fredag 28 juni 2024

Slutet av Juni.

 Tiden rusar iväg och snart är det slut på Juni. Det har varit en riktigt fin månad, trots att det har blåst ganska mycket. Den senaste veckan har vi haft väldigt varmt, och de senaste dagarna runt 30 grader varmt. Det är för mycket för att man skall få något gjort.  I trädgården blommar växterna fort över.

Pionerna som har varit de mest lysande stjärnorna har blommat över, men jag hittade några som fortfarande blommar. 


Rosorna har också lite bråttom, men Skeda rosen blommar fortfarande, gillar färgen väldigt mycket.

Har samlat på borstnejlikor ett tag, brukar också så egna plantor. Nu råkar jag ha flera i röda toner, den mörka är Sooty som ibland ser nästan svart ut. 

Stjärnflockan har jag försökt få i olika färger, minns nu att jag köpte frön på Chelsea Flower Show av en handlare, dem har jag glömt bort. 

En blomma kvar på Sarah Berhardt som har blivit helt vit.  En stor prästkrage Crazy Daisy som jag sådde för några år sedan, den stod lite skuggigt så jag har flyttat på den. Malvan gillar jag mycket, den är egensinnig och växer där den har valt sin plats. 

Har några digitalis som tittar fram här och där, Lykkefund är riktigt fin och full med blommor.  Det Franska Kungsljuset är tacksam och kommer upp varje år.  Är spänd på den rosafärgade som jag sådde, men den blommar kanske inte i år. 


I växthuset har min spindellilja slagit ut och sprider en skön doft.  Pelargonerna trivs fint därinne. Tomaterna, paprikan och gurkan växer så det knakar, det blir för många plantor vartenda år. 

Ett collage på en del som blommar i juni, nu står Stockrosorna och dahliorna i startgroparna. 


Ha det så bra !
Marika


16 kommentarer:

  1. Voi mitä ihanuuksia puutarhassasi kasvaa. Pionit ovat suosikkejani ja nuo neilikat. Kasvihuonekuvassasi on ihana valo ja oikea lomatunnelma! Mukavaa kohta alkavaa heinäkuuta sinulle!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Kristiina!
      Kiitos paljon. Pionit on myös minun lempikukkia, yksi niistä. Ne on kukkinut oikein hienosti tänä vuonna, ehkä pitempäänkin kuin yleensä. Rankkasade yleensä tekee lopun niiden kukinnasta. Oikein hyvää heinäkuuta sinulle myös. Nämä kuukaudet vilahtavat ohi vähän liian nopeasti.
      Terveisin Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Vackra färger och vacker blomning hos dig i juni. Skedarosen har en väldigt vacker färg. Ser frisk och fin ut. Dina stjärnflockor är så fina. Mina har inte många blommor i år. Tror dom hamnat lite för skuggigt. Kungsljuset är väldigt vackert. Lykkefund är tacksam och humlorna älskar den. Min blommar fortfarande men nu börjar rosbladen falla.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Det har blommat och blommar fint fortfarande, men då pionerna är färdiga så blir det ett litet vacuum. De tar så stor plats och inga andra kan riktigt matcha dem. Men snart kommer dahliorna. Skedarosen är fin och den mörka färgen är riktigt vacker. Mina stjärnflockor står i full sol och de verkar trivas bra med det. Lykkefund är så fin men den blommar en aning för kort tid. Men vi har mycket att se fram emot. Stockrosorna, dahliorna några klematis och så floxen som jag gillar mycket.
      Ha en trevlig helg !
      Kram Marika

      Radera
  3. Det er vel nok et dejligt positivt indlæg fyldt med billeder af smukke blomster. Det er dejligt, at juni har været en rigtig fin måned hos dig.
    Rosen har en virkelig flot farve, og hvis den også har en dejlig duft, er den jo helt perfekt. Stjerneskærm er smukke i alle farver, men jeg synes farverne blander sig lidt.
    Jeg elsker også den hvide malva, og her i haven er den velkommen til at så sig selv.
    Hav en god weekend!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! visst har juni varit fint, lite omväxlande väder men i stort fint. Jag gillar min nyaste ros riktigt mycket, den är en liten buske än så länge men har producerat många blommor. Stjärnflockan är en favorit, har inte märkt att den ändrar färg. Jag har den vita och en rosa malva, de är riktigt fina.
      Trevlig helg!
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Så mye vakkert som du viser i dag! Hagen din ser ut som et paradis av blomster. Astrantia ser ut som små stjerner, og du har dem i så mange fine farger. Nydelige roser også.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket, ja det är en hel del som blommar och det kommer nytt hela tiden. Astrantian har så vackert mönster i blomman, och de ser lite olika ut, som snöflingor. Små individer. Tack, skeda rosen blev en ny favorit.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Så utrolig mye forskjellig du har. Har vært mye vind her også. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det blir en hel del olika sorters blommor, för att fylla rabatterna. Vill gärna ha något som blommar hela tiden. Det blåser kraftiga vindar hos oss också idag.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Very beautiful blooms for this month of June! I really like your purple rose bush! and astrantias too, and foxgloves again! It's really beautiful! Thank you and have a good weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Thank you so much, we have had luck with all the perennials. They have bloomed for quite a long time conserning the warm weather , and when one has bloomed over, it is another ones turn to start to blossom. I like my new lilac coloured rose, and foxgloves are one of my favourite.
      Have a nice weekend /Marika

      Radera
  7. Fin junicollage, du har sammensat. Nå, det er en spindelilje. Jeg ved faktisk ikke, hvad det latinske eller det danske navn er, men nydelig er den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack! Jag tror att det latinska namnet på spindelliljan är Hymenocallis Ismene Festalis. Den är fin, köpte lökarna på trädgårdsmässan. Har haft den förr för ett antal år sedan.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Et skønt indlæg med lutter smukke midsommerblomster! Dejligt at se det trives så godt hos dig, og med det varme vejr er det vel bare at sætte sig ned og nyde det hele.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! Ja det är härligt med alla vackra blommor, man får njuta av dem den tid de blommar. Idag är det 18 grader och lite duggregn, det var riktigt uppfriskande att rensa i rabatterna.
      Hälsningar Marika

      Radera