fredag 14 juni 2024

Pionernas tid.

 En tidig morgon,  går jag omkring i trädgården, solen skiner det är blött efter nattens regn, för det kan inte vara dagg. Känns som en höstmorgon, men solen torkar upp allt snart.  Öppnar dörrarna till växthuset, fönstren har immat igen. 

På altanen har jag äntligen fått planterat lite fler växter, mina egna sådder har hamnat i flera krukor. De som blommar först är Cosmos, skall bli trevligt att se de nya varianterna. Förra året var det Apricotta  och i år är det Apricotta Lemonade.  Jag har blandat flera olika sorter i krukorna. 

Det är riktigt skönt att gå min runda, grannarna har inte kommit igång ännu.  Vi klippte gräset igår och jag rensade bort lite överblommat i rabatterna. Grenar från de stora träden hade ramlat ner i det blåsiga vädret. Det kom en hel del regnskurar, men var soligt emellanåt. 

Det blir ett lyft då gräset blir klippt även om det inte var så långt. Jag skall fixa kanterna till rabatterna så blir det riktigt fint.  Pionerna slår ut en efter annan, här är ett knippe av okända sorter och så min favorit Digitalisen. 
I mitten är det Sarah Bernhardt, en favorit men de andra är också fina oavsett om jag har namnet till dem eller inte. 

Visst är de fina, och det är inte bara jag som tycker det. Vårtbitaren har parkerat i blomman i mitten. 
Annat som blommar just nu, är Borstnejlikorna  och Stjärnflockan i lite olika färger. 

I mitten är Farmors pion, den har inte så många blommor men är glad att den fortfarande lever. 

I odlingslådorna växer sallad, ärter, bönor, rädisor.  Morötterna och dillen har jag inte sett så mycket av. 
Flyttade ut några gurkplantor, de har inte vuxit alls lika bra som de som är i växthuset.  Ser att jag har lite rensningsjobb här.  Kanske skall jag ta tag i det och fixa det med en gång.

Ha en trevlig helg!
Marika

Och såhär blev det !

24 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så fint du beskriver din tidiga morgon. Kan riktigt känna den krispiga morgonluften och fukten i gräset. Cosmos är en härlig sommarblomma. Jag sår inga själv utan köper och då blir det ofta olika rosa sorter.
    Pionerna har inte slagit ut hos mig ännu vilket jag är glad för då vi haft rejäla slagregn. Men svällande knoppar är på gång. En härlig tid nu men lite varmare väder skulle inte skada.
    Inläggningsgurkan har jag fortfarande inte vågat plantera ut i mina pallkragar. Vet att gurka är känslig om temperaturerna blir för låga. Plantorna står fortfarande på vänt i uterummet men är kraftiga och fina.
    Rensningsjobb behövs här också. Alla utblommade lungörtsblommor måste klippas av så att de vackra bladen kommer till sin rätt.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! det var riktigt skönt att vara tidigt ute. Det är en skön stund innan omvärlden börjar röra på sig. Cosmos är fin, den blev så vacker i kruka hos dottern förra året, så jag planterade också i kruka i år. Brukar annars ha den i rabatten. Vi har sol och regnskurar om vartannat, hann precis rensa rent i odlingslådan innan det kom en regnskur, och nu skiner solen igen. Jag misslyckades med mina första gurkplantor, satte ut dem i växthuset för tidigt, sedan köpte jag nya, de står i växthuset och frodas. Hade också sått nytt så det blev lite för många, därför tänkte jag testa att ha dem ute. Har gått och klippt av topparna på tovsipporna, de ser ut som små trumpinnar.
      Trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Jeg er enig med Anita, for det er en fin beskrivelse av hvordan det var hos deg om morgenen. Ja, nå er det piontid. Det er knopper over alt, og det er bare å glede seg til blomstringen håper jeg. Her er det meldt om mye regn, og pionene blir så tunge da. Farmors pion ser veldig fin ut.

