen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Nydelige tulipaner, godt du fikk dem med deg i år. Jeg prøver å bare kjøpe flerårige tulipaner, men det hender det kommer noen ettårige hjem også. Jeg planter alltid løkene igjen, for sikkerhets skyld, tror sideløkene kan komme med blomster etter hvert, men har lest at det kan ta tid (jeg klarer jo ikke å følge med over så mange år, så om det blir noe vet jeg ikke). Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack! visst är de fina, de har blommat länge, men nu är det nog över. Jag köper också tulpaner som skall återkomma men alla gör nog inte det. Jag plockar upp dem då de blommat klart och sätter ner dem igen i höst. Dahliorna får ta deras plats under tiden. För säkerhets skull köper jag också nya lökar, jag vill inte bli utan blommor.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Jeg regner aldri med at tulipaner kommer tilbake. I fjor gjorde mange det, men ikke i år. Kanskje neste vår igjen? Både Blue Diamond og Beachberry er blitt favoritter her. Veldig vakre! Så trivelig med ender! Ha en fin uke.
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      När det är några man gillar mycket så vill man gärna se dem igen. Blue Diamond är en favorit, så jag planterar nya varje höst. Beach Berry är riktigt vacker. Ankorna är riktigt trevliga.
      Tack! Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Alltså ... dina tulpaner är sååå vackra! Vilken bra idé att plantera dem som du gjort så det blir en form av massverkan. Jag skulle vilja göra likadant men tyvärr är det omöjligt pga rådjuren. Täcker du över på något sätt eller har du inga rådjur som kommer in i trädgården?
    Ankorna är så söta där de går på rad ... Det är en härlig tid nu.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tusen tack, ja jag är riktigt nöjd med dem i år. Vi har rådjur ibland, har sett spår av dem tidigt på våren. Jag har ett tunt svart bärnät som skydd tidigt på våren, då det inte finns så mycket att äta i naturen. Såg några lökar upprivna och några tulpanblad med bitmärken. Då var det dags att sätta nåtet. Tar bort det då tulpanerna slagit ut, och det brukar gå bra. Men vi har inga stora problem med rådjur, de kommer ibland hit. Förra året fick jag mina liljeknoppar uppätna, och det är ju inte så kul.
      Visst är det helt ljuvligt, idag har vi haft upp till 26 grader och strålande sol, ett tag såg det ut som att det skulle börja regna, men det blev bara några droppar. Visst är det kul med ankorna, och de är så vackra i solskenet.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Che collezione di tulipani incredibile! Complimenti davvero!

    Un caro saluto!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ciao Gabriel!
      Mille grazie, i tulipani sono stati davvero belli quest'anno.
      Saluti /Marika

      Radera
  14. Flott med tulipaner.
    Jeg la spesielt merke til endene (ankorna). Det er et trivelig innslag i hagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Tack! de är riktigt fina, och finns hos min dotter. De har en vacker fjäderdräkt och är riktigt trevliga.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Erilaisia kauniita tulppaaneja sinulla . Kartanonpioni kukkii minulla parhaillaan . Kaunista ja lämmintä aikaa nyt vietetään .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos, tulppaanit on ollut oikein hienot ja kaunis kukinta mutta nyt se on ohi. Otin ne kaikki pois eilen ja tänään istutan daaliat niiden tilalle. Tuo kartanonpioni on minun tyttärellä, se on oikein kaunis ja aina ensimmäinen pioni joka kukkii. On tosi ihanaa nyt.
      Terveisiä /Marika

      Radera
  16. Hej Marika,
    Wat een prachtige tulpen en zoveel bij elkaar. Het lijkt zo net een kleine Keukenhof. Schattig die eendjes .Mooie plek hebben ze daar.
    Lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Thank you so much, well I think it is far from Keukenhof but very kind of you. The cayuga ducks are nice and very beautiful.
      Lieve groet Marika

      Radera
  17. Jag älskar dem :-)) färgerna på dina tulpaner är vackra. Vilken underbar mångfald. Jag ska eftermontera den till hösten :-)) i min trädgård. Det är bra om det inte är så varmt, då kan man njuta av blomprakten länge. Bävern kommer förmodligen att få ner alträden... och han är så smart att de faller i vattnet och inte i din trädgård.
    Ankorna är fantastiska... är de dina eller har de precis ställt upp med dig. Trevligt att se.
    Tack för dina underbara bilder och mycket glädje till dig i din trädgård.
    En kram från Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Bilderna på ankorna och trädet som bävern har gnagt på är från min dotters trädgård. Det är hennes ankor. Tulpanerna är från min trädgård. De har blommat riktigt fint i år. Men nu har de blommat klart och jag har bytt plats med dem och planterat dahlior i stället. I höst planterar jag tulpanlökar igen.
      Tack så mycket Viola!
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
    2. Jag har också planterat mina dahlior... och jag kan inte glömma att plantera nya tulpanlökar på hösten - dina är en dröm.
      Njut av våren... sommaren är precis runt hörnet.
      Kram Viola

      Radera
    3. Hej Viola!
      Det är så fint nu, jag är ute hela dagarna. Det blommar fint och är en härlig tid nu. Tack! jag kommer nog också att plantera nya i höst tillsammans med de gamla. / Kram Marika

      Radera
  18. Underbara bilder på underbara växter! Idag har jag äntligen kommit iväg till Jonas i När och trots (eller kanske tack vare) att Rolle var med så gick det åt en massa pengar - nästan 900 kr!!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack! Vad bra att du kom iväg och fick handlat lite blommor. Eller många!
      Då blir det fint i dina krukor och amplar.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera