fredag 9 augusti 2024

En resa från nutid till medeltid.

 Vi fick frågan att följa med sonen med flickvän på kryssning från Stockholm till Visby via Mariehamn. Det tackade vi givetvis ja till, blev hämtade hemma och åkte till Stockholm.  Färjan avgick på eftermiddagen i soligt fint väder.  Skönt att sitta uppe på däck, lyssna till musik och se vackra vyer  passera. Nu var det många år sedan jag var i Visby så det skulle bli kul.

Det var Medeltidsvecka också, så då var det extra mycket folk, men det var bara trevligt, för oss.  Visby passar bra för det. 

Trevligt inslag i gatubilden med ett helt tåg av medeltids klädda personer.  Årets tema  är Hästen. 


Skönt att promenera vid  havet och känna en sval fläkt av friska vindar. 
Vi passerade Botaniska Trädgården på väg till Marknadsområdet. Såg riktigt trevligt och välskött ut. 

Klematis.
Liljor och klematis. 


Så kom vi fram till Marknadsområdet, Muren som bakgrund passar så bra ihop med kläderna.
En eldshow, riktigt varmt för dem som höll i elden. Undrar också hur de som hade tidstypiska kläder stod ut i värmen. 

Massor av hantverk fanns till salu, jag köpte garn och Salmbärssylt och ost, som inte kom från Gotland.  

Jag fick fotografera dessa fint klädda damer, ser ut som att de skall ha picknick . Träffade dem senare igen då vi var på väg tillbaka till färjan.  En rygg som stod helt still, misstänker att hon hade en telefon i handen. Och så denna fantastiska man som blev glad då jag frågade om jag fick ta en bild, det såg så otroligt fridfullt ut då han satt där i parken.  Jadå det går bra jag skall gömma min telefon. Jag tror att jag har fångat Biskopen i Visby. 

Efter att ha gått så långt och varit på benen i flera timmar , var det riktigt skönt att sätta sig ner och dricka en öl.  Vi fick en kompis som nog blev besviken då vi inte åt något. Senare gick vi till Bakfickan och jag valde att äta lite lätt, det blev saffrans pannkaka med salmbärssylt och vispgrädde. 

En riktigt trevlig liten tripp, med god mat och dryck. Trevligt att få umgås med son och hans flickvän. Högra nedre hörnet, vi kollade hästhoppningen, vad var det som hände?  Inte likt världsettan att ramla av.  Bilden innan, garn som hänger i en båge som reklam för att här finns en garnaffär. Jag gick faktiskt inte in där, för jag hade redan köpt alldeles tillräckligt med garn.  Gillar betongbaggarna.  God mat ombord, ville ha lite glass till efterrätt och fick in en tallrik stor som ett handfat.... Solstolarna var inte tomma länge men bilden är tagen tidigt på morgonen. 


Blev glad då jag såg denna byggnad. För många år sedan då jag gjorde mitt första besök till Visby var det för att ha en sammankomst med De Badande Wännernas Sparbank,  jag var då anställd på Helsingfors Sparbank.  Vi hade en del träffar med andra sparbanker, mest inom Finland men en resa till Visby, blev det också. 

 Vår resa var riktigt trevlig, vädret var fantastiskt. Det ösregnade igår här hemma, sån tur vi hade. Det hade inte varit lika trevligt med regn. 
Ha en skön helg!
Marika





40 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så flott reise du fikk være med på. Jeg har lest mange bøker om vikingene, og Visby var et viktig sted allerede da. Fine bilder fra den botaniske hagen.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det var det verkligen, gillar Gotland och Visby. Och en tur på havet är aldrig fel. Det är riktigt fint, i Botaniska trädgården och annars också.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Ni ser ut att haft en trevlig tripp hit till Visby, och ni verkar ha hunnit med mycket! Har själv inte varit på medeltidsmarknaden ännu, känner mig lite snål för att betala för att ta ett varv där bara... Men jaja, det är ju rätt så mysigt faktiskt!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Tack! det var riktigt trevligt, lite trött i benen efter att vi gått så långt och länge. När vi bestämde datum efter sonens och hans flickväns semester så visste varken de eller vi att det var medeltidsveckan. Men det blev riktigt bra. Visby är en fin stad och det var riktigt trevligt att gå omkring på marknaden. Jag reagerade inte över priset.
      Kram Marika

      Radera
  3. Det må have været en spændende tur til Visby, og det var heldigt at I kom, mens der var middelalderuge. Det er gode billeder, du har taget. Det er ikke altid så let at fotografere, når der er mange mennesker.
    Det er imponerende, at man har sådan en fin botanisk have i Visby.
    Du må også have en dejlig weekend!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det var det verkligen, Visby är en så fin stad. Det blev helt perfekt med medeltidsveckan, så fick vi uppleva det också. Botaniska Trädgården var riktigt fin, men saknade flera rosor.
      Visby är ju rosornas stad. De hade kanske blommat över.
      Trevlig weekend!
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hvor fint, at sønnen var så betænksom at invitere jer med på tur, oven i købet til et sted, som betyder noget for jer, og prikken oven i'et er det fine vejr, I var heldige med at ramme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det var riktigt trevligt att komma iväg på en liten tur. Visby är vackert. Att det var medeltidsvecka samtidigt var inte så dumt. God mat och dryck, fint väder och trevligt sällskap, det kan inte bli fel.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Sikke en fin tur I har været på. Sådan en middelalderfestival er så hyggelig og Visby er en flot kulisse. Tak fordi du viste os de fine billeder fra turen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack! Ja det var riktigt lyckat. Visby passar bra som bakgrund till medeltidsveckan med sina fina murar. Det var riktigt trevligt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Ser ut som en svært trivelig tur med riktig sommerstemning. Skulle gjerne reist dit. Kanskje en gang...
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja det var riktigt trevligt och ett helt fantastiskt väder. Jag gillar Visby och Gotland. Det är värt resan att få uppleva den här fina ön.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Har faktiskt aldrig varit till Visby under medeltidsveckan! Tror inte jag missat så mycket för sen vi flyttade från Stockholm så håller vi oss borta från folksamlingar. Vi både bodde och hade firman mitt inne på söder innan vi flyttade ut till Älvsjö - och redan då hade man tröttnat på att trängas...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vi hade bara tänkt oss en trevlig tur till Visby, men så råkade det vara medeltidsveckan. Det var trevligt att gå omkring på marknadsområdet. Upplevde inte att det var trängsel, kunde titta på varorna i lugn och ro och hittade vackert garn, och salmbärssylt. Visby är fint och vi hade en riktigt trevlig resa.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Hej Marika,
    Wat had je een heerlijke tijd in Visby. Ik geniet van je foto's, het is alsof ik er even bij was in Visby.
    Dank je voor het meenemen!
    Lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Thank you so much! I´m glad you enjoyed my pictures. We had a lovely time and it is always nice to spend time with my son and his girlfriend. It is not so often.
      Lieve groet / Marika

      Radera
  9. Herlige billeder fra en dejlig tur på vand og land med mange oplevelser! Du har fanget så mange fine detaljer - og I har også nået meget på en enkelt dag. Godt det var fint vejr til udflugten! Tænk at man også har en botaniske have i Visby... Men der vokser nok mange specielle planter på Gotland. Tak for en skøn tur i svensk sensommer!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! Ja det var riktigt trevligt, och tur att vi hade vädret med oss. I regn och blåst hade det inte varit lika trevligt. Den Botaniska Trädgården är riktigt fin och relativt stor, det fanns mycket att se och njuta av.
      Tack själv!
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Kiva oli minunkin käydä Visbyssä sinun kuvien kera 😀 . En ole siellä ennen käynytkään ....kiitos kuvista ja matkasta .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      No oikein kiva että tulit matkalle mukaan. Visby on oikein mukava pieni kaupunki. Tietenkin paras kesällä.
      Terveisin Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Men vilken trevlig resa ni fick och så roligt att åka med son och flickvän. Riktigt fint väder också. Förstår inte heller hur de står ut med sina varma kläder. Och visst känns det extra tidstypiskt med muren som bakgrund. Och ett besök på Botaniska blev det också. Där är så fint.

    Önskar dig en fin fortsättning på veckan!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! det var det verkligen, och resesällskapet tyckte likadant. Vädret gör sitt till, hade det blåst och regnat så hade det inte varit lika kul. Botaniska trädgården är riktigt fin och skönt att strosa igenom.
      Tack detsamma, ha en skön vecka, den har börjat bra hos oss med soligt fint väder.
      Kram /Marika

      Radera
  12. Vilka vackra bilder och vilken härlig innehållsrik dag ! Tack för att vi fick följa med - så kul att se allt.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Tack! så mycket. Det var riktigt trevligt. Medeltidsveckan blev en överraskning och riktigt kul att få uppleva.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Artig med historiske elementer, her går det i vikingtema. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det var riktigt trevligt. Medeltidsveckor finns lite närmare än Visby, inte långt ifrån där vi bor. Men det blev ett trevligt inslag att uppleva det på Gotland.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Hei Marika!
    Olipa teillä todella mukava, herkullinen ja mielenkiintoinen matka! En ole koskaan Visbyssä käynyt, mutta se asia pitää korjata, siellä onkin paljon nähtävää ja nuo keskiaikaismarkkinat olivat varmasti hieno kokemus! Täytyy muistaa ensi kesänä ja tehdä matka! Ja tuo kasvitieteellinen puutarhakin - mielenkiintoista!
    Kaikkea hyvää Sinulle!
    Saila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Saila!
      Oli oikein kiva matka, ihana aurinkoinen sää ja paljon nähtävää. Olisi ollut ihan erilainen jos olisi ollut huono ilma. Visbyn Botaniska Trädgård oli oikein hieno ja aika suuri. Oli kauniita kasveja, rauhallinen kiva fiilis. Keskiaikaismarkkinat ja koko alue oli oikein mukava nähdä. En ole aikaisemmin ollut. Löytyi vähän lankaa, josta taas saa neulottua jotain lämmittävää. Sitten ostin myös pienen purkin Salmbär hilloa, en tiedä suomalaista nimeä /Rubus caesius / Sinivatukka tuli googlatessa. Gotlantilainen marja josta tehty hilloa. Oli oikein mukava matka ja saimme viettää aikaa pojan ja hänen tyttöystävänsä kanssa. Liian harvoin tavataan.
      Kaikkea hyvää /Terveisin Marika

      Radera
  15. Så vackra foton. Tack. Du hade en fantastisk resa och det bästa var med din son och familj och i det bästa vädret.
    Jag har också varit på Gotland och vi hade några dagar i Visby, det är en vacker stad... dina bilder påminde mig om min resa. Trevlig. Tack. Jag önskar dig en underbar augusti... fortsätt.
    Många fina hälsningar kommer till dig från Viola.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack så mycket. Ja det var en riktigt trevlig liten tripp till Visby. Det är en fin stad . Havet är underbart det kan jag sakna då jag bor mitt i landet. Resan med färjan var riktigt avkopplande, med god mat och trevligt sällskap.
      Ha en fin augusti du med Viola!
      Kram från Marika

      Radera
  16. Vilket härlig tripp och fantastiska bilder från vackra Gotland! Kul att se! Ser ut som några magiska dagar du fick där...härligt :)
    Sensommarkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! Ja det är härligt på Gotland och Visby. Vi hade det riktigt skönt och vädret gjorde sitt till.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  17. Du har ju gjort rena reklaminlägget, Marika! Så fina och lockande bilder; toppenväder och sevärdheter, ruiner och medeltid, god mat och vackra vyer i ett och samma inlägg. Visby visade sig verkligen från sin bästa sida (vilket inte är så konstigt så solsäkert som Gotland är). Så trevligt att få hänga med på en sådan kryssning, även för oss bloggläsare ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack! Det var precis så härligt som bilderna visar. Vi trivdes och mådde bra, åt gott och drack gott. Det var ju inte fel att det råkade vara medeltidsvecka. Botaniska trädgården var riktigt fin, har nog inte sett den förut, vad jag kan minnas. Vi trivdes och njöt av allt.
      Kram Marika

      Radera
  18. Hej Marika!Vilken trevlig resa du har varit på jag blir riktigt avundsjuk.Vi var till Gotland för tio år sedan och minns den resan med glädje.Vi var även till botaniska trädgården och där var det fint även då.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det är så fint i skärgården och på havet, och att komma till Visby i strålande solsken är fantastiskt. Det var fint med vacker blomning på Botaniska Trädgården och riktigt trevligt att gå runt på medeltids marknaden.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  19. Vilken härlig tripp! Gotland är aldrig fel. Har varit där mycket, men det var säkert 10 år sedan jag var där.
    Medetidsveckan är också kul
    Saffranspannkakor me salmbärssylt är så gott. Vattnas i munnen på mig när jag tänker på det.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Lena!
      Det är verkligen härligt. Jag har också varit där förut men det var länge sedan. Jag har inte varit på medeltidsveckan förr, men det var trevligt att få uppleva det. Ja det var gott med saffranspannkakan och salmbärssylten, det fick följa med en burk hem.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  20. Ale wspaniała wycieczka! Zazdroszczę Ci. Choć nie lubię tłumów, ta impreza wyglądała bardzo zachęcająco!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      It was a nice little trip. Sunny days on the ferry and then lots to enjoy in Visby.
      And of course lovely company.
      Have a nice day /Marika

      Radera