fredag 5 juli 2024

Sommarens andra månad.

 Juli har börjat, med både sol och blåst och regn.  Det har blivit några få arbetspass i trädgården, har mest skött om mina tomatplantor, genom att tjuva och binda upp dem. Jag har för många plantor, så det är lite trångt, men det finns många tomater och blommor på plantorna.  Däremot vet jag inte vad det är för fel på gurkorna, de blommar som bara den men inte en endaste en gurka har jag fått ännu.  Min nattliga marodör har ätit upp liljeknoppar, luktärter och sockerärter. Skyddar dem så gott det går med ett tunt bärnät. 

Bakom växthuset ut mot allmänningen växer min fina Schersmin, den doftar underbart. Höll på att glömma bort den helt.  Den syns egentligen först om jag går utanför tomten.  Har länge tänkt skaffa mig en till som jag kan se inne i trädgården. 


Den första stockrosen har slagit ut, och det är den gula som blivit lite aprikosfärgad. Sådde nya både förra året och i år, som jag hoppas få se i blom. Om jag minns rätt så var det en dubbel som borde blomma i år.


Skulle fylla på med lite nytt i amplar och krukor, så det blev ett besök till trädgårdshandeln, jag kom inte hem med några få blommor som jag hade tänkt, nej det blev några fler.  Digitalisen har sått sig själv, den fick sällskap av lite nytt i balkonglådor och amplar. 

En Hortensia i blå toner till halva priset, följde med, den passar bra i zink krukan som dottern skulle kasta. Det blev en fin kombination. 

Några färggranna perenner, som Röllekan och en vacker Flox, ville också med. 

Och så stod hon där alldeles ensam bland andra rosor, Ghislaine de Féligonde . En ensam ros kvar, skulle jag inte ta med henne nu så skulle hon stå kvar på önskelistan ett tag till.  Nu har jag en också, nu återstår bara att planera var hon skall planteras. 


Den första Dahlian har slagit ut, den heter Gallery Art Deco.  Lite fundersam blev jag att jag hade beställt en orange färgad, trodde nog att den skulle vara lite mildare i färgen.


Ha en trevlig helg!
Marika



36 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, det er det samme været her. Det ser ut som alt av blomster trives godt hos deg. Jeg har opplevd det samme som deg med agurkplantene mine. Jeg har fått høstet ca 10 agurker, men nå ser det ut som bladene blir slappe og bare henger nedover. Vet ikke hva som er galt med den. Så fin din sjersmin er. De dufter så godt. Flott hortensia også. Krukken i sink passet godt til den blå fargen.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja växterna verkar trivas bra i vårt omväxlande väder. Jag har hört flera som haft problem med gurkplantorna. Jag hoppas att jag får några gurkor att smaka på. Schersminen är fin, men den står helt fel, planterade den för många år sedan då mina träd inte hade vuxit och blivit så stora. Nu går det inte att gräva upp den, så den får stå kvar där den står. Tack! Jag tyckte om krukan och den passar bra till hortensian. Den var lite bucklig så därför ville inte dottern ha den, men det syns inte.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Digitalikset ja dahlia, sekä kaikki muut. Niin kauniita!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Kiitos paljon. Digitalis on ehdoton suosikki, tämä tässä keskellä on löytänyt oman paikkansa. Sopii hyvin ostosten joukkoon. Tuossa vaiheessa ei niitä ole vielä istutettu.
      Hyvää viikonloppua /Marika

      Radera
  3. Ja, fy vilket tråkigt väder vi haft och fortfarande har.
    Du har det dock så vackert i din trädgård, synd bara att man inte kan njuta av allt vacker p g a vädret, men så är det att leva i Sverige, har jag upptäckt.
    Otroligt vacker dahlia.
    Trevligt veckoslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja vädret har varit lite upp och ner, men vi har soliga stunder mellan regndropparna. Jag slipper vattna ute i trädgården, och det är ett stort plus.
      Tack! växterna trivs. Den första dahlian har slagit ut nu hoppas jag de andra kommer efter.
      Ha ett härligt veckoslut / Marika

      Radera
  4. You're off to a great start this summer! It's great to be able to grow tomatoes successfully and to have a good harvest in the pipeline. I see that your hollyhocks are very healthy, without that rust disease that made me give up on having them in the garden, despite their charm. You'll be very pleased with Ghislaine de Féligonde, it's a generous rose that needs to be given room to grow... it climbs on any support it can find. Mine regularly colonises the neighbour's Cornus mas...
    Have a good weekend!

    Translated with DeepL.com (free version)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Yes I´m expecting to get a lot of tomatoes, but we need some sunny days for them to get som colour. I had rust on my holyhocks one year, on the bottom leaves . This year they look great. I´m looking forward to sea my Ghislaine grow up to a glorious rose. The flowers are beautiful.
      Have a good weekend /Marika

      Radera
  5. Det er en flot farve din stokrose har, og bladene ser så fine ud. Jeg kan godt lide stokroser, men jeg har ikke held med dem, der kommer altid rust i bladene.
    Der var en god indkøbstur, du havde til blomsterhandleren ;-) Jeg kan godt forstå, det var svært at begrænse sig. Det ville jeg heller ikke have kunnet.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Den här stockrosen var ljust gul från början, de senaste åren har den blivit mer persikofärgad. Jag har också haft rost på de nedersta bladen, men i år har alla stockrosor klarat sig fint. Det var inte meningen att jag skulle komma hem med så mycket växter, skulle bara komplettera med lite nya till mina amplar och några krukor. Men det är svårt att låta bli. Det blev också några riktigt vackra rosor till dottern. Så vi blev riktigt nöjda båda två.
      Trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Her til morgen ligger der blade på græsplænen som efter en efterårsstorm. Juli har været alt andet end sommerlig indtil videre. Agurker kan være lunefulde, men hvor er de lækre, når de lykkes. Til lykke med den nye rose. Den ser flot ud, og du har vist haft den på ønskesedlen et stykke tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Vi har också blåst och regnskurar. Det påminner om höst då man ser ut. Vi får hoppas på lite sol och värme, då kanske både tomater och gurkor vill producera lite ätbart. Tack! rosen har jag beundrat många gånger , bland annat på din blogg. Den har inte varit lätt att hitta, ville inte ha en rot bara, men nu såg jag vad jag köpte.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Hei Marika! Jeg synes stokkroser er så fine. Det er lenge siden jeg har sådd dem, men heldigvis kjøpte jeg to stykker i våres. Her har det det blåst og regnet, og faktisk ganske kaldt. 12 grader er ikke akkurat julitemperatur.
    På mitt forrige blogginnlegg, spurte du om en plante var en ridderspore. Det er det. Den heter Astolat. Jeg har fremdeles problemer med kommentarer. Jeg får ikke endret fra anonym.
    Man blir så fornøyd med gode plantekjøp. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Jag tycker mycket om dem också. Har sått flera nya sorter i år och förra året.
      Vi har haft en väldigt blåsig dag och några regnskurar, inte riktigt sommarväder. Det var en riktigt vacker Riddarsporre, har inte sett den i rött förut. Tråkigt att det inte fungerar med att ändra från anonym. För mig fungerar det bra i blogger men de som har wordpress så fungerar det inte riktigt som det ska för mig.
      Det är alltid lika trevligt att komma hem med nya växter.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Så mycket vackert som blommar i din trädgård och så mycket vackert som även fick följa med dig hem. Det är inte alls svårt att komma hem med några blommor när man besöker en handelsträdgård för de lockar alltid med sina vackra färger när de blommar där de står.Hortensian passar alldeles utmärkt i sin kruka det håller jag med om.Vi har haft ett fint väder just i dag men just nu faller det regndroppar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! Ja det är inte svårt att få med sig blommor från handelsträdgården, det finns så mycket som lockar. Vi hade en förskräcklig blåst igår och det har blåst flera dagar, men det var riktigt hårda vindar igår. Idag är det bättre, med sol och en svagare vind. Kunde ta mig en cykeltur, det var skönt, det var ett tag sedan. Ha det så bra /Marika

      Radera
  9. Det var vist et større indkøb i planteskolen, men det er jo lige dine farver, så du fortryder nok ikke. Flot rose du fik med hjem! Nu må du finde et sted hvor du kan se den. Jeg har lige lavet stiklinger af min jasmin-busk, men den er også færdig med at blomstre. Måske kunne du prøve det samme, for det er jo en billig måde at lave nye planter på - og når man nu alligevel skal beskære...
    Det blandede vejr i juli er godt for haven, og det ser så fint ud hos dig!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Jag behövde nytt i krukorna, då minipenséerna hade blommat klart. Ja det blev en hel del i mina färger. Pelargonen är jag särskilt glad för, den är riktigt vacker. Tack för tipset, om sticklingar, det skall jag prova, schersminen är väldigt gammal, skall se om jag hittar några fina grenar.
      Tack! trädgården verkar trivas med regn och sol om vartannat.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Jasmikkeita minulla on useita ja ovat jo kukkineet nyt on vuorossa hortensiat . Kaunis tuo sininen sinulla ja sopii sinkkiämpäriin hyvin . Minä olen vaihtanut taas aika monta perennaa joten ostokset on jäänyt vähiin . Ruukkuistutuksia on minulla myös vähän mutta ehkä ensi vuonna ?
    Daaliasi on jännän värinen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ne on ihanat, kauniit ja tuoksuvat hyvälle. Minulta puuttui ruukuista ja ikkunalaatikoista kukkia, joten niihin tuli nyt vähän uutta. Muutama perenna myös. Ei sieltä kasvitarhasta pääse kotiin tyhjin käsin.
      Pian toivon että ne muutkin daaliat alkaa kukinnan. Tämä ei nyt ihan ollut minun lempiväri. Muistaakseni kuvassa oli hempeämpi väri.
      Terveisin Marika

