lördag 20 juli 2024

Några soliga dagar.

 Sedan förra veckan har vi fått ganska mycket regn, men igår blev det en riktigt solig fin dag, och dagen börjar fint idag med. Soligt och 20 grader, en klarblå himmel.  Det har inte sett ut så alla dagar sedan förra inlägget. Mycket regn och blåst. 

Det gamla krikonträdet stod inte emot tyngden från alla krikon och blåsten, så en gren gick av. Har inte sett så mycket krikon på det någonsin förut, det blir tungt för grenarna. 

Det blev lite ljusare för liljorna under trädet, om man skall hitta något positivt med det. 

I rabatten intill har Floxen slagit ut och Temyntan är på gång, de matchar varann i färg.  Gillar floxens milda doft.  De tittar fram i olika färger runt om i rabatterna. Temyntan är en riktig insektsmagnet. 

Dahliorna har börjat så smått att blomma, de ser ut att trivas alldeles utmärkt trots regn och blåst. 

Har hälsat på hos dottern, hon har fått tillökning i form av 9 fluffiga små ällingar.  Ganska fascinerande att se hur de från början vet hur de efter badet skall putsa fjädrarna och se till att de torkar.  Mamman var väldigt aggressiv så hon fick gå utanför buren en stund, så vi fick umgås med dem i lugn och ro. 


De andra stora ankorna har det skönt i ån.  De små får vänta tills de vuxit till sig lite till.

Jag stannade kvar och plockade hallon och vinbär, medan dottern och maken gick på kantarell jakt. Det blev en härlig smörgås.  Hemma hos mig får vi den största björnbärs skörden vi fått hittills.

Liljorna hos dottern är riktigt fina. Den stora doftar helt fantastiskt då den slagit ut. 

Annat som blommar hos dottern, i stickiga hörnet är det Martorn och Bolltistlar , och i krukorna mina sådder, de granna zinniorna som jag sådde av egna frön.  Då vet jag att det fungerade, trodde inte att det blivit något av dem. 

Ha en trevlig helg!
Marika




24 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Men så synd på krikonträdet. Ja, det har blåst och regnat och framför allt varit väldigt hårda vindbyar. Slagregn därtill så blir det tungt om det är mycket frukt. Men du hittade i varje fall något positivt med den avbrutna grenen. Liljorna ser jättefina ut liksom dahliiorna.
    Så söta de små ällingarna är. Förstår att mamman kan vara beskyddande. Roligt med zinniorna och martorn och bolltistlar är så vackra.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det är lite tråkigt men det är ganska gammalt och orkar nog inte stå emot väder och vind. Tråkigt om vi inte skulle ha det, för det ger sån härlig skugga.
      Tack! Liljorna ser ok ut, de som är kvar. Ällingarna är riktigt söta, den här ankmamman är lite för vaksam, hon attackerade min dotter. Det går ju inte för sig då hon måste kunna hantera alla ankor, ge mat och vatten och mocka i deras ankhus. Ja jag är glad att mina zinnior från egen tagna frön har visat sig blomma. Jag har blandat om bland plantorna. Ser att jag har några kvar hemma hos mig som inte slagit ut ännu, kanske det också är av egna frön.
      Tack detsamma, ha en fin helg!
      Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Jeg må bare spørre, hva er krikon? Det er jo synd at ditt tre knakk! Store trær skygger mye ja, og det så jeg her også når vi tok bort et stort lerketre i fjor. Alle plantene under der vokser mye mer i år enn i fjor. Så mange fine blomster du viser. Alle endene er så søte. Tenk at hun har så mange. Det må være kult å ha den muligheten.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Krikon är en underart till plommon. De är mycket mindre till storleken än plommonen. Smaken är ungefär lika, men kärnan inne i dem är ganska stor så det är inte så mycket att äta på dem. Ankorna är fina, tror inte att hon kan behålla alla, men vi får se. De växer så fort.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  3. Skicka hit regnet genast :) Här torkar snart allt bort!! Hett som tusan idag...300 grader i växthuset! Det är bara turisterna som trivs.
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Vi hade soligt och fint igår och idag har det varit lika fint. Innan dess har det både blåst och regnat så jag hann bli less på regnet. Nästa gång det regnar skickar jag det till dig.
      Ha det gott!
      Kram Marika

