torsdag 6 juni 2024

Juni i trädgården.

 Juni har börjat med sol och värme, det är torrt i trädgården och det mesta blommar över väldigt fort. Hann knappt upptäcka att syrenerna blommade innan det var över, och skolavslutnings rosen från förra veckans inlägg har redan blommat över.  Får spana in nyheter varje dag för att inte missa något.  Igår fick vi en regnskur för första gången på länge, och idag är det varierat väder, med blåst, regnskurar och solsken. 

Buckeye Belle blev kvar i skuggrabatten då jag flyttade bort de flesta därifrån, den ser ut att må bra men blommar bara med en blomma. En riktig skönhet, färgen är väldigt mörk, svårt att få rätt färg på bild.

Shirley Temple brukar vara tidigt ute, hon börjar med rosa färgade blommor för att ändra färg till vitt då hon blommar ut för fullt.  Hon står tillsammans med Ormroten som sprider sig lite för mycket, måste tukta den lite mer.

En till dam är Louise Bugnét , som börjat blomma så smått. Knopparna har mycket rött i sig medan blommorna för det mesta blir helt vita. Den har friska fina blad men här sitter en liten larv och äter på bladet på bilden till höger. 


Dessa orangefärgade damer påminner mig om att det inte alltid blir som man tänkt. Vallmon skulle bli Pattys Plum men blev något annat, och liljan poppar upp lite här och där, försöker samla dem i en  liten orange hörna.

Mina Allium som blev kvar i blomlådorna blommar i väntan på att dahliorna skall slå ut.  Hade hoppats att det skulle finnas en vacker rosa allium bland dem. Beställde lökar på Chelsea Flower Show som skulle levereras i höst. De kom sent så marken var redan frusen, så jag planterade dem i krukor. 


Allium Tripedale heter den, bilden är lånad. Har mailat leverantören och de undrade hur jag hade planterat dem, och var jag hade förvarat dem. Planterade i krukor i växthuset och på våren blev det inget alls. Nu har de lovat att kompensera mig för den sena leveransen, så får vi se. Hade gärna haft dem, de var riktigt dyra dessutom så det var tråkigt att det inte blev något. De hade anlitat en ny transportör som de inte skulle anlita flera gånger.  Jag har lite otur med mina lökleveranser. Tulpanerna blev mosade av transportören, men det var i Sverige. 

Jag har haft sällskap i trädgården, en skatunge som har dykt upp bland blommorna eller suttit stilla och väntat på att bli matad av sina föräldrar. Mamman satt och spanade efter den från taket på fågelholken, och det blev ett väldans liv på småfåglarna. 

I rabatterna blommar både aklejor och nävor, de sprider sig och poppar upp lite här och där, och det får de göra.  Jag är speciellt glad för nävorna, då de bildat stora gröna kuddar i min torra gavel rabatt.

En skön syn med regn, det har kommit många skurar idag, men hoppas att det blir uppehåll så vi kan fira Sveriges Nationaldag.   

Ha det fint!  
Marika






39 kommentarer:

  1. Beautiful peonies, I didn't see mine blooming because I was on vacation. All the little flowers beautify the June garden. I see it has rained. It also rains here sometimes. It's probably good because you can store water, but I'm afraid of fungal diseases on the plants.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you I like peonies, a couple blooms now and the others are only in buds. We have had very dry weather, but yesterday we got some rain and today also. It is very good.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!Så många vackra blommor med vackra färger du bjuder oss på i ett fint kollage.Det börjar bli spännande att gå runt i trädgården för varje dag så har det poppat upp någonting nytt där.Här hos mig så har vi inte kommit lika långt men det är ändå så trevligt nu när det mesta händer där ute.Jag gillar när en del växter vill sprida sig och Aklejor och Näva gör inget alls att de vill vara på flera ställen.
    Vad härligt med regn det regnar även här i dag och det är så välkommet.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack skall du ha, ville pigga upp headern med lite olika färger. Väldigt mycket har blommat över redan i trädgården, men det är tur att det finns mera. Jag gillar också både Nävor och Aklejor. Just nu börjar pionerna blomma. De är väldigt mycket tidigare än de brukar. Det regnade igår och har fortsatt idag, och det behövs verkligen.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fin din nye header er. Friske farger på alle blomstene. Dine pioner ser veldig fine ut. Min Buckeye Belle har ikke blomstret i år. Gratulerer med nasjonaldagen til Sverige!
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket! Pioner är en stor favorit, skulle inte vilja vara utan dem. Jag har bara en blomma på Buckeye Belle men den är fin. Det är bra att inte alla blommar samtidigt. Tack! det blir lite firande med sång och musik för Sverige.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Marika, Nice seeing ll the blooms you have. Your Peony blooms a spectacular. Mine have not started yet - but soon! So many of your flowers are the same I have planted here - but you are ahead of me in bloom time.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi!
      Thank you! I have a couple peonies that have started to bloom, the others will bloom later. I´m happy for that, don´t want them to bloom over at the same time. We have had a very warm May, so many of my plants are earlier this year than they use to.
      Have a nice day !
      Marika

      Radera
  5. Kauniita pioneja ja muita kaunottaria. Ja akileijoja, niitä pitää aina olla puutarhassa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Kiitos! Pionit on tosi hienoja, toivon että ei kukinta mene ohi ihan heti. Samaa mieltä olen Akileijoista, ja sitten vielä Digitalis kukka. En haluaisi olla ilman näitä kasveja.
      Terveisin Marika

      Radera
  6. Vilka fina blommor du har! Synd att det blev så tokigt med lökarna. Ha en fin fortsättning på sommaren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristiina!
      Tack så mycket, ja det var tråkigt men hoppas att de kan lösa det på ett bra sätt.
      Tack detsamma till dig /Marika

      Radera
  7. Hvor er der mange fine billeder i dag Marika! Jeg ved ikke hvor jeg skal ende og begynde, men må bare rose dig for alle dine fine kollager. Selv head'eren er blevet en hel kollage! Gode billeder af skade-ungen også, men den er småfuglene ikke glade for!
    Jeg synes du har mange problemer med dine indkøb af løgplanter, og det er ikke rimeligt. Godt dog du får nye løg fra England nu.
    Tillykke med regnen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack så mycket! Jag tycker det är roligt att göra collage, då får jag med lite fler blommor. Jag tyckte synd om skatungen för den blev lämnad långa stunder alldeles ensam, och en dag fick jag rädda den från grannens katt. Nu har jag inte sett den och väljer att tro att den har klarat sig fint och flugit iväg med sina föräldrar. Ja jag har haft otur med mina lökar. Tulpanlökarna blev mosade av transportören och de här Alliumen kom fram men väldigt sent. Jag hoppas att jag får nya, för jag tycker att de är vackra.
      Tack! det var skönt med regn.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Sikke mange flotte blomster du har i haven lige nu. Mange fine farver - og ja, det sker at vi bliver overrasket over de farver, der dukker op. Så må vi flytte lidt rundt og prøve igen. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack så mycket. Ja det är mycket som blommar nu men det går lite för fort.
      De blommar över så fort. Är extra glad för att pionerna inte blommar samtidigt, på det viset får jag njuta av dem lite längre.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Hej Marika,
    Ik zit met veel plezier te kijken naar je header, die is prachtig!
    Prachtige pioenrozen. Je zou de hele dag in je tuin moeten vertoeven om van alles te genieten.
    Ik wens je een fijn weekend!
    Groetjes Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Thank you so much! I wanted some more pictures in my header so I made a collage. The peonies are my favourite , I´m happy that they start blooming different times so I get to enjoy them a bit longer. I enjoy them, both looks and scent. Thank you I wish the same to you.
      Een fijn weekend!
      Groetjes Marika