      Radera
  11. Jag har en gulbladig schersmin som är runt 2,5-3 m hög och jättefin som växer mitt på kortsidan av långrabatten vid ingången till innertomten. Så igår när jag körde runt med gräsklipparen så tittade jag naturligtvis extra noga på allt ogräs som vi numera odlar(!). Och vad får jag se i busken fanns tre stora grupper med brännässlor som var över 1,5 m höga och blommade!! Bad snällt min gubbe som hade arbetsoverall och handskar att ta bort dom - omedelbart. Vilket han gjorde...
    kram-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vilken tur att du hade en handyman i beredskap. Nässlor är inte kul, har tampats med dem många gånger i dotterns hallonland. Envisa är de också. Schersminbuskar är så fina, min står helt fel. Men då någon gång för en evighet sedan när jag planterade den, var inte eken och lönnarna så stora som de är nu.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Det er så vakkert i hagen din med alt som blomstrer hos deg nå.
    Jeg forstår godt at det er lett å kommehjem fra hagesenteret med flere planter enn planlagt, men du finner sikkert plass til de nye.
    Ha fortsatt en fin uke!
    Hilsen fra Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!
      Tusen tack, det är trevligt att växterna trivs. Det blir lätt att det följer med annat än det man tänkt, skulle bara ha sommarblommor till mina krukor. Men nu är allt planterat och jag hoppas att de trivs och växer, speciellt rosen.
      Ha det fint !
      Hälsningar Marika

      Radera
  13. Ja, tomatene trenger mye tjuving og stell. Her har jeg mange spiseklare agurker allerede. Du har antagelig en agurksort som ikke er selvbestøvende (partenokarp), men er avhengig av at insektene finner fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Det blir mycket tomater i år men vet inte vad det är för fel på gurkorna. Jag sådde egna men satte ut dem för tidigt i växthuset, så jag köpte plantor, vet inte vad det är för sort. Jag brukar ruska om dem och pensla blommorna, får se, kanske är det en sen sort.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Förstår att du njuter så fint som det blommar hos dig. Ghislaine de Féligonde är en önskeros även här men vet inte vad jag skall gräva bort för att ge den en plats.
    Fortsatt fin sommar!
    Birgitta Glädjekällan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Tack! växterna trivs med det omväxlande vädret. Jag har haft rosen på min önskelista en lång tid, visste inte riktigt var jag skulle plantera den, men nu är den planterad och jag hoppas att den kommer att trivas.
      Ha en fin sommar!
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Så mycket som är så fint hos dig! Hortensia till halva priset säger man inte nej till ;-)
    Hur har du det med pollinerare, jag tänker på att du inga gurkor ser? Här är det en stor skillnad mot tidigare år, jag saknar både bin och humlor! Har massor av tomatplantor men få tomater. Inga röda vinbär. Blir lite orolig och funderar på att ta hand om grannarnas avlagda bikupa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så är det ju Anni. som så ofta ...

      Radera
    2. Hej Anni!
      Tack! Du har helt rätt, det finns inte mycket pollinerare. Gurkplantorna är i växthuset, jag går och ruskar på plantorna och penslar på blommorna. Minns inte vad det är för sort, då jag köpte plantorna. Blommorna ser annorlunda ut, försöker läsa på och följa alla råd. Vi får se om det blir en gurkfri sommar. Tomaterna har mycket kart, men saknar sol så de är gröna.
      Vinbär har vi mycket, och har plockat en del hallon men bara på plantor som är på rymmen utanför hallonlandet. Grävde upp en del och flyttade till hallonlandet men de verkar inte vilja ge några bär. Tur att jag har rymlingar kvar som ger gott om bär. Bikupa låter kul.
      Det är du och Anne i Norge som inte kan ändra från anonym. Konstigt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Det er altid dejligt med en tur til blomsterhandlen. Det er blevet til mange fine blomster til din have. Det kan være svært med tomater og agurker, men vi bliver så glad hvis det hele lykkes. Jeg har også en jasmin i haven - det er så dejligt at gå forbi den for at få duften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Ja det är riktigt trevligt och nästan omöjligt att inte handla. Jag brukar kunna få en hel del gurka, men i år vet jag inte vad det är som är fel. Tomater blir det, men de måste få lite mera sol för att mogna och få färg. Doftande schersmin är härligt. Hälsningar Marika

      Radera
  17. Kolejna porcja cudnych kwiatów z Twojego ogrodu! I jaka piękna dalia! Muszę też pokazać zdjęcia z ogrodu, bo też się coś dzieje!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you! That was the first dahlia, and now I have got a few more. Some with dark beautiful flowers.
      Best regards /Marika

      Radera