      Radera
  4. Frugttræerne bugner af frugt i år. Her har Søren haft hjælp af det yngste barnebarn med at udtynde et blommetræ. Ellers ville der være sket det samme som med dit træ. Vejret er utroligt flot for tiden, men skal man tro prognoserne, vil det allerede skifte i aften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det ser ut att vara mycket frukt i år. Bra att få det gallrat med hjälp av barnbarn. Ja det blev två fina soliga dagar, idag är det redan mulet, men det regnar inte ännu, så det ser bra ut.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Det er et kjent problem at frukttrær knekker under tyngden av all frukten.
    Jeg har også opplevd det, og det er veldig kjedelig når det skjer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Ja, jag borde ha sett det, men tänkte inte på det. Karterna är små och gröna så de syns inte så bra. Vi borde beskära trädet bättre. Blåsten var kraftig, så det hade kanske inte hjälpt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Det har vært litt mye vind de siste månedene, hadde noe brekkasje på svarthyllen tidligere i vår, men heldigvis ingen skader siden. Håper treet ditt klarer seg. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det har varit mycket blåst hos oss också. Hammocken kom upp då det var riktigt varmt, men sedan dess har den blåst omkull ett flertal gånger. Så det är dags att packa ner den igen. Jag hoppas också att trädet står ett tag till, det ger fin skugga.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Synd at miste en stor gren på et frugttræ, men som du skriver kan det give mere lys til andre vækster. Flot at se de sarte farver på liljerne og de dramatiske farver på dahliaerne. Så smukt med forskellige farvespil i haven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Ja det var tråkigt, hade inte tänkt på att det var så mycket frukt på grenarna.
      Det blir en bättre blomning på dahliorna, än på liljorna. Andra året nu som någon ätit upp de flesta knopparna. Är så glad att dahliorna får vara ifred.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Vädret har blivit bättre här också.
    Tråkigt med krikonträdet.
    Vackra blommor hos både dig och dottern.
    Njuter av dina fina bilder.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tusen tack! Det är en hel del som blommar, och när något slutar blomma tar något annat vid. Krikonträdet är gammalt men det ger fin skugga där det står. Tänkte inte på att det var så mycket frukt på det, men det lever ett tag till, bara lite kantstött. Morgonen börjar med solsken idag också.
      Ha det bra ! Marika

      Radera
  9. Ja, det er synd når grenene knækker i det våde vejr, men jeg kan godt lide du finder noget positivt i den kedelige situation. Her er også megen frugt på træerne, og man burde nok tynde lidt ud, men jeg satser på vinden klarer det job:-)
    Dine liljer og georginer er flotte, og de er nok glade for regnen ligesom kantarellerne! Det er fine billeder fra din datters have også.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Vi har inte varit duktiga med att beskära trädet, men nu har blåst och tunga grenar gjort sitt. Det har blåst mycket här också men nu har vi haft några lugnare dagar. Ja dahliorna ser ut att trivas riktigt bra.
      Tack skall du ha, liljorna är riktigt fina hos dottern och doften är helt fantastisk.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Härliga växter och jättegulliga fågelungar! Jag har ansat blommorna i krukor och upptäckt att vi MÅSTE ha åtminstone en växt till - en röd lättskött och tålig pelargon tror jag. Ska inhandlas i morgon när vi åker iväg för att äta födelsedagslunch!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack! Pelargon blir bra, tänk att jag inte gillade dem förut, tyckte de hade en speciell lukt som jag inte riktigt kunde med. Men så skaffade jag mig några Mårbacka och Engelska pelargoner och sedan dess är jag fast, vill inte vara utan dem på sommaren. Är dålig på att övervintra dem, men det finns ju nya att köpa. Grattis på födelsedagen till den som fyller.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Så fina växter du har i din trädgård men även hos din dotter blommar det så fint.Vad trevligt med nyfödda fågelungar de är ju så söta.Trist med ditt krikonträd men i år verkar det vara ett år när det blir mycket bär på många fronter och då förstår man att det kan bli lite för tungt för fruktträden.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! Ja det är skoj med ankungarna, de växer väldigt fort. Det var blåsten och mängden med krikon som gjorde att det blev för tungt. Det ser lite konstigt ut nu, men får försöka klippa och jämna ut det, så skadan inte syns så bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Trist med krikonträdet. Brukade du göra något med frukten?
    Så din dotter har lyckats med liljorna! Undrar hur det kan bli så olika.
    Men du, ällingarna! Så underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Försöker fixa till trädet, vi har inte varit duktiga på att klippa och forma det. Har försökt göra marmelad av krikonen, men det var ett jättejobb, dels att få bort stenen och skalet, köttdelen är inte så stor. Nu såg jag en marmeladburk i affären som var gjord på Mirabeller och det är en släkting till krikon, kallas ibland för krikon. Då blev jag sugen att prova igen, för det blir väldigt mycket frukt i år. Liljorna hos dottern är helt otroliga, och de doftar ljuvligt. Inte finns det några liljebaggar heller, tur för henne. Rådjur finns det men de har lämnat liljorna ifred, däremot åt de upp hennes Magnolia knoppar. Ällingarna har vuxit till sig, det går snabbt. Är så imponerad över att de verkar kunna allt från början.
      Ha det gott /Marika

      Radera