      Radera
  10. Der er næsten ikke noget bedre, end når regnen vender tilbage efter en tør periode. Lyden af regndråberne og duften af den våde jord, kan gøre en så glad.
    Det ser så blomstrende og frodigt ud i din have. Den ene blomst er smukkere end den anden. Den lille larve spiser sig mæt i rosenbladene. Mon ikke den bliver tilgivet, der er så meget grønt, at man knap bemærker den.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det är sant, det känns alltid uppfriskande efter ett regn. Trädgården ser grön ut trots att det har varit torrt och varmt. Jag var tvungen att vattna lite grann, speciellt där jag planterat ut mina sådder. Larven glömde jag bort, kanske den fortsatte att äta lite till. Vi har svalare väder nu och det är ganska skönt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  11. Buckeye Belle er en vakker sort. Venter på min første blomst, etter to feilmerkede forsøk. Håper det er den rette denne gangen. Patty's Plum er jo så vakker, så du ble snytt der! God helg.
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja den är riktigt fin, det är svårt att få den rätta färgen på ett foto. Vi får hoppas på det. Jag har haft Pattys Plum och väntar på den, den är otroligt vacker.
      Hoppas den visar sig.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  12. Du har da mye fint som blomstrer, og nydelig den øverste peonen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tusen tack! Ja den är riktigt fin, har flera pioner som står i knopp. Så bra att inte alla blommar samtidigt.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Åh vilken vacker pion! Söt skatunge med :) Roligt med sällskap i trädgården...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! visst är den fin. Skatungen har försvunnit, hoppas att den lärde sig flyga och är i säkerhet.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Kyllä pionin kukkasi on kauniin syvän punainen. Laukat kukkii vielä meilläkin valkoiset etenkin on hyvässä kukassa .
    En tiennyt että niitä on myös vaaleanpunaisia en ole koskaan nähnyt .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos, se on oikein kaunis. Minä olen istuttanut laukat tulppaanien seuraksi. Mutta tulppaanit ehtii kukkia loppuun ennen kuin laukat kukkii. Ne jäi nyt daalioiden seuraksi. Se vaalen punainen on hyvin kaunis, mutta sipulit tuli niin myöhään etten saanut niitä istutettua. Ja ruukuissa ei niistä tullut mitään. Oli aika kallis juttu joten toivon että saan jonkinlaisen korvauksen.
      Terveisin Marika

      Radera
  15. Hej Marika!
    Så märkligt, det här inlägget har jag inte fått någon notis om så det är första gången jag ser det nu.
    Din vackra röda pion har verkligen en djupt röd färg. Jag har en pion som har hamnat i skuggan under en buske och den ger inte många blommor. Det är ändå en 'Sarah Bernhardt' som normalt ger många blommor. Så pioner vill nog ha mycket sol. Hos mig är det bara min svavelpion som blommat ännu. De andra har bara knopp men jag är faktiskt glad för det för igår kom det kraftiga slagregn och då skulle de blivit helt nedslagna av regnet.
    Vilken söt liten skatunge. Men jag förstår att det är liv på föräldrarna.

    Och så såg jag dina kommentarer. Jag var inne på den första och redigerade den själv och lade in ditt namn (utan siffror efter) och så la jag in din bloggadress. Då såg allt normalt ut men så ska det ju inte behöva vara. Din andra kommentar har jag låtit "siffrorna" vara kvar på utifall jag skulle få någon kontakt med wordpress så kan jag visa hur det blir.
    Du skrev att du hade loggat in. Men var då? Du har väl inte något Wordpresskonto? Eller går det att logga in på något annat sätt? Jag ser ju inte samma kommentarsruta när jag kommenterar i och med att jag alltid är inloggad så jag vet inte riktigt hur det ser ut för andra.
    Förresten, nu kom jag på en sak.Skulle det vara ok för dig om jag prövar att kommentera som dig? Om jag går in på en annan dator (där jag inte är inloggad) och prövar med att ange ditt namn Marika, din emailadress och ange din bloggadress för att se hur det går. Då ser jag ju om jag också får en massa konstiga tecken efter eller om jag ombeds att logga in.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det var märkligt med att jag fick en uppmaning att logga in i wordpress, skrev i min email och klickade i att jag glömt lösenordet. Fick en länk till mitt email och kunde ange ett lösenord och logga in. Men inget kom med per automatik så det verkade lite konstigt, men då kom namnet marika med en massa siffror efter. Har inte tidigare loggat in på wordpress vad jag vet, men det har alltid fungerat genom att jag fått ange mail, namn och blogg.
      Du får gärna prova om du vill.
      Jag tror att Buckeye Belle står för skuggigt, det är nog därför den bara blommar med en blomma. Skall se om jag kan hitta en annan plats till den.
      Kram Marika