    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! det var en skön stund att gå omkring innan alla har börjat röra på sig. Det känns som att det är flera pionknoppar i år, men jag har ju också fyllt på med nya, både i år och förra året. Vi får hoppas att vi får njuta av blomningen utan att regnet förstör. Tack! jag försöker sköta om den, så den klarar sig.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Sałaty Ci zazdroszczę. U nas wszystkie wysiewy zjadły ślimaki. To nic, bedę zbierac pomidory i fasolkę, a sałatę muszę sobie kupić. Kwitną Ci już kosmosy? Szybko.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      I started the sallad in the greenhouse, it grew fine, then I planted it out and after the rain came, it has grown nicely. I do not have any snails, I´m happy for that. I do not have any tomatoes yet, the plants are just blooming. Yes my cosmos flowers have started to bloom, but only a few flowers yet.
      Have a nice weekend! /Marika

      Radera
  4. Ljuvliga bilder!
    Jag har inga pioner, men min granne har, så jag får njuta av dem där.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det går lika bra att njuta av grannens pioner.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  5. Det lyder som en hyggelig morgenrundtur med de mange forskellige indtryk, du modtager. Jeg har også en gammel pæon, som blomstrer. De kan få en imponerende alder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det är riktigt skönt att gå en tur tidigt på morgonen, då inga ljud hörs från gräsklippare eller trimmers. Jag är särskilt glad för min pion som jag fått av Farmor. Jag fick tre och två har tyvärr dött. Den har en ansenlig ålder.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Ekstra glede med farmors pion .-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Absolut så sant , den är jag extra glad över.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Ja, skønne pæoner - og alt muligt andet - men også en skøn morgenvandring i din dugvåde have! Jeg var glad for at komme med rundt i det fine sommervejr Marika!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! jag njuter av mina pioner, de är fler och blommar riktigt fint i år. Stunderna på morgonen är riktigt trevliga, med fågelsång och solsken.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hvilken skøn morgen. Det er så dejligt at komme tidligt op og ud i haven.
    Dine pæoner blomstrer så smukt. Mine pæoner blomstrede i de dage, hvor vi havde 25-27 grader, så det var desværre en kort fornøjelse. Digitalis er også en favorit her.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det var det, riktigt skönt att vara uppe tidigt. Är så glad för alla vackra pioner, det är svalare nu så de blommar lite längre hos mig. Det var mycket som blommade över väldigt snabbt i värmen. Digitalis vill jag inte vara utan, har sått i år så de blommar nästa år.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Så koselig sitteplass utenfor drivhuset. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack! ja där sitter vi gärna när det är varmt, det blir skugga från trädet.
      Ha en fin kväll.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Nyklippt gräsmatta gör så mycket för helhetsintrycket, håller med!
    Så många fina pioner du har, älskar pioner, vackraste blomman! Underbart är kort dock, så det gäller att njuta! ♥

    Ha det gott!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Ja det är otroligt vilken skillnad det gör. Tack! Jag har fyllt på med pioner de senaste mässorna, i år blev det tre till. Det är tur att de börjar sin blomning vid olika tider, såg några nya knoppar, då jag gick min morgonrunda.
      Ha det gott !
      Marika

      Radera
  11. Cosmos er uunnværlig. Jeg har også sådd noen av de nye, lekre sortene. Må bare få plantet dem ut...
    Vakre peoner. Ja, de må nytes :) Ha en fin uke.
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Visst är de fina, jag är riktigt förväntansfull på de nya sorterna. Men de är vackra allihopa. Pioner är favoriter , de är vackra och doftar så gott. Påminner mig om mina barndoms somrar hos Farmor.
      Tack detsamma, ha en fin vecka /Marika

      Radera
    2. Hej Marika!
      Tack för ett underbart kollage med så vackra blommor i din trädgård, det är verkligen härligt med dessa underbara blommor olika sorter.Mina pioner de har knoppar så de ska väl även komma i gång inom en snar framtid.Håller med om att det är ganska så härligt att vara ute i trädgården på morgonen när man får gå runt och bara njuta och fota en och annan blomma som nyss slagit ut eller bara vara för en stund.Ha det så gott/Margareta

      Radera
  12. Hej Margareta!
    Tack så mycket! Vi fick ett störtregn igår, vet inte om det finns kvar några pioner, jag får hoppas att något är kvar. Annars får jag njuta av dem som inte slagit ut ännu. Jag trivs bra med min morgonrunda, då allt är tyst och världen fortfarande inte kommit igång. Ha det bra /Marika

    SvaraRadera