      Radera
    2. Hej Marika!
      Men, så konstigt. Du ska ju inte alls behöva logga in. Men då verkar det ju som om Wordpress tycker att du har ett konto där eftersom du kunde logga in. Men jag gör som så att jag prövar att göra en testkommentar med dina uppgifter. Jag återkommer med en kommentar här hur det går.

      Kram Anita

      Radera
  16. Hej igen Marika!
    Nu har jag prövat och jag får samma problem som du. Har prövat med några andra mailadresser (bland annat makens) och det fungerar som det ska. Det verkar som din mailadress på något vis blivit kopplad till ett Wordpresskonto. Har du prövat att kommentera på någon annan Wordpressblogg för att se om det blir samma problem. Exempelvis Lenas? Troligen blir det samma problem vilken WP-blogg du än försöker kommentera på. Vilket elände. Du har inte någon annan mailadress du kan testa med? Tyvärr har jag ingen lösning på detta .. :(

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Har bara din och Lenas blogg som är wordpress annars är det mest blogger. Problemet uppstod på bägge bloggarna samtidigt. Har inte haft något problem före det, då har jag bara behövt skriva mitt namn och så har all annan info funnits sparad. Tack för att du försökt.
      Jag skall se om jag kan komma på något.
      Kram Marika

      Radera
  17. Din header är otroligt vacker och nåt annat exceptionellt var den där Allium Tripedale. Allium är ju favoriter hos mig och jag har massor, men nån riktigt rosa har jag inte. Synd att du inte har någon - ännu...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack! Visst är den fin, det var därför jag så gärna ville ha den. Vi får se om jag får en ersättningsleverans, det lät så men har inte fått det bekräftat . I så fall dyker det kanske upp några lökar senare i höst.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Buckeye Belle har fantastisk färg och vackra kronblad.
    Pionens känsliga rosa, det är så vackert vad våren och sommaren - ger fantastiska färger.
    Jag hoppas att du kunde se din söta lilla gäst i trädgården flera gånger.
    Och jag hoppas att det kommer tillräckligt med regn til deg.
    I år har vi underbart väder – förutom två obehagliga frostiga dagar tidigt på våren. Mycket sol, mycket regn. Grödorna, skogen och även trädgården ser fantastiska ut.
    Må det förbli så.
    En kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Pionerna är riktigt fina, och det finns massor av knoppar i år. Skatungen var kvar ett tag men är borta nu. Den har nog lärt sig att flyga. Vi har fått regn en hel del den senaste veckan. Nu är det väldigt varierat, sol, regn och blåst och hagel.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  19. Så otroligt tråkigt med felleveranser och mosade lökar, det är ju inte direkt billigt att köpa nytt till rabatterna! När blommorna dessutom har en annan färg än tänkt blir man inte så glad.
    Såg att du har problem med att skriva hos Anita och Lena, själv har jag ju problem här hos dig trots att vi båda har Blogger. Jag blir uppmanad att logga in på Google trots att jag redan är inloggad och om jag klickar att logga in i Blogger skickas jag till min egna blogg! Måste alltså skriva in mitt namn och hela min bloggadress hos dig varje gång - det är inte ens sparat. Varför kan tekniken inte bara fungera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja, jag väntar på besked om jag skulle bli kompenserad för lökarna som kom så sent att det inte gick att plantera dem ute. Jag har problem med Wordpress, det blir konstigt, det har fungerat hur bra som helst förut. Det är mycket märkligt att det inte fungerar för dig, då vi har blogger bägge två. Jag har inga problem hos andra med blogger.
      Det är tråkigt när det inte fungerar.
      Ha det bra /Marika

      Radera